[dt_sc_h3 type=”” class=””]پروژه ی امتحان آزمون گردشگری فرهنگی (پروژه اول):[/dt_sc_h3]
[dt_sc_toggle title=”شما به عنوان راهنمایی گردشگری فرهنگی در مورد چهار استان اردبیل– بوشهر-فارس- خراسان رضوی به سوالات ذیل به عنوان راهنما پاسخ دهید”]
الف) 4 نمونه صنایع دستی (برای هر استان نامبرده) از روی تصاویر و یا نمونه های موجود تشخیص و نشان دهید
[dt_sc_tabs_horizontal]
[dt_sc_tab title=”درباره”]
الف) 4 نمونه صنایع دستی (برای هر استان نامبرده) از روی تصاویر و یا نمونه های موجود تشخیص و نشان دهید
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”ارومیه”]
صنایع دستی آذربایجان غربی و ارومیه
جذابیت های خاصی در هر یک از استان های کشور وجود دارد که می تواند محکم ترین دلیل برای رقم خوردن یک سفر لذت بخش باشد. استان آذربایجان غربی یکی از استان های سرد و کوهستانی به شمار می رود که در شمال غرب کشور واقع است و مرکز آن شهر ارومیه می باشد. این استان به واسطه داشتن مرز مشترک با کشورهای آذربایجان و ترکیه و عراق و گذرگاه مرزی بازرگانان از مهم ترین نقاط گمرکی کشور محسوب می شود.
وجود قومیت های مختلف از جمله کرد، ترک، ایلات و عشایر و روستاهای متعدد باعث شده است که صنایع دستی در حوزه های مختلف در این منطقه رایج باشد.
از جمله صنایع دستی معروف این استان می توان به صنایعی همچون حصیر بافی، قالی بافی، گلیم بافی، منبت کاری، پارچه های رودوزی شده و … اشاره کرد. چنانچه تمایل به آشنایی هر چه بیشتر با صنایع دستی استان آذربایجان غربی دارید
در این بخش از فرهنگ و هنر نمناک با ما همراه باشید.
قالی بافی
هنر قالی بافی در جای جایِ کشورمان ایران آثار بی نظیری به جا گذاشته است که آذربایجان غربی نیز از این امر مستثنی نیست و یکی از قطب های مهم قالیبافی به شمار می رود. فرش ها و تابلو فرش های زیبایی که در شهر خوی توسط هنرمندان بافته می شوند به قدری جذابیت دارند که تمامشان به خارج از کشور صادر می شوند، طرح ماهی یکی از معروف ترین فرش های ریزبافت بین مشتریان می باشد.
پیکر تراشی
پیکر تراشی هنری است که در آن به ساخت مجسمه های سنگی یا چوبی می پردازند که یکی از رایج ترین و قدیمی ترین هنرهای دستی آذربایجان غربی به شمار می رود، در این صنعت جذاب هنرمندان، مجسمه هایی در اشکال مختلف به طور بی نظیری خلق می کنند که در نوع خود بسیار جالب هستند. در هنر پیکر تراشی ارومیه جنس مجسمه ها از چوب است.
منبت کاری
از صنایع دستی قدیمی ارومیه که قدمت آن نزدیک به یک قرن می باشد منبت کاری نام دارد. هنرمندان این عرصه با ذوق هر چه تمام نقوش برجسته ای را روی چوب ها اجرا می کنند و آثار خارق العاده ای را بوجود می آورند. آنها در فصل پاییز و زمستان دقیقاً زمانی که درختان برش می خورند چوب های لازم را از سنندج خریداری می کنند، چراکه این منطقه دارای چوب های بسیار مناسب و خوش رنگی است.
ظریف کاری روی چوب
با استفاده از به کارگیری این هنر طبق یک طرح و شکل مشخص قطعات چوبی را به واسطه یک چسب روی یک شی قرار می دهند. در این هنر از چوب های درخت گلابی، صنوبر، سنجد، گردو و سرو به کار می گیرند.
انواع لوازمی همچون جعبه شکلات خوری، جعبه سیگار، جعبه لوازم آرایش، جا دستمال کاغذی با استفاده از این هنر ساخته و تولید می شوند. این هنر تقریباً شبیه به منبت کاری است و از لوازم مخصوصی برای برش و چسباندن استفاده می کنند.
گلیم بافی
در آذربایجان غربی نیز بافت گلیم متعلق به صدها سال پیش است که توسط روستاییان به روشهای سنتی انجام می گرفته است به طوری که با دست اقدام به تبدیل کردن پشم به نخ و سپس آنها را رنگ آمیزی می کردند. البته ناگفته نماند که این نوع رنگرزی به خاطر کمیاب بودن و سختی کار جای خود را به نخ هایی داده است که با مواد شیمیایی رنگ شده اند.
رنگرزی و چاپ های سنتی
رنگرزی یکی دیگر از صنایع دستی آذربایجان غربی به شمار می رود که بسیار معروف است. باید بدانید تمام فراورده هایی که به وسیله قالب، قلم مو و شابلون رنگ آمیزی می شوند جزو چاپ های سنتی به شمار می روند ک زمینه رنگرزی عمده ترین فعالیت در آذربایجان غربی است.
رودوزی
رودوزی های استان آذربایجان غربی در حوزه «ممقان دوزی» اجرا می شود و در انحصار دختران و زنان خانه دار می باشد. مواد اولیه ای که در این هنر مورد استفاده قرار می گیرد پارچه و نخ ابریشم رنگین می باشد و بیشترین محصولات آن در تهیه کلاه خلاصه شده است اما اخیراً موارد دیگری نیز همچون کفش، زیر لیوانی، رومیزی، کمربند و جلیقه به تنوع محصولاتش اضافه شده است.
حصیر بافی
حصیربافی نیز جزو معروف ترین صنایع دستی استان آذربایجان غربی به شمار می رود. همانطور که میدانید در این صنعت از الیاف و گیاهان استفاده می شود و هنرمندان این عرصه با استفاده از آنها لوازم مختلفی همچون زنبیل حصیری، سفره حصیری، پارتیشن های حصیری، بامبو، مروار و … تولید می کنند.
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”اردبیل”]
صنایع دستی زیبا و معروف اردبیل
عشایر و روستا نشین ها و ساکنان شهرها بیشترین نقش را در تولید صنایع دستی اردبیل دارند. از معروفترین و با سابقه ترین صنایع دستی اردبیل میتوان به گلیم بافی، جاجیم بافی و قالی بافی اشاره کرد. که گلیم بافی از اهمیت زیادی برخوردار است. زمینه ی فرش های بافته شده توسط فرشبافان را نقش شکسته و اسلیمی تشکیل می دهد.
از طرح های برجسته و مهم میتوان به طرح تک گل، ستاره، طرح قیچی، وان، ریز ماهی، هریس، کله قوچ، زیر خاکی، زرین قلم، لچک ترنج، طرح قره باغ اشاره کرد. حدود ٨٠ درصد از فرش های شهرستان اردبیل به کشورهایی همچون آلمان، ژاپن، فرانسه و ایتالیا صادر می شود.
قلاب دوزی، جوراب های پشمی، خورجین بافی، نقره کاری، شال بافی، قلمزنی، خاتم کاری و صنایع چوبی و فلزی و سفال گری از دیگر صنایع شهرستان اردبیل می باشد. با ما در این بخش از فرهنگ و هنر نمناک همراه باشید تا صنایع دستی استان اردبیل آشنا شوید.
قالی بافی
هنر قالی بافی همزمان با به روی کار آمدن پادشاهی صفویه در این منطقه به وجود آمده است و بعد ها در زمان جنگ جهانی دوم و با الگوپذیری از طرح ها و متدهای قفقازی و تبریزی به تدریج در مسیر رشد و بالندگی قرار گرفته است.
قالی معروف از محل دفن شاه اسماعیل کشف شده و گواه بر این ادعا که هنر قالی بافی دارای قدمت بالایی است میباشد. نقوش بکار رفته در این قالی ترنجدان است و از جنس ابریشم با گره های فارسی می باشد و طرح ایجاد شده که باعث آرامش بیننده می گردد. از طرح های دیگر بکار رفته در قالی اردبیل می توان به ترنجدار، ظل السلطان، مشایخی، هراتی و گلدانی اشاره کرد.
ورنی
ورنی نوعی زیر انداز می باشد که مختص اردبیل است. نام دیگر این هنر گلیم سوزنی می باشد که از جنس ابریشم یا پشم، بر روی دارهای عمودی بافته می شود که به آن گلیم فرش نما یا شبه قالی نیز گفته میشود.
هنر ورنی بافی از هنرهای متعلق به آل سون ها و عشایر ارسباران است که از آن به عنوان رختخواب پیچ رو انداز و زیر انداز نیز استفاده می کنند. نقوش بکار رفته در ورنی اغلب طرح حیوانات محلی و وحشی و اشکال هندسی و… می باشد.
پلاس بافی
پلاس را هم می توان به عنوان زیر انداز و هم به عنوان خورجین یا سجاده استفاده کرد. پلاس از نظر مادی نسبت به گلیم ارزش کمتری دارد. از لحاظ ظاهری به گلیم درشت بافت شبیه می باشد. از نظر مقایسه با جاجیم هم شبیه به هم هستند با این فرق که خطوط بکار رفته در جاجیم به شکل عمودی است ولی در پلاس افقی می باشد و نخ بکار رفته از جنس پشم می باشد.
تذهیب هنر
به آراستن کتاب و نوشته ها تذهیب می گویند و از خانواده هنرهای مستظرفه می باشد یعنی از لحاظ هنری بیشتر اهمیت دارد تا از لحاظ صنعتی. در کتاب های مهم بعد از متن، تزئین کتاب در الویت قرار دارد.
هنرمندان اردبیلی به هنر تزئین کتاب با طلا کاری و نگارگری و طراحی نقش های اسلیمی و ختایی معروفند و از رنگ های لاجوردی و نیلی و رنگ های آبی و طلایی بیشتر استفاده می کنند و طرح های بکار رفته گل و گیاه و اشکال هندسی می باشد.
مسند بافی
از دیگر زیر اندازهای دستباف مسند بافی است که همچون گلیم بافته می شود. مرکز بافت مسند بخش نمین است و چون این بخش کوهستانی است و شرایط برای کشاورزی مساعد نیست لذا به مسندبافی روی آورده اند این هنر در کشورهای اروپایی همچون آلمان طرفداران زیادی دارد. طرح و نقش بکار رفته در مسند بافی، قره باغی، گلدانی، گانگال، سه پایه و قاپاق است و از رنگ های گیاهی بیشتر استفاده می کنند.
سازهای سنتی
از هنرهای سنتی مردم اردبیل نواختن ساز است که بیشتر خودشان این سازها را از درخت توت، گردو، شمشاد و… می سازند. بهترین نوع این سازها تنبک، کمانچه، سنتور، دو تار، سه تار و سنتور است. البته خطاطی، نقاشی، معرق و خاتم نیز در ساخت این سازها کاربرد دارد. ساخت سازها ی سنتی در شهرهای اردبیل، مشکین شهر و خلخال رایج است.
عروسک سازی
عروسک سازی جزو هنرهای قدیمی و نمادین در ایران می باشد که هم اکنون نیز در اردبیل بافت عروسک رواج دارد و در لباسه ای محلی و در طرح های گوناگون بافته میشود. از عروسک های معروف اردبیل می توان “تکم” را نام برد. در روزهای عید در کوچه و محله های شهر و روستا تکم گردانی انجام می شود که آمدن بهار را خبر می دهد.
اجاق قراقی
اجاق قَراقی صنعت دستی از جنس پشم می باشد که برای مراقبت از فرش ها در مقابل صدمه و آلودگی بافته می شود. بافت این نوع پارچه در دشت مغان استان اردبیل رواج دارد. این پارچه شبیه گلیم است و نقش و طرح به کار رفته در آن هندسی و منظم است.
اجاق قراقی در قدیم به شکل نعل اسب بافته میشد اما با گذشت زمان به شکل مستطیل بافته میشود. این نوع زیر انداز برای محفاظت فرش از منقل و یا اجاق بکار برده می شود و برای همین به آن اجاق قراقی می گویند.
خراطی
در این هنر چوب را با استفاده از حرکت دورانی تراشیده و در آن فرو رفتگی و خراشیدگی ایجاد می کنند. در هنر خراطی چوب هر چه قدر محکم تر و فشرده تر باشد محصول به دست آمده بادوام تر و ظریف تر خواهد بود.
برای خراطی از چوب درختان زبان گنجشک، گردو، توسکا، نارون، لوازمی مانند قلیان، میز، مبلمان، عصا، وردنه، صندلی و آباژور درست می کنند. خراطی در سرعین اردبیل محبوبیت بیشتری دارد، در گشت و گذار در بازارهای اردبیل میتوانید این لوازم زیبا را مشاهده کنید و لذت ببرید.
گلیم بافی
از محبوب ترین و قدیمی ترین هنرهای اردبیل میتوان به گلیم بافی اشاره کرد که سابقه ی آن به دوران اشکانیان می رسد و در سه نوعِ ورنی، برجسته و ساده بافته می شود. اصلی ترین مراکز تولید گلیم، شهرهای عنبران، مغان و اطراف آن است.
نقش گردونه مهر، اژدها، خرچنگ، سماور، سینی و یا نقش های ذهنی بیشترین نقش و طرح های مورد استفاده در بافت گلیم است. در بافت گلیم از نخ های پنبه ای تاب دار برای تارهای آن و از پشم های رنگارنگ و ابریشم برای پود گلیم استفاده می کنند.
منبت کاری
از هنرهای سنتی و قدیمی اردبیل که بر روی چوب انجام می شود منبت کاری است. که برجستگی هایی مانند گل و گیاه بر روی چوب ایجاد می کنند اصلی ترین ماده بکار رفته در این هنر چوب است. در این هنر استحکام چوب های مورداستفاه بسیار مهم است. درختان گردو، شمشاد، بادام و گلابی بیشترین استفاده را دارند.
سفالگری
سفالگری در اردبیل دارای سابقه ای طولانی است و زمان آن به دوران اشکانیان بر می گردد. هنرمندان اردبیلی از خاک رس به دلیل خالصی کم و چسبندگی زیاد گِل درست می کنند و با دستان ماهر و هنرمندشان گِل را به شکل هایی مانند مجسمه، کاسه، لیوان، کوزه، درست می کنند. سپس سفال ها را در کوره قرار داده تا رنگ طبیعی آن به شکل قرمز در آید و در آخر گل پخته شده که بدون لعاب است و استفاده های زیادی دارد.
جاجیم بافی
اهالی زبر دست خلخال و روستاهای اطراف به بافت جاجیم های ساده و گلدار مشغولند. در قدیم از جاجیم به عنوان زیر انداز استفاده می شد اما امروزه از آن بیشتر برای رو کرسی، روتختی، روپشتی، پادری، سجاده و تزئینی استفاده می شود.
ماده ی اصلی برای بافت جاجیم، پشم گوسفند است و برای همین بافتی تقریبا کلفت دارد. مهمترین نقش های بافت جاجیم گوشواره، نگین انگشتر، گل بادامی می باشد. جاجیم هایی به ابعاد ٩٠ در ١٢٠ متر در بازارهای اردبیل به فراوانی یافت می شود.
سوزن دوزی (رو دوزی)
از ظریف ترین صنایع دستی می توان به سوزن دوزی اشاره کرد که برای زیبایی و تزئین پارچه با نقوشی مانند گل، غنچه طرح هایی ایجاد می کنند که در زمره ی هنرهای تجملی و ترئینی می باشد و با نخ های رنگی و با قلاب انجام می شود.
چنته
چنته نوعی کیف است که از مهم ترین صنایع دستی اردبیل محسوب میشود، چنته مانند قالی از پشم گوسفند درست می شود؛ ولی در ابعاد و اندازه با قالی متفاوت است. برای بافت چنته دو فرش کوچک در اندازه های ٣٠ در ۴٠ سانتی متر بافته و بعد سه طرف آن را با کمال ظرافت به هم وصل کرده و در آخر قسمت تحتانی آن چند تا منگوله رنگی آویزان می کنند و برای قسمت بالایی آن مانند کیف های معمولی دسته می گذارند. در بعضی مناطق نیز برای بافت چنته از روش جاجیم و گلیم استفاده می کنند و در بعضی موارد هم با بافت های گوناگون مانند گلیم، سومالک، قالی، چنته بافی می کنند.
ملیله کاری
به اشیا، زیورآلات، ظروف زینتی که با استفاده از فلز و مفتول های طلا و نقره و مس درست می شوند ملیله کاری می گویند. این هنر دارای سابقه ی سه هزار ساله می باشد و از کهن ترین روش های درست کردن زیورآلات محسوب می گردد. زیورآلاتی مانند انگشتر، گردنبند، سینه ریز و گوشواره از جنس طلا تهیه می گردد و ظروفی مانند لیوان، استکان، سینی و… با نقره درست میشوند.
سراجی
به هنر درست کردن زین اسب با چرم سراجی گفته می شود. این محصولات که به صورت دست دوز و بسیار ظریف و با دقت کار می شوند از جنس چرم دباغی شده می باشند و در کشور آذربایجان محبوبیت بیشتری دارند. به فردی که زین را می سازد یا بر پشت اسب زین می گذارد سراج می گویند. زین ها اغلب به عنوان یک وسیله ی تجملی به شمار می روند.
نقاشی روی چرم
این هنر دارای سابقه ای به قدمت ٧٠ سال می باشد و بدون استفاده از هیچ گونه ماشین صنعتی و به روش کاملا دستی در اردبیل مرسوم است. در این هنر، نقاشی های انجام شده بر روی چرم توسط هنرمندان با رنگ های گوناگون رنگ می شود. این هنر به عنوان پرفروش ترین و محبوب تربن صنایع دستی در اردبیل می باشد.
نمکدان بافی
نمکدان بافته شده مانند کیسه ای است که برای نگهداری سنگ های ساییده شده و حمل نمک های درشت استفاده می شود و توسط عشایر بافته می شود. بافت نمکدان شبیه به جاجیم و گلیم است و به شکل استوانه دوخته میشود.
نقوش به کار رفته در نمکدان بافته، طرح های الهام گرفته از طبیعت یا گل وگیاه و حیوانات می باشد. داخل نمکدان ها آستری از جنس متقال دوخته می شود تا نمک با پشم برخوردی نداشته نباشد.
تراش شیشه
شیشه های تراش خورده بسیار زیبا هستند و توسط هنرمندان و به وسیله ی دستگاه های مخصوص و سنگ تراش شیشه، طرح و نقش بزرگ و کوچک، عمیق و سطحی بر روی محصولات طراحی می کنند. این شیشه های زیبای تراش خورده پس از تمام شدن کار صیقل خورده و در طرح و رنگ های متعدد به فروش می رسند.
خورجین بافی
این هنر نیز همچون صنایع دیگر از قدمتی دیرینه برخوردار است. خورجین بافی در بین عشایر و مردم روستاهای اردبیل مرسوم است. خورجین یک کیسه ی بزرگ است که به شکل دو طرفه بافته می شود و این محصول پر کاربرد برای قراردادن در پشت چهار پایان، دوچرخه و موتور سیکلیت استفاده می شود.
عرض خورجین ٣٠ تا ٩٠ سانتی متر است. مواد مورد نیاز خورجین موی بز، نخ پنبه ای و پشم های الوان است. خورجین های اردبیل به کیفیت و زیبایی مشهورند.
ورشو سازی
به انواع لوازمی از قبیل سینی و سماور و…که از جنس ورشو ساخته می شوند ورشو سازی می گویند.
ورشو سازی از صنایع دستی اردبیل است و دارای طرفداران مخصوص به خود می باشد. ورشو نوعی آلیاژ است که ۴۵ درصد آن مس، ٣٠ درصد آن روی و ٢٠ درصد آن را نیکل تشکیل می دهد، به راحتی فرم می گیرد و برای زیر ساخت های مصرفی کاربرد دارد.
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”بوشهر”]
معرفی کامل صنایع دستی و سوغات فرهنگی بوشهر
از شهرهای بزرگ بندری در کنار سواحل نیلگون خلیج فارس که به بوشهر معروف است یکی از با قدمت ترین شهرهای ایران محسوب می شود و متعلق به دوران ساسانیان می باشد. وجود آثار تاریخی برجسته و دیرینه، سواحل زیبا، غذاهای لذیذ و خوشمزه، نخلستان های پهناور و مردمان میهمان نواز باعث شده است که این منطقه به یکی از پرجاذبه ترین و دیدنی ترین شهرهای جنوب کشور مبدل شود.
همانطور که میدانید از گذشته تا به امروز ساخت صنایع دستی روستایی از مهمترین منابع کسب درآمد جوامع روستایی بوده است بنابراین بوشهر نیز از این امر مستثنی نیست و به خاطر محدودیت منابع کشاورزی نقش صنایع دستی زندگی روستاییان بسیار مهم و تعیین کننده می باشد و آنها همیشه در تلاش این بوده اند که با امکانات طبیعی که در دسترس داشته اند محصولاتی را تولید کنند و از طریق آن به کسب درآمد برسند، در حقیقت در کنار صیادی، به یکی از اصلی ترین راه های امرار معاش یعنی ساخت صنایع دستی می پردازند. با ما در این بخش از فرهنگ و هنر نمناک، همراه باشید تا با صنایع دستی این منطقه بیشتر آشنا شوید.
سوزن دوزی
یکی از قدیمی ترین و زیباترین هنر دست بانوان بوشهری سوزن دوزی می باشد که در میان گردشگران خارجی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. این هنر نوعی گلدوزی رنگی روی پارچه های سنتی است که در طرح های مختلف سنتی و اشکال هندسی تماماً با دست انجام می شود و محصولات زیبایی همچون شال و روسری، کوسن، رومیزی، زیر بشقابی، پرده، پشتی خلق می کند. ظاهر منحصر به فرد این محصولات بسیار زبانزد گردشگران و توریست ها است.
گبه بافی
از جمله معروف ترین و کهن ترین صنایع دستی بوشهر می توان به گبه بافی اشاره کرد که به عنوان یکی از محصولات سنتی صادراتی و پرطرفدار بوشهر محسوب می شود و به روش قالی بافی روی دارهای افقی انجام می شود. جالب است بدانید اغلب کسانی که در گبه بافی می کنند نقش ها را در ذهن خود تداعی می کنند و هیچ وقت از نقشه استفاده نمی کنند.
گبه ها در دو نوع خودرنگ و رنگی بافته می شوند. نوع خودرنگ آنها از پشم گوسفندان و با همان رنگ طبیعی شان بافته می شود اما در نوع رنگی، پشم گوسفند قبل از بافته شدن با رنگرزی گیاهی، رنگی می شود و سپس گبه ها با استفاده از آن ها بافته می شوند. نکته جالبی که وجود دارد این است که پس از پوست حیوانات احتمالا این گبه ها بودند که کاربرد زیرانداز را داشتند.
گلیم بافی
زیبایی منحصر به فردی که در طرح و نقشه های گلیم های بوشهر نهفته است هر بیننده ای را مجذوب خود می کند. این محصولات اغلب از پشم حیوانات بافته می شوند و جایگزین مناسبی برای فرش ها محسوب می شوند. البته ناگفته نماند که در گذشته کاربردهای مختلفی برای این گلیم ها وجود داشت و به عنوان یک زیر انداز یا باربری روی دوش حیوانات به کار می بردند، حتی روی دیوار نیز نصب می کردند.
اما امروزه این محصول جذاب در خانه های مردم نیز به چشم می خورد و رنگ و لعاب خاصی به خانه ها بخشیده است. به جرات میتوان گفت گلیم بافی پس از گبه بافی معروف ترین صنایع دستی بوشهر به شمار می شود.
قلیان سازی
یکی دیگر از صنایع دستی و سنتی بوشهر قلیان می باشد که با نام چلیم نیز شناخته می شود. این محصولات سنتی که از کوزه های سفالی ساخته می شوند طرفداران زیادی بین گردشگران و اهالی این منطقه دارد. به دلیل اینکه این قلیان ها از کوزه های سفالی به عمل می آید بنابراین آب داخل آن ها نمایان نیست و همین امر باعث شده است که قلیان های این منطقه ظاهری منحصر به فرد و جالب داشته باشند.
حصیر بافی
به علت این که در استان های جنوبی نخلستان های فراوانی وجود دارد به همین خاطر در صنعت حصیر بافی بسیار رایج است و زنان و مردان بوشهری با تولید محصولات حصیری زندگی خود را می گذرانند. این محصولات از شاخه و برگ درختان نخل درست می شوند و به واسطه آن محصولاتی همچون کلاه، زنبیل، سبدهای حصیری، بادبزن، کیف و… عرضه می شود.
سفالگری
محصولات سفالی در استان بوشهر بالاخص برازجان و بندر کنگان بسیار رایج است. کاربرد سفال از گذشته تا کنون جهت نگهداری خوراکی ها بوده است ست و به دلیل دمای بالای شهرهای جنوبی از این محصولات به وفور استفاده می شود چراکه سفال به خاطر جنس و ساختاری که دارد قابلیت نگهداری آب و دیگر خوراکی ها را در دمای پایین دارد. محصولات سفالی که توسط مردان و زنان بوشهری ساخته می شود اغلب در رنگ های سبز، قهوه ای، حنایی و… میباشند.
گیوه دوزی
یکی از رایج ترین محصولات سنتی شهرهای جنوبی گیوه می باشد که با استفاده از نخ های طبیعی ساخته میشوند. خنک و سبک بودن از ویژگی های بارز گیوه ها می باشد محصولات در استان بوشهر تولید انبوه دارند و اغلب در رنگ های سفید عرضه می شوند البته ناگفته نماند که گیوه های رنگی نیز در این منطقه ساخته می شود اما نه به اندازه گیوه های سفید رنگ.
نمدبافی
نمد یکی دیگر از صنایع دستی بوشهر به شمار می رود که در اشکال مختلفی بافته می شود. نمد نیز همچون گبه و گلیم از پشم و نخ های طبیعی به دست می آید و جالب است به قدری سبک و کم وزن هستند که طرفداران بسیار زیادی دارد. خاصیت نم گیری از ویژگی های بارز نمد می باشد. در شهرهای جنوبی که در آن شتر وجود دارد نمد کاربرد زیادی دارد.
گرگور
یکی از صنایع دستی و سنتی استان بوشهر، گرگور نام دارد. گرگور به قفس هایی گفته می شود که با استفاده از آن ماهی صید می کنند. گرگور ها با ترکیبی از سیم های فلزی و گالوانیزه درست شده است و متشکل از چند بخش دریچه ورودی ماهی، بدنه و کف می باشد.
شکل ظاهری آن به صورت نیم کره است و از آن جهت صید انواع ماهی، سخت پوستان، نرم تنان و… استفاده می شود. تولید این محصولات اکثراً در شهرهای دیلم، بوشهر، گناوه، کنگان و دیر رایج است.
منبت کاری
در صنعت منبت کاری طرح های برجسته ای روی محصولات چوبی کار می شود که در استان بوشهر این هنر در زمان قاجار به اوج خود رسید و امروزه نیز بسیاری از مردم و اهالی این منطقه مشغول به منبت کاری میباشند. در ساختن منبت از نقش های طبیعت، حیوانات، گل ها به کار می برند.
گره چینی
گره چینی به نوعی اتصال قطعات چوبی به شکل گره گفته می شود که اغلب به شکل مشبک می باشد و در ساخت در و پنجره ها کاربرد دارد. این محصولات در بوشهر به وفور یافت می شود و یکی از پرطرفدارترین صنایع دستی این منطقه به شمار می رود چراکه استفاده از چوب در کنار شیشه های رنگی محصول خارق العاده ای را به وجود می آورد به خاطر همین است که بسیاری از گردشگران با هر ذوق و سلیقه ای علاقه مند به این محصولات می باشند.
عبا بافی
از مشهورترین صنایع دستی بوشهر می توان به عبا اشاره کرد که به نوعی پارچه از جنس پشم شتر اطلاق می شود. در ساخت این عبا پشم شتر را چیده و موها و بخش های نامرغوب را جدا می کنند و نخ بسیار ظریف لطیفی به دست می آورند. عبابافی در کارگاه های خانگی توسط مردان انجام می شود و جالب است بدانید عباهای بوشهر به خاطر ثبات رنگ و جنس مرغوب شان معروف هستند و به روش کاملا سنتی و با استفاده از دستگاه های قدیمی و چوبی ساخته می شود.
لنج سازی
به علت نزدیکی بوشهر به دریا از گذشته تا به امروز صنعت لنج سازی در بوشهر رواج داشته است و امروزه نیز کارگاه هایی با نام لنج سازی این منطقه را به یک جاذبه توریستی تبدیل کرده است و گردشگران بیشماری را به سمت آن جذب کرده است چرا که لنج برای مردم بوشهر بسیار ارزشمند است و چنانچه در لنج سازی رونقی اتفاق بیفتد برای آنها بیانگر رونق در رزق و روزی و تجارتشان می باشد.
جالب است بدانید در گذشته از چوب های مرغوبی همچون چوب ساج در ساخت لنج ها استفاده می کردند اما امروزه موادی همچون فایبرگلاس به کار می برند.
صنایع دستی صدفی و سنگهای دریایی
در شهرهای بندری و ساحلی انواع دست سازه های صدفی و مرواریدی یافت می شود که در قالب جعبه جواهر، زیورآلات، اسباب بازی و دکوری به گردشگران و اهالی منطقه عرضه می شود. جالب است بدانید فروش ماهی های خشک شده و تزئینی نیز در این استان بسیار رایج است و یک گزینه بسیار عالی و مناسب برای سوغاتی و هدیه گرفتن میباشد
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”فارس”]
معرفی کامل صنایع دستی و سوغات فرهنگی شیراز
یکی از شهر های پر بازدید و مهم ایران که در مرکز استان فارس واقع است شیراز نام دارد شهری که هر روز میزبان هزاران توریست داخلی و خارجی می باشد. این شهر جزو شهرهای محسوب می شود که در هر حوزه، چه حوزه فرهنگی، حوزه گردشگری چه حوزه صنایع دستی قدمت دیرینه خود را به نمایش گذاشته است.
شما با سفر کردن به این شهر بزرگ و نام آشنا مطمئناً تجربیات و خاطرات بی نظیری را از آن خود خواهی کرد، از طرفی سوغاتی ها و صنایع دستی متنوعی که در این شهر وجود دارد دستتان را باز می گذارد تا با هر نوع سلیقه ای که دارید برای عزیزانتان هدیه تهیه کنید اما این کار مستلزم آگاهی است و شما باید شناخت کافی از محصولات و صنایع دستی و سنتی آن داشته باشید، به همین منظور بخش فرهنگ و هنر نمناک اقدام به گردآوری تمام صنایع دستی شهر شیراز کرده و شما را برای آشنایی هر چه بیشتر هنرهای سنتی این خطه همراهی کرده است. پس پیشنهاد می کنیم این مطلب را دنبال کنید تا با صنایع دستی شیراز آشنا شوید.
قالی شیراز
از ارزشمندترین صنایع دستی که می توان متعلق به شهر شیراز دانست قالی آن می باشد. جالب است بدانید نوع دارها و چگونگی پودکشی قالی در شیراز به خاطر نوع گره ها، با دیگر شهرهای ایران متفاوت است.
نقره کاری
یکی دیگر از صنایع دستی ارزشمند شهر شیراز نقره کاری میباشد.از آنجایی که نقره همانند طلا و مس به طور خالص و به صورت سنگ در طبیعت یافت می شود بایستی واکنش های شیمیایی آن را استخراج کرد. هنرمندان صنایع دستی شیراز با هنر خارق العاده خود به زیبایی این فلز را شکل می دهند.
سفالگری
سفالگری نیز از جمله صنایع دستی معروف شهر شیراز به شمار می رود که مواد اولیه آن ماسه، مواد سوختنی و گل می باشد. با هنر سفالگری قطعات و ظروف سفالی بسیار بی نظیری به عمل می آید که روی چرخی مخصوص به آنها شکل داده می شود.
خاتم کاری
خاتم کاری هنری است که سطح اشیا چوبی را با استفاده از آن به صورتی که شبیه به موزاییک های مثلثی کوچک باشد می آرایند، این مثلث ها هر چقدر که با نظم چیده شوند همانقدر خاتم مرغوبیت خاصی به خود خواهد گرفت. ناگفته نماند که مواد اولیه به کار رفته نیز در بالا رفتن ارزش آن بی تاثیر نمی باشد.
نمد مالی
نمد یکی از ساده ترین نوع کف پوش می باشد که برای ساخت آن نیاز به دستگاه خاصی میباشد و یکی از صنایع دستی معروف شیراز به شمار می رود. در واقع در نمد مالی از خاصیت طبیعی پشم که عبارت است از درهم پیچیدن الیاف آن در اثر فشار و رطوبت، به کار برده می شود.
جاجیم بافی
جاجیم یکی از صنایع دستی معروف شیراز به شمار می رود که به صورت کیف ، پارچه ، کفش در بازار وکیل به فراوانی یافت می شود. جالب است بدانید که عشایرها معمولا برای پوشاندن رختخواب ها و اثاثیه خود از جاجیم استفاده می کنند که آن را با نام محلی “پوشن” می شناسند.
شیشه گری
شیشه گری یکی از صنایع دستی دیرینه شهر شیراز محسوب می شود که در اکثر بازارهای آن به وفور پیدا می شود. در اوایل دوره اسلامی ظروف شیشه ای در قالب قوری، بطری، فنجان و گلدان بوده است که در مصارف خانگی استفاده میشد.
کاشی هفت رنگ
کاشی کاری هفت رنگ یکی از شیوه های کاشی کاری در منازل و مساجد می باشد. این کاشی های هفت رنگ بیشتر در شهر شیراز دیده می شود و قدمت آن به دوره تاریخی هخامنشی بر می گردد و یکی از صنایع دستی این شهر به شمار می رود. نقش و نگاری که روی کاشی های هفت رنگ میبینید اغلب با هفت رنگ سفید، لاجوردی، سیاه، زرد، قرمز، فیروزه ای و حنایی کار شده اند.
رنگرزی
از دیگر هنرهای ایرانی که سابقه کهنی در شیراز دارد رنگرزی گیاهی می باشد که توسط بانوان ایل قشقایی انجام می شود. این بانوان خوش ذوق درک بسیار عمیقی از رنگ و رنگ آمیزی دارند به طوری که گویا سال ها علمی در زمینه رشته هنر کسب کردند.
گلیم بافی
شاهین شهر گلیم بافی از روزگاران رایج بوده است و جای بسی خوشحالی می باشد که هم اکنون نیز ادامه دارد. گلیم به عنوان یک زیر انداز و کف پوشی شناخته شده است که با استفاده از ابریشم، موی بز، پشم گوسفند و … بافته می شود. از منحصر به فردترین گلیم های بافته شده در شیراز می توان به گلیم گل برجسته یا سوزنی اشاره کرد.
پارچه دوزی عشایری
بازار های سنتی شیراز پر است از لباس هایی که با پارچه های عشایری دوخته شده اند. از جمله معروف ترین لباس های عشایری که می توان به آن ها اشاره کرد پیراهن یا جومه، دامن بلند، کلوته، شال بلند، شلوار راحتی و زیر پوش می باشد.
منبت کاری
منبت کاری یکی دیگر از صنایع دستی اصیل مربوط به شهر شیراز می باشد. این هنر زیبا شامل کنده کاری و حکاکی بر روی چوب می باشد که با یک اصولی خاص و با استفاده از قلم و چکش مخصوص انجام می شود و طرفداران بیشماری به خود اختصاص داده است. نقوشی که روی چوب حک می شود برجستگی دارند و همین مشخصه اصلی منبت کاری به شمار می رود.
معرق کاری
از صنایع دستی با قدمت شهر های مختلف ایران بالاخص شیراز می توان به هنر معرق کاری اشاره کرد، این هنر نسبت به سایر صنایع دستی پیشینه بیشتری دارند و بر اساس اسناد موجود با اینکه زادگاهش هند می باشد اما از روزگاران قدیم به ایران راه پیدا کرده که بعد ها توسط هنرمندان گسترش یافته است. این هنر و صنعت قبلا تلفیقی از چوب و فلز بود و توسط هنرمندان به مرور زمان تغییر شکل داد و به جای یک نوع چوب با انواع چوب های رنگی این هنر را انجام دادند.
مینیاتور
مینیاتور یکی دیگر از جذاب ترین صنایع دستی شیراز به شمار می رود. همانطور که میدانید واژه مینیاتور مخفف شده کلمه فرانسوی “مینی موم ناتورال” می باشد که به معنای طبیعت ظریف و کوچک بوده و در نیمه اول قرن اخیر و تقریباً وارد شدن آن به زبان فارسی به دوره قاجاریان برمیگردد. البته به طور معمول کلمه مینیاتور شامل هر نوع پدیده هنری ظریف نیز می شود و در ایران برای شناسایی نوعی نقاشی با قدمت بالا به کار می رود.
کاشی معرق
از روش های متداولی که در کاشی کاری به کار گرفته می شود کاشی کاری معرق می باشد که با استفاده از تکه های بریده کاشی در ابعاد و شکل های مختلف پدیدار می شود و با کنار هم قرار داده شدن این قطعات جذاب نقش و اثر مورد نظر ایجاد می شود و آن را هم بر روی دیوار و هم هر بخشی دیگری می توانند نصب کنند. این دقت و ظرافت را کاشی کاران هنرمند شیرازی به بهترین شکل انجام می دهند و یک شاهکار شگفت انگیز خلق می کنند.
قلم زنی
آنچه که اکنون در مورد قلمزنی همگی واقف به آن هستیم این است که قلم زنی به تزیین مصنوعات فراوانی همچون برنج و مس اطلاق می شود که سابقه بسیار درخشان و دیرینه ای دارد. نگهداری نمونه هایی از آن در موزه “آرمیتاژ” شهر لنینگراد مهر تاییدی برای رواج این صنعت در دوران هخامنشی و ساسانی نیز می باشد. این هنر و صنعت در دوران اسلامی تاریخ ایران نیز رواج بسیار بالایی داشت و آثار بی نظیری از آن در قالب ظرف و ظروف، تندیس حیوانات و پرندگان در شهرهای همدان ، خراسان ، ری و سمرقند دیده می شود.
مینا کاری
میناکاری یکی از صنایعی می باشد که این روزها اکثر روی مس انجام می شود و می توان آن را از صنایع دستی معروف شهر شیراز تلقی کرد. در این هنر زیبا با استفاده از اکسید فلزات اشیا فلزی و ظروف به طور خیلی خاصی تزیین می شوند، به نوعی می توان گفت یک هنر آزمایشگاهی به شمار می رود که نقش و نگار روی ظروف و اشیا به کمک آتش و حرارت یک اثر خارق العاده پدیدار می کند. ناگفته نماند قدمت این هنر به پنج هزار سال قبل بر می گردد و اوج آن مربوط به دوره صفویه می باشد.
گبه بافی
گبه بافی جزو هنرهای است که عشایر فارس برای مصارف خود آن را به کار می گیرند. نوعی دست بافته ها که جنس آن از پرزها و پشم های حداقل یک سانتی می باشد که ۳ الی ۸ پود هم در هر ردیف دارند که همین خصوصیت تفاوت بزرگی بین آن و قالی ایجاد می کند. گبه ها در اندازه های مختلف قالی، قالیچه و پتو ساخته می شوند و البته گبه های مخصوص شیراز از تنوع بسیار بالایی برخوردار است و دارای نقش و نگار بسیار خیره کننده ای می باشد.
آینه کاری
از منحصر به فرد ترین صنایع دستی شیراز، آینه کاری می باشد که هنری خیره کننده و بسیار چشم نواز محسوب می شود. چراکه در این هنر، هنرمندان اقدام به ایجاد طرح و نقش با در کنار هم قرار دادن قطعات بریده آیینه می کنند و جالب است بدانید اگر چه هنر آینه کاری در شهرهای اصفهان، تهران، قم و مشهد نیز رایج است اما در شیراز به خاطر مرغوبیت و کیفیت بی نظیر آن از شهرت خاصی برخوردار است.
گچ بری
همانطور که میدانید در اغلب نقاط ایران هنر گچ بری رایج است که در آن با استفاده از گچ اقدام به تزیین دیوار و سقف بناهای مختلفی با طرح های متفاوت می کنند. قدمت این هنر به زمان های بسیار گذشته برمی گردد به طوری که پیشرفت ارزشمند و فراوانی در دوره زندیان به خود گرفت و البته مردم استان فارس الخصوص شهر شیراز نیز در این هنر فعالیت چشمگیری دارند. آثاری از این هنر در عمارت کلاه فرنگی شیراز می توانید به وضوح مشاهده کنید.
گیوه دوزی
گیوه دوزی یکی از صنایع دستی خاص شیراز می باشد که صفر تا صد آن به صورت دستی انجام می شود. مراحلی همچون رویه بافی، چرم سازی، گیوه دوزی، تخت کشی. عموماً در این هنر از نخ قالی، نخ ابریشم، چرم و لاستیک یا پارچه استفاده می شود. از آنجایی که گیوه ها نوعی پاپوش تابستانی هستند به خاطر بادوام و سبک بودن آن ها می توان راهپیمایی های طولانی را با وجود آن ها سپری کرد
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”خراسان”]
صنایع دستی خراسان شمالی و سوغات هنری معروف این منطقه
مدارک موجود از زمان های دور تولید صنایع دستی در استان خراسان شمالی را تایید می کند. هنرمندان و صنعتگران خوش ذوق این منطقه با توجه به ذوق و قریحه ای که خداوند در نهاد آنها به ودیعه گذاشته به خلق آثار نفیس و ماندگاری دست زده اند آثاری که تا به امروز شاهد آن هستیم و این آثار توانسته اند فرهنگ و هویت تاریخی این منطقه را به نحو احسن به سایر نقاط جهان معرفی کنند.
نقش و طرح های استفاده شده در این صنایع ریشه در باورها و اعتقادات این مرز و بوم دارد، هنرمندان این سرزمین با طرح و نقش های متنوع و با رنگ های طبیعی از طبیعت به خلق این آثار پرداخته اند. این تولیدات به دلیل وجود اقوام ترک، کرد، فارس، تات و ترکمن دارای تنوع بیشماری می باشد.
سفره کردی، پلاس، پاپوش های سنتی، ساخت و سازهای سنتی، رنگرزی سنتی، دوخت لباسهای محلی، زیلو بافی،گلیم بافی و نمد مالی از نمونه های صنایع دستی هستند که در استان خراسان شمالی به وفور تولید می شوند. با ما در بخش فرهنگ و هنر نمناک همراه شوید تا با صنایعدستی معروف و بسیار زیبای این منطقه از سرزمین عزیزمان ایران، بیشتر آشنا شوید.
گلیم هنر دست زنان خراسان شمالی
گلیم را می توان یک نوع فرش پرزدار دانست که از تنیده شدن تارو پود در هم به وجود می آید و از با سابقه ترین زیر اندازها محسوب میشود و دارای سابقه ی هفت هزار ساله است. کاربرد بیشتر گلیم به عنوان زیر انداز است که الیاف به کار رفته در آن عمدتا طبیعی است.
نقوش بکار رفته در گلیم الهام گرفته از فرهنگ سنتی و محلی این دیار می باشد. در بافت گلیم از نقشه زیاد استفاده نمیشود و بیشتر ذهنی می باشد. گلیم های تولیدی در این سرزمین دارای بافت یک رو و دو رو می باشند و می توان به عنوان جوال، رومیزی، روفرشی، خورجین، پادری، زیر انداز و گلیم تزیینی همچون تابلو، کوله پشتی، رو مبلی، کیف و کفش زنانه جوراب و دستکش و زانو و چاروق بند نیز مورد استفاده قرار داد.
سفره کردی
مرسوم ترین هنر عشایر کرد کرمانج خراسان شمالی بافتن نوعی گلیم به نام سفره کردی است که راوی قصه زندگی بافنده است. این هنر اصالتش به خراسان شمالی بر می گردد و توسط زنان هنرمند کرد عشایر بافته می شود که جایگاهش اغلب شیروان، فاروج، اسفراین، بجنورد و مانه است.
اندازه ی سفره کردی متفاوت است و طرح های بسیار زیبا و خلاقانه که در واقع بیانگر اعتقادات این منطقه است بر روی آن نقش می بندد. جنس سفره کردی از پشم است.
طرح و نقش های متنوع و متعدد بر گرفته از نقش های ذهنی و خیالی، حیوانی، گیاهی و اشکال هندسی، دایره، مثلث و مربع می باشد.
جاجیم
نوع دیگر زیر انداز که از جنس پشم بوده و به صورت ضخیم بافته میشود و به شکل گلیم یا پلاس که دارای طرح های راه راه و رنگی است جاجیم نام دارد. جاجیم در طرح و رنگ های مختلف بافته می شود و هنرمندان زیادی اعم از زنان و مردان خراسانی در این حوزه مشغول فعالیت هستند. چنانچه گذری به این منطقه داشتید پیشنهاد می کنیم از این دست بافته های بسیار زیبا که رنگین کمانی از رنگ ها به شمار میرود به عنوان سوغاتی برای عزیزانتان خریداری کنید.
فرش و قالیچه ترکمنی
فرش ترکمن توسط بانوان هنرمند ترکمن خراسان شمالی بافته می شود که در منطقه مرزی ترکمن نشین “جرگلان” بجنورد و شهرستان مانه و سلمقان مرسوم است که طرح ها و نقش های بی نظیر آن دل هر بیننده ای را می رباید.
بیشتر طرح و نقش فرش ترکمن الهام گرفته از اشکال هندسی و شکستگی خطوط است که مختص مردم کوچ نشین است که به صورت ذهنی در انواع نقش های یموتی، آغال، چهار قاب، ترکمن، غزال گز و قاشقی بافته میشود.
پشتی های ترکمن نیز توسط زنان هنرمند ترکمن بافته می شود که متشکل از دو بخش قسمت پرزدار و پلاس است. پشتی ترکمنی مشابه قالیچه است و در آن از رنگهای طلایی، قزل، قره و آق استفاده میشود و نقوش بکار رفته در آن به نام قره نقش و گلچه معروف است.
فرش دو روی ترکمن
از خاص ترین فرش هایی که توسط بانوان ترکمن بافته میشود و در انحصار دستان توانمند آنهاست فرش دو روی تمام ابریشم دویدوخ است که در روستای دویدوخ بافته میشود این فرش در سراسر دنیا شناخته شده است و توریستهای بسیاری برای خرید این فرش به کشورمان مسافرت می کنند.
این فرش از جهت تکنیک، ترکیب بندی و رنگ، نقش و طرح در نوع خود بی نظیر است و به صورت دو طرفه بافته می شود که هر طرف آن دارای نقش و طرح متفاوت است و به خاطر کیفیت عالی دارای طرفداران زیادی در داخل و خارج از کشور است.
چوخه بافی
نوعی تن پوش که جنس آن از پشم می باشد چوخه نام دارد. تن پوش کاربرد هایی مثل لباس کشتی، جلیقه چوپانی، پا تابه، کت و شلوار و… دارد. جالب است بدانید به خاطر اینکه آب و هوای این منطقه سرد می باشد مردان از چوخه به عنوان یک لباس گرم هم مخصوصاً در فصل در زمستان استفاده می نمایند.
