رشته «گردشگری»

دیپلم گردشگری – آموزش گردشگری

با توجه به پتانسیل ایران صنعت گردشگری همواره و در شرایط مختلف اقتصادی از اهمیت و رونق برخوردار بوده است. مشاغل حوزه گردشگری از نیازهای همیشگی بازار کار بوده است.


مدرک رسمی گردشگری

مجوز اشتغال و صدور مدرک: وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی متولی صدور مجوز برای تور لیدری ( راهنمای تور) و سایر مشاغل مرتبط با صنعت توریسم در کشور است. در هر یک از زمینه های شغلی سازمان اقدام به برگزاری آزمونهای مربوطه کرده و در صورت کسب نمره قبولی بعد از طی مراحل اداری مجوز کار در حوزه مربوطه صارد میگردد. دوره های مرتبط با صنعت گردشگری که آزمونهای آن در سازمان برگزار میشود به قرار زیر است:

  • دوره مدیر فنی
  • دوره راهنمایان ایرانگردی
  • دوره راهنمایان زمین گردشگری
  • دوره راهنمایان طبیعت
  • دوره تاسیسات گردشگری

برای دیدن منابع درسی مربوط به آزمون هر یک از دوره ها به صفحه منابع درسی در سایت سازمان مراجعه کنید

مزایای دیپلم گردشگری

اخذ دیپلم کاردانش گردشگری تقریبا از تمامی رشته های دیگر ساده تر و سریعتر است. این رشته یکی از دیپلمهای راحت کاردانشی است. بدلیل سادگی و جذابیت دروس تخصصی بسیاری از متقاضیان دیپلم برای اخذ مدرک دیپلم از دیپلم گردشگری استفاده میکنند.

اگر از تفاوت دیپلمها اطلاع ندارید پیشنهاد میکنیم اول این مطلب رو بخونید:  تفاوت دیپلمها

زمان تقریبی اخذ دیپلم گردشگری (مهارت های تخصصی) ۱۰ الی ۱۴ ماه است. زمان قطعی بستگی به تعداد واحد عمومی لازم برای هر دانش آموز متفاوت است.

هزینه دیپلم گردشگری در موسسه تدبیرگران ۲۳۰۰۰۰۰ تومان با لحاظ شدن تخفیف فوق العاده تااطلاع ثانوی محاسبه میشود. البته طبق شهریه مصوب سازمان فنی و حرفه ای شهریه دیپلم گردشگری ۲۸۰۰۰۰۰ تومان است .

دیپلم گردشگری چیست؟

دیپلم گردشگری شاخه ای از دیپلم های رسمی آموزش و پرورش در شاخه کاردانش است که دانش آموز میبایست علاوه بر دروس عمومی که در مدارس آموزش و پرورش میگذراند دروس مهارتی را نیز در آموزشگاه های فنی و حرفه ای گذرانده و نمره قبولی بگیرد. اگر در مقطع روزانه باشید یعنی زیر ۱۸ سال و بدون فراغت از تحصیل میتوانید رشته گردشگری در هنرستان های آموزش و پرورش را انتخاب کنید در غیر اینصورت مهارتها در آموزشگاههای فنی و حرفه ای و دروس عمومی در مدارس گذرانده میشود. با گذراندن هر دوره یک مدرک گردشگری فنی و حرفه ای برای متقاضی صارد میگردد که این مدارک دارای اعتبار بین المللی بوده و قابل ترجمه میباشند. دوره های گردشگری فنی و حرفه ای به شرح زیر است:

– راهنمای تور – تور لیدر – راهنمای عمومی گردشگری (استاندارد درس راهنمای عمومی گردشگری)

راهنمای عمومی گردشگری شغلی از حوزه گردشگری است که دارای شایستگی های: کلیات ومفاهیم گردشگری, بررسی ویژگی های جغرافیایی ایران, بررسی ویژگی های تاریخی ایران, بررسی ویژگی های فرهنگی و ارتباط آن با مردم شناسی, بررسی روحیات ملل,بررسی صنایعدستی و معماری ایران از دیدگاه گردشگری, سخنوری و فن بیان, الگوهای رفتاری بین المللی,قوانین و مقررات مرتبط با صنعت گردشگری, بررسی مذاهب گوناگون, سازماندهی و اجرای تورهای گردشگری است

– راهنمای موزه (استاندارد درس راهنمای موزه)

راهنمای موزه شغلی از حوزه گردشگری است که دارای شایستگی های : مفاهیم و تاریخچه موزه-کلیات و ساختار موزه-وظایف و عملکرد موزه-موزه های ایران و جهان-فنون موزه داری-بازاریابی موزه و طراحی موزه می باشد

