پروژه عملی راهنمای گردشگری فرهنگی
مجتمع آموزشی بیلگی سایار
فهرست:
- مقدمه و تاریخچه: …………………………………………………………………………….5-4
- مسیر دسترسی وساختمان: ………………………………………………………………. 6-5
- آثار هنری ایران: ………………………………………………………………………………… 7-6
- تابلوهای فاخر: ……………………………………………………………………………………11-8
- معتبرترین آثار موزه: …………………………………………………………………………. 13-11
- عتیقه های مصری: ……………………………………………………………………………. 13
- هنرهای تزیینی: ……………………………………………………………………………….. 14
- مسیر موزه: ……………………………………………………………………………………….. 15
- ایران باستان: ……………………………………………………………………………………… 17-16
منابع : ……………………………………………………………………………………………. 18
موزه لوور پاریس با داشتن بیشتر از سی و پنج هزار اثر باستانی از سراسر دنیا به عنوان بزرگترین گنجینه تاریخی و هنری جهان شناخته می شود. در این موزه آثار هنری و تاریخی از سراسر دنیا جمع آوری شده است که قدمت برخی از آنها به چند هزار سال می رسد. با ما به موزه لوور فرانسه بیایید. برای دیدن این موزه و سفر به این کشور تور اروپا و تور پاریس فرصت بسیار مناسبی است.
تاریخچه موزه لوور پاریس
ساخت و جمع آوری آثار موجود در موزه لوور پاریس قبل از انقلاب کبیر فرانسه آغاز شد. این بنا در آن زمان یکی از کاخ های سلطنتی بود که آثار هنری ارزشمند در آن نگهداری می شد. سپس با انقلاب کبیر فرانسه این موزه در سال ۱۷۸۹ به مالکیت ملت فرانسه در آمد و چهارسال بعد به عنوان موزه ملی فرانسه به ثبت رسید.
امروزه این موزه با داشتن بیش از سی و پنج اثر هنری و تاریخی به عنوان بزرگترین موزه هنری و تاریخی جهان شناخته می شود. از مجموع این تعداد آثار، ۲۵۰۰ قطعه تاریخی و هنری متعلق به ایران است که در موزه لوور پاریس به نمایش در آمده است.
دسترسی به موزه
شما می توانید از تاکسی، اتوبوس و تراموا برای رفتن به موزه لوور پاریس استفاده کنید اما برای دسترسی به موزه لوور پاریس راحت ترین مسیر استفاده از خط مترو Louvre Rivole می باشد.
دسترسی به موزه
ساختمان موزه لوور پاریس
قسمت ورودی موزه لوور پاریس بخش امنیتی است که زیر یک هرم شیشه ای قرار گرفته است. در این قسمت بازدید کنندگان از نظر امنیتی کنترل می شوند و سپس از طریق پله برقی به سمت بخش های مختلف موزه هدایت می شوند.
در این بخش از موزه باجه های تهیه بلیط قرار دارد که شما در صورت داشتن کارت اعتباری فرانسه یا کارتهای اعتباری بین المللی و پول نقد می توانید بلیط ورود به موزه را به قیمت ۱۵ یورو از آنها تهیه کنید. همچنین راهنمایانی نیز حضور دارند که به شما برای پیدا کردن راحت مقصدتان کمک می کند. بهتر است دقت کنید. در موزه لوور پاریس به سادگی گم خواهید شد. برای همین پیشنهاد ما استفاده از تور اروپا و تور پاریس بهمراه تور لیدر می باشد.
ساختمان موزه لوور پاریس
بخش آثار هنری ایران
یکی از مهمترین بخش های موزه لوور پاریس ، سالن ایران است. در این سالن شما می توانید مجموعه حیرت انگیزی از آثار باستانی با ارزش ایران را مشاهده کنید. از نقاشی های رنگ روغن عصر ناصری تا تکه های عظیم از پاسارگاد
تنها زمانی که وارد این بخش موزه می شوید به عمق میزان تاراج آثار تاریخی ایران پی می برید. کتیبه های باستانی خط میخی، ظروف سفالی چند هزار ساله و سر انجام گاو دو سری که باقیمانده یکی از سرستونهای باستانی تخت جمشید است.
بخش آثار هنری ایران
شاید برای بسیاری از افراد این حجم آثار ایرانی در یک کشور خارجی ناراحت کننده باشد. اما زمانی که به تل انبار شدن بخشی از آثار تاریخی کشور در انباری ها و نگهداری نادرست آنها در برخی فضاهای نامناسب فکر می کنیم شاید چندان هم بد نباشد که گنجینه عظیمی مثل سر ستون دو سر هخامنشی به عنوان بخشی از تاریخ ایران در موزه لوور پاریس در امان بماند. چرا که مابقی این بنا به دلیل عدم رسیدگی درست رو به نابودی است.