همانطور که پیش از این اشاره شد در مبارزه کشتی نیز از این لباس استفاده میشود چرا که پارچه آن در برابر کشش بسیار مقاوم و با دوام است و مهمتر از همه یکی از قوانین کشتی محلی این است که از این لباس در آن استفاده شود به همین دلیل اسم این مبارزه را کشتی با چوخه نامیده اند. اسفراین و شیروان از آن دسته شهرهایی به شمار می رود که در تولید این لباس فعالیت چشمگیری دارند.
کلاه کرکی
از معروف ترین صنایع دستی خراسان شمالی می توان به کلاه کرکی اشاره کرد که شهرت جهانی به خود گرفته و در یونسکو به ثبت رسیده است. جنس این کلاه از کرک می باشد و به خاطر اینکه که از گوش محافظت می کند در اصطلاح محلی معروف به کلاه گوشی میباشد. در فصول سرد سال از این کلاه ها استفاده می کنند اما دیده شده است که در بعضی از مناطق خراسان شمالی در تمام فصول کاربرد دارد.
پشم شتر و بز از جمله مهمترین مواد اولیه این کلاه به شمار می رود. جالب است بدانید که این محصول کاملاً دستی و بدون دخالت هیچ ماشین و دستگاهی و با استفاده از ۵ میل چوبی بافته می شود. رنگ هایی که در این کلاه استفاده می شود رنگ های طبیعی پشم و کرک خود حیوان می باشد.
چاروق دوزی
چاروق دوزی یک نوع کفش یا پایافزار است که از پوست درست شده و با ریسمان های محکم و بلند به پا بسته میشود. این پایافزار یا کفش سالیان سال در استان خراسان شمالی مورد استفاده قرار می گرفت. چاروق از کفش های سنتی ساکنان شمال شرقی مخصوصا بجنورد بوده است.
چادر شب
در روستای روئین چادرشب هنری ١۵٠ ساله به شمار می رود. چادر شب بافی از صنایع دستی و سنتی خراسان شمالی است نوعی پارچه محلی زیبا با رنگ های متنوع که زنان محلی به عنوان کمر پیچ از آن استفاده می کنند و امروزه نیز اهالی روستای اسفراین در استان خراسان شمالی به بافت آن مشغولند.
چادر شب با الیاف ابریشمی و با رنگ های شاد و گرم در ابعاد ٢×٢ با طرح های هندسی چهار خانه و اغلب با رنگ زمینه قرمز بافته میشود. چادر شب بیشتر از شش تخته با نقش های ذهنی یعنی بدون استفاده از نقشه در رنگ های متعدد توسط بانوان هنرمند بافته میشود.
چادر شب بافی در واقع نمایشی از فرهنگ و هنر و ذوق و قریحه ی اهالی این استان است. زمان های قدیم از ابریشم بافته میشد ولی امروزه از پنبه نیز بافته میشود.
ابریشم بافی
میتوان ابریشم را به دلیل خصوصیات برجسته اش همچون ظرافت، شفافیت، نرمی و استحکامش از گرانترین الیاف نساجی دانست. روش بافت آن همانند پارچه بافی سنتی است و برای دوخت لباس، روسری، لبه یقه، دستمال پیش سینه، سر آستین و لباس های فاخر محلی بکار می رود. ابرشم بافی بیشتر در منطقه راز و جرگلان بجنورد متداول بوده است. طرح های بکار رفته در آن بیشتر هندسی و برجسته است ابریشم بیشتر در گرمه، بجنورد و اسفراین تولید میشود.
نمدمالی
نمد مالی، از در هم آمیختن پشم و کرک و ورز دادن در شرایط فنی مناسب ایجاد می شود. این صنعت بیشتر در منطقه راز و جرگلان رایج است و رنگ های به کار رفته بیشتر قهوه ای و کرم می باشد و زمینه خود رنگ است نگاره های آن نیز بیشتر قرمز رنگ است.
طرح و نقش های استفاده شده در نمد اغلب موتیف های هندسی و حرکات حلزونی می باشد. از نمد در تهیه ی پالتو، زیرانداز و کلاه استفاده میشود.
رو دوزی های سنتی
به هنر آراستن پارچه های ساده و بی طرح با کمک نخ های رنگارنگ و قلاب و سوزن، رو دوزی می گویند. هنرمندان به کمک دوخت های ظریف که بر روی پارچه ها می زنند صبر و شکیبایی را با زیبایی گره زده و ماهرانه به نمایش می گذارند.
رو دوزی از بزرگترین شاخه های هنر های سنتی در خراسان شمالی است که به دلیل تعدد قومیت های ترکمن و کرمانج این هنر دارای جایگاه خاصی می باشد.
از دوخت های مشهور این منطقه میتوان به گلدوزی روی چارق، ملیله دوزی و منگوله بافی، گلدوزی روی پوستین، یراق دوزی، ابریشم دوزی، زنجیره دوزی، دوخت های کردی، زری دوزی، سنبله دوزی و نوار دوزی را نام برد.
زیور آلات سنتی
زیورآلات در واقع مکمل لباس های محلی یک منطقه محسوب میشوند و آداب و فرهنگ و سنت یک منطقه را در خود تعریف می کنند و اغلب در مراسمات عروسی و جشن ها استفاده می شوند. هنرمندان ترکمن خراسان شمالی با بکاربردن موادی همچون نقره، قلع، طلا، یشم، عقیق مهره ها و نگین های شیشه ای رنگی با وسایلی مانند چکش، سمباده، سندان، انبردست، سوهان، سیم چین و مته با ذوق و تبحر خاصی به خلق آثار نفیسی که درون مایه ی فرهنگ بومیشان است می پردازند.
آلات موسیقی قوشمه و دوتار
موسیقی همیشه یکی از پایه های اساسی مراسمات و شادی ها و جشن ها بوده است و در فرهنگ بومی دارای مقام و جایگاه با ارزشی است و هنرمندان با استعدادی توانسته اند با ساخت سازهای سنتی جایگاه خاصی برای این هنر ایجاد کنند.
دوتار، سه تار، دهل و سرنا، کمانچه و قشمه از سازهای مرسوم در خراسان شمالی می باشد.
از سازهای اصیل این استان ساز قشمه است که از جنس چوب ساخته شده و دارای هفت بند در بالا و یک بند در زیر است.
این سازها بیشتر از جنس چوب های توت، افرا، گردو و سنجد ساخته شده و در ساخت ملزومات آن از موادی چون شاخ قوچ و استخوان نیز استفاده میشود
[/dt_sc_tab]
[/dt_sc_tabs_horizontal]
[dt_sc_tabs_vertical]
ب) ۴ نمونه غذای محلی نشان دهید
[dt_sc_tabs_horizontal]
[dt_sc_tab title=”درباره”]
الف) ۴ نمونه غذای محلی نشان دهید
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”ارومیه”]
آشنایی با انواع غذاهای محلی و شیرینی های آذربایجان غربی
استان آذربایجان غربی که واقع در شمال غربی ایران و در مرز ترکیه می باشد، یک منطقه کوهستانی به شمار می رود و قدمت آن متعلق به دوره پیش از اسلام می باشد. به خاطر وجود جاذبه های طبیعی و تاریخی در این منطقه مثل دریاچه ارومیه، گردشگران بسیار زیادی برای بازدید از این جاذبه ها، به سمت این منطقه از ایران می کشیده می شوند.
به خاطر فرهنگ غذایی متنوع در استان آذربایجان غربی، میتوان شاهد سفره های رنگارنگی پر از انواع آش ها، خوراک های لذیذ و خورش ها در خانه های مردم ارومیه بود. چنانچه تمایل به آشنایی با فرهنگ غذایی این منطقه دارید در ادامه این بخش از آشپزخانه نمناک با ما همراه باشید تا با غذا های محلی و سنتی ارومیه و دسر ها و آش های مختلف آن آشنا شوید.
آش برگ مو
آش برگ مو یا یارپاخ آشی یکی از لذیذترین و متفاوت ترین آش های ارومیه به شمار می رود که با استفاده از برگ مو، لپه، برنج، مرزه، شوید خشک و آبغوره درست می شود. این آش خوشمزه و سنتی ارومیه بایستی طعم تند و ترشی داشته باشد.
یارما شورباسی یا سوپ بلغور
از غذاهای محلی ارومیه که در گروه سوپ ها قرار می گیرد سوپ بلغور و یا همان یارما شورباسی نام دارد. جالب است بدانید که این غذا جزو اصلی ترین غذاهای محلی و سنتی ارومیه شناخته شده است و در پخت آن از موادی همچون گوجه فرنگی، سیب زمینی، لوبیا قرمز، پیاز، مرز و بلغور به کار میرود. این غذا به خاطر خاصیت فراوانش و همچنین طعم بی نظیرش در ارومیه طرفداران زیادی دارد.
ارومیه خورشت
از غذاهای محلی و معروف ارومیه که هنوز هم که هنوز است جایگاه خود را در بین اهالی مردم ارومیه حفظ کرده است ارومیه خورشت نام دارد. این غذا طرفداران بسیار زیادی بین مردمان ارومیه به خود اختصاص داده است. در تهیه این خورش خوشمزه موادی همچون لوبیا چیتی، گوجه فرنگی، پیاز، بادمجان، غوره، نمک، فلفل و ادویه جات مختلف به کار می روند و طعم بی نظیری به آن می بخشند.
گیزاتما
از غذاهای سنتی دیگر شهر ارومیه که طبق بسیار آسانی دارد و به سرعت می توان آن را آماده کرد، گیزاتما نام دارد. همانطور که در طرز تهیه ی آن در آشپزخانه نمناک خواندید، این غذا با سرخ کردن موادی همچون کدو، بادمجان، سیر، هویج، سیب زمینی، گوجه فرنگی تهیه می شود و یک غذای خوشمزه و ساده بین اهالی ارومیه شناخته شده است.
شورجه ارومیه
شورجه ارومیه از غذاهای محلی لذیذ این منطقه می باشد که به عنوان پیش غذا سرو می شود، البته یک وعده غذای کامل هم محسوب می شود اما بیشتر به صورت پیش غذا شناخته شده است. این غذا را هم می توان به تنهایی و هم می توان همراه با برنج میل کرد. در تهیه شورجه ارومیه موادی همچون تخم مرغ، پیاز داغ، ماست سفت، نشاسته ذرت و گوشت به کار برده می شود.
کوفته مرغ
در آذربایجان غربی، کوفته خوشمزه ای به نام کوفته مرغ پخته می شود که مواد اصلی آن مرغ می باشد و به عنوان یکی از غذاهای سنتی این منطقه معرفی شده است. علاوه بر مرغ در طبخ این غذا موادی همچون تخم مرغ، سبزی تازه، لپه، گردو، ادویه، پیاز داغ و آرد به کار برده می شود. کوفته مرغ طعم بسیار بی نظیری دارد و به همین خاطر طرفداران زیادی به خود اختصاص داده است.
چیغیرتمای مرغ
نوعی غذای محلی که متعلق به آذربایجان غربی می باشد چیغیرتمای مرغ نام دارد. در واقع منظور از چیغیرتما دقیقا مربوط به مرحله آخری است که تخم مرغ به مرغ اضافه می شود، جالب است بدانید که این غذا در شهرهای مختلف آذربایجان غربی به نام املت نیز شناخته شده است و در سراسر ایران تنوع این غذا بسیار زیاد است و با نام های دومبالان چیغیرتما ، چیغیرتمای بوقلمون و … طبخ می شود.
گوزلمه
یکی از غذاهای محلی و سنتی ارومیه که معنی جالبی در گویش محلی دارد گوزلمه می باشد. این غذا در گویش محلی به معنی “منتظر نباش” می باشد و همانطور که از اسمش پیداست غذایی است که بسیار سریعتر آماده می شود. در تهیه گوزلمه از موادی همچون ماست، تخم مرغ، سیر، آب به کار برده می شود.
آش کلم یا تورشولی آش
آش کلم از آش های محلی بسیار خوشمزه استان آذربایجان غربی می باشد که با نام تورشولی آش شناخته شده است و بسیار خوشمزه و لذیذ است. برای پخت این آش بی نظیر موادی همچون برنج، بلغور، کلم برگ، نعنا خشک، آبغوره یا سماق نیاز است.
خورش کنگر
یکی از خورش های خوشمزه و سنتی ارومیه که با کنگر تهیه می شود خورشت کنگر نام دارد. این غذای خوشمزه گاهی با نعناع و جعفری، گوشت گوسفندی، پیاز، ادویه و نمک طبخ می شود و ظاهراً شبیه به خورش کرفس می باشد. خورش کرفس را معمولاً با لیموی خشک یا غوره و همچنین به گوجه طعم دار می کنند.
یتیمچه
یتیمچه جزو غذاهایی است که در اقصی نقاط کشور طبخ می شود به خاطر اینکه گوشتی داخل آن به کار برده نمی شود به آن یتیمچه می گویند و در گروه غذاهای گیاهی قرار می گیرد. افرادی که رژیم غذایی دارند اقدام به کاهش وزن کردند طرفدار پروپاقرص این غذای کم کالری هستند. طرز تهیه این غذای خوشمزه بادمجان، گوجه فرنگی، پیاز، فلفل دلمه ای و… به کار برده می شود.
قابله پلو
غذای قابله یکی از غذاهای معروف سنتی و اصیل ارومیه به شمار می آید که بسیار خوشمزه است و البته مادر بزرگ ها بیش از هر کسی آن را خوشمزه می پزند. اگرچه این روزها این غذا به ورطه فراموشی سپرده شده است اما باز هم همچنان یکسری افراد به آن علاقه مند هستند. بلغور گندم، بادمجان، گوجه فرنگی، ماش، گوشت قرمز، نخود و… از جمله مواد اصلی این غذای خوشمزه و قدیمی می باشند.
خورش آق ماش
متفاوت ترین خورشی که در بین غذاهای سنتی آذربایجان غربی می توان از آن یاد کرد خورشت آق ماش می باشد که بسیار خوشمزه و لذیذ است. برای تهیه این غذای خوشمزه نیاز به موادی همچون گوشت چرخ کرده، پیاز، ماش، ادویه سیب زمینی، آبلیمو و … می باشد.
دلمه برگ مو یا یارپاق دلماسی
غذاهای پرطرفدار خوشمزه ایرانی که معمولاً در فصل بهار پخته میشود دلمه برگ مو می باشد که در بسیاری از شهرهای کشور طرفداران زیادی به خود اختصاص داده است. بهترین نوع پخت دلمه نزد آذری ها می باشد. مواد اولیه ای که در تهیه دلمه به کار می رود عبارتند از:لپه، برنج، برگ مو، گوشت، انواع سبزی ها و ادویه جات. به کار بردن سبزیجات مختلف خود رو در اطراف شهرهای ارومیه در این غذا چندین برابر به عطر و مزه آن اضافه می کند.
گشنیز کباب
از کباب های سنتی ارومیه می توان به گشنیز کباب اشاره کرد که البته در دیگر شهرهای آذری و شمال غرب ایران نیز طرفداران زیادی دارد. در واقع این غذا یک نوع کوفته سنتی آذری به شمار می رود که سبزی مخصوص آن بیشتر شامل گشنیز می باشد و به همراه گوشت چرخ کرده، تخم مرغ، لیموی خشک، لپه، پیاز یک غذای خوشمزه را تشکیل می دهد.
یرالما کبابی یا سیب زمینی تنوری
سیب زمینی تنوری یا یرآلما کبابی از ساندویچ های محلی خوشمزه شهر ارومیه به شمار می رود که از دیرباز در بین مردم معروف بوده است و به عنوان یک غذای سالم از محبوبیت خاصی برخوردار است. این غذای دلچسب به همراه سنگک برشته و در کنار آن دوغ محلی و سبزیجات سرو می شود و ناگفته نماند که به نسبت غذاهای دیگر قیمت مناسبی دارد و همه اقشار مختلف مردم می توانند طعم متفاوت و بی نظیر آن را بچشند.
دلمه کلم
دلمه کلم نیز همچون دلمه برگ مو از پرطرفدار ترین و معروف ترین غذاهای خطه آذربایجان می باشد که طعم بسیار لذیذی دارد و با استفاده از موادی همچون کلم، گوشت چرخ کرده، سماق، برنج، لپه و … به دست می آید. جالب است بدانید که در شهر ارومیه و شهرهای مختلف آذربایجان غربی هرچقدر که اندازه دلمه ها کوچکتر باشد همان اندازه نشان دهنده ذوق و سلیقه کدبانو می باشد. در این غذا شما می توانید بر حسب ذائقه تان از سرک ، آب سماق، شیره انگور استفاده نمایید.
کاچی یا قویماخ
قویماخ یا کاچی جزو خوراکی های مقوی و سرشار از ویتامین این منطقه به شمار می رود و البته در شهرهای دیگر نیز پخته می شود. شیره انگور، آرد، روغن حیوانی و گردو از جمله موادی هستند که در تهیه این کاچی خوشمزه به کار می روند. این غذا به عنوان اولین وعده غذایی به زنی که زایمان کرده است داده می شود و هم چنین ناگفته نماند که در روز اول ازدواج عروس و داماد کاچی را برای وعده صبحانه عروس و داماد ها میبرند.
خوراک تره کوهی یا گندله قوورماسی
از غذاهای گیاهی لذیذ دیگر ارومیه، گندله قوورماسی نام دارد که بیشتر در فصل بهار پخته می شود. تره کوهی یا گندله از گیاهان خود رویی می باشد که در کوههای آذربایجان و در فصل بهار رشد می کند و مردم برای تهیه آش و نیمرو از آن استفاده می کنند. ناگفته نماند که تره کوهی بسیار به تره فرنگی شبیه است و برگهای سبز و بلندی با طعم تند دارد.
آش دوغ یا آیران آشی
از قدیم الایام آش دوغ در این استان بسیار معروف بوده و هست. مردم ارومیه و سایر شهرهای آذربایجان غربی در تهیه این آش خوشمزه از موادی همچون برنج، نخود، شوید، جعفری، دوغ استفاده می کنند. آیران آشی طعم بسیار لذت بخشی دارد ، در این آش بر حسب ذائقه می توان مقدار سیر به کار رفته در آن را کم و زیاد کرد.
حلوا گردویی
یکی از انواع حلوا های خوشمزه ارومیه، حلوای گردویی نام دارد که با کمی تفاوت در چگونگی درست کردن در استان های مازندران، تویسرکان، گلستان، قزوین و نهاوند نیز پخته می شود و به آن «آغوز حلوا» گفته می شود. این حلوای خوشمزه طبع گرمی دارد و گزینه بسیار مناسبی برای ماه رمضان و شب یلدا می باشد. اگرچه تهیه این حلوا کمی دشوار است ولی این اطمینان را به شما می دهیم که به محض اینکه آن را مزه کردید تمام خستگی از تنتان بیرون خواهد آمد. ناگفته نماند این حلوا سرشار از کالری، انرژی و اسیدهای چرب ضروری می باشد.
حلوای هویج
حلوای هویج یکی از دسرهای سنتی و خوشمزه ارومیه به شمار می رود که معمولاً در چهارشنبه سوری ، ماه رمضان و شب یلدا تهیه می شود. می توان گفت این حلوا شبیه به یک مربای فشرده و غلیظ می باشد، ناگفته نماند درست کردن این حلوای خوشمزه برای وعده های افطاری و یا سحری نیز مرسوم است و جالب است بدانید که اکثراً گردشگران به عنوان سوغاتی آن را از ارومیه خریداری می کنند. تهیه این حلوا از ترکیب موادی همچون هویج، شکر، گلاب، شیره انگور، هل، گردو و زعفران به دست می آید.
حلوا اوماج
حلوای اوماج یا «اوماج حلواسی» یکی از حلواهای با اصالت شهر ارومیه و اردبیل به شمار می رود و در ماه محرم و ماه رمضان طرفداران بیشماری به خود اختصاص می دهد. البته ناگفته نماند که این حلوا در آذربایجان شرقی و همچنین دیگر شهرهای آذربایجان غربی نیز پخته می شود و در مراسم های عزاداری شهر هایی همچون زنجان، تبریز، گرگان مرسوم می باشد. این حلوا روش پخت بسیار آسانی دارد.
سوجوق
از قدیمی ترین شیرینی های ارومیه سوجوق نام دارد که با استفاده از شیره انگور، ادویه مخصوص سوجوق، نشاسته، هل، گردو تهیه می شود. باسلوق یا سوجوق را به حالت لوله یا گرد درست می کنند و داخل آن مغز گردو گذاشته و در ظروف سفالی می چینند و سپس با پودر نارگیل کنجد آن را تزئین می کنند.
حلوا نثار
حلوا نثار نیز جزو حلواهایی به شمار می رود که در مراسم های عزاداری و مذهبی و همچنین در ماه رمضان در شهر ارومیه تهیه و پخش می شود. برای تهیه این حلوا نیاز به آرد سفید و نخودچی می باشد. این حلوای خوشمزه بافت بسیار لطیف و تردی دارد به خاطر همین به محض گذاشتن در دهان آب می شود علاوه بر این بسیار خوش عطر و خوش مزه است.
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”اردبیل”]
غذاهای محلی اردبیل با طعم و عطری بی نظیر
بیشتر مواقع افراد در سفرهای خود اولویت را به دیدن نقاط مختلف شهرها می گذارند. غافل از این که در این میان جاذبه هایی هم وجود دارند که فرهنگ غذایی نام دارد اما مورد غفلت واقع می شوند و حتی گاهی اصلاً آنها را جاذبه گردشگری به حساب نمی آورند.
باید بدانید هر شهری نسبت به تاریخچه خود دارای فرهنگ غذایی خاصی است که بزرگترین دارایی آن شهر محسوب می شود. همانطور که میدانید پیش از این در آشپزخانه نمناک به فرهنگ غذایی اکثر شهر ها پرداخته ایم و شما کاربران گرامی را با خوشمزه ترین غذاهای محلی مناطق مختلف آشنا کرده ایم.
این بار نوبت به شهر پرجاذبه اردبیل رسیده است و وقت آن است که سری به آشپزخانه مردم اردبیل بزنیم تا در سفرهای بعدی خود آگاهانه از فرهنگ غذایی این منطقه بهره مند شوید، در ادامه این بخش با ما همراه باشید.
قیقاناق
قیقاناق یک نوع دسر تبریزی به شمار می رود که نام دیگر آن خاگینه می باشد و در اردبیل نیز طرفداران زیادی به خود اختصاص داده است. در تهیه این خوشمزه موادی همچون شکر، آرد، ماست، تخم مرغ، بیکینگ پودر، زعفران آب شده، گلاب و آب به کار برده می شود.
قویماق
قویماق همان کاچی معروفی است که در اکثر نقاط ایران با کمی تفاوت در طرز پخت، تهیه و طبخ می شود. از مواد تشکیل دهنده این خوشمزه میتوان به آرد گندم، آرد برنج، شکر، زعفران، کره، آب و گلاب اشاره کرد.
انواع حلواها
در اردبیل حلوا یکی از خوراکی هایی است که به عنوان دسر و یا میان وعده بسیار مورد استفاده قرار می گیرد و همچنین این حلواها در اکثر مراسم های مذهبی و عزاداری تهیه و توزیع می شود. حلوای سیاه، حلوای زرد حلوای زنجبیل و … از جمله حلوا های خوشمزه ای هستند که پخت آن ها در این منطقه بیشتر مرسوم است.
آش رشته (اریشتَ آشی)
آش رشته یکی از معروف ترین آش های اردبیل می باشد که بیشتر در سفره های نذری و افطاری و مراسم چهارشنبه سوری پخته می شود و به نام اریشتَ آشی نیز شناخته می شود. در پخت این آش خوشمزه حبوباتی همچون لوبیا قرمز، لوبیا سفید، نخود، عدس به کار برده می شود که به نوعی اجزای اصلی این آش محسوب می شود. از این آش به عنوان آش پشت پا نیز استفاده می کنند.
آش شیر
آش شیر یکی دیگر از آش های خوشمزه اردبیل محسوب می شود که در بین مردم این منطقه شهرت زیادی دارد و مواد اولیه آن شامل گندم پوست کنده، شیر و نخود می باشد. به دلیل وجود شیر در این غذا، یکی از غنی ترین و مقوی ترین آش ها به شمار می رود.
آش دوغ
آش دوغ اردبیل یکی از پرطرفدار ترین آش های این استان به شمار می رود و برای شب نشینی های فصل سرد زمستان بهترین گزینه می باشد. در تهیه این آش بی نظیر موادی همچون دوغ محلی ترش، نخود، برنج، ماست، سبزی آش (گشنیز، تره، برگ سیر تازه) به کار برده می شود و جالب است بدانید که هر کدام از مناطق کشور آش دوغ مخصوص به خود را دارد.
آش گیلدیک یا گل نسترن
در منطقه ارسباران و اردبیل یک نوع آش خوشمزه به نام آش گیلدیک طبخ می کنند که در تهیه آن از گل نسترن کوهی به کار می برند. علاوه بر گل نسترن موادی همچون سبزی، حبوبات، برنج، برگ زردآلو، آلوچه و … استفاده می شود. این آش طبع گرم و خشکی دارد و یکی از خوراک هایی است که سرشار از ویتامین می باشد و برای درمان بیماری های ناشی از التهاب و ورم کلیه، دردهای ناشی از پیدایش سنگ کلیه مفید است.
آش اوماج
اگرچه با شنیدن نام آش اوماج ، تبریز در ذهن تداعی می شود اما از آنجایی که فرهنگ غذایی آذری ها بسیار به هم نزدیک هستند بنابراین این غذا در اردبیل هم طرفداران بسیار زیادی به خود اختصاص داده است و یکی از مهمترین گزینه های فصول سرد سال برای پیشگیری از سرماخوردگی می باشد.
آش میوه
یکی از آش های مخصوص اردبیل که انواع میوه در تهیه آن به کار برده می شود آش میوه نام دارد. ارزش غذایی این آش بسیار بالا است و به خاطر اینکه انواع میوه های خشک در آن وجود دارد یک نوع شستشو دهنده دستگاه گوارش به شمار می رود. ناگفته نماند که استفاده از سبزی در این آش اجباری ندارد و میتوانید از لیست مواد اولیه آن را حذف کنید.
آش یارما
آش بلغور یا آش یارما یکی از آش های سنتی استان اردبیل می باشد که قدمت بسیار طولانی دارد. بلغور گندم خواص بسیار زیادی دارد و برای پیشگیری از سرطان کولون و سینه تاثیر بسزایی دارد و از آنجایی که از مواد اصلی این آش به شمار می رود بنابراین یک غذای مقوی محسوب می شود. در تهیه این آش علاوه بر بلغور گندم موادی همچون سبزی آش، گوجه فرنگی، عصاره گوشت، آبغوره، زعفران، لوبیا قرمز و … استفاده می شود.
پیچاق قیمه
پیچاق قیمه یا همان پیچاخ قیمه یکی از خوشمزه ترین و پرطرفدارترین غذاهای محلی استان اردبیل به شمار می رود که از آن به عنوان خورشت بادام نیز یاد می شود. به کار بردن بادام در این غذا باعث شده است که ارزش غذایی آن بالا برود. چراکه این آجیل به واسطه داشتن منبع غنی آنتی اکسیدان خاصیت ضد سرطانی دارد و همچنین برای بیمارانی که فشار خون بالا و دیابت دارند بسیار مفید است.
خشیل
خشیل به عنوان یکی از مقوی ترین غذاهای سنتی فصول سرد سال اردبیل به شمار می رود و از آنجایی که موادی همچون شیره خرما، کره، دارچین، آرد، شکر و بلغور در آن به کار برده شده است بنابراین دارای طبع گرمی است و تدارک دیدن آن در شب های سرد زمستان بسیار دلچسب می باشد.
تاس کباب
غذای محلی خوش رنگ و لعاب دیگری که متعلق به استان اردبیل می باشد و طرفداران خاص خود را دارد، معروف به تاس کباب است که در دو نوع مختلف تهیه می شود. در تهیه تاس کباب موادی همچون گردو، گوشت ران یا سینه مرغ، زنجبیل تازه، سیر، چوب دارچین، تخم گشنیز، دارچین، روغن زیتون و … به کار برده می شود.
باسترما پلو
پلویی به نام باسترماپلو متعلق به بادکوبه (باکو) می باشد. معنای این غذا یعنی مدفون شده و جالب است بدانید که علت نامگذاری آن این است که زمانی که این غذا سرو می شود مواد ترکیبی آن قابل رویت نیست. از مواد تشکیل دهنده این غذا می توان به زعفران، گردو، برنج، کره، رب ازگیل، مرغ آلوچه، سیب زمینی و … اشاره کرد.
خورش ترشی قورمه
خورشت ترشی قورمه از جمله غذاهایی است که در ماه رمضان در سفره اردبیلی ها خودنمایی میکند. یک غذای سنتی که از ترکیب گوشت قرمز، لوبیا چشم بلبلی، آلوچه خورشی، زعفران، پیاز، رب گوجه فرنگی، پخته میشود و با برنج سرو میگردد. به دلیل وجود گوشت و آلو به این نام، معروف است. آلوچه دارای خواص فراوانی می باشد از جمله موجب هضم سریع غذا میشود و مشکلات روده را نیز رفع میکند.
کشمش پلو
کشمش در واقع همان انگور خشک شده می باشد و تقریبا تمامی ویتامین های گروه ب را در خود جای داده و همچنین سرشار از آهن، کلسیم و پتاسیم نیز می باشد. کشمش پلو از غذاهای معروف اردبیلی ها است که در آن از کشمش، مقداری شیر و برنج استفاده میکنند.
یرکوکی خورشی یا خورشت هویج
خورشت هویج یا همان یرکوکی خورشی از جمله خورشت های خوشمزه محلی و مقوی این منطقه به شمار می رود که با ظاهر بسیار اشتها برانگیزی که دارد باعث می شود اکثر مردم به ویژه گردشگران طالب خوردن آن باشند. برای تهیه این خورشت خوشمزه به موادی همچون گوشت قرمز، هویج، زعفران، روغن، رب گوجه فرنگی، آبلیمو، آبغوره و … نیاز دارید.
چیغیرتما
چیغیرتما یک غذای راحت و خوشمزه که در کمترین زمان و با کمترین مواد آماده میشود. این غذا با مرغ، بوقلمون و …نیز پخته میشود. برای پخت این غذا تخم مرغ، گوجه فرنگی، نمک، فلفل و کره کفایت میکند تا بهترین چیغیرتما یا املت خوشمزه را بپزید. اردبیلی های خوش ذوق مرغ هم به آن اضافه میکنند.
تره اسفناج
اسفناج گیاهی است سرشار از آهن که بسیار مقوی است و دارای خواص ضد سرطانی است و برای بهبود کم خونی، تقویت اعصاب، کلسترول خون بسیار مفید است. اهالی اردبیل از مخلوط اسفناج با لپه، پیاز، سیر، رب انار، روغن، زردچوبه و تخم مرغ غذایی لذیذ به نام تره اسفناج می پزند. این غذای مغذی از خوراکی های محبوب اردبیلی ها می باشد.
دمی یارما
یارما همان بلغور آسیاب شده است. دمی یارما یک غذای اردبیلی است که با بلغور گندم، هویج، گوشت چرخ کرده، سیب زمینی، پیاز، روغن، نمک، زردچوبه، گوجه فرنگی و فلفل پخته میشود.
سوتی پلو
سوتی پلو از غذاهای سنتی اردبیل محسوب میشود که در چهارشنبه سوری و شب عید سفره های اردبیلی ها را رنگین میکند و با برنج، شیر، گلاب، هل، روغن تهیه میشود و با ماهی دودی، روغن حیوانی، کشمش و خرما سرو میشود این غذا به خاطر داشتن مواد مغذی برای افطار و سحر نیز مناسب است و آن را میتوان با خورش هویج، خورش خلال بادام، خورش فسنجان و دیگر خورشت های شیرین نیز سرو میگردد.
کته
در مناطقی از استان اردبیل در ماه های اردیبهشت و خرداد غذایی با شنبلیه (بوی اوتو)، شنگ (یملیک)، ترشک (اولیک)، غاز ایاقی، کیسه کشیش (قوش اپ بیی)، سلمک (سلمه تره یاغلیجا)، پونه (یارپوز) و برنج و لپه طبخ میشود. همه این مواد را در خمیر آرد گندم می پیچند و روی تنور (ساج) میپزند و با ماست و کره نوش جان می کنند.
لونگی
لونگی در واقع همان مرغ یا اردک شکم پر است که غذای محلی تالش و آستارا می باشد اما در اردبیل هم طبخ میشود این غذا با پیاز، گردو، آبغوره، رب ازگیل، رب آلوچه، نمک و فلفل و گوجه فرنگی پخته میشود.
سوغان سو
این غذا هم در اردبیل و هم استان آذربایجان شرقی پخته می شود و با موادی همچون رشته، تخم مرغ، پیاز و آب پخته میشود و سریع هم آماده میگردد و مانند آبگوشت خورده میشود. به این صورت که ابتدا آب را با نان میخورند و بعد رشته و تخم مرغ را میل می کنند.
قیساوا
مناطق سرد کشورمان اغلب روزهای سردشان را با قیساوا آغاز میکنند. برای تهیه ی این صبحانه لذیذ و مقوی از خرما، گردوی خردشده و تخم مرغ استفاده میکنند. جالب است بدانید برای پخت آن ابتدا خرما را تفت داده و بعد گردو و تخم اضافه را میکنند.
تره
این غذا را میتوان به عنوان یک داروی مقوی که از گیاهان خوشمزه پخته میشود. برگهای جوان گیاهانی همچون ترشک (اولیک)، گاوزبان بدل (قازان دولدوران)، سلین (شیرین تره)، گاوزبان خاردار (قوزی قولاغی)، اسفناج وحشی (شوموتره سی) گل گاوزبان وحشی (بوزو بورنی)، شمعدانی وحشی (قیر میزی شالواریا چوبان اوخی)، شنگ (یملیک)، سلمک (یاغلیجا)، غاز ایاقی، گوش خرگوش (گویجه گئوزی) و بارهنگ (بزوشا) که با کمی لپه و برنج می پزند و بسیار لذیذ است.
خینگل
خینگل که از ترکیب آرد، گوشت چرخ کرده، پیاز، سیر، ماست، رب گوجه فرنگی، نمک و فلفل پخته میشود. مخصوص عشایر دشت مغان در اردبیل است ابتدا از آرد خمیر درست کرده و آن را در اندازه های دو سه میلی متری باز کرده و به شکل مربع های کوچک برش میدهند. این خمیرها اول در هوای خشک و آزاد قرار داده شده بعد پخته میشوند و بعد با گوشت چرخ کرده و ماست و سیر نوش جان می گردند.
ساج ایچی
ساج ایچی یک غذای خوشمزه و لذیذ است که با استفاده از کره، پیاز، ماست ترجیحا ترش و غلیظ، گوشت، سیر، نمک، پخته میشود. سیر پایه ی اصلی این غذای خوشمزه است و حذف آن غیر ممکن می باشد ولی به جای گوشت میتوان از مرغ استفاده کرد.
آبگوشت بزباش
این آبگوشتخوشمزه در همه ی نقاط ایران با کمی تفاوت پخته میشود. برای تهیه این آبگوشت لذیذ از گوشت ماهیچه یا سر، لوبیای قرمز یا چشم بلبلی، روغن پیاز، سیب زمینی، لیمو عمانی، نمک و فلفل استفاده میکنند. این غذا برای جا افتادن نیاز به زمان بیشتری دارد.
خورش کنگر
کنگر در بیشتر نقاط کشورمان می روید و خورشی که با آن پخته میشود نیز بسیار خوش طعم است. در اردبیل خورش کنگر را با کنگر، گوشت خورشی، لیمو عمانی، جعفری و نعنا، پیاز، نمک و فلفل می پزند.
شیر پلو
شیرپلو نیز از غذاهای خوشمزه ای است که اردبیلی ها میپزند و در ترکیب آن از موادی مانند:برنج، شیر، نمک، کره، استفاده می کنند. آنها اول برنج را تمیز پاک کرده و می شویند و سپس خیس می کنند. بعد با کره و روغن داغ و بدون شیر یا آب درون قابلمه میریزند و بعد از مدتی شیر را به آن افزده و بعد از اینکه چند جوش زد برنج را دم می کنند.
ساج کباب
یک غذای سنتی که هم در آذربایجان شرقی و هم غربی پخته میشود. البته به نام ساج قورما نیز معروف است. برای تهیه ساج کباب خوشمزه گوشت گوسفند، روغن حیوانی، ماست، نان لواش، سیر، نمک، فلفل، لازم است.
ترشی گرما
این خورش بسیار ساده و راحت است و طرفداران بسیار زیادی دارد. ترشی گرما با استفاده از پیاز داغ، آلوچه، لوبیا چشم بلبلی، زعفران، نمک و گوشت طبخ می گردد و با نان و برنج سرو می شود.
قیسی پلو
قیسی پلوی اردبیل بسیار زبانزد و خوشمزه است. اگر یکبار آن را امتحان کنید برای همیشه طعم بی نظیر آن در ذهنتان ماندگار خواهد شد. قیسی سرشار از پتاسیم، آهن، فیبر، ویتامین A و ویتامینB و ویتامین K و … می باشد. این غذای دلچسب مخلوطی از برنج، قیسی، دارچین، کره، روغن و جوز هندی می باشد. البته برای تزیین می توان از کشمش و گردو نیز استفاده کرد. افراط در خوردن این غذا باعث مشکلات گوارشی میشود.
یومورتا کوفته سی
یومورتا کوفته سی همان کتلت تخم مرغ است که با برنج، لپه، تخم مرغ، سبزی ( تره، گشنیز، مرزه، کمی ترخون، جعفری) رب گوجه فرنگی، پیاز و نمک و فلفل آماده میشود و به علت دارا بودن سبزی های متعدد بسیار خوشمزه است و داشتن تخم مرغ نیز مواد مغذی آن را دو چندان کرده است.
رشته پلو
اردبیلی ها رشته پلو را غذای محلی و سنتی خودشان می دانند و آن را با شیوه ی خاص خود می پزند. برنج، رشته پلویی، کشمش، سینه مرغ، پیاز، کره، نمک و فلفل، زعفران دم کرده مواد اولیه ی رشته پلو را تشکیل می دهند. آنها معتقدند خوردن رشته پلو در روزهای اول سال جدید شگون دارد
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”بوشهر”]
آشنایی با انواع غذاهای محلی و سنتی بوشهر
مردم مهربان و دست و دلباز استان بوشهر، نیز همچون سایر مردمان کشورمان، رسم و رسوم مخصوص به خود را دارند که از نیاکانشان به آنها ارث رسیده است که هر کدام از این رسوم یاد آور خاطره ای دیرین می باشد. غذاهایی که در این استان تهیه میشود مختص این استان است و اغلب غذاهایی هم که طبخ می شود مخصوص مناطق گرم و معتدل است.
استان زیبای بوشهر یکی از استانهای توریست پذیر می باشد که به خاطر داشتن سواحل نیلگون، روستاهایی با بافت قدیمی و مراکز و بازارهای تجاری هر سال آغوش گرم خود را برای پذیرایی از مهمانان و توریستها باز می کند علاوه بر جاذبه های توریستی غذاهای سنتی و محلی نیز از دیگر عوامل جذب گردشگر و توریست به این استان می باشد انواع غذاهایی که در این منطقه پخته می شود ریشه در طبع گرم و مهماندوست اهالی این استان زیبا دارد.
با مسافرت به این استان زیبا از غذاها و خوراکی های خوشمزه این استان بهره مند شوید و یک تجربه ی زیبا و شیرین برای خود و خانواده تان در دفتر خاطراتتان ثبت کنید. با ما همراه باشید تا با غذاهای محلی استان بوشهر از دسرها و شیرینی های خوشمزه گرفته تا غذاهای اصیل این منطقه آشنا شوید.
در مطلب ” غذاهای محلی خوزستان با عطر و طعم جنوب ” برای از غذاهای مشترک بین این استان و استان بوشهر شامل یتیمک، ماهی شکم پر، گمنه، قلیه میگو، دال عدس، قلیه ماهی، رنگینک، کبه، حلوا خرمایی، فلافل و پاکوره نام برده شد برای همین در این بخش از آشپزخانه نمناک آنها را تکرار نکردیم.
معرفی غذاهای محلی، آش و دسرهای استان بوشهر
کماچ
این نان از خوشمزه ترین نان های استان بوشهر به شمار می رود که ترکیبات آن با سایر نان های طبخ شده در شهر های مختلف متفاوت است. در گذشته کماچ را معمولاً بر سر سفره افطار قرار می دادند اما متاسفانه امروز به تدریج در حال فاصله گرفتن از سفره های مردم استان بوشهر می باشد. مواد تشکیل دهنده این نان خوشمزه شکر، آرد، مایه خمیر، تخم مرغ و آب می باشد.
نان بل بل
نان محلی بل بل در برخی از مناطق استان بوشهر طرفداران بسیار زیادی دارد. این نان با استفاده از خرما، آرد گندم، آب و انواع مختلفی مواد دیگر طبخ می شود و جالب اینجاست که بدانید طعم آن بستگی به سبزیجاتی دارد که وسط آن قرار می گیرد، طعم بعضی ها تره ای و بعضی ها پیازی و جیکه ای می باشد.
گرده
گرده یکی از نان های سنتی استان بوشهر به شمار می رود که پای ثابت سفره های مردم بوشهر مخصوصاً در وعده افطار می باشد. نام این نان در فهرست ملی میراث فرهنگی ناملموس ثبت است. طبخ این نان خوشمزه داخل تنور گلی انجام میشود.
موادی همچون خرما، آرد گندم، آب و کنجد برای تهیه این نان لذیذ نیاز است. این نان را به خاطر ترکیبات خاصی که دارد می توان به تنهایی میل کرد و هم در کنار غذاهای ساده مثل شیر و نیمرو سرو می شود.
مسقطی
از جمله شیرینی ها و حلواهای معروف و خوشمزه جنوبی ها مخصوصاً استان بوشهر می توان به مسقطی اشاره کرد این شیرینی طعم بسیار لذیذ و خوشمزه ای دارد. مشخصه اصلی این شیرینی غلیظ و کشدار بودن آن است. مواد اولیه ای که در این شیرینی یا حلوا به کار می رود، آب، شکر، گلاب، هل و زعفران، کره مغز پسته می باشد.
پیشنهاد می کنیم چنانچه سفری به این استان داشتید تا زمانی که طعم بی نظیر این دسر را نچشیدید آنجا را ترک نکنید. البته جالب است بدانید تهیه این خوشمزه زعفرانی در بین مردم شیراز نیز رایج است و جزو شیرینی های سنتی آنها به شمار می رود.
بلالیت
دسر خوشمزه و معطر بلالیت با ریشه اصالتا هندی که از ترکیب ماکارونی یا ورمشیل، شکر، گلاب، روغن یا کره، آب، هل و زعفران به دست می آید زینت بخش سفره های مردم بندرعباس و بوشهر است.
بلالیت به عنوان یک دسر محلی در تمام مهمانی های رسمی و غیر رسمی گزینه بسیار مناسبی برای پذیرایی مهمانان می باشد. در آیین و سنت دیرینه این دیار در ایام عید فطر و قربان به عنوان یک وعده اصلی یا در کنار تخم مرغ سرو می شود.
نشا
نوعی دسر در استان بوشهر برای وعده افطار در ماه مبارک رمضان تدارک دیده می شود که نشا نام دارد. این دسر خوشمزه همچون شعله زرد، به رنگ زرد است و طعم بسیار فوق العاده ای دارد.
البته مواد اولیه آن نیز شبیه به موادی است که در شعله زرد به کار میرود به خاطر همین طعم هر دوی آنها نسبتاً به همدیگر نزدیک می باشد. برای اینکه این دسر خوشمزه را تهیه کنید به موادی همچون آب، شکر، نشاسته، گلاب زعفران نیاز دارید.
لگیمات / لقیمات
لگیمات از دسته شیرینی های سنتی و خوراکی سالم بوشهر می باشد که قدمت بسیار بالایی دارد. این شیرینی بسیار خوشمزه و پرطرفدار از ترکیب آب، آرد، شیره خرما، تخم مرغ، مایه خمیر و روغن به دست می آید. این شیرینی و غذا بدلیل ترکیبات منحصر بفرد خود بسیار پرکالری و پرانرژی است و علاوه بر طعم بسیار خوشمزه خونساز هم به حساب می آید.
حلوای سَردَ بُندو
حلوای محلی خوشمزه و بسیار مقوی که در میان مردمان استان بوشهر معروف است و با استفاده از لک (گندم) و خرما و البته روغن حیوانی تهیه می شود حلوای سَردَ بُندو نام دارد.
شما به جای روغن حیوانی می توانید در این حلوا از کره محلی نیز استفاده کنید. نکته جالبی که در این میان وجود دارد و شاید دانستن آن برایتان عجیب باشد آنهم این است که در تهیه این حلوا، دوغ نیز به کار برده می شود.
حلوای انگشت پیچ
یکی از پیش غذاهای خوشمزه و مجلسی استان بوشهر حلوای انگشت پیچ نام دارد که وقت و سلیقه و همچنین حوصله بسیار زیادی برای تهیه نیاز دارد. زمانی که قلیه ماهی خوراک اصلی باشد به خاطر اینکه طبع سردی دارد علاوه بر اینکه تند و تیز تهیه می شود با این حال در اکثر مواقع حلوای انگشت پیچ یا حلوا خرمایی در کنار آن سرو می کنند تا مکمل هم باشند.
آش بوشهری
از خوراکی های دیگری که در بین مردمان بوشهر پرآوازه است و عطر و طعم بی نظیری دارد می توان به آش بوشهری اشاره کرد. مشخصه اصلی این آش غلیظ و کشدار بودن آن است گویا بوشهری ها به این نوع غذاها علاقه شدیدی دارند.
این آش سابقه طولانی دارد و جزو خوراکهای بسیار قدیمی این استان به شمار می رود. در گذشته این آش با نام آش سبزی شناخته شده بود و در تهیه آن از موادی همچون لوبیا قرمز، گوشت، پیاز، تره و شوید و ادویه جات به کار برده می شود. ناگفته نماند این آش تقریباً به شله مشهدی شباهت دارد و مثل آن طرز تهیه نسبتا سختی دارد.
سوپ میگو
سوپ میگو یکی از سریع ترین غذاهای افطاری بوشهری ها است که مورد علاقه مردم این منطقه می باشد و درست کردن آن خیلی ساده و سریع است و در عین حال طعم بسیار خوشمزه ای دارد و از لحاظ ارزش غذایی از غذاهای مقوی و سرشار از ویتامین به شمار می رود.
در تهیه این غذای لذیذ موادی همچون میگو، هویج نگینی خرد شده، پیاز، سیر، رب گوجه فرنگی به کار برده می شود. با پختن این سوپ خوشمزه یک افطاری سبکی برای خانواده خود می توانید داشته باشید.
میگو سوخاری
میگو از جمله غذاهای دریایی با ارزش غذایی بسیار بالاست که با توجه به طبع متفاوت انسان ها می توان به شیوه های مختلف طبخ نمود. میگو سوخاری یا همان میگو پلو غذایی بسیار خوشمزه و پرطرفدار است که از ترکیب موادی همچون تخم مرغ، آرد سوخاری، جوش شیرین، زعفران و نمک با میگو تهیه می شود. ترکیب بدست آمده را در روغن سرخ نموده و با برنج و سبزیحات سرو می کنند.
دمپختک ماهی
دمپخت ماهی از آن غذاهایی می باشد که مطمئناً با یکبار خوردن آن، طعم بی نظیرش با روح و روانتان بازی می کند. البته ناگفته نماند که بیشترین چیزی که در طعم غذا تاثیر گذار است ماهی انتخابی آن می باشد.
این غذای خوشمزه را با ماهی هایی همچون سرخو، هامور، سبیتی، سنگسر تهیه می کنند اما پیشنهاد ما به شما استفاده از ماهی هامور می باشد چرا که طعم فوق العاده ای به غذای شما خواهد داد.
به غیر از ماهی در پخت این غذای محلی خوشمزه از موادی همچون پیاز، برنج، روغن، سیر، کره، ادویه مخصوص بوشهر همچنین سبزیجات معطر به کار برده می شود. ناگفته نماند که انتخاب تازه ترین و بهترین نوع این مواد در طعم استثنایی این غذا نقش ویژه ای دارد.
شکر پلو بوشهری
شکر پلو غذایی است که جنوبی ها و بطور خاص تر بوشهری ها با آن در مراسمات ضیافت یا عزاداری از مهمانان خود پذیرایی می کنند. شکر پلوی بوشهری که در دیگر مناطق ایران مخصوصآ شیراز به شیرین پلو مشهور است، همانطور که از نامش پیداست طعم شیرینی دارد که طبیعتا به مزاج خیلی از بوشهری ها خوش نمی آید اما بر عکس یکی از غذاهای مورد علاقه شیرازی ها می باشد.
تدبیر بوشهری ها در این هنگام استفاده از قیمه بوشهری با طعم ترش و شور در کنار شکر پلو است. شکرپلو را بوشهری ها با خلال پسته تزیین می کنند و در تهیه آن از شکر، برنج و زعفران بکار می برند.
ته انداز مرغ و بادمجان
از غذاهای بسیار خوشمزه که در بوشهر طبخ می شود و زینت بخش سفره های مردمان بوشهر می باشد می توان به ته انداز مرغ و بادمجان اشاره کرد. البته ناگفته نماند که بوشهری ها به طور جداگانه هم ته انداز مرغ دارند و هم ته انداز بادمجان. و شاید از ترکیب همین دو غذا و الهام گرفتن از آن ها، ته انداز مرغ و بادمجان را نیز درست می کنند.
اگر علاقه مند به بادمجان هستید پیشنهاد می کنیم برای یکبار هم که شده این غذای لذیذ را امتحان کنید. محتویاتی که علاوه بر مرغ و بادمجان در داخل این غذا به کار برده شده است شامل پیاز، برنج، فلفل، پودر لیمو عمانی، نمک و زعفران می باشد.
دوقوس ماهی
دوقوس ماهی یکی دیگر از غذاهای محلی استان بوشهر و بندر دیلم محسوب می شود. این غذا در میان دیلمی ها با بهترین ماهی های جنوبی که یکی از آن ها ماهی حلوای سفید نام دارد تهیه می شود. البته می توان با فیله ماهی های بدون استخوان و ماهی شیر نیز آن را طبخ کرد.
جالب است بدانید که به دلیل کیفیت و قیمت بالایی که ماهی حلوای سفید دارد، به زبان محلی نام “زبیدی” به آن داده اند. این غذای خوشمزه با توجه به ذائقه مردم جنوب با طعم بسیار تندی طبخ میشود.
میگو پلو
یکی دیگر از غذاهای معروف محلی که در سراسر این استان طرفداران بیشماری دارد میگوپلو است. این غذای خوشمزه طبق ذائقه ای که جنوبی ها دارد با طعم بسیار تندی طبخ می شود البته این مولفه بستگی به خودتان دارد و می توانید میزان تندی آن را بر حسب میل خودتان تنظیم نمایید.
میگو پلو بوشهری یک تفاوت اساسی با میگو پلویی که در سراسر کشور تهیه می شود دارد آن هم در استفاده از تمر هندی است که طعم بسیار خاصی به آن می دهد. همانطور که میدانید میگو به خاطر ارزش غذایی بالایی که دارد طرفداران بسیار زیادی مخصوصاً در بین جنوبی ها به خود اختصاص داده است. این ماده غذایی پرخاصیت می تواند جایگزین بسیار خوبی برای گوشت قرمز باشد.
قیمه بوشهری
ممکن است با شنیدن قیمه بوشهری فکرتان به سمت قیمه های معمولی کشیده شود اما باید بدانید که تفاوت زیادی بین این غذا با قیمه های دیگر وجود دارد.
اصلی ترین تفاوت به له کردن گوشت مربوط میشود البته مزه اش نیز متفاوت است. در این غذا ابتدا گوشت را با گوشت کوب له می کنند به طوری که پس از اینکه غذا پخته شد زمانی که قاشق را داخل آن بزنید کشدار بودن آن را کاملاً حس خواهید کرد.
این غذا به شوری و ترشی می زند، از مواد اولیه ای که در تهیه آن به کار برده می شود می توان به سیب زمینی، لپه، زردچوبه، دارچین، گرد لیمو امانی، رب گوجه فرنگی، پیاز، گوشت قرمز زعفران و نمک اشاره کرد. ناگفته نماند معمولآ این غذا را همراه با شکر پلو سرو می کنند.
دمی لخلاخ
لخلاخ برگرفته از کلمه عربی «لخلخه» می باشد که به معنای بوی خوش است. این غذا بیشتر در سواحل عربی خلیج فارس جا افتاده است. معمولآ مردم این استان با استفاده از ماهی های سنگسر، هامور، سرخو و سبیتی این دمی را درست می کنند.
علاوه بر ماهی در تهیه این غذا موادی همچون برنج، کره یا روغن، ادویه جات و شوید به کار برده می شود. ناگفته نماند که در کنار شوید می توان مقدار کمی گشنیز و شنبلیله نیز در این غذا به کار برد. این پلو محبوبیت بسیار زیادی در بین مردم بوشهر دارد.
مجبوس
یک غذای خوشمزه عربی و بسیار لذیذ که در جنوب ایران بوشهر و خوزستان با نام هواری شناخته می شود. مجبوس از انواع پلوی قاطی و مخلوط است و با مرغ ماهی میگو و گوشت سرو می شود. این غذای پلویی، غذای ملی عربستان است و در تمام کشورهای حاشیه خلیج فارس رونق دارد.
به این غذای خوشمزه لبنانی ها و حتی عربستانی ها “کبسه” می گویند. مجبوس را هرگونه و هر نوع، در همه جا یه یک شیوه طبخ می کنند. عضو اصلی و بارز این غذا ادویه مجبوس است. هواری یا مجبوس در ایران با میگو و ماهی پخت می شود که به آن هواری میگو یا هواری ماهی گفته می شود.
مُی شور (ماهی شور)
در گذشته که هنوز تکنولوژی به آن صورت پیشرفتی نداشت با انواع و اقسام راه ها اقدام به نگهداری مواد غذایی می کردند ، یا آنها را خشک می کردند و یا در نمک می خواباندند. در نمک خواباندن ماهی نیز شیوه ای مثل کنسرو سازی می باشد که در صورت نبوده دستگاه های منجمد سازی انجام می شده است و البته از لحاظ اقتصادی نیز مقرون به صرفه بوده است.
چرا که هم قیمت پایینی دارد و هم مواد شیمیایی نگهدارنده داخل آن استفاده نشده است. تهیه ماهی شور از جمله غذاهای سنتی این منطقه به شمار می رود که بیشتر در سواحل طبخ می شود و از آنجایی که قدمت بسیار بالایی دارد نشان دهنده فرهنگ دیرینه ساحل نشینان می باشد.
این ماهی به خاطر این که طعم بسیار شوری دارد بایستی تقریباً ۵ الی ۶ ساعت داخل آب بماند و به طور مرتب آب آن تعویض شود تا شوری آن به خوبی گرفته شود. ناگفته نماند شما می توانید ما هیچ رو زد کنار برنج نیز کنید که در این صورت عنوان شور ماهی پلو به خود میگیرد.
هریسه
از پرطرفدارترین خوراک های شهرهای جنوبی ایران بالاخص استان بوشهر که بسیار قدیمی نیز هست، هریسه نام دارد. در لغت هریسه به این معنا است که خوراکی در نتیجه پخت غلات و یا حبوبات به همراه شیر یا آب می باشد البته ناگفته نماند که گاهی اوقات به آن شکر یا گوشت اضافه می شده است. این خوراک لذیذ مراحل پخت کم و آسانی دارد اما برای اینکه به یک نتیجه عالی و مطلوبی برسید نیاز به کمی حوصله و صبوری دارید.
در تهیه این غذا موادی همچون گوشت گوساله، گندم پوست کنده یا بلغور، دارچین، نمک و زردچوبه به کار می رود البته این نکته را نیز متذکر شویم که برای این غذا یک سس نیز تهیه می شود که با استفاده از آرد گندم، آب، شکر، آبلیمو، دارچین و زردچوبه به دست می آید.
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”فارس”]
معرفی بهترین و پرطرفدارترین غذاهای محلی شیراز
از شهرهای تاریخی و مهم کشورمان که دارای فرهنگ و تمدن دیرینه ای است می توان شیراز را نام برد که در ادبیات و تاریخ زبانزد می باشد. علاوه بر تاریخ و ادبیات و فرهنگ و هنر درخشان و با شکوه می توان به غذاهای سنتی آن نیز اشاره کرد که ریشه در گذشته دارد. تنوع غذایی در شیراز به حدی زیاد است که حتما قبل از سفر به شیراز با آنها آشنا شوید تا هنگام سفر بتوانید غذای مورد علاقه ی خود را میل کنید.
شیراز همچون سایر استانهای کشورمان دارای تنوعی از غذاهای خوشمزه و محلی و سنتی است ولی دارای یک وجه تمایز با غذاهای دیگر استانهایمان دارد و آن اینست که غذاهای شیراز از رنگ و لعاب ویژه ای برخوردارند و طعم شیرین آنها در همه جا شهرت دارد. در این سری از معرفی غذاهای سنتی در آشپزخانه ی نمناک، قصد داریم شما کاربران خوش ذوق را با دسرها، غذاها و البته آش های سنتی و محلی شیراز آشنا کنیم.
انواع دسر، آش و غذاهای سنتی شیراز استان فارس
سالاد شیرازی
سالاد کلم شیرازی بسیار معروف است و از رنده کردن کلم قمری به همراه فلفل سیاه، نعنای خشک ،کمی آبلیمو و بعضی وقتا کمی ماست درست می شود. کلم قمری بدون کلسترول است و فاقد چربی است.
مصرف صد گرم کلم قمری روزانه ٢٠ درصد از نیاز به پتاسیم را بر طرف می کند و منبع بسیار غنی از فیبر می باشد و همچنین دارای ویتامین C بسیاری است که در هنگام سرماخوردگی می توانید از آن استفاده کرده و زود بهبود یابید. کلم قمری در کشور آلمان بسیار معروف و پرطرفدار است و با نام Kohlrabi شناخته می شود.
البته نا گفته نماند که سالاد شیرازی به یک روش دیگر نیز درست می شود که در بین مردم ایران رایج است و با استفاده از گوجه فرنگی، پیاز، خیار، نمک، نعنا و فلفل درست می شود.
حلوای شیرازی
حلوای شیرازی یکی دیگر از دسرهای معروف و پرطرفدار ایرانی می باشد که اصالت آن به شیراز بر می گردد. این حلوا طعم بسیار لذیذ و فوق العاده ای دارد و موادی که در تهیه آن به کار می رود عبارت است از:آرد برنج، آب، گلاب، زعفران، خلال پسته، خلال بادام، روغن و شکر. از این دسر خوشمزه در ماه رمضان در وعده افطار نیز میل می شود.
کلوچه مسقطی و چوی
این کلوچه را می توان جزو خوشمزه ترین خوراکیهای شیراز به شمار برد. البته این شیرینی را نوعی حلوای مخصوص می دانند. با کیفیت ترین نوع این شیرینی بسیار لطیف و تر است و زعفران و هل و گلاب زیادی نیز دارد. در نوع مرغوب آن پودر پسته ی بیشتری می ریزند و گاهی در آن برگ گل نرگس یا گل سرخ نیز بکارمی برند.
مسقطی یک شیرینی بی نهایت لذیذ است اما مسقطی های شیراز با آنچه که شما تصور می کنید متفاوت است. مرغوبترین مسقطی شیراز مسقطی لار است در شیراز نرمی مسقطی را با سفتی کلوچه ترکیب می کنند. مسقطی های لارستان بی همتاست، حتی در بندر مسقط در عمان هم مسقطی بدون زعفران و گلاب ایرانی معنا ندارد.
حلوای خارک
در قسمتهای جنوبی شیراز حلوایی درست می کنند که از مخلوط خارک و آرد و رطب و زعفران و گلاب درست می شود. که به رنگ نارنجی است مواقعی هم به حلوا دارچین یا هل هم می زنند از این حلوا می توان به عنوان یک میان وعده ی خوشمزه یا دسر هم استفاده کرد.
البته در ماه مبارک رمضان بسیار طبخ می شود و طرفداران بیشماری هم دارد این حلوای خوشمزه به علت داشتن خرما بسیار مفید است و شیرینی آن هم از شیرینی خرماست و گاهی به آن بادام نیز می افزایند.
فالوده شیرازی
فالوده یا پالوده شیرازی، از آن دسته از خوراکی هایی است که می توان در همه نقاط ایران مشاهده کرد و در فصل تابستان هم از محبوبیت بیشتری برخوردار است اما فالوده شیراز یک چیز دیگر است. تنها با خوردن یکبار از آن در شیراز شیفته فالوده ی شیراز خـواهید شد.
فالوده از رشته های نازک نشاسته ای درست می شود که با یخ زیاد و شکر به عمل می آید و با تـوجه به ذائقه ی هر شخصی می توان از آبلیمو، گلاب یا عرقیجات دیگر استفاده کرد. پشت ارگ کریم خان بهترین و خوشمزه ترین و ارزانترین فالوده ها را دارد. در سفر به شیراز به این محل حتما سری بزنید تا از خوردن فالوده های شیرازی لذت ببرید.
یوخه
احتمالا کاک برای شما آشنا باشد بله همان کاک معروف کرمانشاه. یوخه نیز همان مواد را دارد و اغلب هم به شکل کاک بریده می شود اکثر مردم کاک و یوخه را مانند هم می دانند اما در واقع در پخت این دو شیرینی خوشمزه تفاوتهایی نیز وجود دارد.
در قدیم زنان کدبانو برای پخت یوخه از زعفران فراوان استفاده می کنند و برای تزیین یوخه پودر پسته ی بیشتری روی آن می ریختند ولی امروزه برای تزیین از پودر قند استفاده می کنند.
شیرینی هلالی فسا
تنوع شیرینی در شیراز بسیار زیاد است در شهر فسا شیرینی خوشمزه ای به نام نان فسا تهیه می شود که بسیار دلچسب و خواستنی است که در پخت آن زنجبیل استفاده می شود در نوع سنتی که پخت می شود از گندم استفاده می کنند که خاصیت آن را چند برابر میکند.
آش انار
از دیگر غذاهای بسیار لذیذ که در شیراز طبخ می گردد آش انار است که شیرازی ها در طبخ آن واقعا ماهر و استادند. در تهیه ی آش انار از کوفته ریزه ، گلپر، چغندر، لپه و سبزی استفاده می شود و چون در پخت این آش از انار و دانه ها یا رب انار استفاده می کنند به این نام معروف است. ایرانی ها اکثرا از مزه ی ترش این آش لذت می برند و در فصل لیمو هم با این دستور پخت آش لیمو می پزند.
آش سبزی
از غذاهای محلی و سنتی شیراز می توان به آش سبزی اشاره کرد که به دلیل مزه ی خوشمزه و دلچسب طرفداران زیادی دارد. البته شیرازی ها این آش را در وعده ی صبحانه سرو می کنند و در تعطیلات همیشه در سفره های شیرازی ها نقش ثابتی دارد.
این آش به علت طعم فوق العاده و خوشمزه در بین گردشگران نیز طرفدار دارد و برای خرید آن ممکن است حتی یک صف طولانی نیز تشکیل شود. اگرچه آش سبزی در همه جای ایران طبخ می شود ولی آش سبزی شیراز یک چیز دیگر است.
برای پخت این آش از عدس، برنج، نخود، گوشت، دارچین، لوبیا سفید، تره، ترخون، و شوید استفاده می کنند. اگر به شیراز سفر کردید حتما خوردن این آش را امتحان کنید چرا که با یک بار امتحان مشتری دایمی این آش دلپذیر خواهید شد.
آش دوغ شیرازی
از آش های محبوبی که شیرازی ها بسیار به آن علاقه دارند آش دوغ شیرازی می باشد. به علت وجود دوغ در این آش رنگ آن روشن است و تزیینی که با پیاز داغ روی آن انجام می دهند به خاطر همین رنگ روشنش بسیار جذاب می شود. در تهیه این آش از موادی همچون لپه، برنج، دوغ، شوید و … استفاده می شود. جالب است بدانید داخل این آش، گوشت هم به کار میبرند.
قنبر پلو
قنبر پلو از جمله غذاهای شیرازی می باشد که جزو سنتی های شیراز به شمار می رود، این غذا در اکثر مجالس و میهمانی های شیرازی ها طبخ می شود و مواد تشکیل دهنده آن عبارتند از:گوشت چرخ کرده، مغزگردو، انار یا رب انار، برنج، آرد نخودچی، کشمش، پیاز و ادویه.
جالب است بدانید که می توانید خرما یا شیره انگور را جایگزین کشمش بکنید. این غذا طعم بسیار خوشمزه ای دارد و خوردن آن همراه با سالاد شیرازی یک حس بسیار تکرار نشدنی به شما خواهد داد.
شیرازی پلو
چنانچه یکی از بستگان شما ساکن شیراز باشد و شما در تعطیلات به خانه آنها بروید مطمئن باشید که یکی از وعده های غذایی شما شیرازی پلو خواهد بود. خستگی سفر با خوردن این غذای خوش رنگ و لعاب از تن شما خارج می شود.
در واقع از اصیل ترین غذاهای محلی شیراز به شمار می رود که با یک بار خوردن به خاطر طعم فوق العاده و بی نظیرش حسی تکرار نشدنی در شما ایجاد می کند. در تهیه این غذای خوشمزه از موادی همچون مرغ، برنج، بادمجان، زعفران دم کرده، زرشک و نمک به کار برده می شود.
خوراک بابونه
غذای بسیار خوشمزه و لذیذ محلی دیگری که متعلق به خطه استان فارس است خوراک بابونه می باشد.این خوراک خوشمزه با روغن حیوانی درست می شود و از مواد تشکیل دهنده دیگر آن می توان به تخم مرغ، پیاز، بابونه شیرازی یا بابونه سبز محلی و ادویه اشاره کرد.
آلبالو پلو
از ساده ترین غذاهای محلی شیراز که البته پای ثابت سفره های مجلسی مردم آن می باشد آلبالو پلو نام دارد، این غذا با ترکیبی از غلات، گوشت و میوه به دست می آید و طعم ملس آن زبانزد عام و خاص است. گردشگران نیز این غذا را به خوبی می شناسند و هر بار با سفر به شیراز آن را در برنامه غذایی خود می گنجانند.
لوبیا پلو
عطر و طعم فوق العاده لوبیا پلو شیرازی آن را از سایر لوبیا پلو ها جدا کرده است و هرچند در شهرهای مختلف ایران پخته می شود اما لوبیا پلوی شیراز با تمام آنها فرق دارد و تفاوت اصلی آن به کار بردن لوبیای چشم بلبلی به جای لوبیا سبز می باشد. از مواد دیگری که در پخت این غذا به کار می رود می توان به برنج، شوید، زعفران، دارچین، نمک و فلفل شاره کرد.
رب پلو
از لذیزترین و در عین حال ساده ترین غذا های محلی شیراز که طرفداران بسیار زیادی به خود اختصاص داده است می توان به رب پلو اشاره کرد. این غذای خوشمزه در اکثر مواقع پای ثابت سفره های مردم خونگرم و مهمان نواز شیرازی می باشد، به خاطر استفاده گردو و رب انار داخل این غذا ارزش غذایی آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و با وجود این که بسیار ساده به نظر می رسد اما بیشتر مواد مورد نیاز و ویتامینهای بدن را تامین می کند. این غذا همراه با سبزی خوردن یا سالاد شیرازی میل می شود.
ته چین شیرازی
ترکیبی از مرغ و بادمجان طعم فوق العاده ای به ته چین شیرازی که یکی از غذاهای سنتی و محلی این شهر است داده است. مطمئن باشید که پس از خوردن این غذا نه تنها پشیمان نخواهید شد بلکه از این پس آن در برنامه غذایی بعدی خود قرار می دهید. در تهیه این غذا به غیر از مرغ و بادمجان از موادی همچون زرده تخم مرغ، ماست، کره، زرشک، برنج، شکر و … به کار برده می شود.
کوفته سبزی
کوفته سبزی نیز از دیگر غذاهای سنتی شیراز می باشد که از ترکیب موادی همچون پیاز، گوشت چرخ کرده، نخود و سبزی درست می شود. طعم و مزه خاص این غذا باعث شده که گردشگران خوردن آن را با نان داغ و سبزیجات معطر در برنامه غذایی خود قرار دهند و برای یک بار هم که شده لذت آن را بچشند. ناگفته نماند که کوفته سبزی نسبت به سایر کوفته ها اندازه بزرگتری دارد.
آب پیازک یا اشکنه شیرازی
اشکنه از آن دسته غذا هایی میباشد که در سراسر ایران با شیوه های متنوع پخته می شود که در شیراز هم با یک دستور پخت منحصر به فردی تهیه می شود. به خاطر همین نام اشکنه شیرازی پ به خود گرفته است.
هنوز هم که هنوز است ساکنان قدیمی این شهر از این غذا درست کرده و طرفدار پروپاقرص آن هستند. در تهیه این غذا از موادی همچون پیاز، تخم مرغ، شنبلیله، نعنا خشک، نمک و زردچوبه به کار برده می شود.
کلم پلو
یکی از غذاهای معروف شیرازی که همه با این غذا آشنا هستند و در همه جا هم پخته می شود کلم پلو است که با موادی مانند کلم قمری، گوشت چرخ کرده، آرد نخود چی، سبزی (تره، ترخون، ریحان و شوید ) پخته می شود. کلم پلو یک غذای بسیار مقوی و مفید است و در کنار ماست و سبزی خوردن بسیار خوشمزه می گردد.
کوفته هلوی شیرازی
غذایی که به جز شیراز در شهر دیگری نمی توانید آن را پیدا کنید کوفته هلوی شیرازی می باشد که به خاطر طعم متفاوتش توانسته طرفداران بی شماری را به خود اختصاص دهد. تا جایی که بسیاری از گردشگران را مجذوب آن شده اند.
کوفته هلوی شیرازی به شکل توپ های کوچک در آورده می شود و داخل روغن سرخ کرده و نوش جان می کنند. جالب است بدانید با وجود این که نام این غذا کوفته هلو می باشد اما داخل آن از هلو استفاده نشده است. از مواد اصلی این غذا می توان به گوشت چرخ کرده، هویج یا نرگسی، نخودچی و تخم مرغ اشاره کرد.
پلو اسفندی
از غذاهای مقوی که اکثراً در شهرستان آباده پخته می شود پلو اسفندی است که در میان شیرازیها نیز طرفدار دارد. اغلب در اوایل اسفند هر سال پخته می شود و موادی که برای پخت آن بکار می رود عبارتند از:نخود، لوبیا، میخک پودر شده ماش، ادویه ی پلویی، پیاز، گوشت گوسفند، برنج، گندم، کره، نمک، جو، گندم و روغن حیوانی.
شکر پلو
شیرازی ها دوستدار غذاهای شیرین هستند و اغلب غذاهایشان طعم شیرین دارد. یکی از این غذاهای شیرین و معروف شیرازی ها شکر پلو است و نام آن هم به دلیل وجود شکر در غذا می باشد این غذا از برنج، شکر، مغز پسته و بادام و زعفران و خلال پوست نارنگی درست می شود اگر علاقمند به طعم شیرین هستید حتما این غذا را بپزید.
کوفته گشنیز شیرازی
کوفته گشنیز یک غذای خوشمزه و لذیذ است که از گشنیز، تخم مرغ، ارد نخودچی، برنج، گوجه فرنگی، گوشت چرخ کرده پخته میشود. پایه ی این غذا گشنیز می باشد به همین جهت با دیگر کوفته ها از لحاظ طعم و مواد اولیه فرق دارد. برای تهیه ی این غذا گشنیز در چند مرحله به غذا افزوده می شود.
یخنی نخود
یخنی نخود شیرازی یا “یخی گوشت و نخود” یک نوع آبگوشت شیرازی است که با گوشت، سیب زمینی، نخود، پیاز، نمک و زردچوبه پخته می شود و بسیار خوشمزه و لذیذ است و با نان سرو می گردد. پخت آبگوشت در بیشتر مناطق ایران به این روش می باشد.
قورمه به
قورمه به هم از غذاهای سنتی و محلی شیراز است که طعم شیرین و خوشمزه ای دارد. این غذا از به درست می شود و یک طعم فوق العاده و خوشمزه به غذا می بخشد. در قورمه به از شکر، زعفران، پیاز، ادویه و گوشت استفاده می کنند. اگر دوستدار غذای شیرین هستید می توانید در شیراز آن را تجربه کنید.
دو پیازه آلوی شیراز
این غذا از غذاهای محلی شیراز محسوب می گردد که از پیاز داغ، گوجه فرنگی، رب گوجه فرنگی، سیب زمینی، و ادویه درست می شود. برای پخت آن ابتدا سیب زمینی ها را آبپز کرده و بعد از آن خرد کرده با پیاز داغ گوجه فرنگی و رب و ادویه ترکیب می کنند.
البته گاهی هم با گوشت خرد شده این غذا را می پزند این غذا از غذاهای راحت و فوری است و زود آماده می شود و از غذاهای پرطرفدار در میان شیرازی ها به شمار می شود.
انار پلو شیرازی
از غذاهای محلی خوشمزه و مجلسی شیراز که در مناسبت هایی همچون شب یلدا و چهارشنبه سوری توسط کدبانوهای خوش ذوق شیرازی طبخ می شود انار پلو شیرازی نام دارد.
جالب است بدانید به دلیل بکار بردن انار داخل این غذا که نمادی از شب یلداست این خوشمزه در بین مردم شیراز به نام غذای یلدایی معروف شده است.انار پلوی خوش طعم با ترکیبی از موادی همچون برنج، انار، مرغ پخته، پیاز، زعفران، خلال پسته و … به دست می آید.
دمپختک شیرازی
دمپختک یک غذای معروف و خوشمزه که در شیراز همه با آن آشنا هستند و در دیگر نقاط ایران نیز یک غذای محبوب است. دمپختک انواع گوناگونی دارد که دمپختک شیرازی با کلم و عدس پخته می شود و می توان از کلم پیچ، پیاز، هویج، ترخون، شوید، ریحان نمک و زردچوبه هم استفاده کرد و بسیار مقوی است و اشخاصی که از گوشت استفاده نمی کنند می توانند این غذا را در برنامه ی غذایی خود بگنجانند.
هویج پلو
یکی دیگر از غذاهای محلی شیراز که شیرین و خوشمزه است و محبوبیت بسیاری نیز در میان شیرازی ها دارد هویج پلو است که در دیگر شهرهای کشورمان نیز پخته می شود. در آذربایجان خورشت هویج پخته می شود که با هویج پلوی شیراز کمی فرق دارد این غذا با برنج شکر، گوشت چرخ کرده، پیاز، زعفران دارچین، نمک پخته می شود و یک طعم و بوی بسیار دلپذیر دارد.
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”خراسان”]
معرفی بهترین غذاهای محلی و سنتی مشهد
صحبت از غذا که می شود طیف بسیار وسیعی از خوراکی ها به ذهن معطوف می شود. هرکجای جهان هستیم و ایران عزیزمان را که بالا و پایین کنیم با غذاهای متنوعی مواجه خواهیم شد که دست ما را برای انتخاب باز می گذارد.
از بین همه غذاها، غذاهای سنتی و محلی هر منطقه با روح و روان هر انسانی بازی می کنند و دیگر انتخاب یک غذا آسان نیست. شاید بیراه نباشد اگر بگوییم غذاهای محلی مطابق با طبع و ذائقه انسان ها به وجود آمده اند و از این رو می توان نتیجه گرفت که با چه طیف گسترده از غذاها مواجه هستیم. ایران عزیزمان که مهد اقوام مختلف است در هر گوشه و کنار خود مردمانی با فرهنگ غذایی متفاوت را در خود جای داده است.
در این بین مشهد که در دوره تاریخی افشاریان پایتخت ایران زمین بوده و اکنون کلان شهری در شمال شرق ایران است، علاوه بر اینکه دارای اماکن زیارتی و جاذبه های گردشگری بسیاری می باشد، شهرت تنوع غذاهای محلی بسیار پرآوازه ای نیز دارد. طعم و عطر غذاهای سنتی مشهد که حاصل خوش سلیقگی مردم این منطقه است از یاد هیچ مسافری نخواهد رفت و جزیی از بهترین خاطرات هر مسافری است.
چنانچه علاقه مند به آشنایی با فرهنگ غذایی این شهر تاریخی هستید پیشنهاد میکنیم خواندن این بخش از آشپزخانه نمناک را از دست ندهید تا به هنگام سفر به آنجا با آگاهی بالا از داشته های این شهر بهره مند شوید.
ماقوت
مسقطی مشهدی یا ماقوت یک نوع حلوا است که برای خوشمزه تر شدن به آن زعفران، بادام می افزایند. مشهدی ها در مورد ماقوت تعبیر جالبی دارند که حلوای ماقوت بهتر از جوهر یاقوت است این حلوای دلپذیر از آرد یا نشاسته و زعفران تهیه می شود و در اغلب مراسمات مشهدی ها می توان این حلوای خوشمزه را دید.
دیگچه مشهدی
شاید وقتی اسم دیگچه مشهدی را میشنوید ممکن است که این فکر در ذهن شما تداعی شود که غذایی است بار گذاشتی و پر از گوشت. ولی در اصل این یک شیرینی و دسر می باشد که در مراسمات مذهبی مانند ماه محرم و یا افطاری تهیه می گردد و از ترکیب هل، گلاب، برنج، شکر، زعفران، شیر، کره، پخته می شود.
آش ماست مشهد
از غذاهای سنتی و خوشمزه ی مشهد می توان به آش ماست اشاره کرد که گاهی از آن به آش دوغ نیز یاد می کنند. البته این آش خوشمزه در بیشتر نقاط کشورمان پخته می شود اما دستور پخت آش مشهدی با بقیه نقاط اندکی تفاوت دارد. این غذا را می توان به عنوان پیش غذا یا حتی یک وعده ی غذایی نیز استفاده کرد.
البته آش ماست در ابتدا مختص سبزوار بوده و در آنجا از محبوبیت بیشتری برخوردار بوده است و بعدها در مشهد نیز پخت آن مرسوم گشته است. برای پخت این آش لذیذ از سینه ی مرغ، برنج، لپه، ماست، سیر، پیاز، نعنا خشک، نمک، فلفل، زعفران و برگ بو استفاده می کنند.
شیشلیک
از مرغوبترین کبابها می توان به شیشلیک اشاره کرد. که حتی وقتی اسمش را نیز تلفظ می کنیم طعم خوشمزه اش در ذهنمان تداعی می شود این کباب بی نظیر از گوشت بره درست می شود البته با توجه به اینکه طرفداران زیادی دارد شاید از گوشت دیگری نیز طبخ گردد. شیشلیک مشهد از غذاهای گران و پرطرفدار می باشد و به شدت هم خوشمزه است اگر به مشهد مسافرت کردید حتما شیشلیک مشهد را امتحان کنید.
آش لخشک
آش لخشک از آش های محلی و سنتی مشهد است و جزو خانواده ی آش ها محسوب می شود با این تفاوت که فقط از عدس استفاده می شود و از حبوبات دیگر در آش استفاده نمی کنند.
در داخل آش از رشته های پهن و بلندی به نام لخشک استفاده می کنند که در زمانهای قدیم بانوان خودشان در خانه درست می کردند. این غذا به خاطر وجود منابع آهن و مخصوصا داشتن عدس بسیار مورد استفاده قرار می گیرد در این آش معمولا از پیاز داغ، سیر داغ، نعنا داغ و کشک استفاده می کنند.
شله مشهدی
شله مشهدی هم از خانواده ی آش ها است و در مشهد به شُله معروف است برای پخت این غذا از گوشت، ادویه ی بسیار و حبوبات استفاده می شود. قدمت پخت این آش به حمله ی مغولها برمی گردد که به خاطر نبودن مواد غذایی، هرچیزی که پیدا می کردند به غذا می افزودند و اگر گفته شد که این غذا مغولی است کاملا اشتباه است چرا که منظور این است که پخت آن به زمان مغول برمی گردد چون برای تهیه ی این غذا باید حبوبات زیادی مصرف شود و زحمت زیادی نیز دارد به همین دلیل در خانه ها زیاد پخته نمی شود بلکه به مقدار زیادی در مراسمات مانند محرم توسط آشپزهای خبره پخته می شود. این آش برای مشهدی ها بسیار مهم است و در لیست آثار معنوی کشور ثبت شده است.
کوکو شیرین
کوکو شیرین از غذاهای قدیمی مشهد است و از غذاهای دسری و شیرین مشهدی ها که به عنوان دسر یا پیش نیاز غذا استفاده می کنند. شیره ای که بر روی این غذای خوشمزه ریخته می شود طعم دلچسبی به آن می دهد که سبب شده طرفداران زیادی داشته باشد این شیره از مخلوط گلاب، زعفران، شکر، آب، درست می شود و زمانی که کوکو کمی سرد شد شیره را به آن می افزایند. تهیه ی کوکوی شیرین در قزوین و تبریز هم رایج است اما اصالت آن به مشهد بر می گردد.
یتیمچه مشهدی
این یک غذای راحت و ساده و در عین حال بسیار مقوی است و در بیشتر شهرهای کشورمان نیز پخته می شود و روش پخت و مواد آن نیز با توجه به ذائقه ی ساکنان هر منطقه ای متفاوت است. در یتیمچه ی مشهد لوبیا، بادمجان، نخود، عدس، دارچین، زرد چوبه، نمک و فلفل بکار می برند.
البته گاهی هم از کشک و گوجه فرنگی و نعنا داغ هم استفاده می کنند. این غذا در واقع مختص نیشابور است چون این غذا راحت و ساده است احتمالاً همه ما خوردن آن را چند باری امتحان کرده ایم البته پخت این غذا در میان ترک های آذری و شیرازی ها نیز رایج است و تنها مختص مشهد نیست.
رشته پلو
رشته پلو غذای محلی و بومی مشهد، اردبیل و کرمانشاه می باشد که در مناطق دیگر هم به روشهای مختلف طبخ می گردد. مشهدی ها در نوروز این غذای خوشمزه را پخته و نوش جان می کنند و معتقد هستند که با خوردن این غذا سر رشته کار به دستشان می آید. رشته پلو از موادی مانند برنج، ران مرغ، رشته پلویی، دارچین، زعفران، سماق، کره، پیاز، نمک و فلفل درست می شود.
پلو مخلوط مشهدی
یکی از غذاهای سنتی و خوشمزه و دلچسب خطه خراسان رضوی پلوی مخلوط است که در واقع همان استانبولی و لوبیا سبز است که با هم مخلوط شده اند و ترکیب بسیار خوشمزه ای را ایجاد کرده اند. باید بدانید در طبخ این غذا از برنج، گوشت، هویج، رب گوجه فرنگی، ادویه های گوناگون بکار می برند.
غذای چنگالی
این یک غذای سنتی است که سریع و فوری حاضر می شود و بسیار لذیذ است. اگر مایل به میل غذای سبک و ساده در وعده ی صبحانه یا میان وعده هستید پیشنهاد میکنیم چنگالی را امتحان کنید.
این غذای پرطرفدار در اکثر شهرهای مشهد طبخ می شود. برای پخت چنگالی اول نان را ریز ریز کرده در داخل روغن قرار می دهند و بعد با شیره، شکر یا عسل مخلوط می کنند در بعضی نقاط به آن کره حیوانی هم می زنند.
دیزی سنگی
دیزی سنگی یک آبگوشت بسیار خوشمزه است که در ظرف های سنگی یا سفالی پخته می شود. آبگوشت های مشهد در لیست عالی ترین غذاهای محلی و سنتی مشهد قرار دارند و چون در ظرف های مخصوص پخته می شوند دارای طعم بسیار خوشمزه و به یادماندنی هستند در تهیه این غذا موادی مانند گوشت، لوبیا، سیب زمینی، نخود، ادویه، پیاز، نمک بکار برده می شود.
کمه جوش
غذایی که اگر با سبزی خوردن و نان سرو شود بسیار لذیذ خواهد شد یکی دیگر از غذاهای محلی مشهد می باشد که کمه جوش نام دارد، این غذا در بین مردمان خراسان رضوی بسیار پرطرفدار است.
جالب است بدانید که کمه یک نوع ماست چرب و سفت می باشد که در این غذا به کار برده می شود. در تهیه این غذای خوشمزه به موادی همچون ماست چکیده یا کمه، سبزیجات شامل (نعنای خشک و تازه، تره)، پودر گردو، کشک، کره، تخم مرغ، پیاز روغن حیوانی احتیاج دارید.
خورش ریواس مشهد
در فصل بهار در بخش های کوهستانی ایران گیاهان خودرویی رشد می کنند که دارای یک طعم ترش و خوشمزه اند. که با آن خورشتی بسیار خوشمزه پخته می شود. خورشتریواس نه تنها در مشهد بلکه در استان های خراسان جنوبی و کردستان هم طرفداران خود را دارد. موادی که برای این خورشت بکار می روند عبارتند از گوشت، شکر، نعنا، جعفری تازه، پیاز و ریواس می باشد.
اشکنه قوروت
این غذای مشهدی بسیار مقوی و مفید است که کله جوش هم نامیده می شود و از غذاهای خوشمزه و پرطرفدار مشهدی می باشد. اشکنه قوروت به علت داشتن کشک، سرشار از کلسیم می باشد و برای تهیه آن از کشک ساییده شده، نعنا داغ، ادویه، مغز گردوی ریز شده، پیاز داغ ،استفاده می کنند.
ساطری پلو
از جمله غذاهای سنتی خوشمزه و لذیذ دیگر مشهد می توان به ساطری پلو اشاره کرد، این غذا شباهت زیادی به هویج پلو دارد ولی با این تفاوت که داخل آن کشمش به کار برده می شود.
موادی که در تهیه این غذا به کار برده می شود عبارتند از:برنج، گوشت چرخ کرده، پیاز رنده شده، هویج، کشمش، نمک و فلفل استفاده می شود. پس از اینکه مواد آماده طبخ شدند هویج های خلالی در ماهیتابه تفت داده می شود و در نهایت کشمش داخل روغن سرخ می شود.
قیمه مشهدی
قیمه مشهدی نیز از آن دسته غذاهای سنتی مشهد به شمار می رود که عطر و طعم بسیار فوق العاده ای داشته و شباهت زیادی به قیمه های معمول شهر های مختلف دارد ولی فقط در یک مورد قیمه مشهدی را می توان متفاوت از سایر قیمه ها دانست آن هم به کار بردن ادویه هایی همچون زنجبیل، جوز هندی، زعفران، هل و دارچین می باشد.
به خاطر همین با خوردن یک بار از آن یک طعم بخصوصی از این غذا زیر زبانتان خواهد ماند. این غذا در بین مردم مشهد و زائران و گردشگرانی که همه ساله به آنجا سفر می کنند طرفداران بسیار زیادی به خود اختصاص داده است. بنابراین پیشنهاد می کنیم چنانچه سفری به این شهر مقدس داشتید برای یکبار هم که شده طعم این غذای خوشمزه را بچشید
[/dt_sc_tab]
[/dt_sc_tabs_horizontal]
[dt_sc_tabs_vertical]
ج) 4 نمونه بازی های محلی را نام ببرید
[dt_sc_tabs_horizontal]
[dt_sc_tab title=”درباره”]
ج) ۴ نمونه بازی های محلی را نام ببرید
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”آذربایجان غربی”]
بازیها ی محلی وسنتی آذربایجان غربی
در استان آذربایجان غربی بازیهای سنتی با اسامی دیگر در نواحی مختلف ایران با تغیرات اندک مشاهده می شود و نیز نوع مشابه بازی های سنتی در کشورهای مختلف جهان قابل مشاهده هستند زیرا در کلیه جوامع بشری نیازهای انسانی ایجاب می نماید تا برای رشد و تعالی از بازی ها در انواع و اقسام آن استفاده شود.
جولاتوتما
به دلخواه روی زمین بازی چاله هائی می کنند که یک توپ کوچک یا گردو در آن جا بگیرد. در داخل هر چاله تعدادی سنگ ریزه می ریزند. بازیکنان به نوبت، توپ را به طرف چاله ها قل می دهند. اگر توپ در چاله ای افتاد به ازاء آن یکی از سنگ ریزه های داخل چاله را برمی دارند تا سنگ داخل چاله ها تمام شود. سپس سنگ ها را می شمارند. سنگ هرکس بیشتر بوده برنده ٔ نهائی است .
تولاما
دایره ٔ بزرگی روی زمین می کشند و آن را به هشت قسمت تقسیم می کنند. در سمت چپ و در خارج دایره مربع مستطیلی رسم می کنند که خانه ٔ اول بازی است. خانه های داخل دایره را هم، از 2 تا 9 شماره گذاری می کنند. درست در نقطه ٔ مقابل خانه ٔ یک، در آن طرف دایره و در بیرون آن نیم دایره ای رسم می کنند که جهنم خوانده می شود. بازیکن اول، سنگ را در خانه ٔ اول می اندازد و خود از روی خانه ٔ اول می پرد و یک پای خود را در خانه ٔ دو و پای دیگرش را در خانه سه می گذارد. بعد به خانه ٔ نه می پرد و پای راست خود را بالا نگه می دارد، خم می شود و سنگ را از خانه ٔ اول برمی دارد و از روی خانه ٔ یک به بیرون بازی می پرد. پشت به شکل بازی می ایستد و سنگ را می اندازد. سنگ در هر خانه ای افتاد، آن خانه متعلق به بازیکن خواهد بود. اما اگر سنگ او به جهنم افتاد، او سوخته است و دیگری بازی را شروع می کند. در این بازی افتادن سنگ و یا رفتن پا روی خط موجب باخت بازیکن است. همین طور اشتباه گذاشتن پا در خانه .
درمانچی بابا (توفارقان )
نقش های بازی آسیابان و زن بیوه است. آسیابان مشغول کار است که زن بیوه ٔ گرسنه ای مقداری گندم برای آردکردن می آورد. آسیابان از آردکردن گندم او طفره می رود و وانمود می کند که خیلی کار دارد. هربار زن برای نرم کردن دل او شعری می خواند ولی او باز هم راضی نمی شود. زن چند شعر می خواند، آسیابان کار او را راه می اندازد و بازی تمام می شود .
پیشک قاشدی
ابتدا پشک می اندازند و یکی گرگ می شود. فراری باید با سرعت دست خود را به گرگ بزند و فرار کند. گرگ هم باید به دنبال او حرکت کند تا او را بگیرد. اما چون محدودیت مکانی وجود ندار، فراری می تواند به هر سمت و گوشه ای فرار کند و همین امر باعث می شود گرگ را خسته کند. بازی وقتی تمام می شود که فراری توسط گرگ زده شود که در اینصورت جاها عوض می شود.
شتر سواری
شتر سواران از محل شروع مسابفه حرکت کرده وبه سرعت خود را به محل تعیین شده ی مسابقه می رسانند.بازیکنی که درزمان کمتری این فاصله را طی کند برنده ی مسابقه میشود
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”اردبیل”]
بازیهای محلی اردبیل
مات شیطان ( شیطان مره )
استان اردبیل, اردبیل● نام محلی: مات شیطان (شیطان مره) ● اهداف کلی: بهبود استقامت بدن، تقویت عضلات پا، هماهنگی اعصاب و اعضای بدن ● اهداف جزئی: دقت در نشانه گیری و تمرکز حواسبرای استفاده از امکانات و جوایز سایت لطفا وارد شوید ● تعداد بازیکن: ۳ الی ۸ نفر ● سن بازیکنان: ۷ الی ۱۳ ساله ● […]
بازی گیزلَن پاچ
استان اردبیل, اردبیلنام بازی: قایم موشک نام محلی: گیزلَن پاچ اهداف کلی: پرورش اعتماد به نفس در نزد کودکان به هنگام تنهایی، زایل کردن ترس تاریکی و تقویت جسمانی اهداف جزئی: پرورش هوش، قدرت تصمیم گیری و خوب نگریستن تعداد بازیکن: ۵ الی ۱۰ نفر سن بازیکنان: ۶ الی ۱۴ ساله ابزار لازم: ندارد محوطه بازی: مکانی […]
بش داش ( پنج سنگ )
استان اردبیل, اردبیلنام بازی: پنج سنگ نام محلی: بش داش شرح بازی: ابتدا با جفت و تک آمدن، اینگونه که یکی از بازیکنان سنگها را در مشت می گیرد تا دیگری بگوید زوج است یا فرد، شروع کننده ی بازی مشخص می شود. هرکدام مرتکب اشتباه شوند سوخته، دیگری بازی را شروع می نماید و هر یک […]
بازی چیلینگ آغاج
استان اردبیل, اردبیلچیلینگ آغاج تعداد بازیکنان : دو نفر و بیشتر نحوه بازی:برای استفاده از امکانات و جوایز سایت لطفا وارد شوید این بازی نیاز به فضای باز و دو چوب به نام های چیلینگ(چوبی به اندازه کف دست و به ضخامت انگشت انسان) و آغاج (چوب دستی به اندازه تقریباً ۷۵ سانتی متر) دارد و معمولاً […]
بازی رفیق تو را کی برد؟
استان اردبیل, اردبیل● نام بازی: رفیق تو را کی برد؟ ● نام محلی: یُولداش سَنی کیم آپاردی؟ ● اهداف کلی: تقویت تعادل و استقامت جسمی، تقویت حس حدس و تجسمبرای استفاده از امکانات و جوایز سایت لطفا وارد شوید ● اهداف جزئی: استفاده صحیح از اوقات فراغت ● تعداد بازیکن: حداقل ۸ نفر ● سن بازیکنان: ۹ […]
دستمال بازی ( دستمال قاپدی )
استان اردبیل, اردبیل● نام بازی: دستمال بازی ● نام محلی: دستمال قاپدی ● اهداف کلی: ایجاد روحیه همکاری و تعاون و صداقت و راستگوییبرای استفاده از امکانات و جوایز سایت لطفا وارد شوید ● اهداف جزئی: تسریع در انجام عمل ها و عکس العمل ها، تقویت عضلات پا ● تعداد بازیکن: محدودیتی ندارد ● سن بازیکنان: ۷ […]
بازی آتلانماق
استان اردبیل, اردبیلتعداد بازیکنان : دو نفر و بیشتر نحوه بازی: در این بازی بچه ها روی زمین خطی را رسم نموده و از آن به عنوان خط شروع بازی استفاده می کنند، سپس نفرات بازی به ترتیب اقدام به پریدن از خط شروع نموده و هر کدام از بازیکنان که رکورد بیشتری را کسب نمایند، برنده […]
لی لی ( گانیه )
استان اردبیل, اردبیل● نام بازی: لی لی (یگانه) ● تعداد بازیکن: محدودیتی ندارد ● سن بازیکنان: ۸ الی ۱۵ سالهبرای استفاده از امکانات و جوایز سایت لطفا وارد شوید ● ابزار لازم: کفش مناسب ورزشی ● محوطه بازی: یک مربع ۶ × ۶ متر ● شرح بازی: ابتدا دو بازیکن به عنوان سرگروه
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”مازندران”]
استان مازندران و بازی های محلی جذابش…
چلیک مارکا :
بازیکنان به دو گروه تقسیم می شوند. برای بازی دو تکه چوب یا چلیک و و چوب بزرگ یا مارکا نیاز دارند. ابتدا گروه اول، چوب کوچک را روی گودالی قرار می دهند سپس با چوب بزرگ به زیر چوب کوچک کی زنند و آن را به طرف بالا پرت می کنند . چوب هر یک از بازیکنان که مسافت بیشتری را طی کند، آن گروه برنده می شود افراد بازنده باید به برندگان سواری بدهند.
رزین کا:
رزین وسیله چوبی به شکل Y است که تکه نوار لاستیکی به دو سر انتهای چوب بسته می شود. بازیکن با گذاشتن سنگ لای لاستیک و کشیدن آن به طرف عقب سنگ را پرتاب می کند و گنجشک شکار می کند.
آغوزکا یا گردو بازی:
بازیکنان گردو ها را دو به دو روی یکدیگر چیده و هر یک به نوبت با گردویی به نام کل یا تیره ( گردوی بزرگ تر ) به گردوها می زنند. اگر نفر اول به گردو ها زد و آنها را انداخت فعلا” برنده محسوب می شود و بقیه بازیکنان باید به تیره او بزنند هر کسی موفق شد صاحب همه گردوها می شود در غیر این صورت نفر اول همه گردوها را جمع می کند.
ریسمان بازی:
از بازی های نمایشی سنتی مازندران به ویژه در غرب استان، ریسمان بازی است. این بازی غالبا” در مراسم عروسی برگزار می شد. ریسمان بازان دو نفر هستند یک نفر به عنوان بند باز بالای طناب راه می رود و دیگری به نام شیطانک در پایین می ایستد. بند باز بالای طناب با گذاشتن مجمع روی سر یا سوار شدن روی دوچرخه روی طناب راه می رود و شیطانک نیز در پایین با درآوردن شکلک و حرکات خنده آور تماشاچیان را سرگرم می کند بعد از پایان نمایش شیطانک در بین تماشاچیان می چرخد و پول و شیرینی جمع می کند از صاحب خانه نیز پول و شیرینی می گیرند.
گاوجنگی:
از دیگر سرگرمی های دیرپا، مراسم گاو جنگی در روستای شیر کلا شهرستان نور است که به زبان محلی تشک جنگی نامیده می شود. این مسابقه هر سال و یک هفته بعد از اتمام کشتی لوچو در اوایل مرداد ماه به مدت 10 روز برگزار می شود. قبل از انجام مسابقه از اهالی محل مبلغی پول بابت هزینه های ضروری جمع آوری می شود. چند روز پیش از مسابقه از طریق نامه تاریخ برگزاری مسابقه به اطلاع اهالی روستاها وشهرها و حتی استان های همجوار رسانده می شود. هزینه نگه داری مهمانان در روستا و کرایه از پول جمع آوری شده پرداخت می شود.
« سوچلا» یا شکار به روش سنتی در آب بندان :
یکی از راه های درآمد روستاهای مرکزی مازندران شکار پرنده به روش سنتی در آب بندان به هنگام کم آبی است. اواسط پاییز پرندگان مانند قو، غاز، چنگر، انواع مرغابی و… از نقاط سردسیر به سواحل دریای مازندران که دارای آب و هوای معتدل است، مهاجرت می کنند و بیشتر در آب بندان ها که به علت کشت شالی ، محل مناسبی برای تغذیه پرندگان است، ساکن می شوند.
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”فارس”]
همشهری آنلاین: یکی از انواع سرگرمیهای آموزنده و مفید استان فارس بازیهای قشنگ محلی است که با اصطلاحات و اسامی متفاوت در هر شهر و آبادی با تفاوتهایی متناسب با اقلیم هر منطقه انجام میشود و با توجه به سن وجنس متفاوت است.
همچنین یکی از این بازیها آسمون چه رنگیه میباشد که این بازی در بین نوجوانان و جوانان استان فارس موجب نشاط و شادی زیادی بین آنها میشود و در ضمن یک ورزش نیز محسوب میشود.
بازی دیگر چوب بازی یا ترکه بازی است که در بین عشایر استان فارس همراه با موسقی رواج دارد.
آزنگه شیر (شیراز )
به قید قرعه یکى از بازیکنان انتخاب مىشود. او خم مىشود و به دیوار تکیه مىکند و به اصطلاح شیر مىشود.
سایر بازیکنان هرکدام خود را عضوى از شیر دانسته با خواندن این ترانه: آزنگه شیر، بشین بشین، بالا بشین که سرِ شیر اومد، رسید. بر دوش او مىجهند.
بههمین ترتیب بازى ادامه پیدا مىکند تا آنکه بازیکنى به خطا نام عضوى از شیر را که قبلاً کس دیگرى انتخاب کرده بوده ببرد یا نتواند بر دوش شیر سوار شود یا در گفتار خود دچار لکنت شود.
اتلمتل توتوله (کازرون)
یک نفر استاد مىشود و بقیه ٔ بازیکنان در یک ردیف کنار هم مىنشینند و پاهاى خود را دراز مىکنند.
استاد ترانهاى مىخواند و با دست روى پاى بازیکنان مىزند، آخرین کلمه به پاى هرکس افتاد، آن بازیکن باید پاى خود را جمع کند.
این بازى اینقدر ادامه پیدا مىکند که تنها یک پا باقى بماند. صاحب این پا بازنده است. او چشم مىگذارد و استاد انگشت خود را بهشکل سیخ یا سهپایه برپشت او مىگذارد و با خواندن شعرى از او مىپرسد که آنچه بر پشت او است سیخ است یا سهپایه.
اگر او درست جواب بدهد بلند مىشود وگرنه سئوال و جواب ادامه پیدا مىکند. غیر از ترانه متداول اتلمتل توتوله ترانه دیگرى نیز خوانده مىشود که به قرار زیر است: اتلمتل، طوطى متل، تو تیشه بردار موتبر، بریم به جنگ کانظر … کانظر هى کرد هو کرد، گله شاه رم کرد . سى و سه تاش گم کرد … به حق شاه مردان یک پاى خود برگردان.
انگوربازى (آباده)
دو نفر بازیکن خوشه انگورى را برمىدارند و پس از توافق روى میزان برد و باخت و نفرى که باید بازى را آغاز کند، کار را شروع مىکنند.
نفر اول حبهاى مىچیند و مىخورد و نفر دوم نیز بههمین ترتیب تا آخرین حبه بههرکس بىافتد آن بازیکن بازنده است. در این بازى معمولاً برد و باخت بر سر پول انگور و خوردن آن است.
بندک سرگو (شیراز – کازرون)
بازیکنان دو گروه میشوند. افراد یک گروه دستها را روى شانههاى هم مىگذارند و دایره مىزنند.
دو نفر از افراد همین گروه دو سر طنابى را گرفته دور آنها حلقه مىزنند تا از آنها محافظت کنند و دائماً طناب را تکان مىدهند. افراد گروه دیگر باید سعى کنند خیز برداشته و بىآنکه طناب به آنها اصابت کند روى دوش بازیکنان داخل حلقه بپرند.
اگر موفق شوند، تا آخر آن دور بازى سوار هستند ولى اگر طناب به کسى اصابت کرد او باید جاى خود را به یارى که درون حلقه بوده عوض کند.
جو بهجو (ابرقو)
یک نفر که بزرگتر است و بهتر مىتواند بازى را اداره کند استاد مىشود. بچهها بهصورت دایره دور هم مىنشینند و استاد مىخواند: جو بهچو هرکه نیایه سر جُو على هُپ وقتى استاد کلمه هپ را مىگوید، دهانش را یاد مىکند و محکم روى آن مىزند و دهانش را مىبندد.
سایرین هم باید همین کار را بکنند. اگر کسى نتواند خودش را نگه دارد و بخندد، سوخته است. او را در وسط مىخوابانند و مىزنند یا اذیت مىکنند تا زمانىکه استاد بگوید که بلند شود.
بازى بههمین ترتیب ادامه پیدا مىکند و کسى که تا آخر نسوخته باقى مانده برنده است.
حموم ما مورچه داره (آباده)
بازیکنان دایره مىزنند و دست همدیگر را مىگیرند و گروهى مىخوانند: حموم ما مورچه داره، دور و برش غنچه داره، بشین و خیز خنده داره. و در موقع گفتن بشین و وخیز باید بنشینند و بلند شوند.
اگر کسى اینکار را بهموقع انجام ندهد سوخته است و از بازى کنار گذاشته مىشود گاهى هم براى شیرینتر شدن بازى بهجاى آنکه اول بگویند بشین و وخیز، مىگویند وخیز و بشین که بازیکنان را به اشتباه بىاندازند.
داربازى (لارستان)
آتشى مىافروزند و به دور آن حرکاتى شبیه رقص انجام مىدهند و با چوب به همدیگر حمله مىکنند و در برابر ضربات چوب دیگران از خود دفاع مىکنند.
سکسکنا (ممسنى)
هر بازیکن براى خود تعدادى چوب نوکتیز دارد. نفر اول یکى از چوبهاى خود را بر زمین مىزند.
نفر بعدى باید طورى چوب خود را در کنار چوب نفر اول بزند که چوب او را بىاندازد، بىآنکه چوب خودش بىافتد. اگر نتواند موفق شود، مىبازد. به این بازى در شهر کازرون تنگسه مىگویند.
شنبه یکشنبه (شیراز)
اگر گروهى انجام شود، بازیکنان به نوبت توپى را به دیوار زده و مىگیرند و شعرى را مىخوانند که ابتداى آن با شمارش روزهاى هفته آغاز مىشود و پس از آن بازیکن مىخواند :
رفتم به باغی، دیدم کلاغی، سرش بریده، خونش چکیده، ننهاش مىگه واى وای. پس از پایان هر دور، بازى به نفر دیگرى واگذار مىشود.
طاق یا جفت (آباده)
یکى از بازیکنان سکه یا سنگریزه را توى مشت خود نگه مىدارد و دستهاى خود را به پشت سر مىبرد و سپس آنها را مقابل بازیکنان دیگر نگه مىدارد و مىپرسد: طاق یا جفت؟
بازیکن مقابل باید حدس بزند که آنچه در مشت بازیکن است فرد است یا زوج. اگر حدس او درست بود برنده است. برد و باخت در این بازى معمولاً بر سر پول صورت مىگیرد.
عمو زنجیرباف (کازرون)
بازیکنان دست یکدیگر را مىگیرند و زنجیرى درست مىکنند. یک نفر از میان آنها استاد شده و از آنها سئوالاتى مىکند و همگى با گفتن بعله به او جواب مىدهند.
و هربار با تقلید صداى حیوانى از زیر دستهاى زنجیرشده یکدیگر رد مىشوند تا جائىکه همه دستها قفل شود. آنگاه زنجیر را آنقدر مىکشند تا از جائى پاره شود.
گل از توته (نىریز)
بازیکنان به دو گروه مساوى تقسیم مىشوند و قرعه مىکشند تا گروه مدافع و مهاجم تعیین شود.
گروه مهاجم در زمین بالائى و گروه مدافع در زمین پائینى مستقر مىشوند. گروهى که در بالا هستند بهنوبت توپ را با چوبدستى بهطرف زمین پائین پرتاب مىکنند و به محض پرتاب توپ، تا فاصله سىمترى مىدوند و دوباره به نقط شروع برمىگردند.
اگر در این فاصله گروه پائین توپ را در هوا بگیرد جاى دو گروه عوض مىشود. اما اگر نتوانستند آن را در هوا بگیرند، پس از اصابت به زمین توپ را گرفته و با آن سعى مىکنند بازیکن حریف را که در حال دویدن است بزنند که اگر موفق شوند بازهم جاى دو گروه عوض مىشود.
ضمناً این بازى زمان دارد و هرگاه در طول زمان تعیینشده گروه پائین نتواند با یکى از دو روش یادشده موفق شود، خود بهخود پس از گذشت زمان تعیین شده جاها تغییر مىکند.
مشاعره
از دیگر سرگرمی های رایج در استان فارس که نه تنها نوجوانان و جوانان بلکه بزرگترها اعم از زن و مرد را به خود مشغول می دارد مشاعره است.
برای مشاعره دو نفر حاضر می شوند روبروی هم قرار میگیرند یکی از آنها مشاعره را آغاز می کند و شروع به خواندن بیت شعری از حافظ، سعدی یا شاعر دیگری می نماید.
طرف مقابل او هم باید در پاسخ شعری را بخواند که ( حرف اول ) کلمه اول آن شعر با ( حرف آخر )کلمه آخر شعری که خوانده شده یکی باشد. برای مثال نفر اول می خواند:
عیب رندان مکن ای زاهد پاکیزه سرشت
که گناه دگران بر تو نخواهد نوشت
و نفر دوم به عنوان مثال پاسخ می دهد:
تو کز محنت دیگران بی غمی
نشاید که نامت نهند آدمی
مشاعره می تواند بین تعداد بیشتری صورت بگیرد . با این تفاوت که نفر اول شعری را می خواند و فردی در کنار اوست شعر او را پاسخ می دهد بعد از آن نوبت نفر سوم و به همین ترتیب تا آخرین نفر مشاعره ادامه دارد برنده کسی است که شعرش بی جواب بماند.
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”خراسان”]
تیله بازی محلی خراسان جنوبی
تیله مهره های درشتی است از جنس سنگ یا از آهن یا از بلور که به لهجه مشهدی (توشله Tusla) یا تشله گفته میشود. این بازی به دو نوع تقسیم می شود. خانه یی – وجبی.
تعداد بازیکنان: دو یا سه یا چهار نفر است.
شیوه بازی: هریک از بازیکنان در زمین نرم و خاکی که به آن (خونه Xona) می گویند حفر می کند. خانه بازی حفره کوچکی است به قطر دو سانتی متر و عمق 5/1 یا 2 سانتی متر. فاصله خانه ها همسان است و در امتداد یکدیگر در خط راست قرار دارد.
یکی از بازیکنان با توافق نظر دیگران (تشله) خود را در لبه خانه اول قرار می دهد. (این عمل را در لهجه محلی شوند Sond که شاید از مصدر نشاندن است می گویند) دیگران از سر خط (یعنی نقطه ای که در امتداد خانه ها قرار دارد و فاصله آن قبلاً تعیین شده و اغلب با فاصله دو خانه برابر است) شروع به زدن تشله خود بطرف خانه ها می کنند (به نوبت و یکی بعد از دیگری) اغلب بازیگران با هم قرار می گذارند و می گویند:لوکلی موکلی از سیخ تا سوزه قبوله .
شیوه تیله بازی
(لو = لب) (کُل = سوراخ = حفره) (موکلی = هموزن و به اصطلاح اتباع آن است) (از سیخ تا سوزن) (یعنی کم و زیاد در بازی قبول است) گفتن این مطلب در حکم شرط بازی است.
لوکلی= هنگامی است که بازیکنی که از سرخط تشله می زند؛ تشله به دیواره خانه اول بخورد و به طرف زننده تشله برگردد. آن بازیکن باید دوباره تشله را بزند. اما اگر (خونه شو x ona su ) یعنی تشله به خانه برود یا تیر بزند (یعنی تشله یکی به دیگری بخورد) در این صورت احتیاجی به تکرار نیست.
موکلی= وقتی است که بازیگری که از سر خط می زند؛ تشله اش به دیواره خانه اول بخورد و به طرف چپ یا راست برود. باز هم باید دوباره تشله را بزند. از سیخ تا سوزن = اصطلاحی است برای قبول هر کار جزئی یا کلی و بازیگران باید از مقررات بازی بهرحال اطاعت کنند.
تشله بازی
هر (تیر) یعنی هر دفعه که تشله یکی به دیگری می خورد یک امتیاز (پوان) به حساب می آید. گاهی بازی برای برد و باخت پول است. مثلاً هر تیری یک ریال یا چند ریال محسوب می شود. در بازی دونفره، هر سه خانه را که گرفتند یک تیر به حساب می آید و وقتی هرچهار خانه گرفته شد؛ بازی تمام است و نفری که دفعه پیش تشله را زده است باید (شوند Sond) کند. (خانه اول را دو مرتبه باید گرفت. در نتیجه خانه ها چهارتا حساب می شود) این بازی را تا زمانی که بازیگران بخواهند می توانند ادامه دهند. در تشله بازی وجبی کسی است که (شوند) داده می گوید (سرپله) است وکسی اول بار تشله را میزند (اول زن) یا (جلوزن) و دومی (دوم زن) …. است.
تشله بازی وجبی: گاهی دو یا سه نفر باهم قرا تشله بازی می گذارند و به نوبت بازی می کنند. هرتیری که به هم زدند (بسته به قراردادشان) پول می گیرند. گاهی هم دو تشله بهم نمی خورد و تیر نیست؛ ولی دو تشله در فاصله یک وجب قرار دارد. درین صورت می گویند (وجب) است. و نصف پول قرار داده شده را می گیرند و دومرتبه بازی می کنند.
[/dt_sc_tab]
[/dt_sc_tabs_horizontal]
[dt_sc_tabs_vertical]
الف) ۴ نمونه سوغات خوراکی را نام ببرید
[dt_sc_tabs_horizontal]
[dt_sc_tab title=”درباره”]
الف) ۴ نمونه سوغات خوراکی را نام ببرید
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”ارومیه”]
سوغاتیهای خوردنی ارومیه؛ یادآور روزهای شیرین
حتی برای یک لحظه هم فکر نکنید که ارومیه با غذاهای دلپذیرش مثل گوزلمه، آش دوغ، کوفته مرغ، دلمه برگ مو، گشنیز کباب، گیزاتما، خورشت کنگر و…، سوغاتیهای شیرین و خوشمزهای نداشته باشد. سوغاتیهای خوردنی ارومیه به اندازه دریاچهاش بینهایت و مانند غذاهایش بسیار خوشمزه است. در ادامه سراغ انواع نقل، نان، حلوا و شیرینیهای ارومیه میروم.
راستی در این سفر بازدید از جاهای دیدنی ارومیه را فراموش نکنید.
۱- نقل ارومیه
نقل در تمام مجالس و محافل شادی از جشنها گرفته تا عروسیهایمان، حرف اول را میزند. اما نقل های ارومیه چیز دیگری هستند. اگر میخواهید مزه متفاوتی از نقلها را تجربه کنید، نقل زعفرانی، نقل بیدمشک و نقل گل محمدی ارومیه را پیشنهاد میکنم. البته دو نقل اول از مشهورترین نقلها و از محبوبترین سوغات ارومیه محسوب میشوند.
نقل زعفرانی
همانطور که میدانید طعم، ترکیب و رنگ نقلها متفاوت است، اما نقل زعفرانی با رنگ زرد، طعم زعفرانی و مغز گردوییاش خود را از سایر نقلهای سفیدرنگ متمایز میکند.
نقل بیدمشک
نقل بیدمشک با ظاهر ابریشمیاش یکی از نقلهای نامدار ارومیه به حساب میآید که کام هر بومی و غیربومی را شیرین میکند.
نقل گل محمدی
نقل سومی که میخواهم به آن اشاره کنم، نقل گل محمدی است که از مشهورترین سوغات ارومیه به شمار میرود. عطر گل محمدی این نقل باعث شده از دو نقل قبلی معروفتر شود.
۲- عرقیجات ارومیه
اگر پیگیر نوشیدنیهای گرم و سرد گیاهی هستید، احتمال میدهم از رشد گیاهان دارویی و عرقیجاتی که سوغات ارومیه هم هستند، چیزهایی شنیده باشید. کاشان، شیراز و ارومیه هر سه مهد تولید عرقیجاتی چون عرق پیچک، عرق خاکشیر، عرق شاتره، عرق کرفس، عرق بهارنارنج، عرق برگ گردو و… هستند، اما ارومیه به خاطر تولید عرقیجاتی مثل عرق بادرنجبویه و عرق بیدمشک حرف متفاوتی برای گفتن دارد.
در بین تمام این عرقیجات، فقط میخواهم به دو عرق بادرنجبویه و عرق بیدمشک که از محبوبترین عرقیات و سوغات ارومیه هستند یک گوشه چشمی داشته باشم.
از خواص تکان دهنده عرق بیدمشک بیشتر در درمان سرگیجه، کم خونی و بیماریهای قلبی استفاده میشود. عرق بادرنجبویه هم خواص درمانی عرق بیدمشک را دارد. از عرقگیری این دو گیاه بگویم که در فصل بهار در ارومیه انجام میشود و برای گردشگران هم دیدنی است.
عرق بادرنجبویه
در کنار دیگر عرقیجات شهرهای مختلف، عرق بادرنجبویه ارومیه که با محبوبتش در کنار عرق بیدمشک قرار میگیرد، از عطر خوشی برخوردار است و یکی از مسحورکنندهترین سوغات ارومیه به حساب میآید.
عرق بیدمشک
زمانی که عرق بیدمشک را از ارومیه سوغات میآورید، غذایتان خوش عطرتر و خوش طعمتر از همیشه میشود. عرق بیدمشک با رایحه شگفتانگیزش خاصیت دارویی تقویت قوای قلب، اعصاب، معده، آرامبخش، خونسازی، ضد اضطراب و ضد افسردگی دارد.
۳- شیرینی های سنتی ارومیه
اگر میخواهید از خوردن شیرینیهای ارومیه در شب یلدا، عید نوروز و دیگر ایام در ارومیه غافل نشوید، هر چه زودتر به آنجا بروید و از دوشاب، حلوا، نسا، تره حلوا که از شرینیهای ارومیه هستند، میل کنید. در ادامه فقط به شگفتانگیزترین شیرینی لورانک، سوجوق و تنور شرینی سی میپردازم.
لوزانک
شیرینی مسقطی، لوزانک یا باستخ را به عنوان یکی از دسرهای محبوب این شهر میشناسند که با نشاسته، هل، گلاب و شیره انگور تهیه میشود. خوردن لوزانک، شیرینی خاطرات سفرتان را به ارومیه زنده میکند.
سوجوق
سوجوق را معمولا با ترکیب شیره انگور، نشاسته و گلاب تهیه و داخلش را با مغر گردو پر میکنند تا در روزهای خنک پاییز و سرد زمستان سرو شود. مدت نگهداری این شیرینی به چند ماه میرسد و میتوانید این سوغات ارومیه را در ایام عید نوروز هم استفاده کنید.
تنور شیرینی سی
یکی دیگر از شیرینیهای ارومیه تنور شیرینی سی است که از ترکیب ماست، آرد و شکر به دست میآید. طعم این سوغاتی ارومیه را نمیتوانم با کلمات وصف کنم و فقط آرزو میکنم روزی آن را مزه کنید.
۴- نانهای سنتی
تصورش هم برایم سخت است که برنج و نان از سر سفرههایمان حذف شود. با اینکه نان سنگک، لواش و بربری جایگاه خاص خودشان را دارند، اما جزلاچره، تاواچره، تنوره چره، یخاچره و ارده از نانهای مخصوص ارومیه، سومون یا قالین یا کوکه از قدیمیترین نان ارومیه و یاغلی چورک با خمیرش که به روغن آغشته شده، از سنتیترین نان های ارومیه هستند. این نانها عطر و بوی متفاوتی برای مردم ارومیه دارند.
۵- حلوای گردو
حلوای گردو با رنگ قهوهای تیرهاش یکی از حلواهای شهر ارومیه است که آن را در روزها و شبهای سرد زمستان و پاییز مصرف میکنند.
۶- حلوای هویج
حلوای هویج را بیشتر میتوان در طولانیترین شب سال یعنی شب یلدا، شبهای افطار، مجالس سوگواری و ماه محرم دید. هویج یکی از اصلیترین مواد در حلوای هویج ارومیه است، البته همنشینی گردو را در حلوای هویج دست کم نگیریم که آن را مغزیتر میکند.
صنایع دستی ارومیه
بعد از شیرینیهای ارومیه، وقت آن رسیده تا به صنایع دستی ارومیه از فرش و رنگرزی گرفته تا پیکرتراشی بپردازم که تنوع را میتوانید در همین سه هنر ببینید. تا اینجا دیدید که سوغاتیهای ارومیه آنقدرها هم کم اهمیت نیستند.
در ادامه سراغ سه صنایع دستی مدهوشکننده فرش، رنگرزی و پیکرتراشی میروم که ارومیه به خصوص در فرش جز پرچمداران کشور به شمار میرود. فرش ارومیه تا حدی به چشم گردشگران خوش آمده که برای تماشا یا خرید آن به آنجا میروند.
۱- فرش
گردشگران داخلی و خارجی از هنر دست هنرمندان زن و مرد ارومیه حیرتزده هستند که چگونه با ذوق بیوصفشان، فرشهای خوشرنگ و لعابی میبافند. به غیر از شهرهای خوی، تکاب، میاندوآب و شاهین دژ، شهر ارومیه با فرشهای رنگارنگ دستبافش، پرچم خود را در صادرات فرش بالا آورده است.
۲- رنگرزی پارچه
یکی دیگر از صنایع دستی ارومیه از استان آذربایجان غربی علاوه بر فرش بافی، رنگرزی است. در هنر رنگرزی پارچه، الیاف یا کلافهای نخ را با رنگهای سرد و گرم رنگ میدهند.
۳- پیکرتراشی
تراشیدن چوب یا پیکرتراشی از قدیمیترین هنر استان آذربایجان غربی و شهر ارومیه محسوب میشود که با قدمت طولانیاش جایگاه ویژهای در صنایع دستی ارومیه پیدا کرده و به مهمترین سوغات ارومیه تبدیل شده است.
هیچ سوغاتی، سوغات ارومیه نمیشود
استان آذربایجان غربی، شهر تبریز و ارومیه در هر چیزی دستی بر آتش دارند. اگر دریاچه بزرگ میخواهی، دریاچه ارومیه. اگر فرش خوب میخواهی، فرش ارومیه. اگر سوغاتی خوردنی میخواهی که طعمش تا ماهها سر زبانت بماند و تلخی چای را در روزهای سرد زمستان و پاییز کمتر میکند، نقل، شیرینی و حلوای ارومیه.
زمانی که به ارومیه میروید، پیشنهاد میکنم در کنار خوردن کوفته تبریزی، تماشای آثار طبیعی ارومیه، مشاهده دریاچه ارومیه، زیارت آرامگاههای مشاهیر، از صنایع دستی ارومیه، سوغات ارومیه و شیرینیهایش هم استفاده کنید. این مقاله جایی بود تا بیشتر با سوغات ارومیه آشنا شویم. شاید در مقالههای بعدی از گلیم، معرق، سفالگری، جاجیم، منجیق دوزی تا منبت کاری، آشها و غذاهای ارومیه برایتان بنویسم
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”اردبیل”]
سوغات اردبیل، خوراکی های محلی اردبیل
اردبیل یکی از شهرهای ایران است که طبیعت بسیار زیبا و آب و هوای خوبی دارد. در کنار همه این ها، سوغات اردبیل هم جذابیت خاص خودش را دارد که می توانید آن را برای دوستان و خانواده خود تهیه کنید. پس چنانچه قصد سفر به اردبیل را دارید، می توانید برای تهیه بلیط هواپیما اردبیل به پنل رزرواسیون یابکس مراجعه کنید.
شهر اردبیل
اردبیل، مرکز استان اردبیل در آذربایجان قرار گرفته است. بهترین زمان برای سفر به اردبیل در فصل تابستان است، زیرا در آن هنگام که اکثرا شهرهای تهران بسیار گرم هستند، اردبیل هوای خنکی خواهد داشت.
بهترین سوغات اردبیل
عسل سبلان
یکی از معروف ترین سوغات اردبیل، عسل سبلان است. دلیل شهرت این عسل این است که در دشت های گون، اقاقیا و … به عمل می آید. در نتیجه عسل سبلان می تواند با طعم های مختلفی تولید شود. عسل سبلان خاصیت درمانی هم دارد. مثلا از عسل گشنیز می توان برای درمان بیماری عفونی استفاده کرد.
تخمه آفتابگردان
تخمه آفتابگردان مواد مفید زیادی در خود دارد که از آن ها می توان به آهن، ویتامین بی، پتاسیم و ویتامین E اشاره کرد. همین طور مصرف آن به کاهش درد بدن کمک کرده و برای رفع گرفتگی عضله هم استفاده می شود. گل آفتابگردان علاوه بر این شهر در کرمانشاه هم کشت می شود.
لبنیات
اگر به اردبیل سفر کردید، حتما برای صبحانه کره و سرشیر آن را امتحان کنید. سرشیر یکی از مواد بسیار خوشمزه است که از طریق جوشیدن چربی شیر تولید می شود. همچنین می توانید صبحانه خود را در کنار عسل بخورید تا لذت بخش تر بشود.
باقلوا
باقلوای این شهر به وسیله تخم مرغ، شیر، پسته و گردو درست می شود. این باقلوا را می توانید از شیرینی فروشی ها تهیه کنید.
حلوا
با اینکه حلوا در همه شهرهای مختلف ایران پخته می شود، اما حلوای اردبیل مختص این شهر است. از جمله این حلواها می توان به نوع زنجبیلی، قره حلوا و … اشاره کرد.
پخت حلوای سیاه اردبیل به زمانی در حدود صد سال پیش باز می گردد. برای پخت این حلوا از کره، شیره انگور، کنجد و جوانه گندم استفاده می شده است. حلوای دیگری به اسم حلوای سفید هم پخته می شود که مربوط به شهر خلخال است. برای پخت این حلوا از آرد برنج استفاده می کنند.
حلوای زنجبیلی از دیگر حلواهای این شهر است که در آن از هل، قند، آرد و گردو استفاده می شود. حلوای مورد نظر شکلی خمیری دارد و بسیار نرم است.
شیرینی قرابیه
این شیرینی از سوغات اردبیل محسوب می شود و برای پخت آن از موادی مانند پسته، تخم مرغ، شکر و … استفاده شده است.
نان فطیر
نان فطیر هم به صورت سنتی و هم در حالت صنعتی تولید می شود. در شیرینی فروشی های مختلف می توانید نان فطیر را تهیه کنید. برای درست کردن این نان از خمیرترش، شکر، گردو، آب، عسل، دارچین و … استفاده می کنند.
نان برنجی خلخال (قند چورگی)
برای تهیه نان برنج خلخالی از پودر قند استفاده می کنند. این نان بیشتر در ایام عید مصرف می شود.
شکلات رسته
برای پخت این شکلات از مغز گردو، شکلات با شیر، خامه، کاکائو و سرشیر استفاده می کنند.
قطاب خلخال از سوغات اردبیل
این قطاب مخصوص خلخال است که در آن از عسل استفاده می شود. برای پخت این شیرینی از موادی مانند عسل، میخک، تخم مرغ، آرد، دارچین، شکر و گردو استفاده می شود. برای خریدن سوغاتی می توانید قطاب خلخال را در لیست خود قرار دهید.
جاجیم بافی
جاجیم از محصولاتی است که در اردبیل بافت می شود. معروف ترین طرحی که برای جاجیم استفاده می شود طرح های لوزی شکل است که رنگ های مختلفی دارند. از این وسیله قبلا برای پیچیدن رختخواب استفاده می کردند به همین دلیل به آن “جا جمع” می گفتند. تا اینکه اسم آن به جاجیم تغییر یافت.
گلیمبافی در سوغات اردبیل
اگر به دنبال خرید سوغاتی در اردبیل هستید، گلیم می تواند انتخاب مناسبی برای شما باشد. به طور کلی گلیم بافی در شهرهای مختلف ایران صورت می گیرد که هر کدام با توجه به فرهنگ منطقه طرح خاص خود را دارند. در اردبیل عشایر از این وسیله به عنوان کیسه یا خورجین استفاده می کنند.
پلاس
پلاس هم در واقع نوعی از گلیم محسوب می شود که آن را از پشم می بافند. از پلاس برای زیرانداز یا خورجین بیشتر در میان عشایر استفاده می کنند.
اجاق قراقی
این وسیله در واقع یک اجاق نیست، بلکه پارچه ای پشمی است که توسط عشایر منطقه بافته می شود. اجاق قراقی را روی فرش اصلی پهن می کنند تا آن را از سوختگی حفظ نمایند. طرح این پارچه بستگی به بافنده آن دارد و شکل آن شبیه مستطیل است.
نقاشی روی چرم
چرم یکی از سوغات اردبیل است. نقش های مختلفی روی چرم صورت می گیرد که این چرم بیشتر از نوع چرم گوسفند دباغی شده است.
ظروف مسی از سوغات اردبیل
یکی دیگر از سوغات اردبیل ظرف های مسی است. شاید جالب باشد که بدانید غذا خوردن در ظروف مسی باعث می شود که طعم و مزه غذا بهتر شود. همچنین کارشناسان طب سنتی بر این باورند که ظرف های مسی خاصیت دارویی داشته و باعث درمان مشکلات شما می شوند.
سازهای سنتی در سوغات اردبیل
در استان اردبیل سازهای موسیقی مختلفی تولید می شوند که سه تار و ساز آذری از مشهورترین آن ها هستند. این آلات موسیقی از چوب های شمشاد و گردو ساخته می شوند. اگر علاقمند به خریداری این سازها هستید، می توانید به مشکین شهر مراجعه کنید.
لباس محلی از سوغات اردبیل
لباس های محلی اردبیل نمونه ای از سوغات اردبیل هستند که می توانید آن ها را در رنگ های مختلف تهیه کنید.
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”فارس”]
بهترین سوغات استان فارس از گلاب میمند تا نان یوخه شیراز
نام شیراز که به زبان می آید ، ناخودآگاه همه یاد بهارنارنج می افتند . سوغاتی معروف که آوازه استان فارس است. اما سوغات استان فارس فقط در یک مورد خلاصه نمی شود و صنایع دستی و مواد خوراکی دیگر را نیز می توان برای این استان نام برد. از سوغاتی های دیگر استان فارس به خصوص شیراز آبلیمو و آبغوره است. فالوده شیرازی نیز زبانزد خاص و عام است و طعم فوق العاده ای دارد. از صنایع دستی معروف فارس نیز می توان به خاتم کاری، گلیم، گبه، قالی و قالیچه، نقره کاری، منبت کاری ، سفال سازی و… اشاره نمود.
ناب ترین سوغات استان فارس
گلاب میمند محبوب ترین گلاب ایران
گلاب میمند از محبوب ترین گلاب های ایران و سوغاتی های ناب استان فارس است.گلی را که از وی گلاب گیرند، اهل فارس به آن آزاد گل گویند. سرزمین فارس در سراسر دوران غزنویان، به گرفتن گلاب از گل شهرت داشت.
مسقطی سوغات معروف شیراز
مسقطی به نوعی حلوا گفته می شود. در پخت این حلوا از نشاسته به همراه مغز پسته استفاده می شود. انواع مختلفی مسقطی شامل گل محمدی، زعفرانی، زرشکی، پسته ای و… می شود.
عرقیات سنتی شیراز
برای پیدا کردن عرقیات اصل و ناب مانند گلاب، بید مشک، عرق نسترن، عرقیات دو آتشه بهتر است به شهر میمند بروید. اما چنان چه این امکان وجود نداشته باشد می توانید با مراجعه به مغازه های بازار وکیل عرقیات میمندی را تهیه کنید.
بهار نارنج شیراز
عطر بهارنارنج از اواخر فروردین و اوایل اردیبهشت از گوشه گوشه شیراز به مشام می رسد. در این زمان ها باغداران شروع به چیدن شکوفه های بهارنارنج می کنند و سپس عرق آن را می گیرند. هم چنین می توان خشک شده این شکوفه ها را در بازار و عطاری ها نیز تهیه کرد.
عرق بید مشک
درختچه بید مشک در روزهای پایانی اسفند و اوایل فروردین گل می دهد. عرق بید مشک نیز ۷۲ ساعت بعد از چیده شدن گل ها باید گرفته شود. هم چنین برای تهیه عرقی خالص و با کیفیت بایستی پیش از باز شدن شکوفه ها آن ها را چید.
لیمو ترش جهرم
لیموهای شیراز نیز از معرف ترین لیموهای ایران هستند که برای تهیه آب لیمو به کار گرفته می شوند. آب لیمو های استان فارس و به ویژه شیراز از خالص ترین و باکیفیت ترین آب لیمو ها هستند.
بادام سوخته فارس
بادام سوخته یکی از شیرینیهای سنتی ایران است که با بادام کامل تهیه میشود. برای تهیهی بادام سوخته، بادام و شکر و آب را با هم مخلوط میکنند و حرارت میدهند تا جایی که شکر آب شود با این کار پوششی شیرین روی بادام را میگیرد.
رنگینک شیرازی
این دسر خوشمزه و مقوی در شهرهای جنوبی کشور رایج است و بسیار طرفدار دارد. به خصوص در ماه رمضان برای وعدهی افطار این دسر را آماده میکنند. برای تهیهی آن، آرد را در روغن تفت میدهند و روی آن خرما و گردو می ریزند. مجددا باقی خمیر را روی مواد می ریزند و در نهایت آن را با پودر نارگیل و مغز پسته تزیین میکنند و برش میزنند.
دمنوشهای گیاهی شفابخش شیراز
همانطور که گفتیم، در شیراز گیاهان دارویی زیادی تولید میشود و از آنها دمنوشها با عطرها و طعمهای مختلف تهیه میکنند. مثلا دمنوش بهار نارنج یکی از دمنوشهای پرطرفدار است. اگر دوستانتان اهل خوردن دمنوش گیاهی هستند، حتما از شیراز برایشان بهترین گیاهان دارویی را خریداری کنید.
آبغوره شیراز
یکی از سوغاتیهای شیراز آبغوره است که از باغهای انگور این شهر به دست میآید. شیرازیها از آبغوره برای تهیهی یک آش معروف و خوشمزه به نام آش آبغوره استفاده میکنند.
انجیر استهبان
انجیر از جمله سوغاتی های خوشمزه و دارویی استان فارس است که از آن در قرآن هم یاد شده است و از خواص دارویی آن می توان موارد زیر را نام برد:
منبع غنی از مواد مغذی ضروری مختلف هستند ؛آنها غنی از مواد مغذی، آنتی اکسیدان ها و ویتامین ها می باشند.
بادام نی ریز
ريشه درخت بادام بسيار قوی است. اين درخت می تواند حتی با کمی رطوبت نيز رشد کند.
خواص بادام نی ریز استان فارس:
1- بادام ملين بوده و روغن بادام ضد يبوست است.
2- بادام سينه را نرم می کند.
3- بادام برای رفع سرفه، ناراحتی حنجره و تنگی نفس مفيد بوده و خلط آور است.
4- بادام برای درمان زخم روده ها و مثانه و اسهال مفيد است.
5- بادام بو داده مقوی معده بوده و قابض است.
6- بادام تقويت کننده نيروی جنسی است و توليد اسپرم را زياد می کند.
خرمای جهرم
این نوع خرما جزء خرماهای نرم است، اما به صورت خشک هم برداشت میشود و به علت شیرینی زیاد و خوشرنگی خرمای آن، مصرف داخلی فراون دارد. خارک این رقم نیز شیرین است و مقداری از محصول شاهانی به صورت خارَک به مصرف میرسد.در جهرم سالانه ۴۰هزارتن خرما تولید میشود که بیش از ۱۰هزارتن آن به کشورهای خارجی صادر میشود.شهرستان جهرم رتبه نخست تولید این محصول را در فارس به خود اختصاص داده است.
رب انار ارسنجان
صدها سال است که باغداران ارسنجانی ، حاصل یک سال آبیاری و رسیدگی به باغ خود را، در روشی سنتی و با ابزارهایی سنتی، به رب انار تبدیل می کنند.
زعفران استهبان
زعفران استهبان چاشنی و رنگ دهنده غذا می باشد، موجب كاهش چربی و كلسترول خون می گردد. آرام بخش، اشتها آور، ضد اسپاسم، پيشگيری كننده از بيماريهای قلبی و سرطان، تقويت کننده حافظه و كاهش دهنده فشار خون است. از این گیاه در درمان بیماری آسم، بيماريهاي پوستی، بیماری های چشم، عفونت ادراری، يرقان، پيش انداختن قاعدگی، رفع نفخ شكم ، درمان معده درد و درمان کم خونی استفاده می شود.
فالوده شیرازی
کشک کازرون
کشمش بوانات
گردوی بوانات
نان فسایی
نان یوخه شیراز
حتما بعد از گشت و گذار در حافظیه و سعدیه و جای جای شیراز عزیز، سوغات فارس که اکثر آنها خوردنی و خوشمزه است مزه کنید تا طمع بیاد ماندنی آن همیشه در خاطرتان بماند.
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”اردبیل”]
اردبیل
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”خراسان”]
غذاهای سنتی و محلی بجنورد
یکی از بزرگترین نقاط توریست پذیر کشورمان استان خراسان می باشد. استان زیبای خراسان دارای مکانهای دیدنی زیادی می باشد و همچنین صنایع دستی مراسمات موسیقی و فرهنگ غذایی نیز از دیگر عوامل جذب گردشگر می باشد.
مرکز استان خراسان شمالی بجنورد می باشد که تنوعی از اقوام فارس، کرمانج، ترکمن، ترک و تات در آنجا زندگی می کنند. پخت غذاهای محلی که در آشپزخانه نمناک پیش از این خوانده اید در این شهر دارای آداب و رسوم مخصوصی می باشد با توجه به تنوع سبزی های مختلفی که در هر فصل می روید بجنوردی ها با افزدون این سبزیها به غذای خود آن را لذیذ تر و خوشمزه تر می کنند به طوری که بوی غذا در همه جا پراکنده میشود و مشام هر رهگذری را قلقلک می دهد. آش و انواع آن از مهمترین غذاهای محلی بجنوردی ها محسوب می شود مخصوصا که در فصل سرد زمستان طرفداران زیادی دارد.
موادی که برای تهیه ی غذاهای سنتی در این منطقه مورد استفاده قرار می گیرد از مواد طبیعی است. برای همین غذاهای سنتی بجنوردی ها علاوه بر لذید بودن بسیار مقوی و لبریز از انژری است در ادامه شما را با تعدادی از غذاهای محلی و خوشمزه ی بجنورد آشنا میکنیم.
نان محلی قطاب
در فصل بهار گیاهی به نام چریش که از سبزی های کوهی معروف بجنورد می باشد، رشد می کند. این گیاه در بسیاری از غذاهای شهرهای استان خراسان شمالی به کار برده می شود و به عنوان مواد اصلی نان قطاب در داخل آن استفاده می شود.
جالب است بدانید این سبزی به همراه عدس، سیب زمینی، برنج و کمی ادویه یک ترکیب بسیار خوشمزه و لذیذی را ایجاد می کند. پس از اینکه این مواد به خوبی به خورد هم رفتند همچون قطاب داخل خمیری که از قبل آماده شده است را با این مواد پر می کنند و در نهایت اقدام به پخت نان می کنند.
آش یارمه
آش یارمه جزو معروف ترین های محلی بجنورد به حساب می آید. که طعم بسیار منحصر به فرد و فوق العاده ای دارد. داخل این آش هم از سبزی کوهی چریش به کار می برند.
از مواد تشکیل دهنده ای که در این آش به کار می رود می توان به بلغور گندم، نخود، دوغ، نعنا خشک و پیاز اشاره کرد. ناگفته نماند که شما می توانید این آش را به جای به کار بردن سبزی کوهی چریش، با استفاده از اسفناج تهیه کنید.
آش شله ماش بجنوردی
با وجود اینکه آش شله ماش بجنوردی طرز تهیه بسیار راحتی دارد اما با این حال به عنوان یکی از مقوی ترین غذاهای محلی بجنوردی محسوب می شود. اگر بخواهید این آش خوشمزه را بپزید به موادی همچون ماش، برنج، پیاز داغ، گوشت قورمه شده و کمی ادویه جات نیاز دارید.
بنابراین به راحتی می توانید با این مواد اولیه یک آش سنتی خیلی خوشمزه را تهیه کنید فقط به این نکته توجه داشته باشید که معمولاً این آش را کمی تند درست می کنند. پیشنهاد میکنیم اگر سفری به این شهر تاریخی داشتید خوردن آش شله ماش را فراموش نکنید.
قروتو یا آب کشک
غذایی که مثل آبگوشت یا سوپ با تکه های خرد شده نان سرو می شودقروتو یا آب کشک نام دارد. این غذا از غذاهای سنتی و محبوب مردم استان خراسان شمالی می باشد. که با موادی همچون گردوی خرد شده، کشک، سبزی هایی همچون تره و جعفری و ترخون، ماست، شیرین بیان، ادویه، نمک زردچوبه به دست می آید.
اکثر مردم بجنورد علاقه خیلی خاصی به این غذا دارند و به جرات میتوان گفت این غذا پای ثابت سفره های بجنوردی ها می باشد. ناگفته نماند این غذا یکی از غذاهای محله مردم خراسان جنوبی نیز به شمار می رود.
آش جوشواره
برخلاف اسم این غذا، شکل ظاهری آن اصلا شبیه آش نیست و بیشتر به یک غذای ایتالیایی با نام راویولی شباهت دارد. در تهیه این غذا شما ترکیبی از موادی همچون عدس، گوشت چرخ کرده، اسفناج، نمک، زردچوبه مثل پیراشکی داخل خمیری که از قبل آماده کرده اید قرار می دهید و در نهایت باید داخل آب جوش بگذارید تا به طور کامل بپزد. این غذای خوشمزه با یک سس خوشمزه که شامل پیازداغ و اسفناج می باشد سرو می شود.
کاچی بجنوردی
کاچی به عنوان یک میان وعده خوشمزه در بین بجنوردی ها معروف است. عطر و طعم خاص این غذا باعث شده نسبت به کاچی های رایج که در شهرهای مختلف پخته می شود متفاوت باشد. چرا که داخل این کاچی لذیذ ادویه به نام “زیرتو” استفاده شده است که مخصوص این نوع کاچی بوده و به عنوان خوراک سنتی بجنوردی ها به شمار می رود.
به جز این ادویه در تهیه این کاچی آرد برنج روغن حیوانی به کار برده شده است. ناگفته نماند طبق سلیقه و ذائقه چنانچه بخواهید این کاچی را شیرین کنید می توانید از شکر یا نبات استفاده نمایید. بعضی از افراد به جای نبات و شکر از شیره انگور یا عسل در شیرین کردن این غذا به کار می برند چرا که هم آن را لذیذ تر می کند و هم بسیار مقوی است.
دَنی و نیمه دَنی
غذاهای محلی و سنتی شهر بجنورد که دنی و نیمه دنی نام دارند معمولآ در دو مراسم مختلف طبخ می شوند. دنی همان آش دندونی می باشد و زمانی که کودک اولین دندان خود را در می آورد پخته می شود. اما نیمه دنی که به آش امام معروف است در روز عاشورا پخته می شود و در بین مردم استان خراسان شمالی بسیار پرطرفدار و شهرت دارد.