– راهنمای گردشگری فرهنگی (استاندارد درس راهنمای گردشگری فرهنگی)

راهنمای گردشگری فرهنگی شغلی از حوزه گردشگری است که دارای شایستگی های : تعاریف و مفاهیم پایه میراث فرهنگی –بررسی رابطه فرهنگ و مذهب –بررسی رابطه فرهنگ و اقلیم –استفاده از زبان گویش و ادبیات محلی در گردشگری فرهنگی –کاربرد موسیقی سنتی درگردشگری فرهنگی –بررسی جشن ها و مدیریت آن در فرهنگ –بررسی رابطه فرهنگ و بازیهای محلی –بررسی رابطه فرهنگ و صنایع دستی –بررسی رابطه فرهنگ و غذاهای بومی و محلی –برنامه ریزی و اجرای بسته سفر گردشگری فرهنگی است

– راهنمای محلی (استاندارد درس راهنمای عمومی گردشگری)

راهنمای محلی بومی شغلی از رشته گردشگری در حوزه خدمات می باشد که دارای شایستگی هایی شامل:بکارگیری تعاریف و مفاهیم راهنمای بومی محلی،تبیین جاذبه های تاریخی بومی ،تبیین جاذبه های فرهنگی بومی،تبیین جاذبه های طبیعی بومی می باشد

– راهنمای طبیعت گردی (استاندارد درس راهنمای طبیعت گردی)

راهنمای طبیعت گردی(اکوتوریسم) شامل کار هایی همچون شناخت اکوسیستم،مفاهیم و اصول گردشگری مبتنی بر طبیعت(اکوتوریسم)،شیوه استقرار زندگی در طبیعت،شناخت حیات وحش،تشخیص غار ها ، کوهها و زمین شناسی،شناخت انواع اقلیم و آب و هوا،شناخت گونه های گیاهی ایران،شناخت ورزش های مرتبط با طبیعت،عکاسی و فیلمبرداری در طبیعت، شناخت ورزش های مرتبط با طبیعت وشناخت مجموعه قوانین و مقررات محیط زیست میباشد

– راهنمای گردشگری سلامت (استاندارد درس راهنمای گردشگری سلامت)

راهنمای گردشگری سلامت شغلی از حوزه گردشگری است که دارای شایستگی های : مفاهیم گردشگری سلامت –وظایف راهنمای گردشگری سلامت-برقراری ارتباط راهنمای گردشگری سلامت با نهادهای ذیربط –سازماندهی و برنامه ریزی گردشگری سلامت در ایران و جهان و کاربرد قوانین و مقررات خدمات گردشگری سلامت می باشد


بعد از اخذ دیپلم گردشگری در صورت تمایل میتونید در هر رشته دلخواه در دانشگاه ادامه تحصیل بدید.

زمینه‌ شغلی رشته گردشگری

فارغ التحصیلان دیپلم گردشگری آموزش و پرورش می توانند به فعالیتهای مرتبط با توریست و جهانگردی و ایرانگردی پرداخته و در این صنعت نوپا راه موفقیت را در پیش گیرند. از مشاغلی که با گذراندن دوره های گردشگری فنی و حرفه ای یا وزارت ارشاد در آن فعالیت کرد میتوان به اشتغال در آژانسهای هواپیمایی –  اشتغال در دفاتر خدمات مسافرتی و جهانگردی – اشتغال در سازمانهای مرتبط با گردشگری مانند سازمان میراث فرهنگی و گردشگری –  اشتغال در تورهای مسافرتی و راهنمای تور (تورلیدری) – اشتغال در موزه ها و راهنمای موزه و در صورت ادامه تحصیل در مقطع کاردانش مهامانداری در هواپیما اشاره کرد.

در انتهای هر دوره تخصصی آموزش دیپلم گردشگری آموزش و پرورش در صورت شرکت در آزمون های هماهنگ سازمان فنی و حرفه ای و کسب نمره قبولی مدارک بین المللی گردشگری صادر میگردد.

در این دوره دانش آموزان با موضوعاتی مرتبط با آداب و رسوم اقوام ایرانی، لباس و پوشش اقوام ایرانی و آداب و رسوم سایر ملل، آثار تاریخی و … آشنا میشوند. از رشته های مرتبط که میتوان در دانشگاه بعد از اخذ دیپلم گردشگری ادامه داد مدیریت جهانگردی است. رشته مدیریت جهانگردی یکی از رشته‌های گردشگری موجود در کشور است. مشخصه اصلی آن میان رشته ای بودن آن است. اگر نگاهی به فهرست دروس این رشته بیاندازیم این موضوع کاملا روشن خواهد بود. عناوین دروس رشته مدیریت جهانگردی را در یک دسته بندی کلی می توان شامل: زبان (های خارجی) ، اقتصاد، ریاضیات و آمار، دروس مدیریت و بازاریابی ، علوم اجتماعی، تاریخ و جغرافیا دانست.