آثار تاریخی ایران در هشت سالن مختلف موزه لوور پاریس دیده می شود. بخش مهمی از این آثار مربوط به دوره ناصر الدین شاه و مظفرالدین شاه است که در آن زمان با امتیازات پادشاهان به کشورهای خارجی، از وطن خارج شده است.
بخش هایی از بنای پرسپولیس و سرستونهای هخامنشی و آثار باستانی که در منطقه شوش کشف شدند از دیگر بخشهای موزه لوور پاریس هستند که مخفیانه یا علنی از ایران خارج شدند. از دیگر آثار باستانی مانده در این منطقه سه صفحه از شاهنامه فردوسی، کاسه های گلی و ظروف سفالی از دوره های مختلف تاریخی، مجسمه بز بالدار طلایی و چندین نقاشی از دوره صفویه و کتیبه هایی از دوره داریوش است . این آثار یا به پادشاهان کشورهای دیگر هدیه شده اند و یا به نحوی از ایران خارج شده اند. هر ساله ایرانیان زیادی برای دیدن این آثار با استفاده از تور اروپا و یا تور فرانسه به این کشور سفر می کنند.
آثار تاریخی ایران
تابلو مونالیزا
یکی از مشهورترین تابلوهای نقاشی موجود در موزه لوور پاریس تابلویی از لئوناردو داوینچی موسوم به لبخند ژکوند یا مونالیزا است. این اثر رنگ روغن تصویر زنی است که لبخند می زند . کشیدن این نقاشی که روی بومی از چوب سپیدار نقاشی شده چند سال طول کشیده و قدمت آن به سال ۱۵۰۳ برمی گردد.
یکی از نکات موجود درباره این تابلو این است که زنی که در نقاشی است برخلاف تمام زنان آن عصر نه لباس پر زرق و برق و گرانقیمتی برتن دارد و نه با زیورآلات آراسته شده است. در واقع طراحی نقاشی به گونه ای بوده که توجه بیننده به صورت آن جلب می شود.
برای این نقاشی توسط علاقه مندان چندین تفسیر متفاوت صورت گرفته . از تصویر مادر داوینچی گرفته تا تصویر چهره خود او در آینه. همچنین در موزه لوور پاریس مجموعه حیرت انگیزی از آثار داوینچی شامل نقاشی ها و اختراعات او وجود دارد که با توجه به زمان زندگی این هنرمند می تواند شما را به حیرت وادار کند. نمونه هایی از بال های پرنده و یک تانک جنگی اولیه از مشهورترین های این اختراعات است.
تابلو مونالیزا
شام آخر
یکی دیگر از آثار مشهور داوینچی تابلوی موسوم به شام آخر است. این تابلو عیسی مسیح را در جمع یارانش در روزهای پایانی زندگی این حضرت نشان می دهد و یکی از با ارزش ترین آثار نقاشی در جهان محسوب می شود. کشیدن این تابلو حدود سه سال طول کشید و هم اکنون در موزه لوور پاریس نگهداری می شود.
شام آخر
تابلوی بانوی صخره ها
بانوی صخره ها یا باکره صخره ها از آثار منسوب به داوینچی است که تصویر حضرت مریم را در کنار فرزندش عیسی و یحیای پیامبر و اوریل فرشته پروردگار نشان می دهد. این تابلو نمایشگر زمانی است که حضرت مریم علیه السلام و فرزندش به مصر فرار کرده بودند . گفته می شود که در ابتدا تابلو به کلیسا هدیه داده شد اما پذیرفته نشد. علت این مسئله تفاوت بخش هایی از تصاویر با دین مسیحیت گفته شده است.
از این اثر دو نسخه توسط داوینچی کشیده شده است که یکی از آنها در موزه لوور پاریس قرار دارد و دومی تابلوی عذرای صخره ها است که در نگارخانه ملی انگلستان در شهر لندن قرار داده شده است.
تابلوی بانوی صخره ها
لوح حمورابی
یکی دیگر از آثار شگفت آور موجود در موزه لوور پاریس، ستونی با ارتفاع ۵/۲ متر موسوم به لوح حمورابی است. این ستون در حقیقت قوانین شاه بابل است که به خط میخی روی ستون کنده کاری شده است و اولین سند قانونی موجود در جهان است . قوانینی که حمورابی در این ستون ثبت کرده توسط حاکمان و قاضیان شهر ها اجرا می شده است.
معتبرترین آثار موزه
(بانوی صخرهها (لئوناردو دا وینچی
گاو بالدار آشوری
نقش برجستههای آشوری
ظروف گلی آشوری
بخشهای قابل توجهی از تخت جمشید
(بز بالدار طلایی(هخامنشی
آثار سرشناس ایران باستان
سنگنگاره یادبود اونتاش ناپیریشا
تابلو مراسم نیایش راهبههای آفتاب
نقش برجسته آجری شیر کاخ آپادانا شوش
سرستون گاو دوسر کاخ آپادانا شوش
کتیبه داریوش بزرگ در کاخ آپادانای شوش
مجموعه هنر اسلامی
این بخش برای نخستین بار در ده تالار و در سال ۱۹۹۳ ایجاد شد و در سال ۲۰۰۲ ژاک شیراک (رئیسجمهور وقت فرانسه) پس از بازدید از موزه لوور، تصمیم به ایجاد بخشی مجزا جهت نمایش هنر اسلامی گرفت. به دنبال این تصمیم وی فرانسیس ریشار (رئیس بخش نسخههای خطی فارسی کتابخانه ملی فرانسه، پاریس) را به مسئولیت ایجاد بخش هنر اسلامی در موزه برگزید.
برای ساخت این بنا در یکی از حیاطهای متروک موزه، یک مسابقه جهانی معماری برگزار میشود، به گفته ریشار این مجموعه در سال ۲۰۰۹ افتتاح خواهد شد، گفته شده آثار ایرانی در این مجموعه جایگاه مهمی خواهد داشت و بیش از نیمی از آثار را به خود اختصاص میدهد. یکی از هدفهای مهم این مجموعه پیدا کردن روشی است که بتواند این موضوع را برای مردم به سادگی روشن کند که هنر اسلامی، هنر دین اسلام نیست.
زمان بازدید
موزه لوور روزهای سه شنبه تعطیل میباشد
آنچه که نباید در بازدید از موزه لوور از دست دهید:
بخش عتیقههای مصری موزه لوور
آثار این بخش بازه زمانی از حدود چهار هزار سال پیش از میلاد تا قرن چهارم را در بر میگیرند. این بدین معناست که عتیقههای مصری طیف گستردهای از مصنوعات متعلق به زمان روم باستان تا عصر بیزانس را شامل میشوند و همین امر بازدید از آنها را به تجربهای منحصربفرد در سفر با تور فرانسه بدل نموده است. از آثار شاخص این بخش میتوان به مجسمه عظیم ابوالهول، طومارهای پاپیروسی، مومیاییها، جواهرات و البسه اشاره نمود. علاوه بر آن برخی اشیاء متعلق به دوره میانه پادشاهی مصر نظیر مجسمههای آمنمهات آنخ، نفتیس و هاتور نیز در این مجموعه شامل شدهاند.
بخش آثار متعلق به یونان، روم و اتروسکان موزه لوور
مجموعه رومی و اتروسکانی آثار متعلق به عصر نوسنگی (عصر حجر) تا قرن ششم میلادی و زمان سقوط امپراطوری روم باستان را در خود جای داده است. به عنوان یکی از قدیمیترین بخشهای موزه لوور، این محل ابتداً در قرن شانزدهم میلادی تحت سرپرستی فرانسیس یکم، کسی که مجسمهای مرمرین به مانند ونوس میلو از او ساخته شد، قرار داشته است. مصنوعات متعلق به مجموعه دورند بعدها در قرن نوزده میلادی به این بخش اضافه گردیدند و از میانشان میتوان به گلدان برنزی بورگزه اشاره نمود. اشیاء متعلق به عصر هلنیستی و سفالهای زیبا و پر جزئیات یونانی از دیگر آثار جالب توجه این بخش به شمار میروند.
بخش مجسمههای موزه لوور
بخش مجسمههای لوور آثار باستانی متعلق به دورههای مختلف تاریخی تا سال 1850 را در خود جای داده است و عمده شهرت آن بواسطه مجسمههای قرون وسطیایست که به سبک رومی طراحی شدهاند. از تحسین برانگیزترین این آثار میتوان به مجسمه دانیال نبی در لانه شیران و مجسمه باکره اوورن اشاره نموده. امروزه بخش مجسمههای لوور به دو فضای مجزا. Richelieu تفکیک میشود.یکی مجموعه فرانسوی واقع در بخش Denon در و بخش دیگری مجموعه آثار خارجی واقع
بخش هنرهای تزئینی موزه لوور
بخش هنرهای تزئینی که آثار متعلق به قرون وسطی تا قرن نوزده میلادی را شامل شده است، در اصل بخشی از داراییهای سلطنتی محسوب میشد و آثار موجود در آن از باسیلیکای Saint Denis، محل دفن پادشاهان فرانسه منتقل گردیده بودند. این مصنوعات شامل گلدانها، تزئینات برنزی، سرامیکها، سفالینهها و شیشههای رنگی میشدند. امروزه گردشگران تور پاریس میتوانند آثار هنری متعلق به عصر رنسانس و قرون وسطی شامل جواهرات و فرشینههای بسیار مجلل و باشکوهی را در این بخش نظاره کنند.
چگونه به موزه لوور برویم؟
موزه لوور بر سمت راست رود سن، در منطقه یک پاریس واقع شده است. مترو، اتوبوس و قطارهای RER دستری به این بنای مرکزی را امکان پذیر نمودهاند. بسته به آنکه گردشگران از داخل شهر پاریس یا از محل فرودگاه خواهان دسترسی به این مجموعه زیبا باشند، گزینههای متفاوتی جهت سفر در پیش رویشان قرار خواهد گرفت. در ادامه با چگونگی انتخاب این گزینهها و دسترسی آسان و سریع به این محل آشنا خواهید شد.
از داخل شهر:
مترو: نزدیکترین ایستگاههای مترو به موزه لوور Palais Royal Musee du Louvre و Louvre Riovoli هستند که هر دو بر خط یک مترو قرار دارند.
قطارهای RER: نزدیکترین ایستگاه قطارهای RER، Chatelet Les Halles نام دارد و بر خط RER A واقع شده است.
اتوبوس: خطوط 21، 24، 27، 39، 48، 68، 69، 72، 81، 95 و اتوبوسهای Paris Open Tour bus درست در مقابل هرم شیشهای موزه توقف مینمایند.
ایران باستان در موزه لوور فرانسه
موزه لوور در فرانسه بخش عظیمی از آثار تاریخی و باستانی ایران را در دل خود جای داده است که توجه بیشتر بازدیدکنندگان را به خود جلب میکند.
هنگامی که وارد بخش ایران در موزه لوور میشوی و زمانی که اجسام باستانی عظیمالجثه ایران را در آن جا مشاهده میکنی در ابتدا اشک در چشمان هر ایرانی حلقه میزند که چرا این اشیاء تاریخی باید در این کشور باشد، اما از طرفی خوشحال میشوی زیرا در این موزه تعداد بیشتری از مردم دنیا آنها را مشاهده میکنند و با فرهنگ و تاریخ ایران آشنا شده و تقریباً در این مکان این اشیاء سالم خواهند ماند.
اما چیزی حدود 2500 اثر تاریخی که مربوط به ایران است در موزه لوور فرانسه وجود دارد که در سالنهای 12 تا 20 جا نمایی شدهاند.
برخی اشیاء و آثار تاریخی در بخش ایران موزه لوور آنقدر حجیم هستند که برای حرکت دادن آنها نیاز به تریلرهای بسیار بزرگ بوده است و مشخص نیست چگونه این اجسام از ایران به فرانسه حمل شدهاند. اما آنچه در برخی روایات وجود دارد اینکه به نظر میرسد این اجسام از طریق کشور عراق به پاریس حمل شدهاند.
گفته میشود بیشترین آثار تاریخی که از ایران خارج شده است مربوط به دوران ناصرالدین شاه و مظفرالدین شاه است که در آن زمانها امتیازات ویژهای برای کشف و خارج کردن اشیاء و اجسام تاریخی ایران به فرانسویها داده شده بود.
یکی از مهمترین، زیباترین و ارزشمندترین اشیاء تاریخی ایران در موزه لوور فرانسه، بدون شک «اسب دوسر» یکی از سرستونهای اصلی تخت جمشید است.
در بخش ایران آثار مختلفی از لرستان، کرمان، شوش، کاشان، دشت لوت، باختران و بسیاری دیگر از شهرهای ایران وجود دارد که شامل سفال، شیشه، فلز، سرامیک، موزاییک، سنگ، چوب، قالیچه، تابلو و بسیاری اجسام ریز و درشت دیگر میشود.
از دیگر آثاری که متعلق به ایران باستان بوده و امروز در موزه لوور فرانسه نگهداری میشود میتوان به بخشهای مختلف و عظیمی از پرسپولیس، آثار عتیقه باستانی، کاسههای گلی قدیمی، نقاشیهای نفیس، مجسمههای سنگی، نقش برجستهها، کتیبهها، سنگهای حجیم و مجسمههای مربوط به تخت جمشید، ظروف غذا خوری، آثار مربوط به آشپزخانه، کشاورزی، لوازم جنگ، پول، شمشیرهای طلا و نقره، شمعدان و رسم الخطهای مربوط به دورههای ساسانیان، دیلمیان، هخامنشیان و اشکانیان اشاره کرد.