تفاوتی که بین این دو غذاا وجود دارد به خاطر نوع گندمی است که در آنها به کار برده شده است به طوری که در دنی از گندم کامل استفاده می شود اما در نیمه دنی از گندم پوست کنده نیم کوب شده به کار می برند.
ساطری پلو
از جمله غذاهایی که بین مردمان استان خراسان رضوی و خراسان شمالی مشترک است غذایی به نام ساطری پلو می باشد. این غذا به قدری محبوبیت بالایی دارد که در این دو استان به طور مشترک طبخ می شود و طعم بسیار فوق العاده ای دارد.
زعفران آب شده و هویج خلالی شده عطر و بوی بسیار دلپذیری به مشام شما خواهد رساند. مواد به کار رفته در این غذا گوشت چرخ کرده، برنج، هویج خلالی شده، کشمش پلویی، روغن، پیاز متوسط، زعفران آب کرده می باشد.
قابلی
از لذیذترین غذاهای استان خراسان شمالی که متعلق به فصول سرد سال است قابلی نام دارد. این غذا به خاطر ترکیب خاصی که دارد طعم بسیار متفاوتی داشته و در بین مردم بجنورد طرفداران بسیار زیادی را به خود اختصاص داده است. موادی که در تهیه این غذای خاص به کار برده می شوند عبارتند از:رشته پلویی، لوبیا چیتی، خرما، کوفته ریزه، ادویه جات، رب، پیاز داغ و برنج.
آش قلیه
به جرأت می توان گفت که یکی از سنتی ترین و قدیمی ترین غذاهای بجنوردی آش قلیه نام دارد. این آش قدمت چندین ساله داشته و یکی از آش های محلی بجنورد می باشد که از دیرباز تهیه شده و طبق ذائقه افراد با رب یا کشک سرو میشود.
چنانچه می خواهید این غذای خوشمزه را طبخ کنید به موادی همچون رشته آشی، گوشت چرخ کرده، عدس، لوبیا سفید، نخود، لوبیا چیتی، پیاز داغ، کشک، ادویه جات، ماست نیاز دارید. اگر سفری به این دیار داشتید برای یکبار هم که شده این غذای لذیذ را امتحان کنید.
اُجِز (Ojez) یا اشکنه
در فصول سرد پاییز و زمستان یک نوع اشکنه که جایگزین مناسبی برای سوپ میباشد در بجنورد تهیه می شود که اُجِز (Ojez) یا اشکنه نام دارد. این غذای خوشمزه روش پخت بسیار آسانی دارد و به نوعی یک غذای اقتصادی به شمار می رود چرا که برای پخت هم به مواد کم هزینه ای همچون تخم مرغ، کره، آرد، مرزه و ادویه جات و همچنین به مدت زمان بسیار کمی نیاز دارد. این اشکنه خوشمزه را با نان میل می کنند.
کمه جوش
کمه نوعی ماست چکیده می باشد که با استفاده از آن یک غذای بسیار خوشمزه و لذیذی به نام کمه جوش در خراسان شمالی پخته می شود. البته ناگفته ماند این غذا در خراسان رضوی هم طرفداران بسیار زیادی دارد و به طور مشترک در آنجا نیز به عنوان غذای محلی طبخ می شود.
روش تهیه این غذا بسیار آسان است و تقریباً زمانی معادل 15 دقیقه نیاز دارد تا به یک خوراک خوشمزه تبدیل شود. موادی همچون کمه، نعنا خشک، تخم مرغ، گوجه فرنگی، روغن و پیاز در تهیه کمه جوش به کار می رود.
[/dt_sc_tab]
[/dt_sc_tabs_horizontal]
[dt_sc_tabs_vertical]
ه) گویش و زبان محلی رایج هر استان را نام ببرید
[dt_sc_tabs_horizontal]
[dt_sc_tab title=”درباره”]
ه) گویش و زبان محلی رایج هر استان را نام ببرید
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”آ ربایجلن غربی”]
صنایع دستی آذربایجان غربی و ارومیه
جذابیت های خاصی در هر یک از استان های کشور وجود دارد که می تواند محکم ترین دلیل برای رقم خوردن یک سفر لذت بخش باشد. استان آذربایجان غربی یکی از استان های سرد و کوهستانی به شمار می رود که در شمال غرب کشور واقع است و مرکز آن شهر ارومیه می باشد. این استان به واسطه داشتن مرز مشترک با کشورهای آذربایجان و ترکیه و عراق و گذرگاه مرزی بازرگانان از مهم ترین نقاط گمرکی کشور محسوب می شود.
وجود قومیت های مختلف از جمله کرد، ترک، ایلات و عشایر و روستاهای متعدد باعث شده است که صنایع دستی در حوزه های مختلف در این منطقه رایج باشد.
از جمله صنایع دستی معروف این استان می توان به صنایعی همچون حصیر بافی، قالی بافی، گلیم بافی، منبت کاری، پارچه های رودوزی شده و … اشاره کرد. چنانچه تمایل به آشنایی هر چه بیشتر با صنایع دستی استان آذربایجان غربی دارید
در این بخش از فرهنگ و هنر نمناک با ما همراه باشید.
قالی بافی
هنر قالی بافی در جای جایِ کشورمان ایران آثار بی نظیری به جا گذاشته است که آذربایجان غربی نیز از این امر مستثنی نیست و یکی از قطب های مهم قالیبافی به شمار می رود. فرش ها و تابلو فرش های زیبایی که در شهر خوی توسط هنرمندان بافته می شوند به قدری جذابیت دارند که تمامشان به خارج از کشور صادر می شوند، طرح ماهی یکی از معروف ترین فرش های ریزبافت بین مشتریان می باشد.
پیکر تراشی
پیکر تراشی هنری است که در آن به ساخت مجسمه های سنگی یا چوبی می پردازند که یکی از رایج ترین و قدیمی ترین هنرهای دستی آذربایجان غربی به شمار می رود، در این صنعت جذاب هنرمندان، مجسمه هایی در اشکال مختلف به طور بی نظیری خلق می کنند که در نوع خود بسیار جالب هستند. در هنر پیکر تراشی ارومیه جنس مجسمه ها از چوب است.
منبت کاری
از صنایع دستی قدیمی ارومیه که قدمت آن نزدیک به یک قرن می باشد منبت کاری نام دارد. هنرمندان این عرصه با ذوق هر چه تمام نقوش برجسته ای را روی چوب ها اجرا می کنند و آثار خارق العاده ای را بوجود می آورند. آنها در فصل پاییز و زمستان دقیقاً زمانی که درختان برش می خورند چوب های لازم را از سنندج خریداری می کنند، چراکه این منطقه دارای چوب های بسیار مناسب و خوش رنگی است.
ظریف کاری روی چوب
با استفاده از به کارگیری این هنر طبق یک طرح و شکل مشخص قطعات چوبی را به واسطه یک چسب روی یک شی قرار می دهند. در این هنر از چوب های درخت گلابی، صنوبر، سنجد، گردو و سرو به کار می گیرند.
انواع لوازمی همچون جعبه شکلات خوری، جعبه سیگار، جعبه لوازم آرایش، جا دستمال کاغذی با استفاده از این هنر ساخته و تولید می شوند. این هنر تقریباً شبیه به منبت کاری است و از لوازم مخصوصی برای برش و چسباندن استفاده می کنند.
گلیم بافی
در آذربایجان غربی نیز بافت گلیم متعلق به صدها سال پیش است که توسط روستاییان به روشهای سنتی انجام می گرفته است به طوری که با دست اقدام به تبدیل کردن پشم به نخ و سپس آنها را رنگ آمیزی می کردند. البته ناگفته نماند که این نوع رنگرزی به خاطر کمیاب بودن و سختی کار جای خود را به نخ هایی داده است که با مواد شیمیایی رنگ شده اند.
رنگرزی و چاپ های سنتی
رنگرزی یکی دیگر از صنایع دستی آذربایجان غربی به شمار می رود که بسیار معروف است. باید بدانید تمام فراورده هایی که به وسیله قالب، قلم مو و شابلون رنگ آمیزی می شوند جزو چاپ های سنتی به شمار می روند ک زمینه رنگرزی عمده ترین فعالیت در آذربایجان غربی است.
رودوزی
رودوزی های استان آذربایجان غربی در حوزه «ممقان دوزی» اجرا می شود و در انحصار دختران و زنان خانه دار می باشد. مواد اولیه ای که در این هنر مورد استفاده قرار می گیرد پارچه و نخ ابریشم رنگین می باشد و بیشترین محصولات آن در تهیه کلاه خلاصه شده است اما اخیراً موارد دیگری نیز همچون کفش، زیر لیوانی، رومیزی، کمربند و جلیقه به تنوع محصولاتش اضافه شده است.
حصیر بافی
حصیربافی نیز جزو معروف ترین صنایع دستی استان آذربایجان غربی به شمار می رود. همانطور که میدانید در این صنعت از الیاف و گیاهان استفاده می شود و هنرمندان این عرصه با استفاده از آنها لوازم مختلفی همچون زنبیل حصیری، سفره حصیری، پارتیشن های حصیری، بامبو، مروار و … تولید می کنند.
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”اردبیل”]
صنایع دستی زیبا و معروف اردبیل
عشایر و روستا نشین ها و ساکنان شهرها بیشترین نقش را در تولید صنایع دستی اردبیل دارند. از معروفترین و با سابقه ترین صنایع دستی اردبیل میتوان به گلیم بافی، جاجیم بافی و قالی بافی اشاره کرد. که گلیم بافی از اهمیت زیادی برخوردار است. زمینه ی فرش های بافته شده توسط فرشبافان را نقش شکسته و اسلیمی تشکیل می دهد.
از طرح های برجسته و مهم میتوان به طرح تک گل، ستاره، طرح قیچی، وان، ریز ماهی، هریس، کله قوچ، زیر خاکی، زرین قلم، لچک ترنج، طرح قره باغ اشاره کرد. حدود ٨٠ درصد از فرش های شهرستان اردبیل به کشورهایی همچون آلمان، ژاپن، فرانسه و ایتالیا صادر می شود.
قلاب دوزی، جوراب های پشمی، خورجین بافی، نقره کاری، شال بافی، قلمزنی، خاتم کاری و صنایع چوبی و فلزی و سفال گری از دیگر صنایع شهرستان اردبیل می باشد. با ما در این بخش از فرهنگ و هنر نمناک همراه باشید تا صنایع دستی استان اردبیل آشنا شوید.
قالی بافی
هنر قالی بافی همزمان با به روی کار آمدن پادشاهی صفویه در این منطقه به وجود آمده است و بعد ها در زمان جنگ جهانی دوم و با الگوپذیری از طرح ها و متدهای قفقازی و تبریزی به تدریج در مسیر رشد و بالندگی قرار گرفته است.
قالی معروف از محل دفن شاه اسماعیل کشف شده و گواه بر این ادعا که هنر قالی بافی دارای قدمت بالایی است میباشد. نقوش بکار رفته در این قالی ترنجدان است و از جنس ابریشم با گره های فارسی می باشد و طرح ایجاد شده که باعث آرامش بیننده می گردد. از طرح های دیگر بکار رفته در قالی اردبیل می توان به ترنجدار، ظل السلطان، مشایخی، هراتی و گلدانی اشاره کرد.
ورنی
ورنی نوعی زیر انداز می باشد که مختص اردبیل است. نام دیگر این هنر گلیم سوزنی می باشد که از جنس ابریشم یا پشم، بر روی دارهای عمودی بافته می شود که به آن گلیم فرش نما یا شبه قالی نیز گفته میشود.
هنر ورنی بافی از هنرهای متعلق به آل سون ها و عشایر ارسباران است که از آن به عنوان رختخواب پیچ رو انداز و زیر انداز نیز استفاده می کنند. نقوش بکار رفته در ورنی اغلب طرح حیوانات محلی و وحشی و اشکال هندسی و… می باشد.
پلاس بافی
پلاس را هم می توان به عنوان زیر انداز و هم به عنوان خورجین یا سجاده استفاده کرد. پلاس از نظر مادی نسبت به گلیم ارزش کمتری دارد. از لحاظ ظاهری به گلیم درشت بافت شبیه می باشد. از نظر مقایسه با جاجیم هم شبیه به هم هستند با این فرق که خطوط بکار رفته در جاجیم به شکل عمودی است ولی در پلاس افقی می باشد و نخ بکار رفته از جنس پشم می باشد.
تذهیب هنر
به آراستن کتاب و نوشته ها تذهیب می گویند و از خانواده هنرهای مستظرفه می باشد یعنی از لحاظ هنری بیشتر اهمیت دارد تا از لحاظ صنعتی. در کتاب های مهم بعد از متن، تزئین کتاب در الویت قرار دارد.
هنرمندان اردبیلی به هنر تزئین کتاب با طلا کاری و نگارگری و طراحی نقش های اسلیمی و ختایی معروفند و از رنگ های لاجوردی و نیلی و رنگ های آبی و طلایی بیشتر استفاده می کنند و طرح های بکار رفته گل و گیاه و اشکال هندسی می باشد.
مسند بافی
از دیگر زیر اندازهای دستباف مسند بافی است که همچون گلیم بافته می شود. مرکز بافت مسند بخش نمین است و چون این بخش کوهستانی است و شرایط برای کشاورزی مساعد نیست لذا به مسندبافی روی آورده اند این هنر در کشورهای اروپایی همچون آلمان طرفداران زیادی دارد. طرح و نقش بکار رفته در مسند بافی، قره باغی، گلدانی، گانگال، سه پایه و قاپاق است و از رنگ های گیاهی بیشتر استفاده می کنند.
سازهای سنتی
از هنرهای سنتی مردم اردبیل نواختن ساز است که بیشتر خودشان این سازها را از درخت توت، گردو، شمشاد و… می سازند. بهترین نوع این سازها تنبک، کمانچه، سنتور، دو تار، سه تار و سنتور است. البته خطاطی، نقاشی، معرق و خاتم نیز در ساخت این سازها کاربرد دارد. ساخت سازها ی سنتی در شهرهای اردبیل، مشکین شهر و خلخال رایج است.
عروسک سازی
عروسک سازی جزو هنرهای قدیمی و نمادین در ایران می باشد که هم اکنون نیز در اردبیل بافت عروسک رواج دارد و در لباسه ای محلی و در طرح های گوناگون بافته میشود. از عروسک های معروف اردبیل می توان “تکم” را نام برد. در روزهای عید در کوچه و محله های شهر و روستا تکم گردانی انجام می شود که آمدن بهار را خبر می دهد.
اجاق قراقی
اجاق قَراقی صنعت دستی از جنس پشم می باشد که برای مراقبت از فرش ها در مقابل صدمه و آلودگی بافته می شود. بافت این نوع پارچه در دشت مغان استان اردبیل رواج دارد. این پارچه شبیه گلیم است و نقش و طرح به کار رفته در آن هندسی و منظم است.
اجاق قراقی در قدیم به شکل نعل اسب بافته میشد اما با گذشت زمان به شکل مستطیل بافته میشود. این نوع زیر انداز برای محفاظت فرش از منقل و یا اجاق بکار برده می شود و برای همین به آن اجاق قراقی می گویند.
خراطی
در این هنر چوب را با استفاده از حرکت دورانی تراشیده و در آن فرو رفتگی و خراشیدگی ایجاد می کنند. در هنر خراطی چوب هر چه قدر محکم تر و فشرده تر باشد محصول به دست آمده بادوام تر و ظریف تر خواهد بود.
برای خراطی از چوب درختان زبان گنجشک، گردو، توسکا، نارون، لوازمی مانند قلیان، میز، مبلمان، عصا، وردنه، صندلی و آباژور درست می کنند. خراطی در سرعین اردبیل محبوبیت بیشتری دارد، در گشت و گذار در بازارهای اردبیل میتوانید این لوازم زیبا را مشاهده کنید و لذت ببرید.
گلیم بافی
از محبوب ترین و قدیمی ترین هنرهای اردبیل میتوان به گلیم بافی اشاره کرد که سابقه ی آن به دوران اشکانیان می رسد و در سه نوعِ ورنی، برجسته و ساده بافته می شود. اصلی ترین مراکز تولید گلیم، شهرهای عنبران، مغان و اطراف آن است.
نقش گردونه مهر، اژدها، خرچنگ، سماور، سینی و یا نقش های ذهنی بیشترین نقش و طرح های مورد استفاده در بافت گلیم است. در بافت گلیم از نخ های پنبه ای تاب دار برای تارهای آن و از پشم های رنگارنگ و ابریشم برای پود گلیم استفاده می کنند.
منبت کاری
از هنرهای سنتی و قدیمی اردبیل که بر روی چوب انجام می شود منبت کاری است. که برجستگی هایی مانند گل و گیاه بر روی چوب ایجاد می کنند اصلی ترین ماده بکار رفته در این هنر چوب است. در این هنر استحکام چوب های مورداستفاه بسیار مهم است. درختان گردو، شمشاد، بادام و گلابی بیشترین استفاده را دارند.
سفالگری
سفالگری در اردبیل دارای سابقه ای طولانی است و زمان آن به دوران اشکانیان بر می گردد. هنرمندان اردبیلی از خاک رس به دلیل خالصی کم و چسبندگی زیاد گِل درست می کنند و با دستان ماهر و هنرمندشان گِل را به شکل هایی مانند مجسمه، کاسه، لیوان، کوزه، درست می کنند. سپس سفال ها را در کوره قرار داده تا رنگ طبیعی آن به شکل قرمز در آید و در آخر گل پخته شده که بدون لعاب است و استفاده های زیادی دارد.
جاجیم بافی
اهالی زبر دست خلخال و روستاهای اطراف به بافت جاجیم های ساده و گلدار مشغولند. در قدیم از جاجیم به عنوان زیر انداز استفاده می شد اما امروزه از آن بیشتر برای رو کرسی، روتختی، روپشتی، پادری، سجاده و تزئینی استفاده می شود.
ماده ی اصلی برای بافت جاجیم، پشم گوسفند است و برای همین بافتی تقریبا کلفت دارد. مهمترین نقش های بافت جاجیم گوشواره، نگین انگشتر، گل بادامی می باشد. جاجیم هایی به ابعاد ٩٠ در ١٢٠ متر در بازارهای اردبیل به فراوانی یافت می شود.
سوزن دوزی (رو دوزی)
از ظریف ترین صنایع دستی می توان به سوزن دوزی اشاره کرد که برای زیبایی و تزئین پارچه با نقوشی مانند گل، غنچه طرح هایی ایجاد می کنند که در زمره ی هنرهای تجملی و ترئینی می باشد و با نخ های رنگی و با قلاب انجام می شود.
چنته
چنته نوعی کیف است که از مهم ترین صنایع دستی اردبیل محسوب میشود، چنته مانند قالی از پشم گوسفند درست می شود؛ ولی در ابعاد و اندازه با قالی متفاوت است. برای بافت چنته دو فرش کوچک در اندازه های ٣٠ در 4٠ سانتی متر بافته و بعد سه طرف آن را با کمال ظرافت به هم وصل کرده و در آخر قسمت تحتانی آن چند تا منگوله رنگی آویزان می کنند و برای قسمت بالایی آن مانند کیف های معمولی دسته می گذارند. در بعضی مناطق نیز برای بافت چنته از روش جاجیم و گلیم استفاده می کنند و در بعضی موارد هم با بافت های گوناگون مانند گلیم، سومالک، قالی، چنته بافی می کنند.
ملیله کاری
به اشیا، زیورآلات، ظروف زینتی که با استفاده از فلز و مفتول های طلا و نقره و مس درست می شوند ملیله کاری می گویند. این هنر دارای سابقه ی سه هزار ساله می باشد و از کهن ترین روش های درست کردن زیورآلات محسوب می گردد. زیورآلاتی مانند انگشتر، گردنبند، سینه ریز و گوشواره از جنس طلا تهیه می گردد و ظروفی مانند لیوان، استکان، سینی و… با نقره درست میشوند.
سراجی
به هنر درست کردن زین اسب با چرم سراجی گفته می شود. این محصولات که به صورت دست دوز و بسیار ظریف و با دقت کار می شوند از جنس چرم دباغی شده می باشند و در کشور آذربایجان محبوبیت بیشتری دارند. به فردی که زین را می سازد یا بر پشت اسب زین می گذارد سراج می گویند. زین ها اغلب به عنوان یک وسیله ی تجملی به شمار می روند.
نقاشی روی چرم
این هنر دارای سابقه ای به قدمت ٧٠ سال می باشد و بدون استفاده از هیچ گونه ماشین صنعتی و به روش کاملا دستی در اردبیل مرسوم است. در این هنر، نقاشی های انجام شده بر روی چرم توسط هنرمندان با رنگ های گوناگون رنگ می شود. این هنر به عنوان پرفروش ترین و محبوب تربن صنایع دستی در اردبیل می باشد.
نمکدان بافی
نمکدان بافته شده مانند کیسه ای است که برای نگهداری سنگ های ساییده شده و حمل نمک های درشت استفاده می شود و توسط عشایر بافته می شود. بافت نمکدان شبیه به جاجیم و گلیم است و به شکل استوانه دوخته میشود.
نقوش به کار رفته در نمکدان بافته، طرح های الهام گرفته از طبیعت یا گل وگیاه و حیوانات می باشد. داخل نمکدان ها آستری از جنس متقال دوخته می شود تا نمک با پشم برخوردی نداشته نباشد.
تراش شیشه
شیشه های تراش خورده بسیار زیبا هستند و توسط هنرمندان و به وسیله ی دستگاه های مخصوص و سنگ تراش شیشه، طرح و نقش بزرگ و کوچک، عمیق و سطحی بر روی محصولات طراحی می کنند. این شیشه های زیبای تراش خورده پس از تمام شدن کار صیقل خورده و در طرح و رنگ های متعدد به فروش می رسند.
خورجین بافی
این هنر نیز همچون صنایع دیگر از قدمتی دیرینه برخوردار است. خورجین بافی در بین عشایر و مردم روستاهای اردبیل مرسوم است. خورجین یک کیسه ی بزرگ است که به شکل دو طرفه بافته می شود و این محصول پر کاربرد برای قراردادن در پشت چهار پایان، دوچرخه و موتور سیکلیت استفاده می شود.
عرض خورجین ٣٠ تا ٩٠ سانتی متر است. مواد مورد نیاز خورجین موی بز، نخ پنبه ای و پشم های الوان است. خورجین های اردبیل به کیفیت و زیبایی مشهورند.
ورشو سازی
به انواع لوازمی از قبیل سینی و سماور و…که از جنس ورشو ساخته می شوند ورشو سازی می گویند.
ورشو سازی از صنایع دستی اردبیل است و دارای طرفداران مخصوص به خود می باشد. ورشو نوعی آلیاژ است که 45 درصد آن مس، ٣٠ درصد آن روی و ٢٠ درصد آن را نیکل تشکیل می دهد، به راحتی فرم می گیرد و برای زیر ساخت های مصرفی کاربرد دارد.
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”بوشهر”]
معرفی کامل صنایع دستی و سوغات فرهنگی بوشهر
از شهرهای بزرگ بندری در کنار سواحل نیلگون خلیج فارس که به بوشهر معروف است یکی از با قدمت ترین شهرهای ایران محسوب می شود و متعلق به دوران ساسانیان می باشد. وجود آثار تاریخی برجسته و دیرینه، سواحل زیبا، غذاهای لذیذ و خوشمزه، نخلستان های پهناور و مردمان میهمان نواز باعث شده است که این منطقه به یکی از پرجاذبه ترین و دیدنی ترین شهرهای جنوب کشور مبدل شود.
همانطور که میدانید از گذشته تا به امروز ساخت صنایع دستی روستایی از مهمترین منابع کسب درآمد جوامع روستایی بوده است بنابراین بوشهر نیز از این امر مستثنی نیست و به خاطر محدودیت منابع کشاورزی نقش صنایع دستی زندگی روستاییان بسیار مهم و تعیین کننده می باشد و آنها همیشه در تلاش این بوده اند که با امکانات طبیعی که در دسترس داشته اند محصولاتی را تولید کنند و از طریق آن به کسب درآمد برسند، در حقیقت در کنار صیادی، به یکی از اصلی ترین راه های امرار معاش یعنی ساخت صنایع دستی می پردازند. با ما در این بخش از فرهنگ و هنر نمناک، همراه باشید تا با صنایع دستی این منطقه بیشتر آشنا شوید.
سوزن دوزی
یکی از قدیمی ترین و زیباترین هنر دست بانوان بوشهری سوزن دوزی می باشد که در میان گردشگران خارجی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. این هنر نوعی گلدوزی رنگی روی پارچه های سنتی است که در طرح های مختلف سنتی و اشکال هندسی تماماً با دست انجام می شود و محصولات زیبایی همچون شال و روسری، کوسن، رومیزی، زیر بشقابی، پرده، پشتی خلق می کند. ظاهر منحصر به فرد این محصولات بسیار زبانزد گردشگران و توریست ها است.
گبه بافی
از جمله معروف ترین و کهن ترین صنایع دستی بوشهر می توان به گبه بافی اشاره کرد که به عنوان یکی از محصولات سنتی صادراتی و پرطرفدار بوشهر محسوب می شود و به روش قالی بافی روی دارهای افقی انجام می شود. جالب است بدانید اغلب کسانی که در گبه بافی می کنند نقش ها را در ذهن خود تداعی می کنند و هیچ وقت از نقشه استفاده نمی کنند.
گبه ها در دو نوع خودرنگ و رنگی بافته می شوند. نوع خودرنگ آنها از پشم گوسفندان و با همان رنگ طبیعی شان بافته می شود اما در نوع رنگی، پشم گوسفند قبل از بافته شدن با رنگرزی گیاهی، رنگی می شود و سپس گبه ها با استفاده از آن ها بافته می شوند. نکته جالبی که وجود دارد این است که پس از پوست حیوانات احتمالا این گبه ها بودند که کاربرد زیرانداز را داشتند.
گلیم بافی
زیبایی منحصر به فردی که در طرح و نقشه های گلیم های بوشهر نهفته است هر بیننده ای را مجذوب خود می کند. این محصولات اغلب از پشم حیوانات بافته می شوند و جایگزین مناسبی برای فرش ها محسوب می شوند. البته ناگفته نماند که در گذشته کاربردهای مختلفی برای این گلیم ها وجود داشت و به عنوان یک زیر انداز یا باربری روی دوش حیوانات به کار می بردند، حتی روی دیوار نیز نصب می کردند.
اما امروزه این محصول جذاب در خانه های مردم نیز به چشم می خورد و رنگ و لعاب خاصی به خانه ها بخشیده است. به جرات میتوان گفت گلیم بافی پس از گبه بافی معروف ترین صنایع دستی بوشهر به شمار می شود.
قلیان سازی
یکی دیگر از صنایع دستی و سنتی بوشهر قلیان می باشد که با نام چلیم نیز شناخته می شود. این محصولات سنتی که از کوزه های سفالی ساخته می شوند طرفداران زیادی بین گردشگران و اهالی این منطقه دارد. به دلیل اینکه این قلیان ها از کوزه های سفالی به عمل می آید بنابراین آب داخل آن ها نمایان نیست و همین امر باعث شده است که قلیان های این منطقه ظاهری منحصر به فرد و جالب داشته باشند.
حصیر بافی
به علت این که در استان های جنوبی نخلستان های فراوانی وجود دارد به همین خاطر در صنعت حصیر بافی بسیار رایج است و زنان و مردان بوشهری با تولید محصولات حصیری زندگی خود را می گذرانند. این محصولات از شاخه و برگ درختان نخل درست می شوند و به واسطه آن محصولاتی همچون کلاه، زنبیل، سبدهای حصیری، بادبزن، کیف و… عرضه می شود.
سفالگری
محصولات سفالی در استان بوشهر بالاخص برازجان و بندر کنگان بسیار رایج است. کاربرد سفال از گذشته تا کنون جهت نگهداری خوراکی ها بوده است ست و به دلیل دمای بالای شهرهای جنوبی از این محصولات به وفور استفاده می شود چراکه سفال به خاطر جنس و ساختاری که دارد قابلیت نگهداری آب و دیگر خوراکی ها را در دمای پایین دارد. محصولات سفالی که توسط مردان و زنان بوشهری ساخته می شود اغلب در رنگ های سبز، قهوه ای، حنایی و… میباشند.
گیوه دوزی
یکی از رایج ترین محصولات سنتی شهرهای جنوبی گیوه می باشد که با استفاده از نخ های طبیعی ساخته میشوند. خنک و سبک بودن از ویژگی های بارز گیوه ها می باشد محصولات در استان بوشهر تولید انبوه دارند و اغلب در رنگ های سفید عرضه می شوند البته ناگفته نماند که گیوه های رنگی نیز در این منطقه ساخته می شود اما نه به اندازه گیوه های سفید رنگ.
نمدبافی
نمد یکی دیگر از صنایع دستی بوشهر به شمار می رود که در اشکال مختلفی بافته می شود. نمد نیز همچون گبه و گلیم از پشم و نخ های طبیعی به دست می آید و جالب است به قدری سبک و کم وزن هستند که طرفداران بسیار زیادی دارد. خاصیت نم گیری از ویژگی های بارز نمد می باشد. در شهرهای جنوبی که در آن شتر وجود دارد نمد کاربرد زیادی دارد.
گرگور
یکی از صنایع دستی و سنتی استان بوشهر، گرگور نام دارد. گرگور به قفس هایی گفته می شود که با استفاده از آن ماهی صید می کنند. گرگور ها با ترکیبی از سیم های فلزی و گالوانیزه درست شده است و متشکل از چند بخش دریچه ورودی ماهی، بدنه و کف می باشد.
شکل ظاهری آن به صورت نیم کره است و از آن جهت صید انواع ماهی، سخت پوستان، نرم تنان و… استفاده می شود. تولید این محصولات اکثراً در شهرهای دیلم، بوشهر، گناوه، کنگان و دیر رایج است.
منبت کاری
در صنعت منبت کاری طرح های برجسته ای روی محصولات چوبی کار می شود که در استان بوشهر این هنر در زمان قاجار به اوج خود رسید و امروزه نیز بسیاری از مردم و اهالی این منطقه مشغول به منبت کاری میباشند. در ساختن منبت از نقش های طبیعت، حیوانات، گل ها به کار می برند.
گره چینی
گره چینی به نوعی اتصال قطعات چوبی به شکل گره گفته می شود که اغلب به شکل مشبک می باشد و در ساخت در و پنجره ها کاربرد دارد. این محصولات در بوشهر به وفور یافت می شود و یکی از پرطرفدارترین صنایع دستی این منطقه به شمار می رود چراکه استفاده از چوب در کنار شیشه های رنگی محصول خارق العاده ای را به وجود می آورد به خاطر همین است که بسیاری از گردشگران با هر ذوق و سلیقه ای علاقه مند به این محصولات می باشند.
عبا بافی
از مشهورترین صنایع دستی بوشهر می توان به عبا اشاره کرد که به نوعی پارچه از جنس پشم شتر اطلاق می شود. در ساخت این عبا پشم شتر را چیده و موها و بخش های نامرغوب را جدا می کنند و نخ بسیار ظریف لطیفی به دست می آورند. عبابافی در کارگاه های خانگی توسط مردان انجام می شود و جالب است بدانید عباهای بوشهر به خاطر ثبات رنگ و جنس مرغوب شان معروف هستند و به روش کاملا سنتی و با استفاده از دستگاه های قدیمی و چوبی ساخته می شود.
لنج سازی
به علت نزدیکی بوشهر به دریا از گذشته تا به امروز صنعت لنج سازی در بوشهر رواج داشته است و امروزه نیز کارگاه هایی با نام لنج سازی این منطقه را به یک جاذبه توریستی تبدیل کرده است و گردشگران بیشماری را به سمت آن جذب کرده است چرا که لنج برای مردم بوشهر بسیار ارزشمند است و چنانچه در لنج سازی رونقی اتفاق بیفتد برای آنها بیانگر رونق در رزق و روزی و تجارتشان می باشد.
جالب است بدانید در گذشته از چوب های مرغوبی همچون چوب ساج در ساخت لنج ها استفاده می کردند اما امروزه موادی همچون فایبرگلاس به کار می برند.
صنایع دستی صدفی و سنگهای دریایی
در شهرهای بندری و ساحلی انواع دست سازه های صدفی و مرواریدی یافت می شود که در قالب جعبه جواهر، زیورآلات، اسباب بازی و دکوری به گردشگران و اهالی منطقه عرضه می شود. جالب است بدانید فروش ماهی های خشک شده و تزئینی نیز در این استان بسیار رایج است و یک گزینه بسیار عالی و مناسب برای سوغاتی و هدیه گرفتن میباشد.
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”شیراز”]
معرفی کامل صنایع دستی و سوغات فرهنگی شیراز
یکی از شهر های پر بازدید و مهم ایران که در مرکز استان فارس واقع است شیراز نام دارد شهری که هر روز میزبان هزاران توریست داخلی و خارجی می باشد. این شهر جزو شهرهای محسوب می شود که در هر حوزه، چه حوزه فرهنگی، حوزه گردشگری چه حوزه صنایع دستی قدمت دیرینه خود را به نمایش گذاشته است.
شما با سفر کردن به این شهر بزرگ و نام آشنا مطمئناً تجربیات و خاطرات بی نظیری را از آن خود خواهی کرد، از طرفی سوغاتی ها و صنایع دستی متنوعی که در این شهر وجود دارد دستتان را باز می گذارد تا با هر نوع سلیقه ای که دارید برای عزیزانتان هدیه تهیه کنید اما این کار مستلزم آگاهی است و شما باید شناخت کافی از محصولات و صنایع دستی و سنتی آن داشته باشید، به همین منظور بخش فرهنگ و هنر نمناک اقدام به گردآوری تمام صنایع دستی شهر شیراز کرده و شما را برای آشنایی هر چه بیشتر هنرهای سنتی این خطه همراهی کرده است. پس پیشنهاد می کنیم این مطلب را دنبال کنید تا با صنایع دستی شیراز آشنا شوید.
قالی شیراز
از ارزشمندترین صنایع دستی که می توان متعلق به شهر شیراز دانست قالی آن می باشد. جالب است بدانید نوع دارها و چگونگی پودکشی قالی در شیراز به خاطر نوع گره ها، با دیگر شهرهای ایران متفاوت است.
نقره کاری
یکی دیگر از صنایع دستی ارزشمند شهر شیراز نقره کاری میباشد.از آنجایی که نقره همانند طلا و مس به طور خالص و به صورت سنگ در طبیعت یافت می شود بایستی واکنش های شیمیایی آن را استخراج کرد. هنرمندان صنایع دستی شیراز با هنر خارق العاده خود به زیبایی این فلز را شکل می دهند.
سفالگری
سفالگری نیز از جمله صنایع دستی معروف شهر شیراز به شمار می رود که مواد اولیه آن ماسه، مواد سوختنی و گل می باشد. با هنر سفالگری قطعات و ظروف سفالی بسیار بی نظیری به عمل می آید که روی چرخی مخصوص به آنها شکل داده می شود.
خاتم کاری
خاتم کاری هنری است که سطح اشیا چوبی را با استفاده از آن به صورتی که شبیه به موزاییک های مثلثی کوچک باشد می آرایند، این مثلث ها هر چقدر که با نظم چیده شوند همانقدر خاتم مرغوبیت خاصی به خود خواهد گرفت. ناگفته نماند که مواد اولیه به کار رفته نیز در بالا رفتن ارزش آن بی تاثیر نمی باشد.
نمد مالی
نمد یکی از ساده ترین نوع کف پوش می باشد که برای ساخت آن نیاز به دستگاه خاصی میباشد و یکی از صنایع دستی معروف شیراز به شمار می رود. در واقع در نمد مالی از خاصیت طبیعی پشم که عبارت است از درهم پیچیدن الیاف آن در اثر فشار و رطوبت، به کار برده می شود.
جاجیم بافی
جاجیم یکی از صنایع دستی معروف شیراز به شمار می رود که به صورت کیف ، پارچه ، کفش در بازار وکیل به فراوانی یافت می شود. جالب است بدانید که عشایرها معمولا برای پوشاندن رختخواب ها و اثاثیه خود از جاجیم استفاده می کنند که آن را با نام محلی “پوشن” می شناسند.
شیشه گری
شیشه گری یکی از صنایع دستی دیرینه شهر شیراز محسوب می شود که در اکثر بازارهای آن به وفور پیدا می شود. در اوایل دوره اسلامی ظروف شیشه ای در قالب قوری، بطری، فنجان و گلدان بوده است که در مصارف خانگی استفاده میشد.
کاشی هفت رنگ
کاشی کاری هفت رنگ یکی از شیوه های کاشی کاری در منازل و مساجد می باشد. این کاشی های هفت رنگ بیشتر در شهر شیراز دیده می شود و قدمت آن به دوره تاریخی هخامنشی بر می گردد و یکی از صنایع دستی این شهر به شمار می رود. نقش و نگاری که روی کاشی های هفت رنگ میبینید اغلب با هفت رنگ سفید، لاجوردی، سیاه، زرد، قرمز، فیروزه ای و حنایی کار شده اند.
رنگرزی
از دیگر هنرهای ایرانی که سابقه کهنی در شیراز دارد رنگرزی گیاهی می باشد که توسط بانوان ایل قشقایی انجام می شود. این بانوان خوش ذوق درک بسیار عمیقی از رنگ و رنگ آمیزی دارند به طوری که گویا سال ها علمی در زمینه رشته هنر کسب کردند.
گلیم بافی
شاهین شهر گلیم بافی از روزگاران رایج بوده است و جای بسی خوشحالی می باشد که هم اکنون نیز ادامه دارد. گلیم به عنوان یک زیر انداز و کف پوشی شناخته شده است که با استفاده از ابریشم، موی بز، پشم گوسفند و … بافته می شود. از منحصر به فردترین گلیم های بافته شده در شیراز می توان به گلیم گل برجسته یا سوزنی اشاره کرد.
پارچه دوزی عشایری
بازار های سنتی شیراز پر است از لباس هایی که با پارچه های عشایری دوخته شده اند. از جمله معروف ترین لباس های عشایری که می توان به آن ها اشاره کرد پیراهن یا جومه، دامن بلند، کلوته، شال بلند، شلوار راحتی و زیر پوش می باشد.
منبت کاری
منبت کاری یکی دیگر از صنایع دستی اصیل مربوط به شهر شیراز می باشد. این هنر زیبا شامل کنده کاری و حکاکی بر روی چوب می باشد که با یک اصولی خاص و با استفاده از قلم و چکش مخصوص انجام می شود و طرفداران بیشماری به خود اختصاص داده است. نقوشی که روی چوب حک می شود برجستگی دارند و همین مشخصه اصلی منبت کاری به شمار می رود.
معرق کاری
از صنایع دستی با قدمت شهر های مختلف ایران بالاخص شیراز می توان به هنر معرق کاری اشاره کرد، این هنر نسبت به سایر صنایع دستی پیشینه بیشتری دارند و بر اساس اسناد موجود با اینکه زادگاهش هند می باشد اما از روزگاران قدیم به ایران راه پیدا کرده که بعد ها توسط هنرمندان گسترش یافته است. این هنر و صنعت قبلا تلفیقی از چوب و فلز بود و توسط هنرمندان به مرور زمان تغییر شکل داد و به جای یک نوع چوب با انواع چوب های رنگی این هنر را انجام دادند.
مینیاتور
مینیاتور یکی دیگر از جذاب ترین صنایع دستی شیراز به شمار می رود. همانطور که میدانید واژه مینیاتور مخفف شده کلمه فرانسوی “مینی موم ناتورال” می باشد که به معنای طبیعت ظریف و کوچک بوده و در نیمه اول قرن اخیر و تقریباً وارد شدن آن به زبان فارسی به دوره قاجاریان برمیگردد. البته به طور معمول کلمه مینیاتور شامل هر نوع پدیده هنری ظریف نیز می شود و در ایران برای شناسایی نوعی نقاشی با قدمت بالا به کار می رود.
کاشی معرق
از روش های متداولی که در کاشی کاری به کار گرفته می شود کاشی کاری معرق می باشد که با استفاده از تکه های بریده کاشی در ابعاد و شکل های مختلف پدیدار می شود و با کنار هم قرار داده شدن این قطعات جذاب نقش و اثر مورد نظر ایجاد می شود و آن را هم بر روی دیوار و هم هر بخشی دیگری می توانند نصب کنند. این دقت و ظرافت را کاشی کاران هنرمند شیرازی به بهترین شکل انجام می دهند و یک شاهکار شگفت انگیز خلق می کنند.
قلم زنی
آنچه که اکنون در مورد قلمزنی همگی واقف به آن هستیم این است که قلم زنی به تزیین مصنوعات فراوانی همچون برنج و مس اطلاق می شود که سابقه بسیار درخشان و دیرینه ای دارد. نگهداری نمونه هایی از آن در موزه “آرمیتاژ” شهر لنینگراد مهر تاییدی برای رواج این صنعت در دوران هخامنشی و ساسانی نیز می باشد. این هنر و صنعت در دوران اسلامی تاریخ ایران نیز رواج بسیار بالایی داشت و آثار بی نظیری از آن در قالب ظرف و ظروف، تندیس حیوانات و پرندگان در شهرهای همدان ، خراسان ، ری و سمرقند دیده می شود.
مینا کاری
میناکاری یکی از صنایعی می باشد که این روزها اکثر روی مس انجام می شود و می توان آن را از صنایع دستی معروف شهر شیراز تلقی کرد. در این هنر زیبا با استفاده از اکسید فلزات اشیا فلزی و ظروف به طور خیلی خاصی تزیین می شوند، به نوعی می توان گفت یک هنر آزمایشگاهی به شمار می رود که نقش و نگار روی ظروف و اشیا به کمک آتش و حرارت یک اثر خارق العاده پدیدار می کند. ناگفته نماند قدمت این هنر به پنج هزار سال قبل بر می گردد و اوج آن مربوط به دوره صفویه می باشد.
گبه بافی
گبه بافی جزو هنرهای است که عشایر فارس برای مصارف خود آن را به کار می گیرند. نوعی دست بافته ها که جنس آن از پرزها و پشم های حداقل یک سانتی می باشد که 3 الی 8 پود هم در هر ردیف دارند که همین خصوصیت تفاوت بزرگی بین آن و قالی ایجاد می کند. گبه ها در اندازه های مختلف قالی، قالیچه و پتو ساخته می شوند و البته گبه های مخصوص شیراز از تنوع بسیار بالایی برخوردار است و دارای نقش و نگار بسیار خیره کننده ای می باشد.
آینه کاری
از منحصر به فرد ترین صنایع دستی شیراز، آینه کاری می باشد که هنری خیره کننده و بسیار چشم نواز محسوب می شود. چراکه در این هنر، هنرمندان اقدام به ایجاد طرح و نقش با در کنار هم قرار دادن قطعات بریده آیینه می کنند و جالب است بدانید اگر چه هنر آینه کاری در شهرهای اصفهان، تهران، قم و مشهد نیز رایج است اما در شیراز به خاطر مرغوبیت و کیفیت بی نظیر آن از شهرت خاصی برخوردار است.
گچ بری
همانطور که میدانید در اغلب نقاط ایران هنر گچ بری رایج است که در آن با استفاده از گچ اقدام به تزیین دیوار و سقف بناهای مختلفی با طرح های متفاوت می کنند. قدمت این هنر به زمان های بسیار گذشته برمی گردد به طوری که پیشرفت ارزشمند و فراوانی در دوره زندیان به خود گرفت و البته مردم استان فارس الخصوص شهر شیراز نیز در این هنر فعالیت چشمگیری دارند. آثاری از این هنر در عمارت کلاه فرنگی شیراز می توانید به وضوح مشاهده کنید.
گیوه دوزی
گیوه دوزی یکی از صنایع دستی خاص شیراز می باشد که صفر تا صد آن به صورت دستی انجام می شود. مراحلی همچون رویه بافی، چرم سازی، گیوه دوزی، تخت کشی. عموماً در این هنر از نخ قالی، نخ ابریشم، چرم و لاستیک یا پارچه استفاده می شود. از آنجایی که گیوه ها نوعی پاپوش تابستانی هستند به خاطر بادوام و سبک بودن آن ها می توان راهپیمایی های طولانی را با وجود آن ها سپری کرد.
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”خراسان شمالی”]
خراسان شمالی
صنایع دستی خراسان شمالی و سوغات هنری معروف این منطقه
مدارک موجود از زمان های دور تولید صنایع دستی در استان خراسان شمالی را تایید می کند. هنرمندان و صنعتگران خوش ذوق این منطقه با توجه به ذوق و قریحه ای که خداوند در نهاد آنها به ودیعه گذاشته به خلق آثار نفیس و ماندگاری دست زده اند آثاری که تا به امروز شاهد آن هستیم و این آثار توانسته اند فرهنگ و هویت تاریخی این منطقه را به نحو احسن به سایر نقاط جهان معرفی کنند.
نقش و طرح های استفاده شده در این صنایع ریشه در باورها و اعتقادات این مرز و بوم دارد، هنرمندان این سرزمین با طرح و نقش های متنوع و با رنگ های طبیعی از طبیعت به خلق این آثار پرداخته اند. این تولیدات به دلیل وجود اقوام ترک، کرد، فارس، تات و ترکمن دارای تنوع بیشماری می باشد.
سفره کردی، پلاس، پاپوش های سنتی، ساخت و سازهای سنتی، رنگرزی سنتی، دوخت لباسهای محلی، زیلو بافی،گلیم بافی و نمد مالی از نمونه های صنایع دستی هستند که در استان خراسان شمالی به وفور تولید می شوند. با ما در بخش فرهنگ و هنر نمناک همراه شوید تا با صنایعدستی معروف و بسیار زیبای این منطقه از سرزمین عزیزمان ایران، بیشتر آشنا شوید.
گلیم هنر دست زنان خراسان شمالی
گلیم را می توان یک نوع فرش پرزدار دانست که از تنیده شدن تارو پود در هم به وجود می آید و از با سابقه ترین زیر اندازها محسوب میشود و دارای سابقه ی هفت هزار ساله است. کاربرد بیشتر گلیم به عنوان زیر انداز است که الیاف به کار رفته در آن عمدتا طبیعی است.
نقوش بکار رفته در گلیم الهام گرفته از فرهنگ سنتی و محلی این دیار می باشد. در بافت گلیم از نقشه زیاد استفاده نمیشود و بیشتر ذهنی می باشد. گلیم های تولیدی در این سرزمین دارای بافت یک رو و دو رو می باشند و می توان به عنوان جوال، رومیزی، روفرشی، خورجین، پادری، زیر انداز و گلیم تزیینی همچون تابلو، کوله پشتی، رو مبلی، کیف و کفش زنانه جوراب و دستکش و زانو و چاروق بند نیز مورد استفاده قرار داد.
سفره کردی
مرسوم ترین هنر عشایر کرد کرمانج خراسان شمالی بافتن نوعی گلیم به نام سفره کردی است که راوی قصه زندگی بافنده است. این هنر اصالتش به خراسان شمالی بر می گردد و توسط زنان هنرمند کرد عشایر بافته می شود که جایگاهش اغلب شیروان، فاروج، اسفراین، بجنورد و مانه است.
اندازه ی سفره کردی متفاوت است و طرح های بسیار زیبا و خلاقانه که در واقع بیانگر اعتقادات این منطقه است بر روی آن نقش می بندد. جنس سفره کردی از پشم است.
طرح و نقش های متنوع و متعدد بر گرفته از نقش های ذهنی و خیالی، حیوانی، گیاهی و اشکال هندسی، دایره، مثلث و مربع می باشد.
جاجیم
نوع دیگر زیر انداز که از جنس پشم بوده و به صورت ضخیم بافته میشود و به شکل گلیم یا پلاس که دارای طرح های راه راه و رنگی است جاجیم نام دارد. جاجیم در طرح و رنگ های مختلف بافته می شود و هنرمندان زیادی اعم از زنان و مردان خراسانی در این حوزه مشغول فعالیت هستند. چنانچه گذری به این منطقه داشتید پیشنهاد می کنیم از این دست بافته های بسیار زیبا که رنگین کمانی از رنگ ها به شمار میرود به عنوان سوغاتی برای عزیزانتان خریداری کنید.
فرش و قالیچه ترکمنی
فرش ترکمن توسط بانوان هنرمند ترکمن خراسان شمالی بافته می شود که در منطقه مرزی ترکمن نشین “جرگلان” بجنورد و شهرستان مانه و سلمقان مرسوم است که طرح ها و نقش های بی نظیر آن دل هر بیننده ای را می رباید.
بیشتر طرح و نقش فرش ترکمن الهام گرفته از اشکال هندسی و شکستگی خطوط است که مختص مردم کوچ نشین است که به صورت ذهنی در انواع نقش های یموتی، آغال، چهار قاب، ترکمن، غزال گز و قاشقی بافته میشود.
پشتی های ترکمن نیز توسط زنان هنرمند ترکمن بافته می شود که متشکل از دو بخش قسمت پرزدار و پلاس است. پشتی ترکمنی مشابه قالیچه است و در آن از رنگهای طلایی، قزل، قره و آق استفاده میشود و نقوش بکار رفته در آن به نام قره نقش و گلچه معروف است.
فرش دو روی ترکمن
از خاص ترین فرش هایی که توسط بانوان ترکمن بافته میشود و در انحصار دستان توانمند آنهاست فرش دو روی تمام ابریشم دویدوخ است که در روستای دویدوخ بافته میشود این فرش در سراسر دنیا شناخته شده است و توریستهای بسیاری برای خرید این فرش به کشورمان مسافرت می کنند.
این فرش از جهت تکنیک، ترکیب بندی و رنگ، نقش و طرح در نوع خود بی نظیر است و به صورت دو طرفه بافته می شود که هر طرف آن دارای نقش و طرح متفاوت است و به خاطر کیفیت عالی دارای طرفداران زیادی در داخل و خارج از کشور است.
چوخه بافی
نوعی تن پوش که جنس آن از پشم می باشد چوخه نام دارد. تن پوش کاربرد هایی مثل لباس کشتی، جلیقه چوپانی، پا تابه، کت و شلوار و… دارد. جالب است بدانید به خاطر اینکه آب و هوای این منطقه سرد می باشد مردان از چوخه به عنوان یک لباس گرم هم مخصوصاً در فصل در زمستان استفاده می نمایند.
همانطور که پیش از این اشاره شد در مبارزه کشتی نیز از این لباس استفاده میشود چرا که پارچه آن در برابر کشش بسیار مقاوم و با دوام است و مهمتر از همه یکی از قوانین کشتی محلی این است که از این لباس در آن استفاده شود به همین دلیل اسم این مبارزه را کشتی با چوخه نامیده اند. اسفراین و شیروان از آن دسته شهرهایی به شمار می رود که در تولید این لباس فعالیت چشمگیری دارند.
کلاه کرکی
از معروف ترین صنایع دستی خراسان شمالی می توان به کلاه کرکی اشاره کرد که شهرت جهانی به خود گرفته و در یونسکو به ثبت رسیده است. جنس این کلاه از کرک می باشد و به خاطر اینکه که از گوش محافظت می کند در اصطلاح محلی معروف به کلاه گوشی میباشد. در فصول سرد سال از این کلاه ها استفاده می کنند اما دیده شده است که در بعضی از مناطق خراسان شمالی در تمام فصول کاربرد دارد.
پشم شتر و بز از جمله مهمترین مواد اولیه این کلاه به شمار می رود. جالب است بدانید که این محصول کاملاً دستی و بدون دخالت هیچ ماشین و دستگاهی و با استفاده از 5 میل چوبی بافته می شود. رنگ هایی که در این کلاه استفاده می شود رنگ های طبیعی پشم و کرک خود حیوان می باشد.
چاروق دوزی
چاروق دوزی یک نوع کفش یا پایافزار است که از پوست درست شده و با ریسمان های محکم و بلند به پا بسته میشود. این پایافزار یا کفش سالیان سال در استان خراسان شمالی مورد استفاده قرار می گرفت. چاروق از کفش های سنتی ساکنان شمال شرقی مخصوصا بجنورد بوده است.
چادر شب
در روستای روئین چادرشب هنری ١5٠ ساله به شمار می رود. چادر شب بافی از صنایع دستی و سنتی خراسان شمالی است نوعی پارچه محلی زیبا با رنگ های متنوع که زنان محلی به عنوان کمر پیچ از آن استفاده می کنند و امروزه نیز اهالی روستای اسفراین در استان خراسان شمالی به بافت آن مشغولند.
چادر شب با الیاف ابریشمی و با رنگ های شاد و گرم در ابعاد ٢×٢ با طرح های هندسی چهار خانه و اغلب با رنگ زمینه قرمز بافته میشود. چادر شب بیشتر از شش تخته با نقش های ذهنی یعنی بدون استفاده از نقشه در رنگ های متعدد توسط بانوان هنرمند بافته میشود.
چادر شب بافی در واقع نمایشی از فرهنگ و هنر و ذوق و قریحه ی اهالی این استان است. زمان های قدیم از ابریشم بافته میشد ولی امروزه از پنبه نیز بافته میشود.
ابریشم بافی
میتوان ابریشم را به دلیل خصوصیات برجسته اش همچون ظرافت، شفافیت، نرمی و استحکامش از گرانترین الیاف نساجی دانست. روش بافت آن همانند پارچه بافی سنتی است و برای دوخت لباس، روسری، لبه یقه، دستمال پیش سینه، سر آستین و لباس های فاخر محلی بکار می رود. ابرشم بافی بیشتر در منطقه راز و جرگلان بجنورد متداول بوده است. طرح های بکار رفته در آن بیشتر هندسی و برجسته است ابریشم بیشتر در گرمه، بجنورد و اسفراین تولید میشود.
نمدمالی
نمد مالی، از در هم آمیختن پشم و کرک و ورز دادن در شرایط فنی مناسب ایجاد می شود. این صنعت بیشتر در منطقه راز و جرگلان رایج است و رنگ های به کار رفته بیشتر قهوه ای و کرم می باشد و زمینه خود رنگ است نگاره های آن نیز بیشتر قرمز رنگ است.
طرح و نقش های استفاده شده در نمد اغلب موتیف های هندسی و حرکات حلزونی می باشد. از نمد در تهیه ی پالتو، زیرانداز و کلاه استفاده میشود.
رو دوزی های سنتی
به هنر آراستن پارچه های ساده و بی طرح با کمک نخ های رنگارنگ و قلاب و سوزن، رو دوزی می گویند. هنرمندان به کمک دوخت های ظریف که بر روی پارچه ها می زنند صبر و شکیبایی را با زیبایی گره زده و ماهرانه به نمایش می گذارند.
رو دوزی از بزرگترین شاخه های هنر های سنتی در خراسان شمالی است که به دلیل تعدد قومیت های ترکمن و کرمانج این هنر دارای جایگاه خاصی می باشد.
از دوخت های مشهور این منطقه میتوان به گلدوزی روی چارق، ملیله دوزی و منگوله بافی، گلدوزی روی پوستین، یراق دوزی، ابریشم دوزی، زنجیره دوزی، دوخت های کردی، زری دوزی، سنبله دوزی و نوار دوزی را نام برد.
زیور آلات سنتی
زیورآلات در واقع مکمل لباس های محلی یک منطقه محسوب میشوند و آداب و فرهنگ و سنت یک منطقه را در خود تعریف می کنند و اغلب در مراسمات عروسی و جشن ها استفاده می شوند. هنرمندان ترکمن خراسان شمالی با بکاربردن موادی همچون نقره، قلع، طلا، یشم، عقیق مهره ها و نگین های شیشه ای رنگی با وسایلی مانند چکش، سمباده، سندان، انبردست، سوهان، سیم چین و مته با ذوق و تبحر خاصی به خلق آثار نفیسی که درون مایه ی فرهنگ بومیشان است می پردازند.
آلات موسیقی قوشمه و دوتار
موسیقی همیشه یکی از پایه های اساسی مراسمات و شادی ها و جشن ها بوده است و در فرهنگ بومی دارای مقام و جایگاه با ارزشی است و هنرمندان با استعدادی توانسته اند با ساخت سازهای سنتی جایگاه خاصی برای این هنر ایجاد کنند.
دوتار، سه تار، دهل و سرنا، کمانچه و قشمه از سازهای مرسوم در خراسان شمالی می باشد.
از سازهای اصیل این استان ساز قشمه است که از جنس چوب ساخته شده و دارای هفت بند در بالا و یک بند در زیر است.
این سازها بیشتر از جنس چوب های توت، افرا، گردو و سنجد ساخته شده و در ساخت ملزومات آن از موادی چون شاخ قوچ و استخوان نیز استفاده میشود.
[/dt_sc_tab]
[/dt_sc_tabs_horizontal]
[dt_sc_tabs_vertical]
[/dt_sc_tab]
[/dt_sc_tabs_horizontal]
[dt_sc_tabs_vertical]
[/dt_sc_toggle]
[dt_sc_toggle title=”2.آزمونگر به شما 4 نمونه آلات موسیقی (ساز) نشان میدهید نام آنها را بدرستی تشخیص دهید و راجع به یکی از آنها در مورد ویژگی ها و ساختار ساز و اینکه در کدام منطقه رایج است توضیحاتی ارائه دهید .”]
معرفی انواع سازهای ایرانی
همانطور که می دانید به ابزارها و وسیله ی نوازندگی موسیقی می گویند احتمال دارد صدای انسانی قدیمی ترین وسیله تولید موسیقی بوده است انسان های اولیه پیش از داشتن خط و زبان توسط حنجره خود اقدام به تکرار صداهای طبیعت کرده و با دمیدن در تنه تو خالی درختان ، استخوان توخالی یا شاخ حیوانات و صدف موجودات دریایی صداهای مختلف و قوی از خود در می آوردند و از آن صداها برای ایجاد ارتباط ، اعلام خطر و همچنین ایجاد ترس در دل حیوانات و دشمن استفاده می کردند که با گذر زمان و به تدریج این آلات به سازهای کامل امروزی مبدل شد.
بنابراین پس از آن انواع سازهای کوبه ای به عنوان آلات موسیقی معرفی شده و پس از همه این ها نیز می توان گفت سازهای بادی قدمت بیشتری دارند. قطعه ای استخوان سوراخ شده که متعلق به دوران انسان نئاندرتال می باشد به عنوان قدیمی ترین سازه بادی کشف شده است.
جالب است بدانید آلات و سازهای موسیقی ایرانی به دو قسمت کلی سازهای موسیقی دستگاهی ایران و سازهای موسیقی نواحی ایران تقسیم می شود که در ادامه این بخش از فرهنگ و هنر نمناک با معرفی آن ها ،شما مخاطبان عزیز را با دنیای موسیقی آشناتر می کنیم.
با انواع سازهای ایرانی بیشتر آشنا شوید
چنانچه پیشتر اشاره کردیم ساز های مورد استفاده در ایران به دو دسته تقسیم شده اند:
1- سازهای استفاده شده در موسیقی نواحی ایران
2- سازهای استفاده شده در موسیقی دستگاهی ایران
انواع ساز های مورد استفاده در موسیقی دستگاهی ایران
تار
ساز تار شامل اجزای زیر می باشد:
- پوست
- کاسه طنینی
- سیم گیر
- سرپنجه
- خرک
- گوشی ها
- دستان ها
- شیطانک
- دسته
تار متعلق به ساز های زهی مضرابی مقید می باشد که از پوست ، چوب ، استخوان ، فلز و زه در ساخت آن به کار برده شده است و حدود 95 سانتیمتر طول دارد. برای نواختن با این ابزار موسیقی نوازنده در حالت نشسته تار را به شکل افقی روی ران پای خود قرار داده و با مضرابی که در دستش وجود دارد شروع به ضربه زدن به سیم ها می کند.
این تار از 6 سیم فلزی تشکیل شده است که به طور معمول سیم های اول و دوم با همدیگر سیم های سوم و چهارم با هم کوک شده و در نهایت سیم 5 با سیم های اول و دوم هم صدا می شود و سیم ششم یک اکتاو بم تر سیم های اول و دوم کوک می شود.
ساز سه تار نیز اجزای تشکیل دهنده شبیه به تار دارد که به شرح زیر می باشد:
- دسته
- صفه رو
- گوشی ها
- سین گیر
- کاسه طنینی
- خرک
- سرپنجه
- دستان ها
- شیطانک
سه تار نیز جزو سازهای زهی مضرابی مقید است که در ساخت آن نیز از فلز ، چوب و نخ نایلون یا زه استفاده شده است. باید بدانید پیش از این سه تار را متعلق به خانواده تنبور می دانستند اما اکنون به ساز تار نزدیکتر می باشد. برای نواختن این ساز نوازنده در حالت نشسته سه تار را روی ران پا قرار داده و سر انگشتان دست چپ را در راستای دسته روی دستانها حرکت می دهد.
به خاطر وزن سبکی که سه تار دارد می توان به حالت ایستاده نیز آن را نواخت. این ساز دارای چهار سیم فلزی در ضخامت های متفاوت می باشد شنیده شده است درویشی سه تار نواز به نام مشتاق علی شاه سیم چهارم این ساز را به آن اضافه کرده و نوازندگان نام آشنا سیم چهارم این ساز را به اسم مشتاق می شناسند.
نت موسیقی سه تار با کلید سل خط دوم است و ناگفته نماند پهنای معمول صدای سه تار به سه اکتاو نزدیک می باشد.
ساز سنتور تشکیل شده است از اجزایی همچون:
- صفه رو
- شیطانک
- سیم گیر
- گوشی ها
- جعبه صوتی
- پل ها
- خرک و مفتول روی خرک
- کلید کوک
ساز سنتور سازی از خانواده زهی مضرابی مطلق و به شکل ذوزنقه متساوی الساقین است که از فلز و چوب ساخته شده است. این ساز را به حالت نشسته طوریکه ضلع بزرگ آن مقابل نوازنده و به صورت افقی قرار دارد به وسیله دو مضراب چوبی توسط نوازنده نواخته می شود.
از چوب های محکمی همچون فوفل و گردو در ساخت این سنتور استفاده می شود های مختلفی برای سنتور تعریف شده اما به طور رایج سنتور معمولی دارای 9 خرک سل کوک می باشد.
72 سیم روی یک سنتور وجود دارد که محل قرار گیری 36 سیم آن به رنگ زرد در گروه های چهارتایی روی 9 خرک سمت راست می باشد و 36 تیم دیگر آن به رنگ سفید روی 9 خرک سمت چپ در گروه های 4 تایی قرار دارند.
این ساز به طور معمول یک نت بیشتر از سه اکتاو وسعت دارد و چنانچه پوزیسیون چهارم مورد استفاده قرار گیرد این پهنا بیشتر هم خواهد شد.سنتور در 3 پوزیسیون 27 صدا دارا است و نت نویسی آن با کلید سل خط دوم میسر است.
از انواع سنتور می توان به سنتور لاکوک ، سنتور کروماتیک ، سنتور معمولی سل کوک ، سنتور باس و همچنین سنتور کروماتیک بم اشاره کرد.
انواع سازهای موسیقی ایرانی را بشناسید
بربط (عود)
از اجزای تشکیل دهنده ساز می توان اشاره به لیست زیر کرد:
- صفه رو
- خرک و سیم گیر
- دسته
- شیطانک
- سرپنجه
- پل
- گوشی ها
بربط از دیگر آلات موسیقی ایرانی می باشد که در زبان عربی آن را عود نامیده اند. این ساز جزو سازهای زهی مضرابی مقید می باشد که در ساختش از نایلون یا زه ، چوب و استخوان استفاده شده است.عود از آن دسته سازهای قدیمی و مهم ایران محسوب می شود که شامل 10 وتر بوده دو به دو باهم به طور هم صدا کوک می شوند.
بربط نزدیک به دو اکتاو وسعت دارد و نکته نویسی آن کلید سل خط دوم و گا ها باکلید فا خط چهارم انجام می شود.
ساز نی
جنس این ساز بادی کهن از گیاه نی به طول شش گره و هفت بند می باشد به خاطر همین به آن نام نی هفت بند نیز داده اند زمانی که این ساز نواخته می شود از دهانه آن هوا وارد شده و با انگشت گذاری روی سوراخ ها و تغییر فشار هوا صدا های متفاوتی ایجاد می شود وسعت معمول این ساز معروف تقریبا دو اکتاو و نیم می باشد.
وسعت نی چهار منطقه صوتی تقسیم می شود که آن چهار منطقه شامل صدای اوج ، صدای بم و بم تر ، صدای غیث و صدای پس غیث می باشد کلید سل خط دوم نیز نت نویسی آن را بر عهده دارد.
ساز قیچک
اجزای اصلی و تشکیل دهنده ساز قیچک:
- دسته
- پوست
- گوشی ها
- کاسه
- سرپنجه
- سیم گیر
- شیطانک
- خرک
یکی دیگر از ساز های زهی قیچک میباشد که جزو سازهای آرشه ای مقید می باشد و در ساخت آن فلز،چوب و پوست استفاده شده است. طرز نواختن این ساز همانند ساز کمانچه است و در موسیقی نقاط مختلف کشورمان ایران به کار می رود . تقریبا دارای 56 سانتی متر طول می باشد ، کوک سیم های سوم و چهارم قیچک در مقام های متفاوت قابل تغییر است و کوک سیم های قیچک معمولی به شکل پنجم های پایین رونده است .
حدود 2 اکتاو وسعت صوتی آن بوده و به دلیل نداشتن دستان بندی قابلیت اجرا در تمام فواصل موسیقی ملی ایرانی را دارد . نت نویسی قیچک آلتو و معمولی به وسیله کلید سل خط دوم و قیچک باز با کلید فا خط چهارم می باشد.
انواع آلات موسیقی ایرانی و اجزای تشکیل دهنده آنها
ساز قانون
ساز قانون تشکیل شده است از اجزایی همچون:
- پوست
- گوشی ها
- سیم گیر
- پل
- سوتی
- پرده گردان
- کلید کوک
- خرک
- صفه رو
- شیطانک
ساز قانون نیز از آن دسته سازهای ایرانی زهی مضرابی مطلق میباشد که به شکل ذوزنقه ای قائم الزاویه است که به وسیله پوست ، چوب ، استخوان ، فلز و زه ساخته شده است. روش نواختن این ساز توسط نوازنده در حالتی است که ضلع بزرگتر آن روی میز یا پای نوازنده و به سمت او قرار دارد و با دو انگشت سبابه دست چپ و راست مجهز به مضراب نواخته می شود.
به طور معمول شامل ابریشم روکش دار یا نایلون ، 82 وتر از جنس زه می باشد که در بخش بم وترهای فلزی روکش دار مورد استفاده قرار می گیرد و بیشتر آنها در قسمت بم ، تکی و یا دوتایی در گروه های سه تایی با یکدیگر هم صدا کوک می شوند.
صدای قانون در ایران تقریباً سه اکتاونیم وسعت دارد و نت نویسی آن روی دو حامل انجام می شود برای تقریبا یک اکتاو از صدا های بم با کلید فا خط چهارم و بقیه با کلید سل خط دوم صورت می پذیرد.
دف،دایره،دایره زنگی
اجزای تشکیل دهنده ی دف
- شستی
- حلقه ها
- گل میخ
- کمانه
- پوست
یکی دیگر از ساز های کوبه ای دف نام دارد که با استفاده از پوست، چوب، فلز ساخته می شود. بدنه ی آن به شکل دایره و حدودا دهانه ای به قطر 60سانتی متر دارد.در فاصله های معین حلقه های فلزی در طول جداره ی داخلی دف تعبیه شده است.
هم خانواده های دف
دایره:دایره نوع مجلسی و کوچک تر دف است.
دایره زنگی:این ابزار دایره ای شکل، دارای یک کمانه ی چوبی می باشد که در امتداد جدار کمانه و در فاصله ی نزدیک شکاف هایی به وجود آمده است و در درون آنها سنج های کوچک مضاعفی کار گذاشته شده است.
کمانچه
اجزای اصلی کمانچه:
- گوشی ها
- پایه
- دسته
- سرپنجه
- خرک
- شیطانک
- سیم گیر
- کاسه طنینی
- پوست
کمانچه نیز جزو آلات موسیقی ایرانی و متعلق به ساز های زهی آرشه ای مقید می باشد که از استخوان، پوست، چوب و فلز در ساخت آن استفاده شده است. طول آن تقریبا 75 سانتی متر از پایه فلزی تا صراحی است .نواختن این ساز در حالت نشسته و به صورت عمودی در دست چپ نوازنده انجام می شود .
چنانچه بخش فرهنگ و هنر نمناک اشاره میکند انگشتان دست چپ نوازنده در طول دسته حرکت کرده و به وسیله آرشه با دست راست، حرکات رفت و برگشت بر روی سیم ها به صورت افقی کشیده می شود. کمانچه شامل چهار سیم فلزی با ضخامت های مختلف می باشد.
حدودا 3 اکتاو وسعت معمول این ساز می باشد . نت نویسی کمانچه با کلید سل خط دوم حامل صورت گرفته و یک پرده بالاتر از ساز های مضرابی نت نویسی می شود.
رباب
اجزای تشکیل دهنده ساز رباب:
- پوست
- دسته
- سینه
- خرک
- دستان ها
- سرپنجه
- گوشی ها
- شیطانک
- سیم گیر
- کاسه طنینی
ساز رباب نیز مطعلق به ساز های زهی آرشه ای مقید می باشد که از پوست، نخ نایلون یا زه و چوب در درست کردن آن استفاده شده است. این ساز از کهن ترین ساز های نواحی ایران وآلات موسیقی ایرانی است که در حجاری ها و ادبیات رد و نشان آن به وضوح مشاهده می شود.
در بعضی مناطق آن را مانند تار و با مضراب می نوازند ولی در بعضی نواحی آن را همچون کمانچه و با آرشه می نوازند. این ساز شامل شش وتر اصلی است که به صورت دو به دو با هم دیگر یک صدا کوک می شوند.
وسعت معمول صدای این ساز تقریبا 1اکتاو و نیم می باشد و کلید نت نویسی آن به خاطر راحتی کلید سل خط دوم معرفی شده است اما به دلیل اینکه صدا دهی واقعی یک اکتاو بم تر از آن است توصیه می شود کلید فا خط چهارم مورد استفاده قرار گیرد.
تمبک
اجزای تشکیل دهنده تنبک:
- تنه
- نفیر دهانه ی کوچک
- دهانه بزرگ
تمبک یا تنبک از مشهور ترین ابزار های موسیقی ایرانی می باشد.نام دیگر تمبک ضرب بوده و ناگفته نماند از ساز های کوبه ای است. این ساز با استفاده از چوب درخت افرا ، گردو ،توت به شکل یک تکه در دو بخش تنه (حجیم تر) و نفیر (باریک تر) در سایز های متنوع ساخته می شود . اغلب تمبک های تک نوازی ها در سایز های کوچک و تمبک های ارکستر در سایز های بزرگتر می باشند.
روی حامل سه خطی نت نویسی تمبک به طوری که ناحیه مرکزی پوست روی خط اول ، ناحیه میانی روی خط دوم و ناحیه کناری پوست روی خط سوم نشان گذاری شده و یا گاهی با حامل هایی با خط های مختلف صورت میگیرد.
مطالب فوق که مطالعه کردید معرفی انواع ساز های زهی ایرانی بود که در اختیار شما مخاطبان هنر دوست قرار داده ایم . امید است این مطلب برای علاقه مندان به موسیقی و موزیک مفید واقع شود.
[/dt_sc_toggle]
[dt_sc_toggle title=”2- 7 دستگاه موسیقی سنتی ایران را نام برده و توضیحات دستگاههایی که آزمونگر از شما می پرسد را ارائه دهید”]
آشنایی با ماهور؛ یکی از دستگاه های موسیقی ایرانی
یکی از گسترده ترین دستگاه های موسیقی ایرانی دستگاه ماهور است و به صورت موسیقی شاد در جشن ها و اعیاد نواخته می شود. این دستگاه دارای 50 گوشه است که تمام آنها به وسیلهٔ فرود به درآمد رجعت می کنند و در سه بخش بم، میانی و زیر اجرا می شود.
ایرانیان قدیم سرودهای ویژه در پرستشهای خود می خواندند و آنها ماه و هور (خورشید) را پرستش می کردند، نام ماهور به این دلیل انتخاب شده که این دستگاه را می توان هم صبح و هم شب اجرا کرد. در این بخش از فرهنگ و هنر نمناک شما را با گوشه های مهم دستگاه ماهور در ردیف آوازی و در ردیف سازی آشنا می کنیم.
معرفی و آشنایی با انواع گوشه های دستگاه ماهور
ماهور ، این دستگاه موسیقی سنتی ایران گوشه هایی دارد که شامل:
گوشه مراد خوانی
این گوشه در ردیف موسیقی ایران به نام یکی از افراد پر نفوذ در دوره قاجار به نام مراد خان ضبط و ثبت شده است. عارف قزوینی شاعر و آهنگساز و تصنیف سرای بزرگ ایرانی گفته است که مراد خان را که بسیار بد ساز می زده را درمجالس انس دیده است.
وزن شعری این گوشه (مفتعلن فاعلن -مفتعلن فاعلن ) و ملودی این گوشه درجات مختلف گام ماهور را اشغال می کند و از در آمد شروع شده و به داد- دلکش-شکسته -حصار ماهور-و وارد راک می شود. روی درجه اول گام ماهور نت شاهد و گستره ملودی تا درجه آخر گام است.
گوشه جغتایی
در یکی از دهات های نزدیک به سبزواراین نوع ملودی مشهوراست. وزن اشعار این ملودی چهار پاره بوده و روی درجات مختلف گام ماهور ملودی نواخته می شود. در دستگاه ماهور و سگاه این گوشه را می توان اجرا نمود.
گوشه حربی
گوشه حربی متعلق به حرب نام شهرک کوچکی در عراق امروز است در دستگاه ماهور و چهار گاه که حالت رزمی دارد، می نوازند. وزن این قطعه در ردیف موسیقی 2/4 می باشد و بصورت رنگ نواخته می شود. در دستگاه ماهور نت شاهد آن روی درجه اول گام و گستره ملودی تا درجه هشتم می باشد.
گوشه کرشمه
گوشه کرشمه قطعه ای سه ضربی می باشد که در تمامی دستگاه های موسیقی ایرانی نواخته می شود. شعر در وزن (مفاعلن فعلاتن ) می باشد و می توان آن را بخاطر سپرد. ملودی این گوشه را در وزن 3/4 اجرا می کنند. نت شاهد این گوشه با شاهد درآمد تفاوتی ندارد و ملودی تا درجه ششم گام ماهور است.
گوشه ساقی نامه
به خواندن این آواز در دستگاه ماهور، ساقی نامه می گویند و زمانی که در دستگاه سه گاه خوانده شود به کشته مرده معروف است و اگر در آواز اصفهان خوانده شود صوفی نامه می گویند.
ساقی نامه در وزن (فعولن فعولن فعولن فعول ) آمده اما بسیاری ازهنرمندان ساقی نامه را مانند صوفی نامه می خوانند در حالی که ساقی نامه در وزن 4/4 خوانده شده است و موارد مشابه به ساقی نامه در ردیف آمده مانند (مثنوی – رباعی – دوبیتی) است.
گوشه نصیرخوانی
وزن شعری در این گوشه (متفاعلن-متفاعلن- متفاعلن-متفاعلن) می با شد و ملودی این گوشه روی درجات مختلف صورت می گیرد نت شاهد روی درجه اول گام و گستره ملودی تا درجه پنجم اما گاهی نیز تا درجه هشتم است.
موسیقی قدیم ایران مخصوص شاهان ناصری بوده است ، افرادی که به دربار رفت و آمد داشته اند این گوشه را منسوب به شخص با نفوذی که در در بار شاهان به نام نصیرخان می دانند.
گوشه طوسی
این گوشه با دستگاه راست پنجگاه سازگار است و متعلق به به محله ای در اطراف طوس است . در دستگاه ماهور این گوشه را نصیرخانی نیز می نامند.
گوشه دوبیتی
گوشه دو بیتی نوعی آواز با اشعار دوبیتی در موسیقی لرستان است که نت شاهد آن در گام ماهور روی درجه سوم گام است و گستره ملودی تا درجه پنجم می رسد.
راک عبدالله
در زمان قدیم در تعزیه فردی به نقش عبدالله بن حسین وجود داشته که در حین بازی اشعاری با ملودی سوزناک را در پرده راک می خوانده ، مرحوم دوامی و محمود کریمی در ردیفهای خود این گوشه را خواندند و ثبت شده است. در بخش فرهنگ و هنر نمناک توضیح داده ایم که نت شاهد درجه سوم گام ماهور است و گستره ملودی تا درجه چهارم می باشد.
این گوشه پلی است به گوشه های دیگر یعنی می توان از ماهور به اصفهان و همایون رفت. مثلا وقتی بخواهیم از ماهور به چهار گاه برویم، باید اول ربع پرده اول را به وجود آورد و آن هنگامی است که توسط گوشه راک گوش شنوده را به اصفهان نزدیک و آشنا می کنیم بعد در مرحله دوم از همایون به چهار گاه می رویم پس به این آسانی نمی توان تغییر مقام داد چون چهار گاه همان ماهور است که درجه دوم و ششم آن ربع پرده کم شده است.
گوشه شکسته
در گوشه شکسته نت شاهد درجه پنجم گام ماهور است و گستره ملودی تا درجه ششم گام ماهور است. این گوشه یک تغییر مقام از ماهور به سه گاه و آواز افشاری است.
آواز ماهور وقتی بخواهیم درجه سوم گام ماهور را ربع پرده کم کنیم حالتی بخود می کیرد که کاملأبا آواز ماهور متفاوت است وبه نام شکسته نامیده می شود زیرا آواز شکسته شده و با آن می توان از آواز ماهور بیرون رفت و یک نوع مرکب خوانی را آغاز کرد.
گوشه فیلی
گوشه فیلی از گوشه های اصلی آواز ماهور است. گوشه فیلی موسیقی است که در نواحی مختلفی مانند هندیجان بخشی از ناحیه خرمشهر و نور بخشی از شهرستان آمل نواخته می شود.
فیلی در دانگ اول ماهور بطور پله کانی به درجه پنجم صعود می کند و سپس به درجه اول گام بر می گردد. نت شاهد این گوشه روی درجه پنجم گام ماهور است و گستره ملودی تا درجه هفتم گام ماهور است و از گام ماهور بیرون نمی رود.
گوشه دلکش
گوشه دلکش نوعی آواز است که با ساختار ملودی که در خویش دارد حالتی دلکش و دل انگیز در فرد ایجاد می کند به همین سبب بدین نام خوانده می شود. در این موسیقی کاملأ گام ماهور عوض می شود و از ماهور به شور می رود و درجه ششم آن ربع پرده تغییر می کند . محل نت شاهد روی درجه پنچم گام ماهور است و گسترش ملودی تا درجه ششم است.
گوشه خاوران
نام یکی از توابع استان خراسان در نزدیکی مشهد خاوران است. خاوران مشرق زمین است و جایی است که خورشید از آنجا طلوع می کند. فضای ملودی این گوشه در گام نوا هم قابل اجراست و به سرودهای زردشتی شبیه است. محل نت شاهد این گوشه درجه پنجم گام ماهور است و ملودی تا درجه هفتم گام بالا می رود.
گوشه صوفی نامه
خواندن ملودی ساقی نامه در آواز اصفهان و شوشتری به صوفی نامه معروف است ملودی شکسته را به بیات اصفهان و شوشتری تبدیل می کنیم و درجه پنجم گام ماهور (شاهد شکسته) قرار داده ، تغییر مقام از گام بزرگ به کوچک است.
گوشه گشایش
دست گاه ماهور از طریق این گوشه باز می شود و به گوشه های دیگر راه پیدا می کند. هر گاه روی درجه دوم گام ماهور توقف کنیم گوشه دیگری را به نام گشایش آغاز می کنیم و در آن ملودی از حالت درآمد ماهور درمی آید.
گوشه ای در مکتب اصفهان به نام راست وجود دارد که از لحاظ ملودی به گوشه گشایش شبیه است. این گوشه بسیار حزن انگیز در آوازهای دیگری ایرانی مثلأ در آواز دشتی و اصفهان با نام های دیگری (جامه درآن ) ثبت شده است . نت شاهد این آواز روی ذرجه چهارم گام ماهور بوده و گستره ملودی تا درجه پنجم گام ماهور است.
گوشه حصار ماهور
در دستگاه چهار گاه گوشه ای به نام حصار وجود دارد. این گوشه در دستگاه ماهور با حصار در دستگاه چهار گاه شبیه است و به علت شباهت قرار گیری روی درجه ای از گام ماهور به صورتی که ملودی حصار در گام چهار دارا می باشد این ملودی در بیشتر اوقات در هنگام فرود به ماهور استفاده می شود و در پایان اشاره ای به درجه ششم کرده و دوباره به تونیک بر می گردد نت شاهد روی درجه چهارم گام ماهور و گستره ملودی تا درجه ششم گام ماهور است.
این گوشه در بعضی از ردیفها مانند ردیف حسین خان هنگ آفرین با نام ابول آمده است و به آن پس ماهور هم می گویند به این خاطر که گوش شنوده تشنه نت های اولیه گام در این ملودی است.
نام گوشه ماهور صغیر
در موسیقی ایرانی در گوشه های ما اصطلاحات صغیر و کبیر مانند نوروز بزرگ و کوچک و زنگوله صغیر و کبیر و… وجود دارد . هرگاه درآمد ماهور در دانگ اول شروع می شد به آن ماهور صغیر و هرگاه از دانگ دوم شروع و به دانگ اول می رفتند ماهورکبیر می گفتند.
نام گوشه نیشابورک
در کتب قدیم اسم شهری به نام نیوشاپور به معنای شاپور پهلوان آمده که بعد ها به نیشابوردر آمده است . برای احداث این شهر به وسیله موزیکر های آن زمان قطعاتی اجرا می شده که امروزه ما آن را گوشه نیشابورک می خوانیم.
این گوشه در دستگاه ماهور و نوا و آوازهای بیات ترک و افشاری اجرا میشود . در هر گام از اجرای نیشابورک ملودی آن باید به یک نت بالاتر از نت شاهد و فرودی روی نت شاهد آن داشته باشد. در آواز های مختلف نت های شاهد تفاوت دارد.
گوشه کشته مرده
هرگاه ملودی صوفی نامه را در سگاه خوانده شود به آن کشته مرده می گویند. برای خواندن گوشه کشته مرده که کاری دشوار است باید از صوفی نامه به سه گاه رفته و دوباره باز گردیم به این طریق که ابتدا ساقی نامه را از تونیک ماهور آغاز و سپس به صوفی نامه می رویم و از طریق گوشه شکسته نت آن را شاهد قرار داده و در اینجا نت شاهد شکسسته همان شاهد سه گاه می باشد و می توان براحتی وارد سه گاه شد پس از سه گاه به مویه رفته و از آنجا به مخالف سه گاه وارد می شویم و چون نت شاهد مخالف سه گاه همان نت شاهد ماهور است دوباره می توان به ساقی نامه برگشت.
گوشه عراق
آواز عراق بسیار مهیج و با عظمت است و از این گوشه می توان به سایر دستگاه های ایرانی راه یافت. عراق به نام قدیمی آراک و یا ایراک بخشی از مناطق ایران قدیم بوده و سیاست انگلیس این منطقه را از ایران جدا کرده است.
امروز این گوشه را در آواز ماهور و افشاری و نوا و راست پنجگاه می خوانند اما عراق مقام نهم از مقامات دوازده گانه قدیم ایران بوده است. در این گوشه نت شاهد روی درجه هشتم گام ماهور است و تا درجه دهم گام گسترش می یابد.
گوشه نهیب
گوشه نهیب یکی از گوشه های دستگاه ماهوراست که در ایام قدیم از این آواز برای جنگ با دشمن و تاثیر در روحیه او استفاده می کردند زیرا این آواز با لحنی حماسی ، فریاد گونه و خشن بیان می شود.
ساختار ملودی از چند نت قبل از ملودی عراق شروع شده می شود و در پایان روی درجه هشتم گام که شاهد گوشه عراق اوج آواز ماهور متوقف می شود پس نت شاهد آن با شاهد گوشه عراق یکی است و روی درجه هشتم گام ماهور می باشد.
گوشه حزین
گوشه حزین آنطور که از اسمش پیداست موسیقی غم انگیزوسوزناک است که در پرده های مختلف از دستگاهها نواخته ویا خوانده می شود. به عنوان مثال در اجرای گوشه حزین در پرده بیات محل شاهد نت درجه هشتم گام ماهور و گستره ملودی تا درجه نهم گام ماهور است. در اجرای گوشه حزین در پرده عراق نت شاهد آن منطبق با شاهد عراق است و روند ملودی تا درجه نهم می رود.
محیر
این گوشه را در پرده عراق می خوانند و معنای کلمه محیر ، حیرت انگیز است. محل نت شاهد روی درجه هشتم گام ماهور است و گستره ملودی تا درجه نهم گام می باشد. چنانچه در نمناک می خوانید ملودی از چند نت قبل از شاهد عراق است و به شکل تحریر های پلکانی سه تایی ملودی خود را بر روی شاهد عراق سوار می کند.
گوشه سروش
اجرای این گوشه را می توان زمینه ای برای آواز رآک دانست. ملودی طوری است که می توان از گام بزرگ به گام کوچک رفت و ملودی تا درجه هشتم گسترش می یابد . برای نخستین بار گوشه سروش در ردیف موسیقی استاد وزیری آمده است. نت شاهد درجه هشتم گام ماهوراست.
گوشه راک هندی
راک به معنای رانج که به زبان هندی رنک کردن معنی می دهد یک نوع ترکیبات صوتی یا انعکاس آن بر موزیکالیته افراد و یا استفاده از فیگور های مشخص ملودی و شادی بخشیدن به روح انسان است بر اساس قوانین خاصی این ترکیبات صورت می گیرد و به درون انسان نفوذ می کند در حال حاضر در موسیقی ایرانی به نام های راک هندی راک عبدالله راک کشمیر و صفیر راک آمده نت شاهد در گوشه راک هندی روی درجه هشتم گام ماهور است و گستره ملودی تا درجه دوازدهم می باشد.
راک کشمیر
نوعی آواز راک می باشد که در منطقه کشمیر خوانده و نواخته می شود . روند ملودی در ابتدا میل به نت پنجم گام دارد اما رفته رفته به حالت پله کانی به نت شاهد درجه هشتم سوق می یابد .
گوشه زنکوله
ملودی زنگوله هنگام راهپیمایی به دنباله قافله ها توسط ساربانان خلق شده و به تدریج پیشرفت کرده و به شکل امروزی در آمده است و ملودی آن تداعی صدای زنگوله را می نماید . نت شاهد روی درجه هشتم گام ماهور قرار می گیرد و فرود نهایی پس از خواندن گوشه عراق می گیرد.
این گوشه را صغیر و کبیر نامیدند زیرا از لحاظ تنالیته کوچک و بزرگ بودن گوشه زنگوله طنین های متفاوتی را سبب می شود و با صغیروکبیر بودن ملودی زنگوله به صورت تجلی در پرده های نیریز و حسینی موجود است.
گوشه اصفهناک
نام یکی از گوشه های دستگاه ماهور اصفهانک است که نام ده کوچکی نزدیک اصفهان می باشد پس از گوشه عراق خوانده می شود. گوشه اصفهانک آواز اصفهانی است که از درجه هشتم گام ماهور آغاز شده زیرا نت شاهد درجه هشتم گام ماهور منطبق با نت شاهد عراق بوده و روند ملودی تا درجه دهم گام ماهور می رسد.
[/dt_sc_toggle]
[dt_sc_toggle title=”3- تصاویر یا نمونه های ارائه شده به عنوان لباسهای محلی مربوط به کدام استان یا اقوام یا ایل عشایری میباشد.”]
الف- لباس محلی مردان آذری
ب- لباس محلی مردمان خراسان جنوبی
ج- لباس محلی زنان و مردان بوشهر
د- لباس محلی مردان لر
ه- لباس محلی مردان ایل ترکمن
[/dt_sc_toggle]
[dt_sc_toggle title=”2- 7 3- لباسهای محلی ذیل را از روی تصاویر یا نمونه لباس های محلی ارائه شده در کارگاه سنجش تشخیص دهید و بیابید”]
آشنایی با لباس سنتی ایرانی زنانه
ایران مهد هنر و تمدن است و سبک لباس در این کشور از سالهای دور با ظرافت و طراحی های خارق العاده ای اجرا می شده است ، از شمال تا جنوب و از شرق تا غرب هر کدام سبک و سیاقی برای لباس های زنانه و مردانه داشته و دارند . لباس هایی که این روزها یا به کل خط تولیدشان متوقف شده و در حال انقراض هستند یا کنج کمدها و جالباسی ها خاک می خورند. از بین تمام این لباس ها، پوشش زنان ایرانی بارزتر است؛ چرا که این لباس ها نمادی از فرهنگ و عقیده هستتند. بد نیست اگر سرکی بکشیم به برخی لباس های سنتی زنان ایرانی.
لباس سنتی ایرانی زنان چه مدلی بود؟
لباس سنتی ایرانی زنان گیلانی؛ دامن های پرچین و رنگارنگ
روسری و سربند (لچک) پیراهن یا جمه، جلیقه کت، الجاقبا، دامن، شلیته، شلوار و چادر کمر از بخش های اصلی لباس محلی زنان گیلان است. آنچه که بیشتر از همه در لباس گیلانی خودنمایی می کند، دامن های شلیته و پرچین است و جلیقه های پولک دوزی شده است. اغلب زنان گیلان از دو سربند، یکی در زیر (لچک) و دیگری بر روی آن (دستمال) استفاده می کنند.
لباس سنتی ایرانی زنان شمالی
دستمال در نواحی مختلف گیلان اسامی مختلفی دارد، در تالش به آن «سرا بست»، در ناحیه و سرود «تونه دسمال»، در ماسال «بنشه دسمال» و در گرگان رود و خوشابر اسالم به آن «سر دستمال» می گویند. در جلگه های گیلان نیز دستمال به اسامی زیر خوانده می شود:روسری دستمال، پیله دسمال و سرفود که بر روی لچک بسته می شود و اصولا رنگ آن سفید است.
لباس سنتی ایرانی زنان آذربایجان شرقی؛ چادرا متدوال ترین لباس عشایر آذربایجانی
لباس زنان آذربایجان به سه بخش سرپوش، تن پوش و پاپوش تقسیم می شود. فرم و شکل پوشاک زنانه در مناطق عشایری آذربایجان شرقی اکثریت قریب به اتفاق به شیوه قدیم و شامل پیراهن بلند، دامن چین دار بلند و چارقد(روسری بزرگ) می شود.
لباس سنتی ایرانی زنان آذربایجان
عرقچین، روسری کلاغه ای، شال و چارقد، چالما – شاماخی(سربند)، چپی(روسری)، آلاچارشاب(چادر رنگی)، اوربند(روبند) و چادرا(چادر) متداول ترین سرپوش های زنان روستایی و عشایر آذربایجان شرقی را تشکیل می داده است.
لباس سنتی ایرانی زنان ابیانه؛ چادرشب های گل گلی
اصلا ابیانه را لباس زنانش معروف کرده است. لباس محلی زنان ابیانه عبارت است از پیراهن، شلیته، یل، روسری، سربند، چادرشب، جوراب و پاپوش یا گیوه. بانوان ابیانه در مواقعی از چادرشب استفاده می کنند که عبارت است از پارچه ابریشمی شطرنجی و چهارگوش به ابعاد 2×2 متر که آن را از قطر تا زده و به صورت سه گوش به دور کمر می بندند یا روی سر می اندازند.
لباس سنتی ایرانی استان ابیانه
چادرشب معمولاً توسط بانوان ابیانه بافته و تهیه می شود. این پارچه که در زبان محلی با نام «کجی» خوانده می شود، در میان دختران جوان به رنگ زرد و در میان زنان مسن به رنگ قرمز است. زنان روستای ابیانه رسمی به عنوان «پیشکشی» دارند که در آن روسری های خود را در مقابل نامحرم کمی پیش می کشند.
لباس سنتی ایرانیلباس محلی شیراز؛ خوس بافی های هندی
یکی از لباس محلی زنانه به ویژه لباس عروس در جنوب استان فارس توسط زنان هنرمند شهر «اوز» به نام خوس بافی رونق دارد. برخی بر این باورند که این لباس توسط تعداد اندکی از زنان هنرمند شهر «اوز» دوخته می شود و صنعت خوس بافی را از کشور هندوستان به اوز آورده اند.
لباس سنتی ایرانی استان فارس
خوس از الیاف نقره ای تشکیل شده که بافته می شود و از آن برای تزئین شلوار، روسری، کلاه، پیراهن، جلیقه زنان و لباس کودکان استفاده می شود. بَلَ، روسری بزرگ خوس دوزی زنان محلی شیراز است.
لباس سنتی ایرانی زنان بلوچ؛ لباس های رنگ رنگ
مهم ترین ویژگی لباس زنان بلوچ، رنگارنگ بودن لباس های آن هاست؛ تا جایی که همین طیف رنگ ها بسیاری از عکاسان به سیستان و بلوچستان می کشاند. زنان بلوچ همراه با «جامگ» و «پاجامگ» مردانه که برای پوشش ظرافت و سلیقه زنان تغییراتی داشته اند ، «تکو» (چارقد) و سریگ (روسری) که بزرگ تر از چارقد هست به سر می کند.
لباس سنتی ایرانی دختران بلوچ
کفش و جوراب زنان نیز همان نام ها را دارد. زنان اهل زیورآلات نیز هستند (گوشواره)، پولک، پولوه، کیگ، پور (سینه ریز)، کید، سربند و مِزبری ؛ زیورآلاتی است که می توانید به همراه زنان بلوچ مشاهده کنید.
لباس سنتی ایرانی زنان بوشهری؛ جامه سیاه زنان جنوبی
بانوان در استان بوشهر پیراهن بلند دورچین به همراه عبای سیاه، مقنعه نازک سیاه رنگ، روبنده نازک، شلوار چیت و نوعی کفش صندل به نام «کوش» می پوشند.
لباس سنتی ایرانی بانوان جنوب
پیراهن رسمی بانوان بوشهر جامه گشادی است که به آن پیراهن عربی می گویند و دارای تزئینات بسیار زیبا و جالب است. زنان در استان بوشهر اغلب با چادر محلی در انظار ظاهر می شوند.
لباس سنتی ایرانی زنان هرمزگانی؛ چادرهای گل ابریشمی
انواع پیراهن های زنان هرمزگانی:کَندوره، گَوَن، اُشکُم،نُشته، آستین فراخ، کِلوش، عجمی، چینی، گشاد عربی و ساده شلالی. بیشتر نوعروسان هرمزگانی از چادر ویل گل ابریشمی سبزرنگ استفاده می کردند. چادر عروسان حاشیه زیبا و پشت آن اشرمه (یک نوع زری دوزی) تزیین می شد.
لباس سنتی ایرانی زنان بندر
عروس و نوعروسان علاوه بر چادر گل ابریشمی، از چادر سوفن ساده سبزرنگ با تزیینات خوس و گلابتون و پولک بوته دوزی هم استفاده می کردند. در روزها و شب های عروسی آن را می پوشیدند و در موقع حنابندان تمام بدن به استثنا دست ها و پاها آن هم تا مچ در زیر چادر سبز مستور و پوشیده می شد.
معمولا چادر بندری را به دو شیوه می بندند. نیم لا و کول زدن. در یک روش یک گوشه را با دست بر روی دوش می اندازند و طرف دیگر آزاد است و در شیوه دیگر یک طرف چادر را دور سر می پیچیدند و گوشه آن را در ناحیه گوش رها می کنند.
لباس سنتی ایرانی زنان ایلامی و سربندهای هخامنشی
یکی از مهم ترین بخش های پوشش زنان ایلامی، گلونی است. گُلوَنی یا گُل وَنی در زبان لری به گونه ای از سربند یا روسری چهارگوش که معمولا از جنس ابریشم با نقش های سنتی است، گفته می شود. این پوششی است که زنان لُر به طرز خاصی به سر می کنند و بخشی از پوشش سنتی زنان و مردان لرستان است.
لباس سنتی ایرانی زنان لر
دختران نسل جدید از نوع کوچک آن به عنوان روسری استفاده می کنند. این روسری یکی از سوغات های لرستان است. این سربند در گذشته در لباس مردان هم به کار می رفت و به طورکلی سربند و دستار از زمان مادها و هخامنشیان در لباس مردان و زنان منطقه ایران استفاده می شد.
لباس سنتی ایرانی لباس زنان کرد؛ روسری های بزرگ ریش دار
لباس سنتی ایرانی زنان کردستام
جافی،کولنجه، شال، کلاو و کلاکه اجزای اصلی لباس زنان کرد را تشکیل می دهد. کلاکه، روسری یا دستاری است که بجای کلاه مورداستفاده زن هاست. کلاکه دارای رشته های بلند سیاه وسفید ابریشمی است که روی آن را زردوزی می کنند. لباس های کردی از آن دسته لباس هایی هستند که هنوز رونق سابق خود را دارند؛ هرچند در مواردی دچار تغییراتی شده اند.
[/dt_sc_toggle]
[dt_sc_toggle title=”2- 7 4- به عنوان گردشگر فرهنگی در مورد ایل ترکمن و ایل شاهسون به پرسشهای ذیل پاسخ کامل دهید”]
الف- در کدام منطقه واقع شده اند؟
ب- نحوه برگزاری جشنهای سنتی (یک مورد)
ج- نحوه برگزاری جشن عروسی
د- غذاهای محلی (2مورد)
ه- بازیهای محلی(2مورد)
ر- موسیقی سنتی
ز- لباسهای بومی و محلی مردان و زنان ایل ترکمن و ایل شاهسون را از بین نمونه های ارائه شده در کارگاه سنجش تشخیص و نشان دهید
و- صنایع دستی (یک مورد)
عشایر شاهسون | تاریخچه، فرهنگ و طوایف ایل شاهسون
عشایر شاهسون از ایلهای آذربایجان محسوب میشوند که شیوه زندگیشان آنها را از سایر گروههای ایلی ایران متمایز میکند.
ایل شاهسَوَن (به لهجهٔ ترکی اِلسَوَنی: شَسَوَن یا شَهسَوَن) از اقوام کوچنشین، اصیل و بافرهنگ ساکن دشت مغان و دامنههای کوه سبلان به شمار میروند. این مردمان با نوع پوشش، سبک زندگی، نوع مسکن و آداب و سنتهای خاص خود شناخته میشوند. ویژگیهای منحصربهفرد قوم شاهسون، آنها را به یکی از جاذبههای فرهنگی کشور تبدیل کرده است و گردشگران بسیاری را به سوی خود میکشد.
منبع عکس: ثریا نت
همه چیز درباره ایل شاهسون :
- معرفی عشایر شاهسون
- تاریخچه عشایر شاهسون
- خاستگاه عشایر شاهسون
- وجه تسمیه شاهسون
- طوایف عشایر شاهسون
- وضعیت اقتصاد و معیشت عشایر شاهسون
- ساختار اجتماعی عشایر شاهسون
- پوشاک عشایر شاهسون
- فرهنگ و رسوم عشایر شاهسون
- محل زندگی عشایر شاهسون
- صنایع دستی عشایر ایل شاهسون
معرفی ایل شاهسون
منبع عکس: مغانشهر
اقوام و عشایر متعددی در استان اردبیل زندگی میکنند. ایل شاهسون از مهمترین و معروفترین ایلهای استان اردبیل و آذربایجان شرقی محسوب میشود. گروههای محدودی از شاهسونها بهطور پراکنده در هشترود، میانه، بیجار، قزوین، ساوه، ورامین، همدان، قم، زنجان، نیریز استان فارس و جنوب دریاچه بختگان زندگی میکنند.
شاهسونها از پیشینه تاریخی و ویژگیهای فرهنگی اجتماعی خاصی برخوردار هستند. زبان آنها ترکی آذربایجانی است و اغلب شیعه مذهب هستند. زندگی عشایر شاهسون بهصورت سنتی و ایلی است؛ البته برخی از آنها در ادوار گذشته یکجانشین شدهاند. شاهسونهای اردبیل بیشتر در دشت مغان بهعنوان قشلاق و در مشگینشهر، اهر و هریس بهعنوان ییلاق اقامت میکنند. دشت مغان سرزمین حاصلخیز و وسیعی در شمال شرقی آذربایجان و جنوب غربی دریای خزر است.
تاریخچه ایل شاهسون
منبع عکس: خبرگزاری میزان
قدیمیترین پیشینههای شکلگیری ایل شاهسون را میتوان به دوران پس از حمله مغول به ایران در قرن ۱۳ میلادی و ورود ایلخانان به ایران دانست. در دورههای بعدی ترکمانهای قره قویونلو و آق قویونلو که در شمال غربی کشور ساکن بودند، حکومتهای قدرتمندی در منطقه ایجاد کردند و ضمن مبارزه با ترکهای عثمانی، توانستند حکومتهای کوچک محلی در ایران را سرنگون و زمینه را برای تشکیل دولت ملی در دوران صفویه فراهم کنند.
قدرت نظامی صفویه بر پایه ایلات قزلباش بود و با تکیه بر همین قدرت، توانست دولتی ملی و فراگیر در سراسر ایران ایجاد کند. با قدرتگیری قزلباشها بعد از دوره شاه طهماسب و قیام آنها علیه نماینده شاه عباس صفوی، صفویه نسبت به قدرت و نفوذ قزلباش بدبین شد. در ادامه گروهی بهعنوان دوستداران شاه ایجاد شدند و «شاه سیونی» یا «شاه سون» نام گرفتند.
در واقع شاهسون اتحادیهای میان طایفهها است. هدف اولیه از تشکیل این اتحادیه، تحکیم سلطنت صفویه و گسترش مذهب شیعه بود. امروزه به همه کوچنشینان آذربایجان که به درخواست شاه عباس صفوی و بهمنظور حمایت و تشکیل سپاه پادشاه دور هم جمع شده بودند، شاهسون میگویند.
منبع عکس: تریپ یار
در دوره حکومت قاجار اتفاقات زیادی در قلمرو شاهسونها به وقوع پیوست. در زمان فتحعلی شاه با عقد قراردارد گلستان بین ایران و روسیه، بخشهایی از شمال مغان و تالش به تصرف روسیه درآمد. این موضوع سرزمینهای قشلاقی شاهسونها را تحتتاثیر قرار داد. در معاهده ترکمانچای نیز مرزهای ایران از سمت شمال محدود شد و بهشکل کنونی در آمد؛ نتیجه این عهدنامه نیز از دست رفتن قسمت بزرگی از منطقه قشلاق ایل شاهسون بود.
خاستگاه عشایر شاهسون
منبع عکس: آتور سیر
با وجود اسناد متعدد درباره تاریخ شاهسونها، هنوز منشا پیدایش این ایل بهطور دقیق مشخص نیست. پیشینه عشایر شاهسون به ترکمنهای وابسته به ترکهای غز میرسد که حدود ۱۰۰۰ سال پیش به خراسان مهاجرت کردند و در نواحی شرق دریای خزر زندگی چادرنشینی داشتند. این گروه پس از شورش و طغیان علیه محمد غزنوی، به دشتها و دامنههای کوه سبلان رفتند و برخی در اردبیل و گروهی در دشت مغان به زندگی مشغول شدند.
امروزه درباره منشا پیدایش شاهسونها سه روایت مختلف وجود دارد که در این میان، روایت «سرجان ملکم» بیش از دیگر روایتها مورد پذیرش قرار گرفته است:
شاه عباس اول از همان آغاز سلطنت ناگزیر به مقابله با زیادهطلبی امیران بزرگ قبایل قزلباش برخاست. وی بدین منظور، برخی از سران قزلباش را به خاک هلاکت نشاند و برای مقابله با طغیان قبایل قزلباش، قبیلهای تاسیس کرد و آن را شاهسون یعنی دوستدار شاه نامید و از همه مردان قبایل خواست تا بهعنوان عضوی از این قبیله ثبتنام کنند. شاه این قبیله را بهعنوان فداییان و سرسپردگان خاندان خود در نظر گرفت و با حمایت ویژهای که از این قبیله به عمل آورد، آن را از دیگران متمایز و برجسته ساخت.
منابع عکسها: خبرگزاری موج، صنعت و توریسم، تیشینه، اقتصاد آنلاین
«ولادیمیر مینورسکی» خاورشناس و ایرانشناس روس، طی انتشار مقاله شاهسون در دائرهالمعارف اسلامی، ادعا میکند که اسناد و شواهد روایت ملکم مورد تایید نیست و منابع موجود در تاریخ صفویان ادعای تشکیل شاهسون توسط شاه عباس اول را اثبات نمیکنند.
روایت سوم نقل خود شاهسونها است. این نظر در جزئیات با نظر ملکم تفاوت دارد. شاهسونها مهاجرت اجداد خود از آناتولی را میپذیرند؛ اما در مورد زمان مهاجرت اختلاف نظر دارند. به اعتقاد آنها ایل شاهسون ۳۲ طایفه با موقعیت اجتماعی برابر بودند و هیچگاه یک فرد ارشد بر همه طایفهها ریاست نمیکرد. آنها زمان صفویان در دشت مغان ساکن بودند.
وجه تسمیه شاهسون
منبع عکس: اقتصاد آنلاین
در مورد معنای واژه «شاهسون» دیدگاههای متفاوتی وجود دارد. در لغت، واژه شاهسون به معنی «دوستدار شاه» است؛ هر چند در مفهوم، از این واژه بهمعنای سرسپاری به مذهب شیعه، ائمه (بهخصوص حضرت علی (ع)) و سنت صفویه استنباط میشود؛ چراکه صفویان نمایندگان آنها به شمار میرفتند.
از سوی دیگر دولت عثمانی دشمنان دیرینه صفویان برشمرده میشدند و «شاهسون» مخالفت شدید با عثمانیها را در خود نهفته داشت؛ از اینرو، اعلام شاهسونی از سوی روسای قبایل به این معنی بود که آنها پیروی از فرامین شاه را در حکم فرایض دینی و اخلاقی خود میدانند و با «شاهسون» خواندن خود، حس میهندوستی و ایرانپرستی را نمایان میکردند.
طوایف عشایر شاهسون
منبع عکس: ویستا
ایل شاهسون از تعداد زیادی طایفه تشکیل شده است. نام طوایف در این ایل اغلب به« لو» ختم میشود. هر طایفه از یک یا چند تیره تشکیل شده است.
آیواتلو، آرالو، اجیرلو، اودولو، بیگدلو، بیگ باغلو، تکله، جعفرلو، جعفرقلی خانلو، جلودارلو، جهان خانملو، حاجی خواجه لو، حسین حاجیلو، حسینکلو، خامسلو، خلیفهلو، دمیرچی لوريا، ساربانلار، ساریخان بیگلو، ساری خانلو، ساری نصیرلو، سیدلر، شاهعلی بیگلو، طالش میکائیلو، عربلو، علی بابالو، عیسی لو، قره جبدرق، قره لر خیاوی، قوجا بیگلو، قوتلار، کلاش یا کالاش، کورعباسلو، گبلو، گیکلو، لاهرود، مرادلو، مستعلی بیگلو، مغانلو، هومونلو، یکهلو، جوادلو، جوروغلو، گده بیگلو، سرخان بیگلو، هومنلو، قوردلو، پیریواتلو، ساری جعفرلو، زرگرلو، سروانلار، حسین خان بیگلو، سیدلو، عطا خانلو، نوروز علی بیگلو، رضا بیگلو، عبادالله بیگلو، شاهعلی بیگلو، بالا بیگلو، آراللو، کله سر، قاراجا لو، حسین حاجی لو، کنده لو، گون پاپاق، چلبیانلو، حاجی علیلو، قره چورلو، کرد احمدلو، تراکمه، چاخرلو و محمد خانلو طوایف ایل شاهسون هستند.
وضعیت اقتصادی و معیشت عشایر شاهسون
منبع عکس: چارچی باز
عشایر شاهسون بیشتر دامدار هستند و بخش عمدهای از معیشت آنها با دامداری در مراتع ییلاقی و قشلاقی و تولید شیر و فرآوردههای لبنی تامین میشود. عمده دامهای شاهسون را گوسفندهای نژاد مغانی و شتر دو کوهانه تشکیل میدهند. در سالهای اخیر کشاورزی در جلگههای اطراف ارس و مغان، باعث یکجانشینی برخی از خانوارهای این ایل شده است. تولید صنایع دستی از دیگر منابع کسب درآمد شاهسونها محسوب میشود.
ساختار اجتماعی عشایر شاهسون
منبع عکس: مغانشهر
ایل شاهسون از نظر تقسیمات اجتماعی و سلسله مراتب ایلی بهترتیب از طایفه، تیره، کویک، اوبه و خانوار تقسیم میشود. به چند خانوار که آلاچیقها و کومههای خود را در کنار یکدیگر برپا میکنند و چراگاههای مشترکی دارند، اوبه میگویند و چند اوبه تشکیل یک کویک را میدهند.
در راس هر طایفه شاهسون، «ایل بیگی» مسئولیت حفظ نظم و وصول مالیات را بر عهده دارد. ایل بیگی از سوی دولت مرکزی ایران انتخاب میشود. اداره طایفه برعهده «بیگ» است که از طرف ایل بیگی انتخاب میشود.
پوشاک عشایر شاهسون
منبع عکس: آتور سیر
طی چند دهه گذشته پوشش مردان شاهسون بهشکل پوشاک یکجانشینهای روستایی منطقه مشگینشهر، مغان و ارسباران درآمده و هرگونه تغییر و تحول در نوع و شکل لباس روستاییان بهتدریج در شکل، ترکیب و نوع لباس مردان شاهسون نیز ایجاد شده است. کت، شلوار و کلاه ترکیب پوشاک مردان شاهسونی را تشکیل میدهد و بنابر مقتضیات شغلی، شیوه معیشت، عادت و سلیقه، تنها کمی از نظر رنگ و جلا با پوشش مردان شهری و روستایی تفاوت دارد.
منابع عکسها: آتور سیر، ایرنا، خبرگزاری صدا و سیما، تیشینه
زنان شاهسون تا حدودی شکل سنتی پوشاک خود را حفظ کردهاند و حتی در برخی موارد هیچ الگوی جدیدی را در بافت سنتی لباس خود راه ندادهاند. پوشش غالب زنان شاهسون از ۹ تکه تشکیل میشود. کوینک (پیراهنی بلند از رنگهای متنوع و شاد)، تنبان یا دامن شلیتهای (شبیه تنبانهای بانوان گیلان، بختیاری و قشقایی)، یایلیق (چارقد یا روسری گلدار که با یک کلاغی بسته میشود)، آیلن یایلیقی (چارقدی که از روی یایلیق و برای نگهداشتن آن در بالای پیشانی بسته میشود)، آراخچن (عرقچین)، یل (نیم تنه ساده زمستانی که روی جلیقه میپوشند)، جوراب، جلقا ( جلیقه بدون آستین که روی آنها با سکههای طلا و نقره دوخته میشود و تعداد سکهها نشاندهنده میزان ثروت خانواده است)، باشماق (کفش) و یاشماق (دستمالی که روی دهان میبندند) اجزای پوشش زنان و دختران شاهسون است.
فرهنگ و رسوم عشایر شاهسون
منبع عکس: ایلیا گشت
قدمت عشایر شاهسون سبب شکلگیری معیشت و آداب و رسومی خاص در بین آنها شده است که از جذابترین شیوههای زندگی اجتماعی به شمار میرود. این سبک زندگی برای بیشتر افراد جذاب و دیدنی است. شاهسونها در تیراندازی و شکار شهره هستند و به سجایای اخلاقی و میهنپرستی شناخته میشوند.
عید فطر و عید قربان از اعیاد مهم شاهسونها است. در روز عید قربان، قربانی میکنند و نزد بزرگان و ریشسفیدان اوبه میروند. عید نوروز و چهارشنبهسوری از شادترین روزهای شاهسونها محسوب میشود. شب چهارشنبهسوری آجیلی از نخودچی و گندم برشته درست میکنند، آتشبرمیافروزند، بچهها از روی آتش میپرند و صبح چهارشنبه آبتنی میکنند.
منبع عکس: traveltip.blog
شاهسونها در عید نوروز تخممرغ رنگ میکنند؛ به دید و بازدید میروند و تخممرغ رنگیها را بین بچهها پخش میکنند. در آخر همگی به خانه «آق سقل» (ریش سفید) یا رئیس طایفه خود میروند. طبق عقاید ایل شاهسون در هنگام تحویل سال، برای یک لحظه آبهای جاری از حرکت میایستند و درختان سر به زمین میگذارند.
در مراسم خواستگاری ایل شاهسون دو فرد ریش سفید از طرف خانواده داماد برای عهد و پیمان به چادر خانواده عروس میروند. پس از موافقت با عهد و پیمان خواستگاری، شیرینی میخورند؛ سپس خانواده داماد به محل عروسی میروند و روسری کلاغی، گردنبند، آینه و شیرینی با خود میبرند. جشن عروسی گاهی تا ۲۰ روز طول میکشد و در روز آخر، مهمانها مبلغی را بهعنوان طیانه (پول شیرینی) به صاحب مراسم میدهند.
منبع عکس: آتور سیر
موسیقی متداول در میان عشایر شاهسون، عاشیقی است و نوازندگان شاهسونی را عاشیقلر مینامند. آنها با ساز زهی (چگو) اشعار و داستانهای حماسی و عاشقانه مینوازند. اشعار عاشیقها هجایی است و با توجه به تعداد هجا و مفهوم نامگذاری میشود. گرایلی، قوشی، تجنیسی، بایاتی، باغلاما، دیوانی، خلق و ماهنسی از مشهورترین اشعار و موسیقیهای شاهسون هستند.
محل زندگی عشایر شاهسون
ییلاق و قشلاق عشایر شاهسون
منبع عکس: آژانس مسافرتی آریا سفر پردیس
کوچ از ضروریات زندگی عشایر است که در فصول گرم و سرد انجام میشود. و به دو صورت عمودی و افقی اتفاق میافتد. در استان اردبیل کوچ عشایر بهصورت عمودی است و از کمترین ارتفاع (پنج متر از سطح دریا) شروع میشود و تا ارتفاع ۴,۵۰۰ متر بالاتر از سطح دریا ادامه دارد. شاهسونها طی ییلاق و قشلاق درمجموع حدود ۴۰۰ کیلومتر راه میپیمایند. زمان شروع ییلاق و قشلاق و مدت اطراق و توقف در مراتع مسیر، بر اساس شرایط اقلیمی و آبوهوایی منطقه در سالهای مختلف متغیر است.
کوچ ایل شاهسون در محدوده ارتفاعات سبلان و دشت حاصلخیر مغان در جلگه گسترده اردبیل اتفاق میافتد. این منطقه از نقاط پرمحصول کشور به شمار میرود و شرایط اقلیمی آن متاثر از کوه سبلان است.
منبع عکس: آتور سیر
به کوچ کردن از نواحی گرم به نواحی خنک در فصول گرم «ییلاق» گفته میشود. ییلاق شاهسونها بهطور معمول ۴۵ روز بعد از شروع بهار آغاز میشود و ۱۵ تا ۲۰ روز طول میکشد. آنها اوایل خرداد ماه در دامنههای سبلان آلاچیق برپا میکنند و در ماههای تیر و مرداد به ارتفاعات بالاتر کوه سبلان میروند.
کوچ کردن از نواحی سرد به مناطق با آبوهوای گرم در فصلهای خنک «قشلاق» نام دارد. قشلاق ایل شاهسون اواسط یا اواخر شهریور شروع میشود و ۴۰ تا ۴۵ روز به طول میانجامد؛ در مسیر قشلاق، نزدیک دشت مغان (ارشق، تازه کند) آلاچیق برپا میکنند و پس از چند روز به دشت مغان میروند و تا اواخر فروردین یا نیمههای اردیبهشت آنجا میمانند.
مسکن عشایر شاهسون
منبع عکس: اقتصاد آنلاین
ییلاق و قشلاق عشایر شاهسون آبوهوای نسبتا سردی دارند؛ بههمین خاطر آنها از چادرهایی استفاده میکنند که بیشترین هماهنگی را با شرایط اقلیمی منطقه داشته باشند. آلاچیقهای نیمکرهای و کومههای دالانی شکل، مسکن اصلی شاهسونها محسوب میشوند. نوع مسکن، ایل شاهسون را از سایر ایلات و عشایر کشور متمایز میکند.
آلاچیق به سازهای چوبی متشکل از ۲۳ ،۲۸ یا ۲۴ چوپ صیقل یافته به نام «چوبوغ» گفته میشود. این چوبوغها از قسمت فوقانی به نیمکره گنبدی شکل چوبی (چنبره) متصل هستند. پوشش خارجی آلاچیق از نمد است. نمد سفیدی که از پشم حلاجی شده گوسفندان، با مهارت خاص تولید میشود. نمدها توسط مردان به قطعات منظمی به نام ترک بریده و متناسب با اندازه و شکل آلاچیق دوخته میشود. آلاچیق محل زندگی و پذیرایی از مهمانان است. سر درب ورودی با منگولههایی آویزان و درون آلاچیق با دستبافتهای زنان شاهسون پوشانده و تزیین میشود.
منبع عکس: خبرگزاری میزان
کومه نوع دیگر مسکن شاهسون است. کومهها طوسی رنگ، دالانی شکل و کوچکتر از آلاچیقها هستند. این مسکن با استفاده از چوبوغهای جنگلی بدون صیقل ساخته و با نمدهای مستعمل پوشانده میشوند. این نمدها معمولا جنس زبرتری دارند. کومه غالبا برای طبخ غذا و تولید لبنیات استفاده میشود؛ اما در برخی موارد افراد کمبضاعت ایل نیز در آنها زندگی میکنند. آلاچیق با مهارت و ظرافت ساخته میشود و دوام بیشتری نسبت به کومه دارد. فضای داخلی کومه حدود پنج متر است.
منبع عکس: اقتصاد آنلاین
به مجموعه چند آلاچیق و کومه که در یک منطقه برپا شده باشد «اوبه» میگویند. محلی که اوبه در آن برپا شده باشد، «یورد» نامیده میشود. چوبهای چادرها با فاصله تقریبی یک متر از یورد چیده میشوند. هر عضو ایل به خاطر دارد که در کدام یورد به دنیا آمده است. یوردها القاب و عناوین خاصی دارند؛ برخی از عناوین آنها یادآور یک واقعه یا جریان تاریخی هستند.
مشخصه اصلی یورد، سنگچینهایی است که با استقرار اولین آلاچیق یا کومه بهصورت هلالی چیده میشوند. هدف از این سنگچینها ایجاد فضایی برای گذاشتن فارماش (جارختخوابی پشمی) و باقی اسباب و وسایل است. سنگچین از نفوذ رطوبت و نم به داخل وسایل جلوگیری میکند.
صنایع دستی عشایر ایل شاهسون
با توجه به اشتغال عشایر شاهسون به شغل دامداری، دسترسی به ملزومات و مواد اولیه برای تولید دستبافهایی مانند قالی و قالیچه، گلیم، زیلو، جاجیم و خورجین، پلاس (چادر)، چوقا یا برک، کلاه، دستکش، جوراب، گیوه، پاپوش، حصیر، مفرش برای اهالی ایل بهویژه بانوان فراهم است. این دست سازهها فرهنگ سنتی و غنی ایل شاهسون را به تصویر میکشند.
اگر از عشایر شاهسون هستید یا با سبک زندگی این ایل آشنایی دارید، لطفا اطلاعات خود را با ما و کاربران کجارو به اشتراک بگذارید.
منبع عکس کاور: سایت طوطیا
پرسشهای متداول
ایل شاهسون در کدام مناطق ایران زندگی میکنند؟
اردبیل، آذربایجان شرقی، هشترود، میانه، بیجار، قزوین، ساوه، ورامین، همدان، قم، زنجان، نیریز استان فارس و جنوب دریاچه بختگان
مسکن اصلی ایل شاهسون چیست؟
آلاچیق و کومه
شاهسون در لغت به چه معنایی است؟
شاه دوست یا دوستدار شاه
شاهسون در چه دورهای شکل گرفت؟
صفویه
[/dt_sc_toggle]
[dt_sc_toggle title=”2- 7 4- 5-چهار نمونه از مراسمات مذهبی که در کشور ایران برگزار میشود و میتواند در جذب گردشگر موثر باشد را نام برده و در مورد تاریخچه و نحوه برگزاری مراسم توضیحاتی ارائه دهید.(2مورد)”]
[/dt_sc_toggle]
[dt_sc_hr_invisible_medium /]
شما به عنوان راهنمایی گردشگری فرهنگی در مورد چهار استان اردبیل– بوشهر-فارس- خراسان رضوی به سوالات ذیل به عنوان راهنما پاسخ دهید |
[dt_sc_h3 type=”” class=””]الف) ۴ نمونه صنایع دستی (برای هر استان نامبرده) از روی تصاویر و یا نمونه های موجود تشخیص و نشان دهید[/dt_sc_h3]
[dt_sc_tabs_horizontal]
[dt_sc_tab title=”درباره”]
درباره گروه ها
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”ارومیه”]
ارومیه
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”مهاباد”]
مهاباد
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”خوی”]
خوی
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”اردبیل”]
اردبیل
.
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”بوشهر”]
بوشهر
.
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”شیراز”]
شیراز
.
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”خراسان شمالی”]
خراسان شمالی
.
[/dt_sc_tab]
[/dt_sc_tabs_horizontal]
[dt_sc_tabs_vertical]
الف) 4 نمونه صنایع دستی (برای هر استان نامبرده) از روی تصاویر و یا نمونه های موجود تشخیص و نشان دهید
[dt_sc_tabs_horizontal]
[dt_sc_tab title=”درباره”]
درباره گروه ها
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”ارومیه”]
آداب و رسوم نوروز در آذربایجان غربی
سنت کهن و دیرینه ای که همه ساله با اجرای یک سری آداب و رسوم در ایران توسط مردمانش جشن گرفته می شود عید نوروز می باشد، عیدی که در هر دیار با سنت های مربوط به خود آن شهر برپا می شود. از صله رحم گرفته تا آیین دید و بازدید تا روز سیزده بدر و شاید چند روز بعد از آن نیز ادامه داشته باشد.
آذربایجان غربی نیز از این امر مستثنی نبوده و طبق تاریخچه ای که دارد اهالی آن بنابه یک سری آداب و سنن به استقبال عید نوروز رفته و به خوبی و خوشی آن را جشن میگیرند. با ما در این بخش از فرهنگ و هنر نمناک همراه شوید تا با این رسم و رسوم، آشنا شوید.
گردگیری خانه ها
از اواسط اسفندماه در آذربایجان غربی تب و تاب خانه تکانی بالا می گیرد و غبار یک ساله خانه ها با آیین خانه تکانی زدوده می شود و یک رنگ و بوی تازه ای به خود می گیرد. این رسم در آذربایجان شرقی «هیس آلماق» نام دارد. مردم این منطقه هفته اول اسفندماه را «یالانچی چارشنبه» یا همان «چهارشنبه دروغین» و همچنین «چیلله قووان» نامگذاری کردهاند یعنی هفته ای که چله زمستان را فراری می دهد.
استقبال از عید نوروز با چهارشنبه سوری
اصلی ترین تدارکات استقبال عید نوروز با رسیدن چهارشنبه سوری استارت میخورد و برای برپایی یک جشن و دورهمی خوب چند روز قبل آجیل مخصوص و به قول آذربایجانی ها چارشنبه یمیشی که شامل گردو، بادام، نقل و کشمش می باشد خریداری می شود.
در این روز هوا که روبه تاریک شدن میرود هیزم هایی که از قبل جمعآوری شده اند را آتش زده و هر کدام از ساکنین این منطقه برای این که از زشتی ها و پلیدی ها در امان بمانند با خواندن شعری از روی آتش می پرند و پس از اینکه آتش را خاموش می کنند تازه مراسم ها و آیین و سنن مختلفی همچون شال انداختن از پشت بام و هدیه دادن صاحب خانه ها به کسی که شال انداخته شروع میشود البته این مراسم به نسبت گذشته دستخوش تغییراتی شده است.
مراسم بخت گشایی در چهارشنبه سوری
مراسم بخت گشایی یکی دیگر از رسوم چهارشنبه سوری می باشد که شامل گره زدن چارقد یا دستمال دختران دم بخت می باشد، آنها از اولین رهگذری که با آن روبرو می شدند درخواست می کردند که به امید باز شدن گره از کارشان گره را باز کنند.
هدیه برای عروس
ارسال هدیه به خانه نوعروسان از دیگر آداب و رسوم این روزها می باشد.
تکم چی های معروف اما فراموش شده
چند روز مانده به عید یک رسم زیبای دیگر به نام تکم چی وجود دارد که اخیراً به فراموشی سپرده شده است. تکم به یک بز ساخته شده از قطعات چوبی اطلاق می شود که به صورت نمادین در کوچه پس کوچههای روستاها و شهرهای این منطقه چرخانده می شود در حالی که همزمان شعر های دلنشین ترکی خوانده و آمدن عید را نوید می دهد. هیاهوی کودکان و نوجوانان در پیرامون تکم چی ها شور و حال خاصی به اجرای این رسوم میدهد.
سبزه رویاندن برای عید
رسم دیگری که در همه شهرهای ایران رایج است سبزه رویاندن با استفاده از گندم، عدس، جو و سایر روییدنی ها می باشد که یک الی دو هفته مانده به عید مقدمات آن را مهیا می کنند و تا روز عید آن را رشد می دهند چرا که در هر خانهای این سبزه نماد و مزه سر سبزی و رویش است که در روز سیزدهم نوروز به دامان طبیعت برمیگردد.
قدیمی ها معتقدند که ماندن سبزه در خانه پس از سیزده به در شگون نداشته و به نوعی می توان گفت که رها کردن آن در طبیعت و آب روان به معنی حیات و زندگی دوباره جانداران می باشد.
پذیرایی از میهمانان نوروزی با یمیش سوفراسی
خانواده های آذربایجان غربی در گذشته سفره سفید رنگ پارچه ای به نام بایرام سوفراسی یا همان سفره عید و یمیش سوفراسی پهن می کردند و هر مهمانی که از راه می رسید صاحب خانه درخواست می کرد تا پای آن سفره بنشیند در واقع این سفره، هم سفره پذیرایی به شمار می رفت و هم سفره هفت سین ولی به صورتی قدیمی و محلی و به دور از تشریفات امروزی برپا می شد.
زیبایی این سفره چهارگوش که با استفاده از نخ های رنگین و با سلیقه زنان هنرمند آذربایجان با طرح های گل و بوته سوزن دوزی شده است چندین برابر شده و پای همین سفره از میهمانان پذیرایی می شد.
در این گونه مجالس اکثرا بزرگترها در بالا و صدر مجلس و کوچکتر ها در پایین سفره نشسته و روبروی هر دو نفر یک بشقاب قرار داده میشد. ناگفته نماند که محتویات سفره قدیمی که تقریباً به 50 سال پیش برمی گردد به غیر از سفره هفت سین به سبک امروزی بوده است.
در سفرههای هفت سین قدیمی تنقلاتی مثل مغز بادام و گردو، کشمش، نخود، شیرینی های رنگی، نعنایی، خرما، انجیر، انار و سنجد، سیب، انگور سرخ، ترشی خربزه و ترشی انگور، حلوای خانگی و موادی همچون سماق، برنج، سیر، سرکه، بلغور، سبزه دیده میشد و جالب اینجاست که بدانید معمولاً از پخله باقلا یا گندم، سبزه عید را تهیه می کردند.
در گذشته معمولاً تا روز سیزدهم سفره عید خانواده ها به همان شکل باقی می ماند و در روز 13 سفره را جمع میکردند و سبزه آن توسط اعضای خانواده یا مسافران به دست آب روان و دامان طبیعت سپرده می شد چرا که به اعتقاد مردم ماندن سبزه در خانه در این روز شگون نداشته و چه بسا رها کردن آن در آب جاری نشان دهنده حیات دوباره و جریان زندگی جانداران می باشد.
زیارت اهل قبور و شهدا
مردم آذربایجان به یکسری رسم و رسوم مذهبی در اعیاد مختلف بسیار علاقه مند هستند و برایشان اهمیت دارد که شادی های خود را با اهل قبور سهیم شوند به همین خاطر در مناسبت های مختلف مخصوصاً عید نوروز اقدام به زیارت اهل قبور کرده و با پخش و توزیع نذری و قرائت فاتحه این رسم را به خوبی به جا می آورند چرا که بر این باورند ارواح مردگان همیشه در ایام مهم چشم به راه شان میباشند و طلب دعا و احسان از بازماندگان خود دارند.
در اعتقادات مسلمانان آذربایجان غربی آخرین روز از سال عارافات آخشامه معرفی شده است که همانطورکه پیش از این اشاره شد در این روز به زیارت اهل قبور می روند و سنگ قبر ها را شسته و گلاب پاشی می کنند و سوره جمعه و فاتحه می خوانند.
تحویل سال و دید و بازدید
مردم آذربایجان غربی با نزدیک شدن به زمان تحویل سال خود را با غسل مستحبی برای سال نو تطهیر می کنند و بزرگ خانواده با همراهی همسر و فرزندانش بر سر سفره عید مینشیند و سوره هایی از قرآن مجید را تلاوت کرده و بر تنگ ماهی فوت می کند و بر این باورند که هر گاه ماهی سرخ داخل تنگ وارونه شد نشان دهنده تحویل سال می باشد.
زمانی که سال نو تحویل شد دعای تحویل سال «یا مقلب القلوب و الابصار، یا مدبر اللیل و النهار، یا محول الحول و الاحوال، حول حالنا الی احسن الحال» توسط یک به یک اعضای خانواده خوانده می شود و سپس اولین روبوسی ها و تبریک های نوروز از پای همین سفره هفت سین خانواده با این جمله “بایرامین موبارک اولسون” شروع شده و به این جمله “سنینده بایرامین موبارک اولسون، یوز بله بایراملار گوره سن” ختم می شود.
آداب و رسوم سیزده بدر در آذربایجان
سیزده به در یکی دیگر از آداب و رسوم مهم ایام عید نوروز می باشد که مردم در این روز ساعاتی را به بیرون رفته و دل به طبیعت میسپارند. قدیمی ترین رسمی که با وجود گذشت سال ها هنوز هم که هنوز است برای مردم ایران بسیار با اهمیت است چراکه باورها و عقاید مختلفی در شکلگیری این روز دخیل بوده است.
بنابراین تا روز 12 فروردین ماه کمکم بازدیدهای نوروزی رو به اتمام می گیرد خانواده ها خود را برای مراسم سیزده به در طبیعت گردی و همچنین پی بردن به عظمت و خلقت خداوند آماده می کنند.
جالب است بدانید که در بین ساکنان شهرهای این استان مخصوصاً گیس سفیدان و پیرمردان یک باوری وجود دارد آنهم اینکه درختان بید در لحظه تحویل سال سر تعظیم فرود می آورند و آب ها بند آمده و از حرکت باز می ایستند و هر کسی که شاهد این اتفاق بود هر نیت و آرزویی که داشته باشد بی شک در نزد خدا برآورده خواهد شد.
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”اردبیل”]
آداب و رسوم و فرهنگ بومی اردبیل
ادبیات و فرهنگ بومی و مراسم ها در شهر اردبیل
تحقیق درباره اردبیل
اَردَبیل (نام باستان: آرتاویل ) یکی از کلان شهرهای ایران و مرکز استان اردبیل در شمال غربی این کشور است. این شهر در قبل و پس از اسلام مرکز آذربایجان بوده است.
شهرت و اهمیّت اردبیل تنها از آن جهت نیست که چند تن از پادشاهان ایران آن شهر را قرارگاه خود ساختند، بلکه از آن لحاظ است که سر حلقه فرقه صفویه، شیخ صفیالدین اردبیلی، از این جا برخاست و در همینجا به خاک سپرده شد.
با ظهور شیخ صفیالدّین و خاندان صفوی، اردبیل اعتبار ویژهای یافت، به طوری که این شهر در زمان تیمور، دارالارشاد و در زمان سلاطین صفوی با عنوان دارالامان از جایگاه خاصّ سیاسی، اجتماعی و فرهنگی برخوردار گردید. حکومت صفوی بسیاری از هرج و مرجها را که در ایران وجود داشت، برانداخت و یک حکومت دینی و مذهبی را پایهگذاری کرد که به گفته بسیاری از کارشناسان تاریخ، تشکیل دولت یکی از مهمترین وقایع تاریخ ایران به شمار میآید.
واژهٔ اردبیل یک واژه ایرانی است که ریشه در اوستایی دارد که از واژه «آرتا» (بهمعنی مقدس که در فارسی میانه تبدیل به «ارد» شدهاست و در کلماتی نظیر اردشیر، اردوان ، اردستان، اردکان آمدهاست) و «ویل» به معنی شهر تشکیل شدهاست. وسعت این شهرستان ۳۸۱۰ کیلومتر مربّع است و چهرهٔ عمومی شهرستان اردبیل متأثّر از ارتفاعات کوهستانهای ساوالان (سبلان)، باغرو (تالش) و بزغوش است که این عوامل طبیعی سبب محصور شدن آن شدهاند. اردبیل از مناطق با اهمیّت ایران به شمار میآید و دارای آثار و ابنیّه تاریخی و جاذبههای طبیعی بسیار زیادی است.
جغرافیا اردبیل
شهر اردبیل در میان دشتی با همین نام در ارتفاع ۱۵۰۰متری از سطح دریا و در میان کوههای باغرو (تالش) و سبلان در شمال غرب فلات ایران جای گرفته و دارای زمستانهای سرد و تابستانهای معتدل است.
مشاهیر اردبیل
شیخ صفیالدین اردبیلی: نیای بزرگ دودمان صفویان از سادات بومی اردبیل است.
شاه اسماعیل صفوی: اولینشاه؛موسس و بانی سلسله صفویه.
الهی اردبیلی: جلالالدین حسین بن شرف الدین عبدالحق اردبیلی متخلص به الهی، شاعر، متصوف، متکلم، فقیه و ریاضیدان بزرگ اسلامی در دهه هشتم و نهم هجری.
مقدس اردبیلی: از علما و فقهای شیعه امامیه در قرن دهم هجری.
حاج باباخان اردبیلی: سیاستمدار ایرانی در دورهٔ جنبش مشروطه بود.
صدرالممالک اردبیلی: از شاعران ترکی سرای و همچنین فارسی سرای دوره قاجار.
سید عبدالکریم موسوی اردبیلی: از مراجع تقلید شیعه ایرانی، رئیس سابق دیوان عالی کشور و دانشگاه مفید قم.
رحیم علیآبادی: کشتیگیر ایرانی و سومین مدال آور کشتی فرنگی ایران در رقابتهای قهرمانی جهان.
علی دایی: بازیکن و سرمربی سرشناس فوتبال ایران.
کریم انصاری فرد: از بازیکنان فوتبال ایران.
نصرالله ناصح پور: از استادان ردیفهای آواز ایرانی و از اعضای هیئت مدیره خانه موسیقی ایران.
غفور جدی اردبیلی: سرلشکر خلبان ایرانی.
جواد علیزاده: کارتونیست و کاریکاتوریست ایرانی و مدیرمسئول، صاحب امتیاز و سردبیر مجله طنز و کاریکاتور.
حسین رضازاده: ملیپوش سابق تیم ملی وزنهبرداری ایران و از اعضای شورای شهر تهران.
فرهاد قائمیان: بازیگر سرشناس سینما و تلویزیون ایران.
سلیم مؤذنزاده اردبیلی: از مداحان مشهوراهل بیت.
رحیم مؤذنزاده اردبیلی: اذان گوی مشهور ایرانی و تاریخی جهان اسلام درآواز بیات ترک و در گوشه روح الارواح است.
علی نیکزاد: سیاستمدار و وزیر راه و شهرسازی سابق دولت محمود احمدینژاد.
جابر عناصری: استاد و شاهنامهپژوه، ایرانشناس و تعزیهشناس ایرانی.
بابا صفری: مولف و تاریخنگارایرانی بود که کتاب اردبیل درگذرگاه تاریخ از اوست.
ناصر چشمآذر: موسیقیدان، آهنگساز و تنظیم کننده ایرانی است.
ودود مؤذن: نقاش، خواننده و نوازنده و پیکرتراش ایرانی است.
محمدرضاحسین زاده: مدیر عامل بانک ملی ایران
عبدالرحمن عالم: استاد برجستهعلوم سیاسی دانشگاه تهران و صاحب آثار ارزشمند در زمینه علم سیاست می باشد.
غذاهای سنتی شهر اردبیل
از غذاهای سنتی اردبیل میتوان به یرآلما کبابی. کباب شیشلیک، آلبالو پلو، لپه خورشت، اوماج آشی، آش دوغ، سوتلی آش، یارما آشی، بزباش، پیچاق قیمه، تاسکباب، ترحلوا، دومه کباب، باستیرما پلو، ترشیقرمه، چیغیرتما، حلوای سیاه، حلوای زرد، حلوای زنجبیل، خشیل، خورش قاتق، ساجایچی، سوغانسو، قرمهسبزی، قویماق، قیساوا، قیقاناق، کوفته، لونگی و هرا اشاره کرد.
آداب و رسوم اردبیل
بازی ها
گیزلین پاچ
معادل فارسی این کلمه “قایم موشک بازی” است و ترتیب بازی نیز تقریبا به همانگونه می باشد . در این بازی دسته ای از کودکان یک نفر را از بین خود وادار به بستن چشم یا روی کردن بدیوار می نمودند. آنگاه خود بی سر و صدا و به نحوی که او در نیابد از کنار وی دور شده هر یک در جائی پنهان می گشتند دقایق بعد آنکه چشمش بسته بود با صدای بلند داد می زد “گیزلین پاچ و گلدیم قاچ” و بلافاصله در پی جستجوی آنها به اینطرف و آنطرف می رفت و در یک مدت متعارف اگر موفق یافته یکی از آنها را پیدا می کرد برنده می شد و الا بچه ها از مخفی گاه خود در آمده به محل اولیه باز می گشتند .
گیرجنه بازی
گیرجنه به معنی فرفره در زبان فارسی امروزی است و مراد از آن جسمی است که بدور خود می چرخد . این کلمه در اردبیل و در معنی خاص به تکه چوبی گفته می شد که خراطها آنرا به شکل استوانه و به قطر تقریبی سه تا چهار سانتی متر و ارتفاع هفت تا هشت سانتیمتر می تراشیدند و یک قاعده آنرا بشکل مخروط در می آوردند .
وسیله بازی غیر از گیرجنه “قمچی” بود و آن عبارت از ترکه ای از چوب بود بطول تقریباً نیم متر که بر یک سر آن نواری از پارچه و قماش یا نخ کنفی و غیره می بستند و طول این نوار به درازای چوب قمچی انتخاب می کردند. گیرجنه را بر روی نوک تیز آن با دست و در روی زمین صاف می چرخانیدند و سپس برآن می زدند و بدین طریق آنرا به چرخش وا می داشتند و چه بسا که ساعتها خود را با آن سر گرم می ساختند .
چلینگ آغاج
نام فارسی آن “الک دولک” است ولی طرز بازی آن دو در اردبیل و تهران با هم فرق داشت . وسیله این بازی دو تکه چوب دستی یکی بطول تقریبی ۷۵ و دیگری ۲۰ سانتیمتر بود که اولی را “آغاج” بمعنی چوب و دومی را “چلینگ” می گفتند . این بازی در اردبیل دو مرحله داشت “توخماغی” و “یانی” در قسمت اول بازی که نوبت بازی با او بود آغاج را از یک سر در کف دست طوری می گرفت که دو سه سانتی متر آن در بالای دست و بقیه در زیر دست او رو به پائین قرار گیرد آنگاه چیلینگ را بر روی آن دست و پشت بر آمدگی چوب می گذاشتند و سپس آنرا به هوا می انداختند و با پائین چوب محکم می زد .
تکسن جوت
با خوراکیهائی مثل نخود چی و کشمش صورت می گرفت و یکی از بازیکن ها از آنها را در مشت بسته خود گرفته از دیگری می پرسید “تک سن جوت” یعنی تعدادی که در دست اوست طاق می باشد یا جفت ؟ اگر جواب طرف با آنچه که در مشت او بود مطابق در می آمد برنده می شد و آن مقدار نخود چی یا کشمش را که در دست وی بود از او می گرفت . اما اگر جواب او با آن مطابق در نمی آمد بازنده می شد و به همان تعداد از آن خوردنی به وی می داد .
گلین و بیگچه
مهمترین بازی آنها عروسک بازی بود که بنام “گلین” می نامیدند . گلین در زبان ترکی بنام “عروس” است و در عمل به مجسمه های بخصوصی گفته می شد که به شکل عروس می ساختند . در قدیم خود دخترها آنها را می ساختند و گاهی هنر قابل تحسینی در این باب از خویش نشان می دادند و عروسکهای می دوختند که در حد خود از بهترین آنهائی می شدند که انسان می تواند با دست و با مواد اولیه بسازد.
مواد لازم برای ساختن ساده ترین آنها سر شاخه های نازک چوب و یپبه و چیتهای رنگارنگ بودند دو تکه چوب را بشکل صلیب و به اندازه ای که می خواستند با نخ به هم می بستند . آنگاه در قسمت بالای آن با پنبه و گاهی با گذاشتن دگمه صورتی بشکل دایره ترتیب می دادند و برای زیبائی روی آن پس از نقاشی پرده خارجی قلوه گوسفند را که پرده شفاف و حاکی ماوراء بود و بنام “بوئرگ” خوانده می شد می کشیدند.
بش داش
نحوه بازی چنین بود که یکی از آنها که نوبت بازی با او بود پنج سنگ مزبور را در کف دست گذاشته همه را با هم رو به بالا در هوا می انداخت و بلافاصله پشت همان دست گذاشته همه را با هم رو به بالا در هوا می انداختند و بلافاصله پشت همان دست را برای گرفتن آنها در مسیر سقوط آنها قرار می داد .
اگر سنگها ولو یکی از آنها در پشت دست قرار می گرفت همانها را بهمان شکل باز در هوا می انداخت و این بار با کف دست آنها را می گرفت در حرکت سوم و چهارم و پنجم هم سنگها را در زمین می ریختند و یکی از آنها را برداشته به هوا می انداختند و تا گرفتن آن سنگهای روی زمین را ابتدا دو تا دو تا بعد سه تا و یکی و بالاخره هر چهار تا را یکجا از زمین برداشته با همین دست که سنگها در آن بود سنگی را که از هوا پائین می آمد می گرفتند.
اگر موفق باین کارها نمی شدند خودشان می مردند و بازی را تحویل طرف می دادند . در مرحله ششم نوبت تعویض سنگها بود بدین معنی که سنگها را همچنان در زیر زمین می ریختند و یکی را برداشته به همان شکل به هوا می انداختند و تا گرفتن آن یکی از سنگها را برمی داشتند . در نوبت دوم که سنگها را به هوا می انداختند آنرا که از زمین برداشته بودند با یکی از سنگها که در زمین بود عوض می نمودند و بدین طریق پس از آنکه یک یک آنها را تعویض می کرد مرحله هفتم بازی آغاز می گردید.
در این مرحله هم سنگها را به زمین ریخته یکی را برمی داشتند . آنگاه دو انگشت بزرگ و ابهام را بصورت دروازه ای در مقابل آنها می گذاشتند و در فاصله ایکه سنگ برداشته شده را که به هوا انداخته بودند ، بگیرند . سنگهای روی زمین را یک یک با دست دیگر زده از آن دروازه می گذرانیدند . در مرحله هشتم سنگها را در کف دست گذاشته یکی را به هوا انداختند و تا گرفتن آن سنگهای دیگر را یکجا روی زمین می گذاشتند و با ر دیگر آن سنگ را که گرفته بودند به هوا انداخته تا پایین آمدن آن چهار سنگ دیگر را یکجا از زمین برداشته و سنگ به هوا انداخته شده را نیز می گرفتند . اگر این مراحل بپایان می رسید آن یکی برنده می شد و هر گاه در وسط بازی با اصطلاح خودشان می مرد بار دیگر که نوبت به او می رسید از همانجا که مانده بود بازی را تعقیب می نمود .
پوشاک سنتی (لباس های محلی) اردبیل
در برخی از مناطق این استان چون منطقه مغان و ارسباران ، درمیان عشایر کوچ نشین و میان روستاییان استفاده از لباس های محلی توسط مردان و زنان عمومیت دارد . لباس های محلی ایل شاهسون و ارسباران یکی از مهمت ترین جاذبه های فرهنگی به شمار می آیند. مردان ایل پوشاک اختصاصی ندارند . پوشاک آنها کت وشلوار و کلاه ( معروف به کپی یا کلاه ترک دار و نظیر کلاه مردان گیلان ) می باشد .
پیراهن زنان ایل شاهسون از رنگ های متنوع و شاد تشکیل شده و بلند است .
تنبان شلیته ای است که زنان می پوشند و شبیه تنبان های بانوان گیلان ، بختیاری و قشقایی است . جلیقه زنان شاهسون را پارچه های دوخته شده بدون آستین تشکیل می دهد .
موسیقی سنتی
موسیقی محلی استان اردبیل در قالب موسیقی اصیل آذربایجان به عنوان یکی از انواع موسیقی غنی شرقی ، برگرفته از حقایق تاریخی و فرهنگی این خطه است . موسیقی محلی اردبیل در دو گروه موسیقی ردیفی یا مقام وموسیقی عاشیقی تقسیم می شود. در اردبیل نوازندگان زن را سازاندا و نوازندگان مرد را عاشق مطرب می نامند .
از ابزار موسیقی این استان می توان به قاوال که همان دایره آذربایجانی است . بالابان (سازی بادی که چون برای نواختن بن دو لب قرار می گیرند ( به فارسی بالبان و به آذری بالابان ) تار (از سازهای ذهی است که با زخمه نواخته می شود ) دهل ( همان ناقارای آذری) دف کیمیانجا (کمانچه ) و … اشاره کرد.
خواستگاری رسمی و عقد خوانی در اردبیل
پس از آنکه دختری مورد پسند قرار می گرفت اقدام به خواستگاری رسمی می شد . علامت قبول ازدواج از طرف خانواده دختر چای شیرین بود و در این روز از اقربای دختر هم عده ای بدین مجلس که به “شیرنی ایچدی” معروف بود ، دعوت می شدند . در این مجلس میزان مهریه و شرایط طرفین و تاریخ عقد مشخص می شد نامزدی رسمی وقتی صورت می گرفت که مراسم مخصوصی به نام “شال اوزوک” انجام یابد اوزوک لفظ ترکی و به معنی انگشتری است و شال به همان معنائی است که در زبان فارسی نیز مصطلح است.
عقدخوانی
بین نامزدی و عقد خوانی مدت زیادی طول نمی کشید و از کسان طرفین برای مجلس عقد دعوت می شد و این دعوت غالباً از مردان مسن و میانسال به عمل می آمد . عقد خوانی در خانه دختر به عمل می آمد ولی مخارج آنرا خانواده پسر بر عهده داشت . وقتی که صیغه عقد جاری می شد مجلس در سکوت عمیق و روحانی خاصی فرو می رفت و همه به جملات خوانندگان صیغه توجه می کردند . عروس در اتاق دیگری که او را بر روی ظرف مسینی می نشاندند و در وسط پارچه ای که در بالای سر او گرفته بودند . دو تکه قند را به هم می سائیدند چون صیغه به پایان می رسید همه مبارکباد می گفتند . آنگاه با چای و شیرینی از حضار پذیرائی می کردند .
پارچه کسدی
قبل از بردن عروس به خانه بخت جشن دیگری گرفته می شد که مختص زنها بود . مراد از این جشن آن بود که کسان طرفین دور هم بنشینند و لباسهای عروس را بریده و بدوزند . ولی در طول زمان این کار صورت تشریفاتی به خود گرفته مبدل به یک جشن رسمی برای نشان دادن لباسها و زینت آلات عروس به دیگران شده بود .
در آن مجلس ، که در خانه عروس برگزار می شد . سازنده ها یعنی خوانندگان و نوازندگان زن دعوت می شدند و با پذیرائی های گرم جشن می گرفتند و در ضمن آن لباسها و زینت آلاتی را که خانواده داماد برای عروس آورده بودند به مهمانان نشان می دادند . فردای آن روز کسانی از نزدیکان داماد به اتفاق خیاط به خانه عروس می آمدند و قسمتی از پارچه ها را بریده برای روز عروسی لباس می دوختند .
حنا گجه سی
حناگجه ، شبی بود که فردای آن عروس را به خانه داماد می بردند . این جشن هم در خانه عروس و هم درخانه داماد گرفته می شد . حنا گجه خانه عروس مخصوص دختران و زنان جوان بود اینان ، از هر دو خانواده ، از بعد از ظهر آنروز به خانه عروس دعوت می شدند و با او به حمام می رفتند و غروب برگشته در خانه عروس جشن می گرفتند و چون به دستهای عروس حنا می بستند از این رو آنرا حنا گجه یعنی شب حنا بندان می گفتند . جشن خانه داماد هم با شرکت پسران جوان برگزار می شد و دوستان و همسالان وی در آنجا گرد آمده با او به حمام می رفتند .
شب عروسی
بردن عروس به خانه داماد غالباً بعد از غروب صورت می گیرد . در زمانهای قدیم بعضی از خانواده ها عروس را با اسب بخانه داماد می بردند ولی بعد ها درشگه جانشین اسب شد و امروزه از ماشین استفاده می کنند . بعد از ظهر روزی که غروب آن عروس به خانه داماد می رفت جهزیه او را به اضافه لباسها و تحفه هائی که از روز نامزدی به بعد برای او آورده بودند ، به خانه داماد می بردند . عروس را مشاطه آرایش می داد و هنگام رفتن او به خانه داماد چادری به سرش می انداختند و زنهای مسنی از خانواده او وی را همراهی می کردند.
یکنفر” ینگه” هم همراه آنها می شد تا آداب و مراسم به حجله رفتن عروس را به وی بیاموزد و در برابر کینه توزی احتمالی از او مراقبت کند . موقع رفتن عروس پدر وی ، و در صورت نبودن او برادربزرگ یا عموی او ، دم در خانه دعای خیر می داد و خوشبختی او را آرزو می کرد . در خانه داماد معمولاً شام تهیه می شد و از مردان و زنانی از بستگان طرفین دعوت به عمل می آید . رسم براین بود که داماد سه تا سیب به پشت عروس بزند و به سر او نقل و نبات بریزد و پول نثار کند . در مدخل راهروی ساختمان مجموعه یا طشت مسین می گذاشتند تا عروس از روی آن بگذرد و مثل مس در آن خانه محکم بماند .
ترک پلو
فردای شب عروسی برای ناهار عروس غالبا مادرش “قویماق” می فرستاد و برای شام او نیز از خانه پدرش ترک پلو می آوردند . ترک غذای مخصوصی است و آن پلویی است که با زعفران و شکر و روغن مثل کته پخته می شد . پلو را نیز گاهی با دو یا سه خورش می پختند و همه آنها را با دیگ و ظرفهائی که در آنها پخته بودند ، می فرستادند. فرستادن ترک پلو هم دارای تشریفاتی بود و در خانه عروس برای شرکت در این مراسم از جمعی از نزدیکان دعوت می شد . هم چنین کسان داماد از اقربای نزدیک خود برای صرف این غذا دعوت می کردند.
اوز آشدی
عروس از ساعت ورود روی خود را از دیگران ، یعنی مردان و زنان خانواده شوهر ، می پوشانید و روز اول برای آنکه نزد مادر شوهر یا خواهران وکسان داماد چادر از سر او بردارند هریک از آنها چیزی به وی هدیه می دادند . این هدیه بسته به تمکن مالی خانوادگی فرق داشت و در خانواده های متمکن سکه طلا بود و آنرا “اوز آشدی” می گفتد یعنی رونما.
بنده تخت
چون انتظار ورود مهمان برای خانواده داماد درمدت یک هفته و ده روز اول کار مشکلی بود لذا بعدها روز سوم عروسی را با اصطلاح عوامانه بنده تخت که تحریف شده عبارت “بانو به تخت” است بدین کار اختصاص دادند و بعد از ظهر آنروز را به طور رسمی برای پذیرائی از مهمانان مشخص ساختند .
ایاغ آشدی
پس از پایان این قبیل مراسم ، عروس و داماد به قصد بازدید به خانه های منسوبان و دوستان خود می رفتند. بعد از این بازدیدها تشریفات ایاغ آشدی آغاز می شد و آن عبارت از مهمانی هائی بود که خویشان و دوستان عروس و داماد ، متناسب با درجه نزدیکی که با آنها داشتند ، به افتخار آنان ترتیب می دادند و از خانواده های طرفین نیز دعوت می نمودند .
ادبیات بومی اردبیل
زبان و گویش اردبیل
قبل از مهاجرت آریایىها به ایران، زبان مردم اردبیل، زبانى بومى بوده است. پس از استقرار مادها در اردبیل، زبان اوستایى در این استان رایج میگردد. در دوره هخامنشیان زبانى فارسى وارد این استان مىشود البته مردم این سرزمین زبان آذرى که آمیختهاى از زبان مادى و بومیان اردبیل بوده تا دوره اشکانیان و سلوکیان نیز حفظ میکنند.
بعد از حمله اعراب به ایران، زبان عربى در این سرزمین گسترش مىیابد و زبان فارسى کمکم رایج می شود. در دوره صفویان نیز مردم این استان به زبان آذرى تکلم میکرده اند. با آمدن ترکان به ایران و استقرار آنها در اردبیل کمکم زبان ترکى در اردبیل رایج میگردد و از این زمان زبان ترکى در این استان ماندگار میشود و تا امروز نیز باقى مانده است.
در گذشته زبان مردم اردبیل آذرى بوده است که به مرور زمان با زبان فارسى و ترکى آمیخته شده است و هم اکنون به جز در برخى از روستاهاى خلخال، اثرى از زبان آذرى وجود ندارد. مردم اردبیل در حال حاضر به زبان ترکى تکلم مینمایند و زبان فارسى نیز در بین آنها رایج است. از این رو میتوان آنها را ذولسانین دانست. مکاتبات مردم و برنامه تحصیلات در مدارس به زبان فارسى انجام مىشود و جوانان این استان با فارسى آشنایى کامل دارند.
برخى از واژه هاى رایج در زبان اردبیلى عبارتند از:
درده جر: فرد مریض و لاغر و ضعیف.
وریان: بند آب.
کوشن: کشتزار.
در سال ۱۳۶۵ در …مشاهده کامل متن حدود ۴۶/۵۸ درصد جمعیت استان زبان فارسى را یاد نداشتند و ۴۸/۴ درصد فقط فارسى را میفهمیدند و ۶۳/۳۶ درصد نیز میتوانستند به زبان فارسى سخن بگویند.
همچنین در برخى نقاط استان مثل امامرود، شهر کلور خلخال و روستاهاى اطراف آن زبان تاتى ـ آمیختهاى از زبانهاى طالشى، کردى و مازندرانى و در برخى نقاط مثل دهستان عنبرآباد شهرستان نمین گویش طالشى رایج است.
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”بوشهر”]
خوی
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”فارس”]
آداب و رسوم بختیاری های با غیرت ایرانی
اقوام مختلف ایرانی با توجه به محدوده جغرافیایی خاص خود نمادهای فرهنگی خود را حفظ کرده اند و هر یک از آنها آداب و رسوم خاص خود را دارند.
بختیاری ها یکی از اقوام ایرانی ساکن استان های چهار محال و بختیاری، خوزستان، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد و اصفهان هستند که آداب اصیل خویش را حفاظت کرده اند و آداب اصیل آنها همچنان بکر و دست نخورده باقیمانده است. در این بخش از فرهنگ و هنر نمناک برخی از آداب اصیل بختیاری ها را بیان می کنیم.
آشنایی با زبان و لباس بختیاری ها
قبل از بیان آداب و رسوم بختیاری ها مختصری با قوم بختیاری و زبان و نحوه لباس پوشیدنشان آشنا شوید:
ایل بختیاری، یکی از قدیمی ترین ایلات ایران است که در بخش های جنوب غربی، غرب و تا حدودی، جنوب ایران زندگی می کنند و به گویش بختیاری که یکی از گویش های زبان لری است تکلم می کنند.
ایل بختیاری دارای تقسیمات خاص طایفه ای هستند و به دو شاخه هفت لنگ و چهارلنگ تقسیم می شوند که چهارلنگ خود به 5 باب و هفت لنگ به 4 باب تقسیم می گردد و هر باب نیز از چندین طایفه تشکیل می شود. اقوام بختیاری، ریشه در نژاد آریایی دارند و اصالت آن ها را از پارت های آریایی می دانند. ابتدا بختیاری ها دارای آیین زرتشت به حساب می آمدند ولی بعدها با ورود اسلام، به این دین مقدس و مذهب شیعه گرویدند.
مردم بختیاری پوشش خاصی دارند. مردان بختیاری کلاه نمدی به رنگ های مشکی و قهوه ای بر سر گذاشته و بالاپوشی به نام چوقا بر تن می کنند که از شانه ها تا حدود زانوها را می پوشاند. زیر چوقا در زمستان لباس گرم و در تابستان پیراهن می پوشند. شلوار مردان بختیاری سیاه رنگ و گشاد و معروف به (دبیت) است که اگر شلوار دبیت را با کت بپوشند، از یک کمربند چرمی محکم استفاده کرده و اگر همراه چوقا پوشیده شود، روی آن شال می بندند. آنها کفشی به نام گیوه به پا می کنند.
لباس زنان بختیاری لَچَک ( کلاه مانندی که با سوزنی به مینا متصل می گردد)، زیر لچک، مینا (روسری بلند از پارچهٔ نازک حریر)، بند سوزن، دستمال(نوعی پیشانی بند )، پیراهن، شلوار قِری و کفش یا ارسی می باشد. شلوار قِری دامنی با چین های فراوان است که نیم تنهٔ پایین بدن را می پوشاند. به علت سنگینی شلوار به جای کش، از بند یا طناب باریکی استفاده می کنند که در اصطلاح محلی به آن دُم شلوار می گویند. زنان، زیر شلوار قری یک زیرشلواری می پوشیدند که به آن پاکَش می گویند.
آداب و رسوم عروسی و ازدواج در اقوام بختیاری
در اقوام بختیاری ازدواج فامیلی بسیار رایج است و در گذشته هر دختری را که به دنیا می آمد به روش ناف برون برای پسری در نظر می گرفتند. این قوم اصیل بندرت افراد غریبه را، جهت ازدواج می پذیرند.
در قوم بختیاری گاهی ازدواج به روش خون بس برای جلوگیری از دامنه اختلافات انجام می شود یعنی اگر در میان دو طایفه جنگی رخ دهد که سبب کشته شدن فردی شود، دختری از خانواده قاتل را به عقد یکی از آقایان طایفه مقتول در می آورند تا در میان دو طایفه صلح برپا شود.
یکی دیگر از روش های مرسوم ازدواج در بین بختیاری ها ازدواج گا به گا است. اگر در خانواده عروس و داماد، دختر و پسر جوانی وجود داشت، به میل خود آنها، داماد، دختر یا پسر خانواده عروس را به عقد اعضای خانواده خود درمی آورد.
امروزه رسم ناف بران و … در میان بختیاری ها کم رنگ شده و پسر پس از انتخاب دختری به خواستگاری او می رود. انتخاب همسر اغلب سنتی است و توسط خانواده صورت می گیرد. در مراسم خواستگاری مادر داماد به نشانه نامزدی روسری زیبایی به سر عروس خانم می کند و خانواده عروس هم به معنی قبول خواستگاری نبات و شیرینی به اقوام داماد می دهند.
دختران نامزد شده تا زمان عروسی شروع به بافتن قالیچه می کنند تا هنگام عروسی همراه خود به خانه داماد ببرند. بنا بر رسوم قوم بختیاری معمولاً داماد به عنوان حق شیر یا شیربها، هدیه ای گرانبها یا مبلغی پول به مادر عروس میدهد که صرف خرید جهیزیه برای عروس می گردد پدر عروس تعدادی وسایل خانه، لوازم و امکانات مربوط به خانم ها و گاهی یک گاو ماده یا یک رأس قاطر و یا یک مادیان را به عنوان جهیزیه به منزل داماد می فرستد.
داماد نیز قبل از برگزاری مراسم عقد، باید به کوهستان رفیع کلار از کوههای استان چهارمحال و بختیاری رود و بز یک شاخی به نام بز کل را به منظور تهیه غذای مراسم ازدواج، شکار کند. روزی که قرار است جوان راهی شکار شود، رسم است که بر کمر جوان شال بسته شود. شکار بز کل، در اقوام بختیاری دلیلی بر شجاعت و دلاوری، داماد است.
مراسم ازدواج بختیاری ها چند روز طول می کشد که تمام طایفه آنها در مراسم شرکت می کنند. شب عروسی اقوام و بستگان داماد پس از صرف شام به خانه عروس خانم می روند و عروس را سوار بر اسب می کنند و بقیه پیاده با صدای ساز و دهل عروس را تا خانه داماد همراهی می کنند.
از دیگر آداب اصیل این مراسم، رقص محلی و ترکه بازی، خواندن ترانه های شاد آهای گل و دوال آل است.
هی هم اویذیم هم اویذیم های گل، آهای گل
هی مگوهین دیر آمدین، آهای گل
هی پل بونذین پل بوندین های گل، آهای گل
هی چوانار ترکه فلوس، آهای گل
هی تا بیاهه بگذرده های گل، آهای گل
هی آقا دوا با عروس، آهای گل
وقتی عروس به درخانه داماد رسید، آتش بزرگی را فراهم می کنند و عروس خانم را چندبار به دور آتش می چرخانند و سپس خونریزی می کنند و سر میش یا بره ای را می برند. فردای شب عروسی خانواده دختر، غذایی را تهیه می کند و آن را در خانه داماد به او تقدیم می کنند تا در همان جا صرف شود. این کار را آش بردگونی می گویند. اقوام عروس و داماد پس از گذشت چند شب از عروسی، آنها را برای صرف شام یا ناهار دعوت کرده و هدیه ای را بنا بر وسع مالی خود به آنها می دهند.
آداب و رسوم عید نوروز اقوام بختیاری
اقوام بختیاری نیز مانند سایر اقوام ایرانی قبل از عید نوروز رسم خانه تکانی و شستن فرش ها، خیساندن و سبز کردن، دانه هایی نظیر گندم، عدس و ماش را دارند. اقوام بختیاری در روز قبل از عید، مراسم عید علفه برگزار می کنند و در عید علفه، بر سر مزار عزیزانشان می روند. از کارهای شورانگیز دیگر آداب عید سنت چهارشنبه سوری و پریدن از روی تعداد فرد آتش و تهیه تعداد فرد در سبزه ها است.
یکی از آداب جشن نوروز، شال اندازی است که در این آیین، جوانان به بام همسایگان و خویشان می روند و از درون روزنه بالا یا تاق شال درازی را به درون اتاق می اندازند و صاحبخانه هدیه ای در شال می گذارد.
مردم ایل بختیاری در عید نوروز سفره هفت سین گسترده و بر سر سفره هفت سین خود قرآن، سبزه، سمنو، تنگ زیبای پر از ماهی و… می گذارند. رسم پختن سمنو نیز در عید نوروز و در میان قوم بختیاری وجود دارد. خانواده های داغدار سفره ی عیدشان را در جوار مزار عزیزشان می گسترانند.
زنان ایل بختیاری بنا بر رسوم قدیمی، قبل از عید گیسوان و دست های خود را حنا می بندند و با گندم برشته به همراهی شاهدانه در عید نوروزپذیرایی می کنند. زمان تحویل سال بزرگ خانواده قرآن می خواند و پولی را از میان قرآن به نشانه خیروبرکت و افزایش روزی، به فرزندان خود می دهد.
پس از تحویل سال نیز بزرگان خانواده به همراه دیگر اعضای فامیل، دسته جمعی به دیدار اقوام و بستگان می روند و بعد از دیدار از هر خانواده، اعضای آن خانه را نیز در امتداد مسیر بازدید، با خودشان همراه می کنند.
مراسم باریدن و قطع باران
مراسم چل کچلون در میان بختیاری ها رواج دارد که زمانی برگزار می شود که باران بسیار ببارد و باعث پریشانی مردم شود. بارش بیش از اندازه، احتمال خسارت و جاری شدن سیل را افزایش می دهد. مراسم طلب باران (کل علی کوسه) در مواقع خشکسالی برگزار می شود که یک نفر آدم کوسه (بی ریش و سبیل) را انتخاب می کنند و برایش ریش و سبیل می گذارند. یک کیسه چرمی بزرگ را نیز روی سرش قرار می دهند؛ لباس های گشادی به تنش می کنند و کیسه ای را هم روی دوشش می گذارند.
آداب و رسوم زایمان در میان بختیاری ها
ولادت نوزاد در اقوام بختیاری مراسم ویژه خود را دارد. زنان سرد و گرم چشیده بختیاری با نگاه به زن باردار جنسیت فرزند او را حدس می زدند، اگر زن زبر و زرنگ بود یا چهره اش سرخ و سفید بود، معتقد بودند بچه اش پسر است اما اگر زن تنبل بود یا صورتش تیره بود، معتقد بودند بچه اش دختر خواهد بود.
رسم است برای سهولت زایمان در نزدیک زائو، قابله گیاه « فنگ سیاه» دود کند. سپس بعد از تولد، قابله ناف نوزاد را بریده، او را می شوید و قنداق می کند.
بختیاریهای ایذه در جریان نامگذاری کودک، نام اقوامی که قرابت نزدیکی با آنها دارند و یا وفات یافته اند، را بر نوزاد نمی گذارند و آن را بد شگون می دانند و اغلب اسامی مذهبی را انتخاب می کنند.
بختیاری ها قبل از به دنیا آمدن کودک دو اسم پسرانه و دخترانه انتخاب می نمایند و با تولد نوزاد و مشخص شدن جنسیت آن یکی از آنها را مورد استفاده قرار می دهند.
هنگام دندان درآوردن کودک نیز مقداری نخود و گندم بو داده و به همسایگان می دهند و در عوض هر همسایه مقداری شیرینی یا حتی پول خرد، به جای آن در ظرف قرار می دهد. بختیاری ها 3 روز پس از تولد، نوزاد را به حمام میبرند و هفت روز پس از تولد نیز هم نوزاد و هم زائو به حمام میروند.
آداب شکار بختیاری ها
رسم شکار در بین اقوام بختیاری رایج است اما بختیاری ها صید و شکار، هر حیوان زنده را بر خود روا نمی دانند و حیوان ماده یا جوان را شکار نکرده بلکه حیوان نر پیر را شکار می کنند. بختیاری ها بر حسب عقایدی شکار کبک را ثواب می دانند زیرا معتقدند علت قرمزرنگ بودن نوک کبک فرو نمودن نوک در خون شهدای کربلا است.
تیهو پرنده ای زیبا که در هنگام خطر به طرف سربالایی در کوهستان پرواز می کند، بز کوهی و میش کوهی نیز، از موارد دیگر شکار هستند. بختیاری ها هنگام شکار اشعاری معروف به صیادی می خوانند.
همانطور که گفتیم جوانان بختیاری قبل از عروسی، برای تهیه گوشت مورد نیاز جهت غذای مراسم شادی به شکار می روند، نامزد جوان شکارچی برای او لباس شکار دوخته و مادر داماد و خواهران و دختران بختیاری مشغول تهیه نان و دوغ تازه و کره محلی می شوند تا او همراه خود ببرد. سپس جوان توسط افراد فامیل و خویشان بدرقه می شود و راهی شکار می گردد. پس از شکار و بازگشت به ایل مراسم عقد و ازدواج جوان صورت می گیرد و گوشت شکار جهت تهیه غذای عروسی استفاده می شود.
مراسم عزاداری در ایل بختیاری
مردم بختیاری در هنگام عزا خویشان خود را تنها نمی گذارند و به محض از دست دادن عزیزی از اقوام، برای دلداری و تسلی خاطر بازماندگان به خانه آنها می روند و با تمام وجود به همدردی و عزاداری می پردازند. هنگام عزا آنان لباس سیاه بر تن می کنند و در غم از دست دادن جوانان ترانه ای غم انگیز و سوزناک به نام گاگریو را به زبان لری بختیاری زمزمه می کنند و بقیه زنان هم او را همراهی می نمایند.
صاحب عزا نیز یک چادر سیاه برای افرادی که از طوایف و تیره های مختلف و از موقعیت راه دور به دیدن آنان می آیند، برپا می کنند. افراد در هنگام سر زدن به صاحبان عزا و برای کاهش مخارج عزاداری، کمک مالی کرده و تا جائیکه در توان دارند به بازماندگان یاری می رسانند و اصطلاحاً «سرباره» می پردازند. بر مزار مردان دلیر بختیاری به نشانه دلاوری آنها شیر سنگی را نصب می کنند که به نام «بردسنگی» معروف می باشد.
اعتقادات و باورهای قوم بختیاری
زن بختیاری در دامنه های زاگرس، همواره در کنار مردمانش قدم برمی دارد و زندگی می کند و برای دفاع از سرزمینش در کنار مردان و پابه پای آنان می جنگد. زن بختیاری، هیزم می شکند و به کشاورزی می پردازد، نان می پزد و مادرانه کودکش را بزرگ می کند. قالی می بافد و به دامپروی، می پردازد و از دام هایش مراقبت می کند و پس از ازدواج، در کنار مردش می ایستد. او برای رفع اختلافات به وسط دعوا می رود و تهدید به برداشتن مینا یا روسری اش می کند و مرد بختیاری که طاقت برداشتن مینای داگپ را ندارد دعوا را فیصله می دهد.
در اقوام بختیاری اگر فرزند اول زنی پسر باشد، آن زن با ارزش و قابل احترام است زیرا پسردار شدن را مترادف با ازدیاد قدرت جنگاوری، اصالت، حفظ و انتقال فرهنگ بزرگان می دانند. اگر زنی پسر دار نشود او را اجاق کور می دانند.
آنها اعتقاد به ستاره نحس دارند و بر این باورند که زمان خروج از خانه و کوچ رفتن و … با این ستاره در آسمان مواجه نشوند. آنها با قربانی کردن بلا و شر را از خود دور می کنند.
غذاهای محلی ایل بختیاری
چنانچه پیش از این در آشپزخانه نمناک گفتیم غذاهای خوشمزه ایل بختیاری متنوعند اما از معروفترین غذای بختیاریها عبارتند از:
- کباب های خوش طعم مانند کباب بختیاری
- آش دوغ با سبزی های خوش رایحه و منحصربه فرد
- گوجه پلو که گوشت گوسفند در آن به صورت جداگانه طبخ می شود.
- کوفته که از غذاهای شب عید است و درون آن یک سکه قرار می دهند و اگر کوفته سکه دار نصیب کسی شود، اتفاقات خوب برای فرد پیش می آید.
- اُماج نوعی غذای محلی است که در آن سبزی آش، آرد الک شده، پیازداغ، عدس و سبزی آش را که بیش تر اسفناج است، می پزند.
- کاچی شیر غذای دیگری است که بیش تر خانواده های دام دار تهیه می کنند.
- آب ریز یا به قول بختیاری ها اوبریز که گوشت، مرغ حتی جگر در این غذا بدون آب پخته می شود.
- آش کشکی که به آن سیرابی نیز اضافه می شود.
- کال جوش یا کله جوش نیز از دیگر غذای بختیاری هاست.
[/dt_sc_tab]
[dt_sc_tab title=”خراسان”]
آداب و رسوم مردم مشهد در ایام مختلف سال
مشهد یکی از کلان شهرهای کشور است که به برکت حضور امام رضا بیشتر افراد به این شهر مقدس حداقل یک بار سفر کرده اند و تا حدودی با مردم خونگرم و مهربان مشهدی با لهجه شیرینشان آشنایی دارند.
مردم مشهد نیز مانند سایر مردم کشورمان برخی فرهنگ و رسومات خود را از گذشته تا کنون حفظ کرده اند و مشهد عصاره ادب و آداب و رسوم ایران زمین است. در ادامه با این بخش از فرهنگ و هنر نمناک همراه باشید تا نگاه دقیق تری به آداب و رسوم و فرهنگ مردم مشهد داشته باشیم.
تفاوت های قومیتی در استان خراسان
در استان خراسان رضوی، قومیت های مختلفی زندگی می کنند. در جنوب خراسان رضوی عرب ها و در شرق بلوچ ها و هزاره ها و در شمال استان خراسان رضوی کردها و حیدری ها در تربت حیدریه حضور دارند.
شهر مشهد مهاجران زیادی از کشورهای دیگر همچون عراق و افغانستان پذیرفته است.
لهجه مشهدی
مشهدی یکی از لهجه های شیرین زبان فارسی است که در میان مردم مشهد رواج دارد. این لهجه خویشاوندیِ ثابت شده ای با لهجه هراتی دارد. نوع خالص لهجه مشهدی که خود مشهدی ها به آن «زق» می گویند کلمات کهن و اصیلی در خود جای داده است.
مراسم چهارشنبه سوری در مشهد
در استان خراسان و شهر مشهد مردم در شب چهارشنبه سوری هیزم آتش می زنند و درون آتش اسپند می ریزند و از روی آن می پرند و در زمان پریدن می خوانند:«زردی من از تو، سرخی تو از من»
رسم کوزه شکستن در چهارشنبه سوری
یکی دیگر از آداب و رسوم چهارشنبه سوری در مشهد، رسم کوزه شکستن است. در شب چهارشنبه سوری مردم پس از مراسم آتش افروزی برای دفع قضا و بلا مقداری زغال و مقداری نمک و یک سکه در کوزه سفالینی ریخته و هر یک از اعضای خانواده یکبار کوزه رادور سر خود می چرخاند و نفر آخر آن را به بالای پشت بام برده و به کوچه می اندازد و می گوید :دردِ و بَلایِ خَنَه رِه رِختُم به تویِ کوچه (دردو بلای خونه را ریختم به توی کوچه)
قاشق زنی مشهدی ها در چهارشنبه سوری
قاشق زنی نیز از دیگر رسوم مشهدی ها در چهرشنبه سوری بود. در این رسم بچه ها با چادرشب صورتشان را می پوشاندند و برای گرفتن عیدی از همسایه ها ملاقه زنی می کردند و آنها هم پول خرد، نقل و نبات و قند در ملاقه هایشان می گذاشتند.
رسم فال گوش ایستادن در چهارشنبه سوری
رسم دیگر شب چهارشنبه سوری فال گوش ایستادن بود و مردم اعتقاد داشتند که هرچه بشنوند، وقایع سال آینده را اعم از غم و شادی برایشان رقم می زند.
غذای مشهدی ها در چهارشنبه سوری
مردم مشهد در چهارشنبه سوری دور هم جمع شده و چهار رنگ پلو درست می کنند ” رشته پلو ،عدس پلو ،زرشک پلو،ماش پلو”. و آجیل بی نمک و شیرینی می خورند.
چهارشنبه سوری در سبزوار
یکی از آداب و رسوم چهارشنبه سوری در سبزوار، این است که آنها با هیزم یک گوی بزرگ درست می کنند و آن را آتش می زنند و از روی یک بلندی پرتاب می کنند و می خوانند «غم برو شادی بیا، محنت برو روزی بیا».
آداب و رسوم نوروزی مردم مشهد
مردم مشهد نیز مانند مردم سایر نقاط ایران قبل از عید خانه تکانی کرده و گندم یا عدس در دیس و دوری و بشقاب خیس کرده تا برای شب عید سبز شود و در ایام عید، خانه به سبزه آراسته باشد. قبل از عید آنها در فکر تهیه لباس نو برای فرزندان هستند.
در روز عَلَفه (عرفه) 29 اسفند مردم به یاد همه درگذشتگان در مسجد محل جمع می شدند و هر کس مقداری غذا و شیرینی و آجیل می آورد و خانواده ها و بازماندگانِ درگذشته ها را به سالی پرامید نوید می داد.
غذای شب عید مردم مشهد
شب عید هم مردم کوکوسبزی و پلو می خوردند و قبل از فرا رسیدن لحظه تحویل سال نو سفره هفت سین را می چیدند و لباس های نو خود را می پوشیدند.
آنها به جز هفت سین معمول در سفره یک ظرف عسل و یک عدد نان سنگک قرار می دادند. کمی از شام شب عید نیز بر سر سفره می گذاشتند. عسل نماد شیرین کامی و تندرستی و نان برای جلب نعمت و برکت است.
اعتقادات خاص مردم مشهد برای شب سال تحویل
برخی از مردم مشهد قبل از تحویل سال به مسجد یا به پابوس و زیارت حرم امام رضا (ع) می رفتند. آنها چند لحظه قبل از تحویل سال، قدری «آب جوجه خروس» یا شیر می خوردند. چون عقیده داشتند آب جوجه خروس سبب لطافت پوست و نوشیدن شیر سبب سفید و نرم شدن پوستشان می شود.
برخی از مردم هنگام تحویل سال سکه یا چند دانه برنج یا یک گوخدا (خرخاکی) در مشت می گرفتند و برای پولدار شدن مرد خانه سر مرغ و دل و جگر و سنگدان و گردن او را می پختند و به او می دادند.
بعد از تحویل سال مردم مشهد ابتدا به خانه فامیل خود که فردی را از دست داده، می رفتند و سپس بزرگ خانواده یا بزرگ محل در خانه می نشست و همه دسته جمعی قرار می گذاشتند و برای تبریک سال نو به دیدن او می رفتند و عیدی گرفته و پذیرایی می شدند.
مراسم سیزده بدر مردم مشهد
مراسم سیزده بدر مردم مشهد مانند سایر مردمان کشورمان است. مردم روزهای 12، 13 و 14 فروردین در دل طبیعت دور هم جمع می شدند.
بازی های مردم مشهد در روز سیزده بدر
در سیزده بدر همگی بازی های رایجی مانند بازی ها الک دولک، کُشتی، آراآرا، سرنو قزل خانم، استاسه پایه، اوستای زنجیرباف، از گلاچی گل، بجُل بازی، جوزبازی، شیطون برشته، کبدی کبد، عرقچین گردونک، لوچمبه، لیس پالیس، درنه بازی و خرسوز پالون سوز انجام داده و یا تاب های بلندی می بستند و یک نفر از پایین از تاب سوار سوال می کرد و به او می زد تا جواب سؤالش را بدهد.
غروب سیزده بدر هم آش و کاهو سکنجبین و چغاله بادام می خوردند و سبزه ها را گره می زدند و به آب می انداختند و به خانه هایشان بازمی گشتند.
مراسم باران خواهی در مشهد
یکی از قدیمی ترین و مهمترین آداب و رسوم مردم مشهد مراسم باران خواهی است که از قدیم الایام همچنان رواج دارد. مردم مشهد در فصل هایی که باران نمی بارد، به بیابان رفته و با ذکر دعا و قسم دادن به اسما متبرکه طلب بارش باران می کنند.
یکی دیگر از مراسم باران خواهی در مشهد اینگونه است که زنان و دختران عروسک ساخته شده از چوب و پارچه را در سطح محلات می چرخاندند و از مردم برای پختن آشی کمک می خواستند و با خواندن شعر و قسم دادن به اسما مقدس طلب بارش باران می کردند. مردمی که برای پختن آش کمک می کردند، کمی آب هم روی عروسک ها می ریختند و زیر لب شعر یا دعایی برای طلب باران می خواندند. «الله بده تو باران، به حرمت مزاران، گندم به زیر خاکه، از تشنگی می ناله» و … .
برخی مردم هم برای طلب بارش باران بر بالای تپه ای رفته و نماز می خواندند و اعتقاد داشتند که حتما باران خواهد بارید.
آداب و رسوم ماه محرم در مشهد مقدس
همانطور که در این بخش از فرهنگ و هنر نمناک اشاره شده است در ایام محرم عزاداران در عزای سیدالشهدا(ع)، لباس سیاه می پوشند و هم مساجد و تکایا و سر در ساختمان ها را سیاه پوش می کنند.
در مشهد هر سال با حلول ماه محرم، مراسم باشکوهی در مهدیه مشهدالرضا(ع) برگزار می شود و پس از مراسم سینه زنی و نوحه خوانی مدعوین با صرف شام پذیرایی می شوند.
روز اول در برخی از حسینیه و تکایا رسم است که در دهه اول محرم و دهه آخر صفر، سه نوبت مجلس روضه خوانی، صبح ها بعد از نماز صبح، عصرها تا نزدیک غروب و شب ها بعد از نماز مغرب و عشا برگزار می شود.
هر سال دو بار، یک بار شب شهادت امام حسین و دیگری شب شهادت امام رضا مراسم خطبه خوانی در صحن انقلاب(عتیق) حرم مطهر ثامن الحجج(ع) برگزار می شود.
مراسم شام غریبان در مشهد
مراسم شام غریبان، مانند خطبه دو بار در سال یک بار شب شهادت امام حسین و دیگری شب شهادت امام رضا اجرا می شود.
در مراسم شام غریبان نیز کلیه خدمه و حفاظ آستان قدس رضوی، جمع می شوند و شمع به دست می گیرند و مراسم خاصی در صحن انقلاب با حضور مردم و دسته های عزاداری برگزار می کنند.
از گذشته های دور، مردم مشهد میزبان دسته های عزاداری در منازل خود بودند. امروزه مردم با برپایی ایستگاه های صلواتی در مسیر دسته های عزاداری، پهن کردن سفره های نذری و پذیرایی با غذاهایی همچون شله، حلیم و … ، انجام خدمت به هیات های عزاداری در طول مسیر دسته ها همچون توزیع آب، کمک به ایستگاه های صلواتی، و .. از عزاداران حسینی پذیرایی می کنند.
شب خوانی تا ملاقه زنی از رسوم مردم مشهد در رمضان
مردم مشهد با غبارروبی مساجد به استقبال ماه رمضان می روند. مردم مشهد در گذشته برای اطلاع رسانی از زمان دقیق اذان صبح، رسم شب خوانی داشتند.
زمان و مراحل برگزاری مراسم شب خوانی
شب خوانی پیش از زمان اذان صبح در 3 مرحله برگزار می شد. یک ساعت و نیم مانده به اذان صبح در مقام ابو عطا با دهل و شیپور آهنگی معروف نواخته می شد و زمانی که مردم این آهنگ را می شنیدند، می فهمیدند یک ساعت و نیم تا اذان صبح مانده است.
یک ساعت به اذان مانده و نیم ساعت بعد از آهنگ اول، آهنگی در گوشه «حجاز» نواخته می شد تا مردم بفهمند یک ساعت به اذان مانده است.
مرحله آخر شب خوانی هم یک ربع به اذان با قرائت دعای سحر آغاز می شد و موذنان به بلندترین نقطه خانه و مسجد و… رفته و دعا می خواندند و سپس بر این اشعار خوانده می شد:«شب خیز که عاشقان به شب راز کنند؛ گرد در و بام دوست پرواز کنند؛ هر جا که دری بود به شب می بندند؛ الا در دوست را که شب باز کنند».
رسم چلیک زنی و تشت زنی در ماه رمضان
رسم دیگر در ماه رمضان چلیک زنی و تشت زنی برای بیدارباش سحری بود.
چلیک به پیت حلبی نفت می گفتند. چلیک زن، چلیک را با بندی روی گردن خود می آویخت و برای بیدار نمودن روزه داران با 2 چوب روی چلیک می کوبید.
رسم تشت زنی اینگونه بود که در هر محله یک یا 2 نفر تشت به دست به پشت بام بلندی می رفتند و برای اعلام سحر بر آن می کوبیدند.
خواندن قرآن جزو برنامه های عبادی مردم مشهد در ماه رمضان است. خانم های مشهدی در یک ساعت مشخصی و هر روز در منزل یکی از همسایه ها جمع می شوند و یک جزء قرآن تلاوت می کنند و در روز آخر ماه هرکدام یک سوره می خوانند. هر یک از خانم ها که سوره توحید به او می رسد، باید بعد از ماه مبارک رمضان آشی با عنوان «آش قل هو الله» بپزد و دیگر بانوان را دعوت کند.
اهمیت افطاری دادن در مشهد
مردم خراسان به افطاری دادن بسیار علاقه دارند در ماه رمضان اقوام و خویشان کنار هم به صرف افطاری جمع می شوند و از احوال هم با خبر می شوند. همه ساله در ماه رمضان و بعد از نماز مغرب و عشاء در سرتاسر صحن های حرم رضوی، سفره های افطاری برای روزه داران پهن می شود.
تمام مومنان روستای باب الحکم شهرستان بردسکن خراسان رضوی هر روز ماه رمضان بر یک سفره افطار مشترک که در مسجد محل انداخته می شود، می نشینند و پس از روخوانی قرآن و خواندن نماز جماعت هم زمان و در کنار یک سفره افطار می کنند. در شب های قدر نیز مردم هنگام افطار نان جو همراه با ماست می خورند.
مراسم قنبرخوانی در مشهد
در شهادت امام علی و درروز بیست و یکم ماه مبارک رمضان مراسم ویژه ای برپا و طی آن مراسم تعزیه ای با عنوان «قنبرخوانی» برگزار می شود.
مراسم ملاقه زنی ماه رمضان در مشهد
از دیگر مراسم ماه رمضان ملاقه زنی است که این مراسم شب 27 ماه مبارک رمضان که شب قصاص ابن ملجم مرادی است، برگزار می شود.
در این شب مردم شیرینی پخش می کنند و جوانان به ملاقه زنی می پردازند. برای اجرای ملاقه زنی پسرهای جوان بعد از افطار چادر به کرده و به در منازل می روند و با ملاقه به در می کوبند و سپس پشت درمی ایستند. سپس صاحبخانه مقداری شیرینی، شکلات، نقل، خرما و… داخل ملاقه یا کیسه ملاقه زن ها می ریزد و هنگام ریختن شیرینی و شکلات ها به داخل کیسه یا ملاقه می گوید، «بگو بر ابن ملجم لعنت»
بهترین و معروف ترین غذاهای سنتی مشهد
غذاهای مشهدی که انواع آن در آشپزخانه ی نمناک به صورت کامل آموزش داده شده است همیشه طعم و عطری خوب و خاطره انگیز دارند.
بهترین و معروف ترین غذاهای سنتی مشهد عبارتند از:
- شله مشهدی که از حبوبات مختلف تهیه شده است که برای پخت این غذا باید زمان زیادی بگذارید.
- پلو مخلوط مشهدی، یکی از غذاهای سنتی مشهد است که بسیار خوشمزه و لذیذ می باشد و طعم بسیار عالی دارد. این غذا ترکیبی از استانبولی و لوبیا پلوی خودمان است.
- چنگالی یکی دیگر از غذاهای خوشمزه مشهد است که با نان بیات و خرد شده، روغن، عسل یا شکر و یا شیره ی نبات تهیه می شود.
- آش لخشک مشهدی، تقریبا شبیه آش رشته ی خودمان است با این فرق که در آن تنها عدس به جای همه ی دیگر حبوبات به کار برده شده است.
- یتیمچه ی مشهدی، که در تهیه آن از لوبیا، عدس، دارچین، زردچوبه، بادمجان، نخود، نمک و فلفل و دارچین استفاده می شود.
- اشکنه قوروت از دیگر غذاهای سنتی مشهد است.به اشکنه قوروت، کله جوش هم می گویند.
- آش ماستی، غذای محبوب همه ی خراسانی ها است که در پخت این آش از لپه، سیر، ماست، پیاز، شوید خشک، سینه ی مرغ، نعنا، برگ بو، ادویه های معمول و زعفران استفاده می شود.
- کوکو شیرین، دسر معروف و محبوب مشهدی هاست که یا به عنوان دسر و یا به عنوان پیش غذا سرو می شود.
- رشته پلو، غذای سنتی مشهدی ها در هنگام تحویل سال می باشد. رشته پلوی مشهدی ها طعم و مزه ی اصیل و مربوط به خود را دارد.
- مسقطی مشهدی یا ماقوت نوعی حلوا است که برای طعم دار کردن آن از خلال بادام و زعفران استفاده می شود.
- کباب شیشلیک معروف یکی از غذاهای سنتی مشهد است که از گوشت خالص تهیه می شود.
- خورشت یا خورش ریواس هم از آن دسته غذاهای سنتی مشهد است که در درست کردن آن از گوشت تازه ی گوسفند و یا گوساله، جعفری و نعنا تازه، پیاز و حتی شکر استفاده می کنند.
- دیگچه ی مشهدی غذایی پر گوشت و به اصطلاح بار گذاشتنی است که نوعی دسر و شیرینی به حساب می آید.
- دیزی سنگی، یکی از غذاهای سنتی و محبوب مشهدی ها است که در ظروف سنگی درست می شود.
- قیمه مشهدی، شبیه به قیمه های خودمان است که در آن ادویه هایی مثل جوز هندی، زنجبیل، هل، زعفران و دارچین استفاده می شود.
[/dt_sc_tab]
[/dt_sc_tabs_horizontal]
[dt_sc_tabs_vertical]