پیشینه رشته گردشگری

رشته مدیریت جهانگردی برای اولین بار در سال ۱۳۷۴ در ایران راه اندازی شد. اولین دانشگاهی که این رشته را وارد سیستم آموزشی کشور نمود دانشگاه علامه طباطبایی بود. در واقع این دانشگاه را می توان پدر علم گردشگری کشور دانست. این دانشگاه همچنین در سال‌های بعد پیشرو راه‌انداری دوره‌های ارشد و دکترا در کشور شد.

این رشته هم‌اکنون در تمام دانشگاه‌ها (دولتی، آزاد، پیام نور، غیر انتفاعی، علمی کاربردی) و در تمام مقاطع تحصیلی پذیرش دانشجو دارد. دیپلم گردشگری در مجموعه هشتم کاردانش آموزش و پرورش شامل چهار درس تخصصی و مجموعا ۳۴ واحد میباشد حدوداً شش ماه میباشد ( در بعضی موارد در صورت امکان معرفی این زمان کاهش مییابد) البته در مجموعه نهم کاردانش تعداد واحدهای مهارتی دیپلم گردشگری به ۴۵ واحد رسیده است و دو درس هم اضافه شده. کلاسها طی سه جلسه در هفته و دوساعت در هر روز برگزار میشود.  قبولی در این رشته بالای ۹۰% میباشد.


موسسات معتبر آموزش تخصصی گردشگری


دوره کاردانی گردشگری – فوق دیپلم گردشگری

فوق دیپلم گردشگری: اگرچه برای اشتغال در حوزه گردشگری الزاما نیازی به مدرک فوق دیپلم گردشگری نیست و صرفا با مدارک رسمی سازمان فنی و حرفه ای گردشگری یا مدارک سازمان میراث فرهنگی علاقمندان میتوانند در مشاغل مرتبط مشغول به کار شوند ولی بهر حال برای آن دسته از متقاضیان که میخواهند در رشته گردشگری ادامه تحصیل بدهند راه باز است. دانشگاه علمی کاربردی در مقطع کاردانی گردشگری در بعضی از مراکز خود دانشجو میپذیرد. دروس دانشگاهی دوره کاردانی یا فوق دیپلم گردشگری به قرار زیر است:

  • زبان دوم۲
  • سیستم رزرواسیون بلیط
  • شناخت تاسیسات گردشگری
  • شناخت صنعت گردشگری
  • صدور بلیط پیشرفته
  • صدور بلیط مقدماتی
  • صدور بلیط میانی
  • فرهنگ عمومی
  • فنون و مهارت های راهنمایی گشتهای مسافرتی
  • قوانین و مقررات جهانگردی
  • آشنایی با صنایع دستی ایران
  • بازاریابی و فروش در صنعت گردشگری
  • برنامه ریزی و عملیات گشتهای مسافرتی
  • تاریخ ایران بعد از اسلام
  • تاریخ تمدن باستان
  • جاذبه های فرهنگی ایران
  • جغرافیا ی ایرانگردی و جهانگردی
  • حسابداری دفاتر خدمات مسافرتی
  • روانشناسی گردشگری
  • زبان دوم۱

مراکز آموزشی رشته کاردانی گردشگری – دانشگاه علمی کاربردی

لیست دانشگاه های علمی کاربردی جهت ادامه تحصیل در مقطع فوق دیپلم یا کاردانی رشته گردشگری

نام مرکز استان آدرس

شهریه مصوب سال ۱۴۰۱ دیپلم گردشگری
ردیف نام حرفه شهریه مصوب شهریه پیشنهادی
۱ راهنمای سلامت ۱۲۹۶۰۰۰۰ ۹۰۷۲۰۰۰
۲ راهنمای محلی ۱۳۷۵۲۰۰۰ ۹۶۲۶۴۰۰
۳ راهنمای فرهنگی ۱۳۶۸۰۰۰۰ ۹۵۷۶۰۰۰
۴ راهنمای گردشگری موزه ۱۳۵۳۶۰۰۰ ۹۴۷۵۲۰۰
۵ راهنمای عمومی گردشگری ۱۴۲۵۶۰۰۰ ۹۹۷۹۲۰۰
۶ راهنمای طبعت گردی ۱۲۹۶۰۰۰۰ ۹۰۷۲۰۰۰
جمع ۸۱۱۴۴۰۰۰ ۵۶۸۰۰۸۰۰
14010729

0 responses on "رشته «گردشگری»"

Leave a Message

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *